Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διογκώνεται το brain drain: 228.000 επιστήμονες έφυγαν σε μία πενταετία


Engineer

Recommended Posts

Ικαρε συμφωνώ σε όλα εκτός από το οργανωμένο σχέδιο, γιατί μου φαίνεται πως υπονοείς κάποιον δόλο συγκεκριμένα κατά της Ελλάδος.
Δεν γινόμαστε προπύργιο γιατί το θέλουν άλλοι. Είμαστε προπύργιο γεωγραφικά και πολιτικά. Εκ των πραγμάτων θα γίνουμε αυτό που λες. Δεν θα γίνει η Αυστρία και η Τσεχία, γιατί βρίσκονται στην μέση της Ευρώπης. Αν ας πούμε ο πόλεμος ήταν στην Ρωσία θα ήταν άλλες οι χώρες που θα γινόντουσαν προπυργια μεταναστών. Και παρά το ότι συμφωνώ μαζί σου για τα πληθυσμιακά και τις αποικίες η κατάσταση που σου περιγράφω υπάρχει ακόμη και στις Σκανδιναβικές χώρες που έχουν παρόμοιο πλυθησμό με εμάς και δεν είχαν τις αποικίες των Αγγλογάλλων. Αν τύχει να βρεθείς στο Όσλο ή στο Γκέτεμποργκ θα δεις αυτό που σου περιγράφω. Αν θυμάμαι καλά το 20% του πληθυσμού στο Γκετεμποργκ είναι μετανάστες. Τέλοσπαντων το θέμα μας δεν είναι αυτό στο παρόν άρθρο, δεν θα επεκταθώ άλλο.

Inzaghi με κάλυψες απόλυτα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 121
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Λάθος κάνεις, πατρίδα είναι η χώρα που γεννήθηκες, μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

 

Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει το δικαίωμα να φύγει από την πατρίδα του αν το επιθυμεί.

 

Πάντως η λέξη πατρίδα,δεν έχει καμιά σχέση με τους συναισθηματισμούς που περιγράψατε. Η λέξη ετυμολογείται.

 

Πατρίδα σημαίνει η γη των πατέρων.

 

Εκφράσεις του τύπου "ψάχνουν για μια νέα πατρίδα","όπου γης πατρίς","πατρίδα είναι εκεί που μεγάλωσες", είναι άτοπες και αποτελούν δείγμα αμορφωσιάς (αυτό πάει στους δημοσιογράφους).

 

Προσωπικά,θαυμάζω και τους 2 ανθρώπους. Και αυτούς που τολμάνε και φεύγουν και αυτούς που παλεύουν στην πατρίδα τους μαζί με τους "λύκους".

 

 

Πατρίδα μου είναι εκεί που μίσησα και με μισήσαν περισσότερο, από οπουδήποτε αλλού.

 

228000 επιστήμονες έφυγαν γιατί ΕΙΧΑΝ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ και να προσφέρουν (δεν κατηγορώ όσους έμειναν για το αντίθετο). Όσο ήταν στην Ελλάδα τους αντιμετώπιζαν σαν "τεμπέληδες που περιμένουν να δουλέψουν στο πτυχίο τους λες και τους το χρωστάνε"

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

όσοι έφυγαν καλά έκαναν, είμαστε πολλοί!

Και όσοι μείναν, ακόμη καλύτερα, θα πολεμήσουμε μαζί.

 

Μια σκέψη όμως:

Ζούμε στιγμές που εκατομμύρια Σομαλών, Αφγανών κ.α. αλλά κυρίως Σύριων φεύγουν όπως-όπως από την πατρίδα τους.

Είναι κυρίως νέοι άντρες 18-30 ετών από τη μεσαία τάξη (οι Σύριοι).

Αν τους ρωτήσεις θα σου πουν την ίδια ιστορία: Φεύγουν να γλιτώσουν απο τις σφαγές του ΙΚ, αλλά δεν θέλουν να πολεμήσουν και για τον Άσαντ.

Σε όλους εμάς τους "από έξω" έρχεται αυτόματα το ερώτημα: 4-5 εκατ. νέοι Σύριοι αν έκαναν κόμμα, θα έδιωχναν αμέσως τον Άσαντ. Αν έκαναν στρατό, την άλλη μέρα οι ισλαμιστές θα είχαν πάρει δρόμο.

Κάπου, κάπως κάποτε στο εξωτερικό θα σας απευθύνουν την ίδια απορία:

228.000 νέοι επιστήμονες, πριν φύγετε, τι κάνατε για την πατρίδα σας;

Link to comment
Share on other sites

Σε όλους εμάς τους "από έξω" έρχεται αυτόματα το ερώτημα: 4-5 εκατ. νέοι Σύριοι αν έκαναν κόμμα, θα έδιωχναν αμέσως τον Άσαντ. Αν έκαναν στρατό, την άλλη μέρα οι ισλαμιστές θα είχαν πάρει δρόμο.

