Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κερδοσκοπικά funds θέλουν άρση προστασίας για την πρώτη κατοικία


Recommended Posts

Σκληρή διαπραγμάτευση κυβέρνησης-εταίρων
Κερδοσκοπικά funds θέλουν άρση προστασίας για την πρώτη κατοικία

Tweet

    0

Αθήνα
Ξένα κερδοσκοπικά funds και πολυεθνικές εταιρίες συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων που θέλουν να εισβάλουν στην εγχώρια αγορά ακινήτων κρύβονται πίσω από τις πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας στην Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα Έθνος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μοχλός εισόδου των επιχειρηματικών σχημάτων αυτών θα αποτελέσουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αλλά και οι πρώτοι μαζικοί πλειστηριασμοί που ενδεχομένως να ωθήσουν σε αυτά οι τράπεζες, καθώς δεν έχουν τέτοια εμπειρία.

Εκτιμάται, δηλαδή, ότι οι τράπεζες θα πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε distress funds έναντι χαμηλής τιμής σε σχέση με την αξία των δανείων, προκειμένου να τα διαχειριστούν με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για αυτές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο στην «νεκρή» αγορά ακινήτων. Κατά το σχεδιασμό, ο μεγάλος αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί θα ρίξει και άλλο τις τιμές των ακινήτων, δημιουργώντας ευκαιρίες για φθηνές αγορές ακινήτων.

Μετά το πρώτο αγοραστικό κύμα, εκτιμάται ότι οι αξίες των κατοικιών θα ανέβουν, κάτι που θα κάνει μεγαλύτερα τα κέρδη για τους ιδιοκτήτες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς είναι σκληρές.

Σύμφωνα με το Έθνος, ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση επισημαίνει πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο σοκ, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαντούν ότι χρειάζεται η απειλή της έξωσης για να πληρώνουν τα δάνειά τους οι πολίτες».

Newsroom ΔΟΛ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είπαμε το καλύτερο οικόπεδο τζάμπα . Για αυτό λένε και τις βλακείες περί πολλών ακινήτων των Ελλήνων . Μόνο που όταν οι γονείς μας και οι παππούδες μας χτίζανε σπίτια για τα παιδιά τους , οι ξένοι τρώγανε τα λεφτά τους σε καλή ζωή και πολυήμερες διακοπές .

 

Τα κόκκινα δάνεια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πραγματικό πρόβλημα και πρέπει όλοι να το πούμε αυτό . 

Τραπεζικά δάνεια πέραν της Κτηματικής , ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΑΝ μέχρι το 1998 . Ολα όσα υπήρχαν μέχρι το 2002 ήταν διάρκειας μέχρι 15 χρόνια και σήμερα έχουν αποπληρωθεί η εν πάσει περιπτώσει δεν είναι κόκκινα .

 

Τα κόκκινα είναι αυτά που έχουν ληφθεί από το 2002 μέχρι το 2008 και είναι όλα διάρκειας από 25-40 χρόνια . Αρα είναι πολύ εύκολο να βρεθεί ένας τρόπος ενοικίου των δανειοληπτών στις τράπεζες για κάποια χρόνια μέχρι να πάρει μπρός η οικονομία , η μέχρι να μπορέσουν να το πουλήσουν σε μια λογική τιμή η δανειολήπτες . 

 

Αλλά έχουμε πολλά λαμόγια που κρύβονται πίσω από τα κοράκια και θέλουν να πάρουν τα φιλέτα τζάμπα .

 

Οσο για αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν ας τους βρούν μέσω των καταθέσεων τους και των εμβασμάτων τους που τα ξέρουν και οι τράπεζες και η εφορία . 

 

Κάποια στιγμή βέβαια θα πρέπει να ελεγχθούν και αυτοί που έδωσαν τα δάνεια στο 120 % της εμπορικής αξίας .

Και να σκεφτούμε ότι τα έδιναν για να παίρνουν τα μπόνους και όχι από την καλή τους καρδιά .

Edited by BAS
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

βας

πολυ σωστα,

 

και γιατι να μην ειναι συνυπευθυνη -και συνυπαιτια-  η Τραπεζα   που εδινε  δανειο 100.000

 

και επιπροσθετως και αλλες 150.000 για "επισκευαστικο"

 

σε ενα διαμερισμα που ηταν τελειωμενο ή τελειωνε σε 2-3 μηνες...

