Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή διπλόσυχνου Gps


Recommended Posts

Στις επιλογες προσθετηκε και το prexiso G5. Προκειται για ελβετικη εταιρια που φοραει πλακετες της leica. Ανταγωνιστικοτατη τιμη.

Διορθώνω, φοράει πλακέτα novatel και τα εμπορευεται η leica.τυχαίνει και ψάχνομαι αυτή την περίοδο γι αυτό το ξέρω.από τιμή πόσο πάει αν επιτρέπεται;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 711
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παίδες μερικές απορίες για το πώς αξιολογούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των GPS.

 

Πόση σημασία έχουν τα κανάλια που πιάνει το GPS;

Είναι δυνατό κάποιο π.χ. που πιάνει 220 στο ίδιο σημείο στον ίδιο χρόνο με κάποιο ακριβώς το ίδιο αλλά που πιάνει π.χ. 75 δορυφόρους να κάνει καλύτερα την δουλειά του ( να πιάνει καλύτερα) δεδομένου ότι άντε το πολύ την σήμερον ημέρα να πιάνουμε το πολύ 10-20 δορυφόρους;

Δηλαδή μπορεί να περνάει ένας δορυφόρος από πάνω μας και επειδή δεν έχουμε 220 κανάλια αλλά 75 να μην έχουμε το σήμα του;

 

Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι το λογισμικό του θα μας δώσει σωστά αποτελέσματα και ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε δύσκολες συνθήκες?

 

Αν κάποιος θέλει να δουλέψει με HEPOS πρέπει να προσέξει κάτι ιδιαίτερο;

 

Για απλές τοπογραφικές αποτυπώσεις-χαράξεις σε ποια κατηγορία GPS είναι καλύτερο να κινηθεί κανείς; (από άποψη κόστους και αποτελεσματικότητας).

 

Οι μελλοντικές συχνότητες είναι χρήσιμο να υπάρχουν στο GPS από τώρα και πότε μπορεί να λειτουργήσουν αυτές;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Eπίσης θα ήθελα να ρωτήσω, εάν οι τιμές όλων αυτών που αναφέρθηκαν απ'το συνάδελφο/ους που τα έχουν πρόσφατα, περιλαμβάνουν και software post processing για μας του κομπλεξικούς με τις επιλύσεις στο πεδίο.

Παίζει κάποιο ρόλο στο παραπάνω, αν θα χρησιμοποιεί hepos ή ιδιωτικό δίκτυο; (πάντως βλέπω/ακουω, πως καλό είναι να υποστηρίζονται αμφότερα για ευκολία-σιγουρια αναλόγως την εργασία).

Link to comment
Share on other sites

Μερικές παρατηρήσεις:

α) Αν περιμένει κανείς πηγαίνοντας 60χλμ μακρυά από το σταθμό να (single base solution) να πιάσει με RTK ακρίβειες της τάξης του 1~2 εκ..... τί να πω....... απλά ΔΕΝ το σχολιάζω περαιτέρω γιατί θα γίνω δυσάρεστος ειδικά προς πολ. μηχ.

β) ΟΚ 220 κανάλια.... για δορυφόρους που ΔΕΝ χρησιμοποιούνται...... Όταν ΘΑ τότε ΝΑΙ θα έχει χρησιμότητα. Βέβαια αγοράζεις κάτι που έχει μελλοντική option και θα είναι χρήσιμο στο μέλλον μιας και GPS δεν αγοράζεις κάθε μέρα. Στη παρούσα φάση όμως ΔΕΝ παίζουν. Το θέμα που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι με ποιούς δορυφόρους δουλεύει η ΒΑΣΗ. ΑΝ η βάση ΔΕΝ βλέπει Glonass κλπ... δε πα να βλέπεις εσύ Glonass, Galileo, L5C X,Y,Z συχνότητες...... η βάση θα σου στέλνει διορθώσεις που θα αποτελούν μέρος των δεδομένων που εσύ διαθέτεις. Άρα η λύση θα είναι με βάση τα κοινά δεδομένα base - rover.

γ) Το HEPOS προς το παρόν δουλεύει με GPS δορυφόρους. Ούτε με Glonass ούτε με κανένα άλλο.

