Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έχει μέλλον η οικοδομή;


Julius Caesar

Recommended Posts

Πόσα καινούργια ακίνητα θεωρείτε ότι υπάρχουν σήμερα προς πώληση ? 

 

Πόσα 10ετίας που έχουν κόκκινα δάνεια ?

 

Το 10 % του πληθυσμού , τι ακίνητα θα ζητήσει ? 

 

Η φορολογία για όσους ψάχνουν για α' κατοικία . είναι 400-600 € τον χρόνο . Οσο περίπου το κόστος λειτουργίας ενός μικρού αυτοκινήτου με τα ασφάλιστρα και τα τέλη .

 

Για την ανάγκη στέγασης , αυτή είναι υπαρκτή πάντα . Απλά έχει επανέλθει το μέτρο που είχε χαθεί . Για τις άλλες "επικερδείς" επενδύσεις , έχω αμφιβολίες να βρώ ιδιαίτερα για τον πολύ κόσμο .

 

Πλειστηριασμοί συνήθων κατοικιών δεν θα γίνουν . Κατοικίες που έκαναν 1.000.000 και τώρα κάνουν 500.000 είναι έξω από την συζήτηση μας .

 

Η υπογεννητικότητα , υπάρχει 20 χρόνια .

Link to comment
Share on other sites

Πρώτον, όπως τόνισα, είναι αστείο ολόκληρος κλάδος να εξαρτάται από ένα 10% δυνητικών αγοραστών. Πολύς ντόρος για το τίποτα!  Αλλά αυτό είναι το μόνο ρεαλιστικό σενάριο.

 

Δεύτερον, η υπογεννητικότητα έχει αυξηθεί, κάθε χρόνο και περισσότερο!

 

koutr3.jpg

 

Τα παρακάτω από τον ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, το 2009... όχι το 2015!

 

 

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ: Το ποσοστό γεννήσεων ανά Ελληνίδα από 2,39 το 1970, μειώθηκε σε 1,53 το 2009, ακολουθώντας την πτωτική τάση του ΟΟΣΑ. Η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού των εξαρτώμενων ατόμων: τα παιδιά κάτω των 15 ετών θα αποτελούν μόλις το 12,3% του πληθυσμού το 2050, έναντι 16,3% το 2000, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα αποτελούν το 32,5% του πληθυσμού το 2050, έναντι 16,6% το 2000, πέμπτο υψηλότερο ποσοστό στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ μετά τις Ιαπωνία, Κορέα, Ισπανία και Ιταλία.

 

Τρίτον, δεν μιλάμε για τον πολύ κόσμο αλλά για ένα 10-15%. Μία μερίδα από αυτούς ψάχνει για επένδυση, όχι για στέγαση, όλο και κάτι θα βρει. (Προτάσεις δεν δύναμαι να κάνω)

 

Τέταρτον, επειδη βαριέμαι να το κάνω, δείτε μελέτες με την δημογραφική πυραμίδα της Ελλάδας μέχρι το 2050!

 

Πέμπτον, οι πλειστηριασμοί θα δούμε τι αντίκτυπο θα έχουν.

Edited by zenmechanics
Link to comment
Share on other sites

Οικοδομή χωρίς δανεισμό όντως μας οδηγεί σε αυτό που λες, στο 10-15% του πληθυσμού να είναι δυνητικοί πελάτες. Άρα το μεγάλο θέμα είναι οι τράπεζες. Όπως είναι και στα αυτοκίνητα και σε υπόλοιπους κλάδους. Η οικοδομή ως καθαρά αναπτυξιακό μέρος της οικονομίας, δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς δανεισμό άρα τι συζητάμε. 

 

Μην το πας στο δημογραφικό γιατί έχουν έρθει και μετανάστες που ζητάνε σπίτια και τέλος πάντων είναι άλλο θέμα που αποπροσανατολίζει την κουβέντα. Τα βασικά που έγραψες ισχύουν, ποια είναι η λύση είναι το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι άλλο θέμα! Είναι βασικό. Οι μετανάστες αν αγοράσουν, θα αγοράσουν σχετικά παλιά ακίνητα, όχι καινούργια. Προς διάθεση είναι πάνω από 250.000... Πόσα θα απορροφήσουν οι μετανάστες?

Οι τράπεζες, όπως προείπα, αποτελούν μία από τις αιτίες.

Καλή συνέχεια σε όλους, μακάρι να αλλάξει το σκηνικό το συντομότερο δυνατό!

