Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμπερές άνοιγμα


Recommended Posts

Σευχαριστω πολύ kan62, κ γώ έχω επιφυλάξεις αλλά στην 4 του 14 το αναφέρει ξεκάθαρα : « Εσοχές του κτιρίου στην περίπτωση που εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου, μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόσταση από το όμορο κτίριο. Ανοίγματα στις εσοχές αυτές δεν δημιουργούν δουλεία για τα όμορα οικόπεδα και προσμετρώνται στον υπολογισμό των ανοιγμάτων για την επάρκεια φυσικού φωτισμού και αερισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού.», άρα γιατί να πρέπει να έχω δ; Και

συμφωνα με την 5 του 14 « Οι χώροι κλιμακοστασίου καλύπτουν τις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού εφόσον έχουν ανοίγματα προς ακάλυπτους χώρους ή ελεύθερο ανοιχτό χώρο ελάχιστης διάστασης δύο (2,00 μ.) μέτρων κάθετα προς την πλευρά των ανοιγμάτων.» Που το έχω σχεδιάσει. 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σας και ισχύει αυτό που είπα παραπάνω. Χωρίς δοκούς είναι εσοχές και με δοκούς είναι διαμπερή. Όλα νόμιμα.

Τα παραπάνω υστερόγραφα αφορούν σε άλλο σημείο που χρήζει της προσοχής σας...

Edited by kan62
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Kan62, αν αναφέρεσαι στο δ που έβαλα αριστερά κ αν θεωρείται οπίσθιο όριο τότε ναι, είναι Δ! Αν το 62 είναι έτος γέννησης,😊 τότε έχετε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από μένα και γιαυτο ευχαριστώ ακόμη περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς για το 62 δίκιο έχεις...

Αυτό είναι το σημείο που θέλω να δείξω αλλά όχι ως προς το δ ή Δ ... υπάρχει θέμα με την υλοποίηση του offset.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Η δική μου περίπτωση ήταν πριν 7 χρόνια , τότε ήταν σχεδόν άγνωστο το θέμα. Ο Υπάλληλος δεν ήξερε καν τι είναι αυτό το διαμπερές άνοιγμα και αρνήθηκε να το εγκρίνει. Κατέφυγα  στη ΔΟΚΚ και πήρα προφορική γνωμάτευση ότι είναι δίκαιο το αίτημα μου, την επικαλέστηκα στη Πολεοδομία και τελικά το ενέκρινε. Στις μέρες μας  παρατηρώ ότι χρησιμοποιείται καταχρηστικά για θέση στάθμευσης (τάχα ως χώρος διέλευσης από το μπρος στο πίσω μέρος του οικοπέδου,-που και σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι διαμπερές άνοιγμα, αλλά λειτουργικός χώρος που μετρά σε δόμηση, η κάλυψη ως Η.Χ. αν είναι εφικτό από τη γεωμετρία του-), σε μέρη που δεν επιτρέπεται η πυλωτή.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 21/10/2022 at 6:26 ΜΜ, ΚΑΝΑ said:

 

image.png.5cddfff70b9e378aed55b1b94a01a181.png

 

Στο παραπάνω σχήμα δίνεται ο ορισμός των οριζόντιων και κατακόρυφων διαμπερών ανοιγμάτων και είναι απολύτως κατανοητός. Τμήμα της τεχνικής οδηγίας όμως που διαβάζω παραπάνω, έρχεται σε αντίθεση με το κυρίως σώμα του νόμου. Παραπάνω αναφέρεται το εξής:

"Δεν προσμετράται στη δόμηση το άνοιγμα σε κάθε πλάκα δαπέδου όλων των διαμπερών ανοιγμάτων, ανεξαρτήτως διαστάσεων μορφής και επιφάνειας, καθέτων, οριζοντίων ή με τεθλαμένες ή με καμπύλες διαδρομές. Όταν λειτουργικοί χώροι του κτιρίου κύριας ή βοηθητικής χρήσης (διάδρομοι κυκλοφορίας, κλιμακοστάσια, καθιστικά κ.ά.) ταυτίζονται με το διαμπερές άνοιγμα ή τμήμα αυτού τότε η επιφάνεια αυτή προσμετράται στο Σ.Δ. Από τα διαμπερή ανοίγματα δεν αποκτούν προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού οι χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν πρόκειται για εσωτερικό αίθριο. Τα διαμπερή ανοίγματα δεν κλείνουν με οποιονδήποτε τρόπο."

Η τεχνική οδηγία αναφέρεται γενικά στα διαμπερή ανοίγματα ανεξαρτήτως προσβασιμότητας τους ή οχι.

