Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διογκώνεται το brain drain: 228.000 επιστήμονες έφυγαν σε μία πενταετία


Engineer

Recommended Posts

Κλείνω (τη συμμετοχή μου στο παρόν) με μια διδακτική ιστορία

Φίλος και συμμαθητής από το Γυμνάσιο, τελειώνοντας το ΕΜΠ πάει Αμέρικα για μεταπτυχιακό, διδακτορικό κλπ

Στα τέλη των 90ς κι ενώ έχει εξασφαλίσει θέση καθηγητή σε μεγάλο ΑΕΙ της Ανατολ. Ακτής, διαβάζει για προκήρυξη μιας θέσης στο ΕΜΠ.

Μαζεύει τις περγαμηνές του και τις υποβάλλει στο ίδρυμα όντας σχεδόν βέβαιος για τη θέση, αφού ο έτερος διεκδικητής υπολειπόταν κατά πολύ σε προσόντα.

Όμως ο δικός μου, είχε υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο (τις κομματικές πλάτες) του έτερου.

Από τότε, έρχεται στην ελλάδα μόνο για ολιγοήμερες διακοπές, ενώ στο πανεπιστήμιό του εξακολουθεί να διαπρέπει.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 121
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 

Για να  γίνει αντιληπτός ο τρόπος που σκέφτομαι και που έπρεπε να είναι ο τρόπος σκέψης κάθε επιστήμονα έχω να τελειώσω τρεις  εργασίες . Η μία άδεια δόμησης ενός μικρού υπόσκαφου κτηρίου από καλά οικονομικά πελάτη μου με αμοιβή περί τα 2000 ευρώ άμεσα και δυο εργασίες για κτηνοτροφικά κτήρια από νεους πελάτες μου χωρίς καλή οικονομική κατάσταση και που η αμοιβή μου άμεσα θα είναι 200 ευρώ και τα άλλα πολύ αργότερα που και πάλι δεν θα φτάσουν τα 2000 ευρώ Εγώ σε προτεραιότητα έχω τα κτηνοτροφικά κτήρια και το είπα και στο πελάτη μου με το υπόσκαφο για να περιμένει Ο λόγος ευνόητος για μένα 

 

 

Και εδώ κλείνω γιατί τέλειωσα τις εκτυπώσεις των σχεδίων τους και πρέπει να συνεχίσω στο Η/Υ 

 

Και πολύ καλά κάνεις, γιατί έχεις την ευκαιρία να το κάνεις. Αυτό που προσπαθούμε να σου πούμε είναι οτι εμείς δεν μπορούμε να μπούμε καν σε αυτή τη διαδικασία.

 

Να πήγαινα να άνοιγα γραφείο στον τόπο καταγωγής μου (Νάξο)? Με θεωρούν ξένο γιατί δεν μεγάλωσα εκεί.

Να πήγαινα να άνοιγα γραφείο εκεί που μένουν οι γονείς μου εδώ και 10 χρόνια λόγω δουλειάς (Μύκονος). Και εκεί ξένος θεωρούμαι γιατί δεν είμαι από εκεί.

Να άνοιγα γραφείο στην Αθήνα? Εδώ γελάμε. Θα καταντούσα να τσακόνωμαι με συνάδελφο για το ΠΕΑ. 50 ευρώ σου είπε αυτός? 45 εγώ και δώρο ένα μπλουζάκι.

'Ασε που για να άνοιγα γραφείο και να είχα δικαίωμα υπογραφής θα έπρεπε να έχω 5 χρόνια σχετικής προϋπηρεσίας που και τσάμπα να δούλευα δεν μου την έδινε κανείς.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Και πολύ καλά κάνεις, γιατί έχεις την ευκαιρία να το κάνεις. Αυτό που προσπαθούμε να σου πούμε είναι οτι εμείς δεν μπορούμε να μπούμε καν σε αυτή τη διαδικασία.

 

Να πήγαινα να άνοιγα γραφείο στον τόπο καταγωγής μου (Νάξο)? Με θεωρούν ξένο γιατί δεν μεγάλωσα εκεί.

