Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραχώρηση εδαφικής λωρίδας σε κοινή χρήση-Οριοθετημένοι Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Θα πρέπει να παραχωρήσεις και στις δυο πλευρές που έχει πρόσωπο στο εντός οικισμού για να το κάνεις οικοδομήσιμο. Δεν αρκεί μόνο στη νότια όπως λες. Η παραχώρηση αφορά το εντός οικισμού τμήμα, όχι το εκτός. Από τη στιγμή που το ακίνητο προύφίσταται του 1985 (ΦΕΚ 181 Δ) το εντός οικισμού θεωρείται άρτιο ακόμη και αν δεν έχει την αρτιότητα που απαιτείται. Γενικότερα, η παραχώρηση σε κοινή χρήση δεν συντελεί σε απώλεια αρτιότητας, δηλαδή η αρτιότητα εξετάζεται με την επιφάνεια προ παραχώρησης σε κοινή χρήση. Το ακίνητο εμπίπτει σε δυο τομείς με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Το εντός δυνάμει του 181 Δ/ 85 και ααπ 289/11  και το εκτός δυνάμει του ΦΕΚ 270/Δ/85 Ν. 3212/03, Ν. 4759/20 . Έχεις να εξετάσεις για το εκτός και το θέμα που εισήγαγε η πρόσφατη απόφαση ΣτΕ 176/23.  Το ερώτημα 3 δεν έγινε κατανοητό. Αν εννοείς με βάση ποια επιφάνεια υπολογίζεις δόμηση και κάλυψη στο εντός οικισμού, αυτή θα είναι η επιφάνεια μετά την παραχώρηση (η εναπομείνουσα) Για την ψηφιακή υποβολή

Layer topo_prop: Το αρχικο περιγραμμα του οικοπεδου.

Layer topo_prop_new: Τα δυο νεα περιγραμματα (το απομενον οικοπεδο και το παραχωρηθεν τμημα).

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 132
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Θα πρέπει να παραχωρήσεις και στις δυο πλευρές που έχει πρόσωπο στο εντός οικισμού για να το κάνεις οικοδομήσιμο. Δεν αρκεί μόνο στη νότια όπως λες. (έχει ήδη 4 μέτρα πλάτος στην δυτική πλευρά) Η παραχώρηση αφορά το εντός οικισμού τμήμα, όχι το εκτός. Από τη στιγμή που το ακίνητο προύφίσταται του 1985 (ΦΕΚ 181 Δ) το εντός οικισμού θεωρείται άρτιο ακόμη και αν δεν έχει την αρτιότητα που απαιτείται. Γενικότερα, η παραχώρηση σε κοινή χρήση δεν συντελεί σε απώλεια αρτιότητας, δηλαδή η αρτιότητα εξετάζεται με την επιφάνεια προ παραχώρησης σε κοινή χρήση (υπάρχει κάποια εγκύκλιος ή κάτι άλλο που το αναφέρει αυτό; γιατί αν το σκεφτώ απλοικά μετά την παραχώρηση στον Δήμο,θα υπάρχει ένα νέο γεωτεμάχιο με νέο εμβαδόν δημιουργηθέν μετά την ημερομηνία κατά παρέκλισης αρτιότητας. Θα θεωρείται μετά την παραχώρηση πάλι κατά παρέκλιση άρτιο;). Το ακίνητο εμπίπτει σε δυο τομείς με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Το εντός δυνάμει του 181 Δ/ 85 και ααπ 289/11  και το εκτός δυνάμει του ΦΕΚ 270/Δ/85 Ν. 3212/03, Ν. 4759/20 . Έχεις να εξετάσεις για το εκτός και το θέμα που εισήγαγε η πρόσφατη απόφαση ΣτΕ 176/23.  Το ερώτημα 3 δεν έγινε κατανοητό. Αν εννοείς με βάση ποια επιφάνεια υπολογίζεις δόμηση και κάλυψη στο εντός οικισμού, αυτή θα είναι η επιφάνεια μετά την παραχώρηση (η εναπομείνουσα) ναι, αλλά έγραψες ότι το εμβαδόν αρτιότητας υπολογίζεται με την επιφάνεια προ παραχώρησης, αυτό που θα φαίνεται;, και να πάω το ερώτημα λίγο πιο πέρα, στο μέλλον ένας άλλος μηχανικός πως θα καταλαβαίνει ότι έχει το εμβαδόν της αρτιότητας; ,  Για την ψηφιακή υποβολή

Layer topo_prop: Το αρχικο περιγραμμα του οικοπεδου.