 

και τι κερδος θα εχει η -καθε- Τραπεζα  αν βγει   στον πλειστηριασμο  το  διαμερισμα που χρωσταει -εστω- 150.000  

και δεν "πιασει" ουτε 80.000

 

Η κριση στα  ακινητα  ειναι "εν πολλοις" και τεχνητη...για εξυπηρετηση "αλλοτριων"  συμφεροντων...

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή όλοι τρώγονται με την πρώτη κατοικία...

Απορία:

Όλα αυτά τα σπίτια που αποτελούσαν δεύτερη κατοικία και δεν εξυπηρετούσαν το δάνειο τους

έχουν βγει σε πλειστηριασμούς;;;

Νομίζω πως εκτός ελάχιστων περιπτώσεων που αποτελούσαν εξαιρετικά ακίνητα σε εξαιρετικές τοποθεσίες

δεν έχουν βγει στην αγορά αλλά παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της κάθε τράπεζας.

 

Οι λόγοι είναι πολλοί.

1) Έτσι όπως είναι η κατάσταση με τις τρέχουσες αξίες, τα ακίνητα αυτά - δεύτερη κατοικία, επαγγελματικά κλπ - δεν θα συνεισφέρουν ιδιαίτερα στην κεφαλοποίηση των τραπεζών.

2) Βγαίνοντας όλα αυτά τα ακίνητα προς τα έξω θα αυξήσουν επιπλέον την προσφορά ρίχνοντας ακόμα τις αξίες. Οι ακόμα χαμηλότερες πραγματικές αξίες ακινήτων θα πιέσουν επιπλέον την κυβέρνηση να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις αντικειμενικές αξίες, άρα λιγότερα έσοδα από φόρους.

Επίσης τα ενεργητικά των εταιρειών (πολλές από αυτές είναι και τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα) που λογίζονται και βάση ακινήτων που κατέχουν (μη κυκλοφορούν ενεργητικό) θα υποστούν επιπλέον μειώσεις αρά και επιπλέον λογιστικές ζημιές με ότι αυτό συνεπάγεται... 

3) Κακή προς τα έξω εικόνα των τραπεζικών ιδρυμάτων.

 

Έστω πως τα  distress funds αγοράζουν τις εγγυήσεις των κόκκινων δανείων στο 1/3 της αρχικά υποθηκευμένης αξίας (ίσως και χαμηλότερα).

Ευκαιρίες θα δημιουργηθούν για αρκετό κόσμο. Χρήμα θα βγει από ντιβανοκασέλες (παραδοσιακά αυτοί που κρύβουν μετρητά είναι και οι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε ακίνητα αν το θεωρήσουν ως ευκαιρία), συμβόλαια θα γίνουν όπως και ψιλοανακαινήσεις, τακτοποιήσεις κλπ. Απλά το κρυμμένο μετρητό που θα τοποθετηθεί σε ευκαιρίες, θα μπει στους λογαριασμούς των distress funds.  

 

Το κράτος θα εισπράξει άμεσα μέσω φορολόγησης όλων των επαγγελματιών που θα εμπλακούν.

Αλλά μακροπρόθεσμα;

Το θέμα είναι πως θα υποστεί τρομερές πιέσεις ώστε να ρίξει κατά 40% τουλάχιστον τις αντικειμενικές, κάτι  που σημαίνει πως οι εισπράξεις από την φορολόγηση των ακινήτων θα μειωθούν δραματικά.

Να αυξήσει συντελεστές;; Αδύνατον! Ήδη θα έχουν πεταχτεί κόσμος από τα σπίτια του και το κλίμα θα είναι εναντίον της κυβέρνησης. 

 

Μετά το πρώτο αγοραστικό κύμα, εκτιμάται ότι οι αξίες των κατοικιών θα ανέβουν

 

 

Όχι όλων των κατοικιών, κάποιων, των νέων (που ακόμα δεν υφίστανται) ίσως.

Το κατασκευαστικό κόστος όμως είναι - σχεδόν - ανελαστικό. 