Να πήγαινα να άνοιγα γραφείο εκεί που μένουν οι γονείς μου εδώ και 10 χρόνια λόγω δουλειάς (Μύκονος). Και εκεί ξένος θεωρούμαι γιατί δεν είμαι από εκεί.

Να άνοιγα γραφείο στην Αθήνα? Εδώ γελάμε. Θα καταντούσα να τσακόνωμαι με συνάδελφο για το ΠΕΑ. 50 ευρώ σου είπε αυτός? 45 εγώ και δώρο ένα μπλουζάκι.

'Ασε που για να άνοιγα γραφείο και να είχα δικαίωμα υπογραφής θα έπρεπε να έχω 5 χρόνια σχετικής προϋπηρεσίας που και τσάμπα να δούλευα δεν μου την έδινε κανείς.

Όταν εγώ ήρθα στην περιφέρεια ήταν χειρότερα από σήμερα και πέρασαν 5 με6 χρόνια και 10 για να πάρω τον εξοπλισμό μου και άφησα όπως ξαναέγραψα σίγουρα λεφτά και θέση Γιατί τότε στην Αθήνα δεν ήταν τόσο χάλια υπήρχε ΕΠΑ και κτηματολόγιο και μια σχετικά καλή οικοδόμηση ενώ οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μπροστά Στην περιοχή μου τότε ετοιμάζονταν να φύγουν και αυτοί που ήταν τότε εκεί Όλες οι επιλογές δεν είναι εύκολες όπως είμαι σίγουρος και εκτός Ελλάδος Αλλά ποιές έχουν όφελος για την χώρα και την πατρίδα και ποιες όχι είναι ένα ζήτημα που χωρά πολύ συζήτηση 

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπαρχουν δουλειες Γιώργο δεν μπορεις να το καταλάβεις.. Εδω που ειμαι κάποτε έτρωγαν με χρυσα κουταλιά τωρα ειναι απλα καλα. Φαντάσου σε μικρές εταιρείες η ατομικές προσπάθειες.. Τι να κανει ενας νέος που απο τη στιγμη που αποφασίσει να στήσει κατι μεχρι να εχει απόδοση (που δεν θα εχει γιατι το ίδιο κανουν παράλληλα και πολλοι άλλοι) θα βρεθεί χρεωμένος σε τέτοιο βαθμό που θα ειναι μη βιώσιμο το χρέος.. Το ίδιο το κράτος δεν σε αφήνει να προσφέρεις και θα προσφέρεις εσυ σε αυτο;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

για μένα το δουλειές δεν υπάρχουν , δεν υπάρχει Αν κάποιος θέλει να εργαστεί δουλειά υπάρχει Ένας πρώην δήμαρχος εδώ στην περιοχή μου πολλά χρόνια πριν γίνει δήμαρχος και ενώ οι σπουδές του ήταν δικηγόρος ασκούσε το επάγγελμα και ήταν και φούρναρης θυμάμαι που λέγαμε όταν βγήκε ότι θα μοιράσει τυρόπιτα αφού το εκλογικό του κέντρο ήταν δίπλα στο φούρνο Βοήθησε σαν δικηγόρος πολύ κόσμο και ήταν πρωτεργάτης σε πολλά νομικά θέματα της περιοχής Συνεργαστήκαμε πολλές φορές και πολλές φορές τα ραντεβού ήταν στο φούρνο , αφού τότε το γραφείο μου ήταν στο χωριό όπου δεν πήγαινε καλά- καλά αυτοκίνητο και από έξω πέρναγαν γίδια

 

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα και χρειάζεται αγάπη για το τόπο για να τα καταλάβει κάποιος Κάποτε σε αυτό το γραφείο (και το λέω και γελάω τώρα ) συναντήθηκα με ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη της χώρας τον κ Ρόκα για ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα Απέξω την ημέρα εκείνη περνούσε ένα κοπάδι αιγοπρόβατα και περίμενε ο άνθρωπος να περάσει για να βγει και να μπει στο γραφείο μου (το εξοχικό του πατέρα μου ουσιαστικά στο χωριό ) 

 