Layer topo_prop_new: Τα δυο νεα περιγραμματα (το απομενον οικοπεδο και το παραχωρηθεν τμημα).

 

Edited by Pavlos33
αλλαγή χρώματος γραμματοσειράς-βλ. κανόνες συμμετοχής
Link to comment
Share on other sites

Παρ 2 άρθρου 6 :

 Το εναπομένον οικόπεδο μετά την παραχώρηση κατά τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων εξακολουθεί να θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο όπως απομένει μετά την παραχώρηση. 

Άρα, αν έχεις άρτιο πριν την παραχώρηση, τότε έχεις και μετά. Προφανώς, τα πολεοδομικά μεγέθη θα τα λάβεις με την επιφάνεια μετά την παραχώρηση.

Η παραχώρηση σε κοινή χρήση δεν συνιστά κατάτμηση για να αλλοιωθεί η ημεροχρονολογία παρέκκλισης.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

έχω περίπτωση γωνιακού οικοπέδου σε οριοθετημένο οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων.

Η μία πλευρά έχει πρόσωπο σε επαρχιακή οδό (πλάτους 8μ.) και η άλλη σε δρόμο 5μ. που έχει δημιουργηθεί με δωρεά προς τη κοινότητα από τον όμορο το έτος 1987 σύμφωνα με τη παρ. 1 του άρθρου 6 του 181Δ  πριν τις τροποποιήσεις με το 133Δ και το 293Δ.

Το η παρ.1 του 181Δ τότε ανέφερε πως μετά τη δωρεά της έκτασης και της μεταγραφής της η έκταση θεωρείται κοινόχρηστη.

Η απόφαση νομάρχη απαιτεί 6μ. πλάτος δρόμου, θα πρέπει να παραχωρήσω λωρίδα 0,50μ. για να πιάσω τα 3μ. από τον άξονα για να είμαι οικοδομήσιμος; Ή δεν θα λάβω υπόψιν μου τον παραχωρηθέντα δρόμο για την οικοδομησιμότητα;

Με προβληματίζει που τότε ήταν οι παραχωρήσεις στη παρ.1 του άρθρου 6 του 181Δ, ενώ οι καταργηθείς διατάξεις βάσει παρ.2 του άρθρου 35 του  Ν.3937/11  αναφέρονται στις παραγράφους 2,3,4.

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν θυμάμαι τις διατάξεις που αναφέρεις περί δωρεάς. Τότε ίσχυε η παραχώρηση σε κοινή χρήση  τετράμετρης (κατ΄ελάχιστο) εδαφικής λωρίδας προκειμένου τυφλά οικόπεδα να αποκτήσουν πρόσωπο (άρα με τις τότε διατάξεις, οικοδομησιμότητα) και η λωρίδα αυτή έπρεπε να συνδέεται με υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Από ότι φαίνεται μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είναι για να συνδεθεί κάποιο ή κάποια "τυφλά" οικόπεδα πίσω από την επαρχιακή. Το δικό σου οικόπεδο καταρχάς έχει πρόσωπο στην επαρχιακή επομένως πληροί τις διατάξεις του άρθρου 6 (Υποθέτω ότι η επαρχιακή διαπερνά τον οικισμό). Γενικότερα, αν ένα οικόπεδο έχει πρόσωπο σε 2 δρόμους το άρθρο 6 ισχύει και για τους δυο, δηλαδή παραχωρεί τόσο ώστε να καλύψει το απαιτούμενο ημιπλάτος καθορισμένου πλάτους οδού. Οπότε, καλύτερα να προβείς στην παραχώρηση σε κοινή χρήση του μισού μέτρου που αναφέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Οι δωρεές έπρεπε να έχουν πλάτος 4μ.-6μ.. Υπάρχει πρακτικό της κοινότητας για την αποδοχή της δωρεάς και υπάρχει και τοπογραφικό θεωρημένο από την ΥΔΟΜ που αναφέρει η έκταση που παραχωρείται είναι προέκταση της επαρχιακής οδού.