Αυτή την στιγμή διαμερίσματα της τελευταίας δεκαετίας βγαίνουν προς τα έξω σε τιμές λίγο πάνω από το κατασκευαστικό κόστος, σαν να μην χτίστηκαν πάνω σε οικόπεδο. Αυτό σημαίνει πως η πραγματική αξία της γης είναι σχεδόν μηδενική. 

 

Ο μόνος τρόπος για να ανέβουν οι αξίες των κατοικιών είναι οι ίδιες οι τράπεζες να ξεκινήσουν την χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Αυτό σημαίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και ίσως όρος για την ανακεφαλοποίηση είναι η είσοδος των distress funds.

Edited by Brasco
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι τιμές των ακινήτων είναι ήδη χαμηλά . Το θέμα είναι η ψυχολογία του κόσμου και αυτή την διαμορφώνουν τα κανάλια . Αν πουν Αγοράστε θα γίνει της μουρλής , όπως έγινε το 2006 . 

Το 2002-2003 , έλεγαν θα πέσουν οι τιμές μετά τους Ολυμπιακούς . Μετά τους είπαν τρέξτε .

 

Το παιχνίδι με τα funds είναι ξεκάθαρα στημένο και στοχευμένο . Δεν θέλει το δάνειο στα Πατήσια η στο Μαρούσι . Θέλει την βίλλα και τα ξενοδοχεία .

Link to comment
Share on other sites

Με έχετε μπερδέψει όλοι. Ωραία και φοβερά ακούγονται όλα αυτά όμως νομίζω η πραγματικότητα είναι άλλη. 

 

Τα funds θέλουν να αρθεί η προστασία Α' κατοικίας όχι για να παρουν τα σπίτια μεγάλες εταιρίες real estate που δήθεν θα αγοράσουν τα σπίτια του κόσμου μέσα στην Αθήνα σε εξευτιλιστικές τιμές και θα φτιάξουν μεγάλα πρότζεκτς κ.τ.λ. Η αξία της γης στην Αθήνα έτσι και αλλιώς είναι μικρή και αδιάφορη για τους επενδυτές. Δεν νομίζω να έχει βάλει καμία πολυεθνική στο μάτι τα Πατήσια, το Μαρούσι....ούτε καν το Ψυχικό! Κάποιοι πλούσιοι ίσως να έρθουν να μείνουν Νότια Προάστια να βλέπουν θάλασσα, κάτι που δεν βρίσκουν εύκολα αλλά κατά τα άλλα η αξία της Αθήνας είναι πολύ μικρή. 

 

Επίσης δεν καταλαβαίνω τι πάει να πει στόχος είναι οι βίλλες και τα ξενοδοχεία ? Αυτά και τώρα μπορούν να τα πάρουν. Δεν υπάρχει προστασία.

 

Αυτό που θέλουν τα funds είναι η επελευθέρωση των δημοπρασιών, η μετατροπή των δανείων ( περιόδου 2002 - 2008 όπως είπε ο BAS ) σε ομόλογα και πώληση τους σε επενδυτές.

 

Θα αγοράσουν δηλαδή τα δάνεια από τις τράπεζες σε πολύ χαμηλή τιμή. Ένα δάνειο έχει επιτόκιο περίπου 5%. Αν το αγοράσουν χαμηλά πες τους μένει το 3% κέρδος. Περιμένουν μετά να έρθει η ανάπτυξη για να μπορούν οι δανειζόμενοι να πληρώσουν τα δάνεια τους. Εκεί ποντάρουν. Κάπως έτσι δουλέυει το πράγμα στο περίπου. Η αξία του ακινήτου λίγο παίζει ρόλο. Δεν ασχολούνται με real estate. 

Link to comment
Share on other sites

Να αγιασει το στομα σου. Είμαστε και μηχανικοι παναθεμά μας. Αυτό ακριβώς είναι. Στην Αμερική, που έχω κάνει σχετικές δουλειές, επιτρέπεται. Η Χ τραπεζα "πακεταρει" τα δανεια και μεσω securitization (αγνοω τον ορω στα ελληνικα) τα πουλαει σε επενδυτικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους σε επενδυτες. Το κέρδος βγαίνει από τα margin που είπε ο συναδελφος nik.