Και εγώ αύριο θα μαζεύω ελιές .... 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Γιώργο πολύ ωραία όσα κάνεις και όσα λες, αλλά είσαι η εξαίρεση... Ήσουν ικανός και τυχερός και πέτυχες στον τόπο σου και αυτό σου δίνει μια πιο γλυκιά άποψη της πραγματικότητας. Άλλωστε αν γυρίσουμε όλοι προς την επαρχία, θα εξαφανιστεί ο πιο ανθρωπινος χαρακτήρας της που περιγράφεις.
Για να προσφέρω στο σύνολο και να κάνω όσα λες πρέπει να έχω και δουλειά ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ. Και σαν υπάλληλος μπορώ να προσφέρω, αλλά με περιορίζει το εκάστοτε αφεντικό.
Αναλογίσου λίγο τι πρέπει να κάνει ένας νέος μηχανικός, για να φτάσει στο επίπεδο του να ΜΠΟΡΕΙ να προσφέρει στο σύνολο. Πόσα χρόνια θα περάσουν και τι πιθανότητες έχει να το πετύχει στην τελική; Γιατί το να θέλει δεν αρκεί στις μέρες μας.
Καλύτερα να φύγω έξω για 5-10 χρόνια, να μαζεψω κάποια λεφτά και εμπειρία και να γυρίσω στην χώρα μου να την βοηθήσω. Απλά ξέρω ότι μετά από 10 χρόνια τα ίδια χάλια θα είναι η χώρα μου, οπότε πολύ πιθανό να μην γυρίσω.

Δεν είναι ότι δεν θέλω να ξεκινήσω απο χαμηλά. Ας παίρνω 600 ευρώ, ας κάνω χαμαλοδουλειές, ας κάνω ότι θέλει, το θέμα είναι να ξέρω πως υπάρχει μέλλον.
Δεν δέχομαι όμως να σπαταλήσω τις θυσίες των γονιών μου που με σπούδασαν, για να τις κάνω λέφτα που θα τα χαρούν άλλοι και στην τελική δεν θα προσφέρω και τίποτα στο σύνολο.
Το ίδιο το κράτος μέσα απο τα πανεπιστήμιά του, μου έμαθε εξελιγμένες τεχνολογίες, που κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Στην τελική ας ήταν το πολυτεχνείο 2-3 χρόνια, να μου μάθαιναν μόνο πως μαγειρεύεις ισολογισμούς, πως μπαζώνεις ρέμματα, πως περνάς απαράδεκτα σχέδια απο την πολεοδομία, πως κερδίζεις έναν δημόσιο διαγωνισμό με μίζες ώστε να μην ονειρεύομαι τίποτα μεγάλο και να κάτσω μια ζωή εδώ.

Ένα τελευταιο, σημερινό παράδειγμα είναι ο νόμος που θέλουν να περάσουν και φορολογεί ΜΟΝΟ τις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες. Δηλαδή κάποιοι άνθρωποι κάνανε ακριβώς αυτό που προτείνεις Γιώργο. Πήγαν στην επαρχία, επενδύσανε λεφτά στον τόπο τους και έρχεται τώρα το κράτος και τους λέει θα αυξήσω την φορολογία ΜΟΝΟ σε εσάς, όχι στις πολυεθνικές. Ε συγνώμη κιόλας αλλά όσο και να την αγαπάς την πατρίδα σου, όταν σε σφαλιαρίζει τόσες πολλές φορές τα παρατάς.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

George καλα αυτα που λες, αλλα αυτο που δεν λες να καταλαβεις οτι δεν αρεσει σε ολους να γινουν κτηνοτροφοι.

 

Θελω να βγαζω τα προς το ζην με την δουλεια μου, κ οχι με το αρμεγω προβατα.

 

Δεν σημαινει οτι δεν μπορει καποιος να βοηθησει, με το να μην αρμεγει προβατα ή να κουναει ελιες. Πρεπει να καταλαβεις οτι διαφορετικη βοηθεια θα προσφερεις εσυ κ διαφορετικη ενας αλλος σε αλλο ποστο. Θες να μου πεις οτι εαν δουλευεις σε πολυεθνικη, και δωσεις heads-up σε Ελληνα (που αξιζει) ωστε να προσληφθει, ειναι το ιδιο με το να εισαι στο χωριο και να κανεις τον φουρναρη.