 

Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ούτε το ένα,ούτε το άλλο θα συνέβαινε. Όπως στην Ελλάδα,έτσι και στην Συρία δεν υφίσταται δημοκρατία,για να υπάρξουν μη ελεγχόμενες εκλογικές διαδικασίες. Αρκεί βέβαια ένας στρατός πολιτών να διώξει και τους 2... ;)

 

228.000 νέοι επιστήμονες, πριν φύγετε, τι κάνατε για την πατρίδα σας;

 

Άσε αυτούς που φύγανε και πιάσε αυτούς που μείνανε και ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Τι άλλαξε? Σου έκανε ένα ωραίο πραξικόπημα (αγνοώντας την ψήφο του ελληνικού λαού) και σε οδήγησε πάλι σε ελεγχόμενες εκλογές.

 

 

Όσο περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα μέσω εκλογών και κομμάτων γελιέστε.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καίσαρα αν ίσχυε η λογική σου, δεν θα είχε πετύχει ποτέ, καμία δικτατορία σε καμία χώρα.
Ο Ασάντ δεν δίνει όπλα στον λαό γιατί ξέρει ότι θα τον ρίξουν. Και να ήθελαν να πολεμήσουν για τον Ασαντ, δεν τους δίνει όπλα το καθεστός αν δεν είσαι δικός τους. Ο εμφύλιος άλλωστε ξεκίνησε απο απλές διαδηλώσεις για περισσότερες πολιτικές ελευθερίες. Επίσης ας έχουμε στο νου μας πως το ΙΚ και οι παρόμοιες οργανώσεις δεν έχουν μέσες λύσεις, ή τους υπακούς τυφλά ή σε σφάζουν.
 

Νομίζω ότι είσαι πολύ σκληρός με όσους φεύγουν. Οι περισσότεροι εξαντλούν όσες πιθανότητες έχουν για να μείνουν και μετά φεύγουν.
Αν θες σου αντιστρέφω το ερώτημα: Τι έκανε το κράτος για αυτούς, πριν φύγουν;; Τι έκανε το κρατος για να τους κρατησει;
Προσωπικά σπούδασα, υπηρέτησα την θητεία μου και εξαντλώ όλα τα περιθώρια να μείνω εδώ, αλλά δεν νομίζω ότι θα αντέξω πολύ ακόμη. Δεν πρόκειται να χαραμήσω την πιο παραγωγική δεκαετία της ζωής μου προσπαθόντας απλά να επιβιώσω.
Πρόσεξε, δεν είναι ότι φοβάμαι ή τεμπελιάζω να εργαστώ υπό δύσκολες συνθήκες ώστε να ορθοποδίσει ξανά η χώρα μου. Απλα βλεπω πως η διαφθορα και η δόμηση του κρατους ειναι τετοια που απλα θα δουλευω για να θρέφω καποιους αλλους.
 

Link to comment
Share on other sites

Καίσαρα θα σου πω μια ιστορία.

 

συμμαθητής μου από το δημοτικό μέχρι το Λύκειο αριστούχος (ας τον λέμε Τάκη από εδώ και πέρα), περνάει από τους πρώτους το 2002 Ηλεκτρολόγων μηχανικών στο ΕΜΠ. Τελειώνει στην ώρα του με βαθμό κοντά στο 8.5 το 2007 και ψάχνει να δει μήπως μπορεί να βρει δουλειά. Τίποτα στον ορίζοντα οπότε μπαίνει φαντάρος.

Τελειώνει το φανταρικό και ξαναψάχνει για δουλειά. εν τω μεταξύ έχουν αρχίσει οι περικοπές στην Ελλάδα και οι γονείς του βλέπουν το εισόδημά τους να μικραίνει. Παρατάει τη φιλοδοξία να ακολουθήσει το τι σπούδασε για λίγο και πιάνει δουλειά στην ON telecoms στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση για 400 ευρώ part time. 

Του λέω

-Τάκη γιατί δεν κοιτάς για εξωτερικό? Ξέρεις αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.

Αρχίζει το ψάχνει και τον παίρνουν μέσα σε μισό μήνα στη Γαλλία σε ερευνητικό κέντρο όπου μετά από 4 χρόνια είχε industrial PhD και όχι μόνο δεν πλήρωνε αλλά πληρωνόταν κιόλας κοντά στα 2800 ευρώ το μήνα.

Με συνέδρια και δημοσιεύσεις αλλά και ένα PhD πλέον γυρνάει Ελλάδα για να το παλέψει. Πιάνει δουλειά σε μια εταιρεία που ετοίμαζε προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα ώστε να πάρουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Δουλειά κανονικά, μισθός με καθυστέρηση.

-Τάκη κοίτα αυτό το Postdoc στο Εδιμβούργο.

-ε ίσως να κάνω αίτηση

Με το που κάνει αίτηση τον παίρνουν με 2100 λίρες το μήνα. 

Το Postdoc τελείωσε τον Οκτώβρη και τώρα μέσα Νοέμβρη ξεκινάει στο Μόναχο στην Intel ενώ είχε προτάσεις από Bell Labs και Αirbus.