Η αιώνια κατάρα αυτού του λαού είναι οι μη εχοντες γνώση (ή οι έχοντες ελλιπή γνωση ακόμα χειρότερα) να εκφέρουν αποψη μετα σιγουριάς!

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Στην Αμερική πέραν των κέντρων των πόλεων  , ποια είναι η αξία της γης ? 

Ακόμα στην Αμερική άμα πάρει το ενέχυρο η τράπεζα , δεν σου ζητάει τίποτα άλλο , ενώ εδώ είσαι χρεωμένος για το υπόλοιπο μετά τον πλειστηριασμό .

 

Η Αθήνα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πρωτεύουσα  της Δύσης που το κέντρο της είναι φτηνότερο από τα προάστια .

Ακόμα ο ΝΟΚ δίνει τεράστια μπόνους σε περίπτωση που γκρεμιστεί ολόκληρο ΟΤ .

 

Στην πράξη μέχρι τώρα οι τράπεζες ελάχιστους πλειστηριασμούς έχουν κάνει ακόμα και όταν δεν είναι πρώτη κατοικία και αυτό γιατί δεν θέλουν να έχουν θέματα με τις αξίες των ενεχύρων τους .

 

Συμφωνώ απόλυτα για τους έχοντες ελλιπή γνώση και για την σιγουριά που τους προσφέρει αυτή , ιδιαίτερα σε νέους μικρής εμπειρίας . 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άλλο η κατασκευαστική άλλο το φαντ. Αποφασίσε ΒΑΣ γιατί πράγμα μιλάς. Μην τα βάζεις όλα μαζί. Το φαντ πουλάει και αγοράζει αξίες. Δεν ασχολείται με real estate. Δεν θα κάτσει να κάνει πρότζεκτς στην Αθήνα όπως φαντάζεσαι με πλεονεκτήματα ΝΟΚ. 

 

Για να τελειώνουμε με τον μύθο του υποβαθμισμένου κέντρου που θα το αγοράσει κοψοχρονιά ο Σόρος.....το κέντρο της Αθήνας είναι το κέντρο μίας μέτριας οικονομίας που σημαίνει μικρό εταιρικό ενδιαφέρον για ακίνητα, δεν έχει πλούσιους μετανάστες να αγοράσουν διαμερίσματα παρά μόνο Ασιάτες και Αφρικάνους, οι Έλληνες έχουν μικρή αγοραστική δύναμη έτσι και αλλιώς και κυρίως.....το κέντρο της Αθήνας έχει φτιαχτεί βεβιασμένα με πολύ λίγο πράσινο χωρίς πάρκινγκ με πάρα πολύ μικρούς δρόμους. Κοινώς όχι αβάντες ΝΟΚ....πυρηνική βόμβα μόνο αλλάζει την Αθήνα και πάλι οι δυνητικοί πελάτες θα είναι μέτριοι Ασιάτες και όχι οι Ρώσοι και οι Ινδοί που πάνε Λονδίνο. Άντε λοιπόν καμιά Λαμδα, κάνας Βαρδινογιάννης να κάνουν 2-3 πρότζεκτς στην Αθήνα BAS....

Link to comment
Share on other sites

Στην πράξη μέχρι τώρα οι τράπεζες ελάχιστους πλειστηριασμούς έχουν κάνει ακόμα και όταν δεν είναι πρώτη κατοικία και αυτό γιατί δεν θέλουν να έχουν θέματα με τις αξίες των ενεχύρων τους .

 

 

 

Μα αμφιβάλλω κι εγώ εαν τους δοθεί η δυνατότητα αν θα προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Μην ξεχνάς ότι ένας κρίκος της αλυσίδας του πρόσφατου κραχ στις ΗΠΑ ήταν η μαζική εκποίηση ενεχύρων που είχε ως αποτέλεσμα τον καταποντισμό της αξίας τους λόγω υπερπροσφοράς.

Οπότε συμφωνώ ξανά με nik, όλα είναι θέμα προοπτικής. Για κάποιο λόγο έχουμε μια αντίληψη ότι εδώ είναι ο ομφαλός της γης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.