Άρα αφού θα παραχωρήσω θεωρείται και κοινόχρηστο; Μπορώ μετά να κατατμήσω χρησιμοποιώντας το πρόσωπο του παραχωρημένου;

Επισυνάπτω τη παράγραφο 1 του άρθρου 6 όπως ίσχυε πριν τις τροποποιήσεις

Screenshot 2023-12-21 101459.png

Link to comment
Share on other sites

Θέλει διερεύνηση το θέμα. Πριν την παραχώρηση υπήρχε δρόμος εκεί ή ο δρόμος έγινε με παραχώρηση τετράμετρης (5 μ. στην περίπτωσή σου); Αν είναι έτσι αυτές είναι οι διατάξεις που καταργήθηκαν από το ΣτΕ το 2008.

Link to comment
Share on other sites

Η παράγραφος 1 τότε λέει περιελάμβανε και τις παραχωρήσεις σε τυφλά όπως η παρ. 2 μεταγενέστερα με τις τροποποιήσεις .

Ο δρόμος που με αφορά ανοίχτηκε με τη παραχώρηση του 1986 και έως τότε δεν υπήρχε κοινόχρηστος δρόμος.

Δηλαδή αφορούσε παραχώρηση για απόκτηση προσώπου τυφλών οικοπέδων κι όχι για διαπλάτυνση της οδού.

Με τη δημοσίευση του 293Δ/89 η παρ. 1 διασπάστηκε σε 2 παραγράφους ώστε η 1 να αφορά τις διαπλατύνσεις και η 2 τις παραχωρήσεις για απόκτηση προσώπου.

Αν δεν θεωρείται πλέον κοινόχρηστη οδός γιατί εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 2 μάλλον δεν θα πρέπει να παραχωρήσω....

Link to comment
Share on other sites

Η απόφαση αναφέρει ότι το πλάτος του, παραχωρούμενου σε κ.χ., δρόμου πρέπει να είναι από 4 έως 6 μ. Συνεπώς, τα 5 μ σε καλύπτουν. Δες τι αναφέρει η πράξη παραχώρησης.

Δες τι πλάτος (καινούριου) δρόμου απαιτεί η απόφαση οριοθέτησης, καθώς και την πράξη παραχώρησης. 

Αν πας με πρόσωπο επί δημοτικής οδού, θα πρέπει να γίνει κύρωση του δρόμου αυτού (εάν δεν έχεις πρόβλημα με το πλάτος του).

Αν πας με πρόσωπο επί της επ. οδού, δεν χρειάζεται

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Tetris, με το πρόσωπο της επαρχιακής θέλω να πάω και να μην ασχοληθώ καθόλου με τη παραχωρημένη οδό.

Η απόφαση της οριοθέτησης (έτος 1990) απαιτεί 6μ. πλάτος κοινοχρήστου κι αν γίνει παραχώρηση από όμορο θα πρέπει να αφήσει 4 για τη δική του οικοδομησιμότητα κι αν θελήσεις κι εσύ οικοδομησιμότητα από αυτή την οδό τότε θα πρέπει να αφήσεις κι εσύ 4.

Το όλο ερώτημα απαντάται στο αν η οδός αυτή που παραχώρησε το 1986 με δωρεά θεωρείται κοινόχρηστη.

Αν δεν θεωρείται τότε δεν εφαρμόζω τη παρ.1 για διαπλάτυνση της οδού αφού εφαρμόζεται μόνο σε κοινόχρηστες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.