 

Και σε ρωτάω Καίσαρα. Να κάτσει Ελλάδα ένας τέτοιος άνθρωπος να κάνει ΤΙ?

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Το κρατος δε θα κανει τιποτα για αυτους που φευγουν γιατι πολυ απλα δεν τους εχει καμια αναγκη.

Ουτε θα προσπαθησει να δωσει ευκαιριες σε νεους στην ελλαδα γιατι αυτο μπορει να στερησει εναν ακομα μισθο ΔΥ, μια ακομα θεση ενος νεου ψηφοφορου ή μια ακομα συνταξη.

Οποτε γιατι να το κανει?

Βλεπεις πως παγια πολιτικη ειναι η ληψη αποφασεν με το λιγοτερο δυνατο πολιτικο κοστος, ουδεμια αναπτυξιακη πολιτικη και προγραμμα και μοναχα υφεση.

Κοβουμε τα εξοδα οσο μπορουμε, δινουμε εκει που θα μας ψηφισουν ξανα, φορολογουμε εκεινους που εχουν και δε μας ψηφιζουν και ζουμε με δανεικα...

Ως ποτε? Κανεις δεν κοιταζει το μετα...

 

Ποιος νομιζεις θα ασχοληθει με το νεο που ξενιτευεται?

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 

228.000 νέοι επιστήμονες, πριν φύγετε, τι κάνατε για την πατρίδα σας;

Απο τα ατομα που εχω προσωπικα γνωρισει, οι πιο πολλοι εφυγαν γιατι η Ελλαδα και το συστημα δεν μπορει να τους δωσει ουτε τις ευκαιριες που θελουν αλλα ουτε και το περιβαλλον να εφαρμοσουν την επιστημη τους.

 

Δεν θα πουμε ψεμματα, τα λεφτα ειναι καλα ειδικα εαν εισαι specialized, αλλα στο λεω με μεγαλη σιγουρια, οι περισσοτεροι θα γυρναγανε πισω εαν ξερανε οτι εαν προσπαθησουν θα ανταμειμθουν και οικονομικα και επαγγελματικα. Δυστυχως ομως δεν ειμαστε ετσι σαν χωρα οχι τωρα εν μεσω κρισης αλλα πολυ πριν απο αυτο.

 

Προσωπικα πριν φυγω σπουδασα, πηγα φανταρος, εκανα μεταπτυχιακο, δουλευα αλλα καπου εκει με "ετρωγε" το κατι παραπανω, ετσι ηθελα διδακτορικο στον τομεα μου. Οπου κ εαν ρωτησα στην Ελλαδα η απαντηση ηταν η ιδια ΟΧΙ, γιατι ειτε δεν ειμαι απο το πανεπιστημιο του ή δεν με ηξεραν.

 

Αποτελεσμα μαζεψα τα πραγματακια μου,πηγα εκει που με δεχτηκανε, σκιστηκα στην δουλεια, δεν γυρισα Ελλαδα ουτε να δω τους δικους μου γιατι επρεπε να τελειωσω on-time.

Αποτελεσμα τελειωσα κυριος, on time, με spin-off εταιρια και ερευνητικη δουλεια (οπως ηθελα!). 

 

Στα επομενα μου βηματα γνωριζω ακριβως τι θελω να κανω, ποσο θα πληρωνομαι και ποσο θα δουλευω. Οτιδηποτε παραπανω ειναι προσωπικο γουστο. Εχω προσωπικη ικανοποιηση και σεβασμο απο τους γυρω μου για τη δουλεια μου, και δεν παρακαλαω κανεναν για τιποτα. Ειμαι εδω γιατι το δουλεψα δεν μου χαριστηκε τιποτα

 

Στην Ελλαδα, επειδη το δοκιμασα το σπορ, ουτε σεβασμο εχεις, και φυσικα ουτε να σκεφτεις να κανεις διδακτορικο, Η  να δουλευω σε πανεπιστημιο χωρις βυσμα, κομματοσκυλα ή γνωστους καθηγητων να ερχονται πρωτοι στην σειρα. 

 

Τωρα καταλαβαινεις γιατι πολλα ατομα πανε εξω, δεν ειναι μονο το θεμα το οικονομικο αλλα το θεμα των ευκαιριων.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Δεν θα πουμε ψεμματα, τα λεφτα ειναι καλα ειδικα εαν εισαι specialized, αλλα στο λεω με μεγαλη σιγουρια, οι περισσοτεροι θα γυρναγανε πισω εαν ξερανε οτι εαν προσπαθησουν θα ανταμειμθουν και οικονομικα και επαγγελματικα. 

Αν ήξερα ότι αυτό θα συμβεί γύρναγα όχι απλά χτες, αλλά πέρυσι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν ήξερα ότι αυτό θα συμβεί γύρναγα όχι απλά χτες, αλλά πέρυσι.

ps εαν ο φιλος σου ηταν Εδιμβουργο απο 2012 και , τοτε πιθανον να τον ξερω :):mrgreen:  :mrgreen:

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.