 

Μακαρι να μπορεσω να ειμαι σε θεση να δωσω ακαδημαικη καριερα σε ενα Ελληνα που το θελει που ενω εχει τα προσοντα δεν εχει την δυνατοτητα (οικονομικη ή μη) , ο καθενας βοηθαει οπως μπορει. Το να βοηθησεις μενοντας στο χωριο σου, δεκτο κ σεβαστο αλλα μην προσπαθεις να αποδειξεις οτι ειναι ανωτερη συνδρομη. Μακαρι να ειχα κ εγω καποιον να με καθοδηγησει οταν ηθελα κατι αντιστοιχο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

και όμως παρά αυτά κάποιοι ακόμα προσπαθούν Το βλέπω στους νέους κτηνοτρόφους που έχω για πελάτες αλλά και στους όσους λατόμους έχουν απομείνει να το παλεύουν

 

Το να φεύγει ένα τμήμα έξω δεν είναι κακό γιατί και μειώνουν το ποσοστό της  εγχώριας ανεργίας και κάποια από τα χρήματά τους επιστρέφουν έστω και το καλοκαίρι σαν διακοπές ή με βοήθεια προς συγγενικά τους πρόσωπα ή και με άλλους τρόπους και μεταφέρουν τεχνογνωσία και εμπειρίες από το εξωτερικό αν κάποιοι γυρίσουν πίσω Επίσης πολλοί μας κάνουν περήφανους με τα επιτεύγματά τους στο εξωτερικό και εγώ καμαρώνω για αυτούς 

 

 Αλλά το να φεύγουν όλοι είναι πρόβλημα ειδικά αν και αυτοί που μένουν , μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα  

 

Υσ Συνάδελφε Γιώργο από Ενδιμβούργο εγώ δεν γράφω ταπεινά την γνώμη μου , για το τι είναι καλό ατομικά αλλά τι είναι  καλό για την πατρίδα μας και το ειδικά για την πατρίδα μας που ερημώνει κυρίως στην περιφέρεια Εκεί είναι η ειδοποιός διαφορά μου Όλα τα υπόλοιπα γραφόμενα καταδεικνύουν μια  πρόοδο ατομικά , μια ζωή σε κοινωνίες καλύτερες και πιο προοδευμένες  με ισονομία και ευκαιρίες (εσείς το γράφετε και δεν έχω λόγο να μην το δεχτώ αφού δεν γνωρίζω τι ισχύει εκεί )  

 

Εγώ δεν θέλω να προοδεύω ατομικά και να αφήσω πίσω μου μια χώρα που γίνονται αυτά που γράφεται και που είναι η πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε Θα το παλεύω όπως ξέρω και μπορώ και ας αποτύχω Προτιμώ να μαζεύω ελιές αλλά να έχω την εσωτερική μου χαρά , ότι στην ζωή μου είχα ένα στόχο που δεν ήταν για μένα μόνο και ας μην γίνει ποτέ πραγματικότητα (που για το τόπο μου γίνεται σε ένα βαθμό δεν έχω αποτύχει σε αυτό έστω και αν είναι βήματα χελώνας  ) 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Τωρα πραγματικα μπερδευεις τους αγροτες, με μηχανικους, γιατρους και επιστημονες που φευγουν

 

Ειναι πραγματα μη-συγκρισιμα, αφου απευθυνονται σε αλλη αγορα εργασιας.

 

Οι γνωμες μας ειναι απο προσωπικες μας εμπειριες παντα, αλλα θεωρω οτι προσφερω περισσοτερα στους συναθρωπους μου με το να μπορω εστω κ στο ελαχιστο να μπορω να προσφερω μια ευκαιρια που ειτε ακαδημαικα ειτε επαγγελματικα θα βοηθησει καποιον. Με απολυτο κριτηριο να εχει τα προσοντα που θελω. Γιατι πολλοι νεοι ανθρωποι θελουν να εργαστουν ή να σπουδασουν εξω αλλα δεν εχουν κανεναν να συνεργαστουν ή να μιλησουν.