δ) Από τα ιδιωτικά δίκτυα.... ένα είναι αξιόπιστο κι αυτό όπως διατείνεται (δεν το έχουμε διαπιστώσει, αλλά δεν έχουμε και λόγο να το αμφισβητήσουμε) παρέχει δικτυακή λύση. Τα υπόλοιπα για μένα είναι αξιόπιστα για εργασίες RTK max 20χλμ από το σταθμό.

 

Αυτά τα ολίγα. Ο ΑΞΙΟΣ συνάδελφος Θεοχάρης μπορεί να προσθέσει κι άλλα πολλά σε αυτά που έγραψα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδη οι περισσότεροι ζητάμε προσφορές για Rover μονο, οι εταιρίες δεν δίνουν λογισμικό post processing με εξαίρεση την stonex που δίνει ένα το όποιο μάλλον είναι τσαμπέ και εγω προσωπικά το βρήκα πολύ πρόχειρο σε σχέση με το Spectrum Survey που έχω.

Επίσης κάποιοι δέκτες δεν μετράνε static οπότε ποιός ο λόγος να έχει κανείς λογισμικό pp.

Το hepos έχει καλές υπηρεσίες post processing και φτηνά. Τα ιδιωτικά δίκτυα έχουν αλλά νομίζω δεν παρέχουν VRS που είναι πολύ σημαντικό για τις μακρινές αποστάσεις από τις βάσεις.

Link to comment
Share on other sites

@Grtopo, ακριβώς, επειδή έχω κάνει τηλεφωνική κουβέντα με τον αξιότιμο συνάδελφο, κρατώ μια τεράστια πισινή στα θεοποιημένα απο τις εταιρίες ροβερ που τα κάνουν όλα με...ακρίβεια.

 

Περί ιδιωτικών δικτύων, θαρρώ πως μιλάμε για της μέτρικα (αν θεωρηθεί διαφήμιση, ας διαγραφεί).

 

Επίσης, παρατηρώ και απο άλλους συναδέλφους μια μανία (είναι και της μόδας) περί αγοράς rover, το πιο εύχρηστο του πλανήτη, περί RTK μόνο και πάει λέγοντας. Ε δεν είναι όλα τόσο απλοποιημένα, τα γνωρίζετε και καλύτερα σείς ελέω ειδικότητας.

Οπότε (προσωπικά μιλώντας) προτιμώ ένα rover υποχρεωτικά με hepos και Pp υπηρεσίες. Και τα υπόλοιπα καλούδια, καλοδεχούμενα.

Link to comment
Share on other sites

Και εγω απο την ερευνα μεχρι στιγμης στα ιδια συμπερασματα καταληγω. Αν θεωρησουμε οτι οι διαφορες σε μεγαλες αποστασεις απο το base ειναι σταθερες και την διαρκεια των μετρησεων πρεπει η

Α) Να κανεις pp με hepos και στην συνεχεια rtk συνδεδεμενος με δικτυο και να τα κολλας.

Β) να χτυπας με rtk τριγωνομετρικα ετσι ωστε να γλυτωσεις το pp.

Το λογισμικο για pp χρεωνεται αρκετα.

Το ιδανικο θα ηταν να μπορεις να πιασεις σημερα L1 L2 L2C αλλα το μηχανημα να ειναι αναβαθμισιμο και σε L5 και galilleo, και οταν χρειαστεις να σκασεις κανα 1500€. Με τα σημερινα δεδομενα 72 καναλια ειναι αρκετα.

Επισης σημαντικο ρολο παιζουν τοσο τα firmware επιλυσης σε rtk, οσο και η υποστηριξη αναβαθμισεων ( σφαλματα ιονοσφαιρας κτλ.)

Για την metrica συμφωνω και εγω.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή για να καταλάβω.

Αν ένας δέκτης πιάνει 75 δορυφόρους αυτή τη στιγμή είναι το ίδιο με το να πιάνει 220 σωστό;

Πότε μπορεί να ξεκινήσουν και να είναι αξιοποιήσιμα και τα υπόλοιπα;

 

Για πείτε μου γνώμες για : α) λογισμικά,

β) δέκτες

γ) service

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.