 

Το κυρίως σώμα του νόμου στο άρθρο 11 παράγραφος 6η αναφέρει το εξής:

 

Η επιφάνεια κατακόρυφων φρεατίων ανεξαρτήτως διαστάσεων για μηχανολογικές εγκαταστάσεις ή και για τη συλλογή και εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και η επιφάνεια αιθρίων και όλων των διαμπερών μη προσβάσιμων ανοιγμάτων που προκύπτουν από την αρχιτεκτονική λύση (εντός των οποίων μπορούν να περιλαμβάνονται υδάτινα στοιχεία ή/και φυτεμένες επιφάνειες) ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα, όπως καμινάδες εξαερισμού, για τον δροσισμό του κτιρίου. Επιπλέον, η επιφάνεια κατακόρυφων φρεατίων ανεξαρτήτως διαστάσεων, τουλάχιστον 1,50 τ.μ., που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα για φωτισμό ή δροσισμό του κτιρίου. Οι παραπάνω χώροι δεν συμβάλλουν στις προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού των χώρων κύριας χρήσης του κτιρίου. Σε αυτούς επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στην παρ. 3 του άρθρου 15 και στην περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 13, η υποβάθμιση της διαμορφωμένης στάθμης του ακαλύπτου χώρου των χώρων αυτών στο εσωτερικό του κτιρίου έως τη στάθμη του δαπέδου οποιουδήποτε υπογείου. Στα κατακόρυφα φρεάτια, εφόσον εγγράφεται σε αυτά τουλάχιστον κύκλος διαμέτρου δ, επιτρέπονται εντός αυτών κατασκευές ή και στοιχεία του άρθρου 16 με μέγιστες διαστάσεις αυτές που ορίζονται στο άρθρο 16. Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται καθαρός κύκλος διαμέτρου τουλάχιστον 2/3 του δ.

 

Οπότε το αν μετράει στην δόμηση ή όχι έγκειται στο αν είναι προσβάσιμο ή όχι. Στην περίπτωση του φωταγωγού στο παραπάνω σχήμα, όντως πρόκειται για μη προσβάσιμο χώρο. Στην περίπτωση όμως του οριζόντιου διαμπερούς ανοίγματος (εσωτερική στοά κατά γοκ), αυτό κατά κύριο πρόκειται για προσβάσιμο τμήμα. Εφόσον είναι προσβάσιμο θεωρώ ότι πρέπει να μετρήσει κανονικά και στην δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Ως προς το τμήμα της προηγουμένως παρατεθημένη παρουσίασης της κας. Λεμπέση όπου αναφέρεται σε εσοχές του κτιρίου όταν εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου, μήπως πλέον αφαιρούνται από την κάλυψη όταν είναι σε όλο το ύψος του κτιρίου με το συλλογιστικό της παρ. 4ε του άρθρου 12, εφόσον και στο άρθρο 17 παρ. 2α φαίνεται ότι μετρούν στη φύτευση;

image.png.e6375450cb9b00aee982550ca1728679.png

άρθρο 17 παρ. 2α

"Κάθε επιφάνεια που φυτεύεται σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών συμμετέχει στον υπολογισμό της απαιτούμενης φύτευσης. Στις παραπάνω επιφάνειες συμπεριλαμβάνονται: φυτεμένα στεγασμένα κεκλιμένα επίπεδα ράμπες, φυτεμένοι ενιαίοι χώροι στάθμευσης, σύμφωνα με την περ. ιγ’ της παρ. 6 του άρθρου 11, φυτεμένοι υπαίθριοι χώροι, φυτεμένες εσοχές στο σώμα του κτιρίου, φυτεμένα δώματα ορόφων (που προκύπτουν από υποχώρηση ορόφων) και φυτεμένοι ανοικτοί εξώστες σε οποιοδήποτε επίπεδο."

Ευχαριστώ.

Edited by tromoskaifobos
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
On 10/21/2022 at 5:21 PM, kan62 said:

Δυστυχώς για το 62 δίκιο έχεις...

Αυτό είναι το σημείο που θέλω να δείξω αλλά όχι ως προς το δ ή Δ ... υπάρχει θέμα με την υλοποίηση του offset.

Καλησπέρα συνάδελφε.

Έχει περάσει πολύς καιρός από την απάντησή σου, αλλά θα σε παρακαλούσα να γίνεις πιο συγκεκριμένος σχετικά με την υλοποίηση του offset, καθώς αυτό θα βοηθήσει πολύ νεότερους συναδέλφους (εμού συμπεριλαμβανομένου).

Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ πολύ για τη συνεισφορά σου στην κοινότητα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.