 

Εαν ο αλλος ειναι κτηνοτροφος δεν μπορω να τον βοηθησω, γιατι πολυ απλα δεν ειναι μεσα στο δικο μου επαγγελματικο χωρο.

 

Οποτε το τι ειναι καλο για την πατριδα  μου δεν εχει να κανει με το εαν εγω ειμαι εκει και μαζευω ελιες ή χορτα ή οτιδηποτε αλλο, αλλα με το εαν με αυτα που γνωριζω συνεισφερω ή παρουσιαζω ευκαιριες/εργα που δεν ειναι γνωστες.

 

Γιατι εαν ενας σαν τον Ροκα ή οποιοδηποτε αλλο Ελληνα αποδημο, φερει τεχνογνωσια ή επενδυσει στην Ελλαδα, θα κερδισει πιο πολλα η χωρα απο το να κελιστουμε σε ενα χωριο

Edited by george_RES
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γιώργο,

 

Απο οτι φαινεται εισαι άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας απο εμας. Σου υπενθυμίζω οτι στα χρονια σου υπήρχαν δουλειες και έχτισες εμπειρια που χρησιμοποιείς τωρα και παιρνεις τις δουλειες απο άπειρους μηχανικούς που δεν εχουν απο που να ξεκινηςουν. Άρα ξεκινάς με αυτο το πλεονέκτημα.

 

Ενας κούκος δε φέρνει την ανοίξη. Τον κοσμο ενα άτομο δεν μπορεί να τον αλλάξει, παρα μονο τον εαυτο του και τους αλλους δίνοντας το παράδειγμα. Και το να προσφέρω αφιλοκερδώς δε μπορώ να το κανω γιατι εχω αναγκη να ζήσω κάπως. Αυτο ομως λεγεται και εθελοντισμός και εδω υπαρχει παντου. Άρα, μη μπέρδευουμε αυτες τις δυο εργασιακές σχέσεις.

 

Να παω στο χωριό μου να κανω τι; Να το βοηθηςω να αναπτυχθει; Εκείνο το ρώτησες αν θελει να αναπτυχθεί; Θελω να καταλήξω οτι στην Ελλαδα βασιλεύει η αναξιοκρατία, η μιζέρια, η πλέμπα και η λαμόγια. Επικρατούν οι μέτριοι. Εχεις την εντύπωση οτι θέλουν να αναπτυχθούν; Δε το θέλουν γιατι ξέρουν οτι δε θα εχουν θεςη μετα.

 

Αναρωτήθηκες ποτε γιατι η παιδεία εχει παει στα τσακίδια; Σου αρεςει που το παιδι σου μορφώνεται με τοςο χαμηλό επιπεδο; Πως βλεπεις άραγε τα πανεπιστήμια; Θέλουν οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοι εναν μορφωμένο λαό; Θα χόρευε ενας μορφωμένος τσάμικα στο Σύνταγμα μετα απο το δημοψηφιςμα τραγέλαφο; Αναρωτήθηκες ποτε γιατι δε μας δίνουν το δικαίωμα να ψηφίσουμε απο το εξωτερικό; Εδω στο σχολείο της πόλης μου μένω τα παιδιά 5 χρόνων παίζουν με iPad!!!

 

Η κοινωνία εδω δεν ειναι δίκαιη. Ειναι ομως δικαιότερη απο τη ελληνική με περισσότερες ευκαιριες. Στην Ελλαδα οι ευκαιριες ειναι reserved απο τους γνωστούς. Να παλεψω τι; Να ξοδέψω ολη μου την ενεργεια παρακαλώντας για δουλεια των 400 ευρώ και να ειμαι και ευγνώμων; Η αναγκη για επιβίωση υπερέχει.

 

Και οταν θα έρθει και το bail in θα κανονίσω να κατέβω για τσάμικα στο Σύνταγμα. Γιατι αυτη η κοινωνία ειναι πια καταδικασμένη.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.