Link to comment
Share on other sites

και όχι μόνο μετανάστες που πολλοί με την εργασία τους φτιάχνουν πλέον τα σπίτια τους για κατοικία αλλά και αρκετοί συνταξιούχοι αλλοδαποί που αποφασίζουν να ζήσουν στην χώρας μας Είναι υπαρκτό το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και κατά επέκταση το δημογραφικό αλλά για το θέμα της οικοδομής  εξισορροπείται από άλλους παράγοντες (όπως οι μετανάστες , αλλοδαποί συνταξιούχοι)   Βέβαια εγώ γράφω πάντοτε με βάση τις προσωπικές εμπειρίες μου και όχι με στατιστικά στοιχεία αφού έχω πολλούς πελάτες των πιο πάνω κατηγοριών Θα μπορούσε πχ μια πολιτική επιστροφής στην περιφέρεια να σηματοδοτήσει επισκευή ανακατασκευή πολλών κατοικιών σε χωριά και πόλεις της περιφέρειας  

 

Αν περιμένουμε να έχουμε ανάπτυξη της οικοδομής με δανεισμό , τότε θα έχουμε μια φούσκα όπως στο παρελθόν Πρέπει να επανέλθουμε στο παλαιό μοντέλο των πατεράδων μας ,  με την αποταμίευση και την σταδιακή οικοδόμηση , ενώ το μεγαλύτερο μέρος  της οικοδομικής ανάπτυξης πρέπει να στηριχθεί σε επενδυτικές μορφές που έχουν να κάνουν με παραγωγή έργου (τουρισμό, κτηνοτροφία , βιοτεχνία ,  ενέργεια κλπ ) και εκεί μπορεί να στηριχθεί και σε δανεισμό σε ένα ποσοστό 

Edited by GEORGE MICHEAL
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνονται δάνεια. Τι να λέμε τώρα....! Πως θα αγοράσει ο άλλος σπίτι χωρίς δάνειο ?! Πάει και νοικιάζει. Ούτε καν μεταχειρισμένο δεν παίρνει μην σου πω.

 

Θες να το γυρίσουμε στο δημογραφικό, στα πολιτικά κ.τ.λ. , οκ. 

 

Μαικλ.....σε όλον τον κόσμο, τα σπίτια αγοράζεται με δανεισμό και υποθήκες. Δεν σημαίνει απαραίτητα φούσκα αυτό. Αρκεί να πάρεις σπίτι στα μέτρα σου και επίσης το δάνειο να είναι στα μέτρα σου. Τι μου λες τώρα για αποταμιεύσεις και κουμπαράδες ? Υπάρχει περίπτωση να μαζέψει κάποιος 200.000 π.χ. να αγοράσει νέο διαμέρισμα ?! Πως ?!  

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πολύ σύνθετο, διάβασε την δημοσίευση μου.

Το να δίνουν δάνεια οι τράπεζες, δεν λέει κάτι από μόνο του. Και καλό είναι, να εξαϋλώσουμε την εικόνα που έχουμε για τις τράπεζες! Αλλάζουν... δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες.

 

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Την διάβασα και σου είπα συμφωνώ με όλα. Όπως επίσης ότι είναι σύνθετο το πρόβλημα. 

 

Επειδή όμως ζω...υποτίθεται....σε μία ανεπτυγμένη χώρα του 2015 και όχι στο 1950, ξέρω ότι σπίτι αγοράζεις σε αυτή τη ζωή κυρίως με δάνειο. Αν θες επίσης να μιλήσεις για ανάπτυξη ενός ολόκληρου κλάδου και όχι σπασμωδικές πωλήσεις π.χ. κάποιων εξοχικών, αυτό θα γίνει μόνο με δανεισμό αλλιώς δεν θα δώσει ο άλλος εύκολα αποταμιεύσεις ειδικά σε τέτοια περίοδο για νέο σπίτι. 

 

Οι τράπεζες δεν ξεγράφονται...έτσι ! Οι τράπεζες είναι η κινητήρια δύναμη μίας οικονομίας. Από τον μπακάλη της γειτονιάς μέχρι το διυλιστήριο του Βαρδινογιάννη, τα πάντα γίνονται με δάνεια. Αν θέλετε τώρα να ασχολούμαστε με τους γέρους, τους θανάτους και τους κουμπαράδες, ο.κ. . Εσύ πως πιστεύεις λειτουργούν όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει μεγάλες ? Βάζουν λεφτά οι ιδιοκτήτες ? Δάνεια παίρνουν. Αν δεν μπορούν εδώ πάνε εξωτερικό. 

 

Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σύνθετο και δεν έχει λύση προς το παρόν. Πρέπει να περάσουμε ακόμη κάνα δύο χρόνια μνημόνιο, να βγούμε κάπως στις αγορές, το κράτος θα πάρει δάνεια, θα αρχίσει να ταίζει ΔΥ, να κάνει κάνα έργο, θα φάει και ο ιδιωτικός τομέας, θα αρχίσει να πέφτει η ανεργία, θα αρχίσει λίγο η ανάπτυξη, θα αρχίσουν σιγά σιγά τα δάνεια και ο κύκλος θα αρχίσει να κυλάει....Εγώ έτσι το βλέπω και θα πάει μάλλον από το 2020 και μετά. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.