Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οριοθέτηση ρεμάτων, ποταμών


sor

Recommended Posts

1. Οι αποστάσεις 10μ. και 20μ. είναι από τις γραμμές πλημμύρας και όχι από τις οριογραμμές του ρέματος.

2. Για τα μικρά υδατορέματα δεν απαιτείται οριοθέτηση (δεν απαιτείται δηλαδή για έργα να καθοριστούν οι οριογραμμές του ρέματος) αλλά και αυτά ρέματα είναι και πρέπει να υπολογιστούν οι γραμμές πλημμύρας για την τήρηση των αποστάσεων σε περίπτωση οικοδομικής άδειας.

Σε όλα τα ρέματα (μικρά, κανονικά, μεγάλα) πρέπει να τηρούνται αποστάσεις των κατασκευών από τις γραμμές πλημμύρας.

Στα κανονικά και μεγάλα απαιτείται επιπλέον να καθοριστούν και οριογραμμές (τα όρια του ρέματος) για τυχόν έργα που αφορούν τα ρέματα ή έργα διαμόρφωσης της παραρεμάτιας περιοχής.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 152
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι γραμμές πλημμύρας προκύπτουν από υδραυλική μελέτη και απεικονίζουν το φυσικό φαινόμενο πλημμύρας που εξαρτάται από τα βροχομετρικά στοιχεία της περιοχής και τα γεωμετρικά στοιχεία του ρέματος.

Οι οριογραμμές του ρέματος είναι θεσμικές (πολεοδομικές) γραμμές που προκύπτουν μετά τον καθαρισμό γραμμών πλημμύρας και ορίζουν την περιοχή (ζώνη) του ρέματος.

Οριοθέτηση ρέματος: Καθορισμός των οριογραμμών.

  • Στον Κτιριοδομικό γίνεται αναφορά στις οριογραμμές του ρέματος ή/και την οριοθέτησή του.
  • Μέχρι την οριοθέτηση του ρέματος (καθορισμός οριογραμμών), και για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μπορεί κατ’ εξαίρεση να γίνει προσωρινή οριοθέτηση που αφορά μόνο τον υπολογισμό των γραμμών πλημμύρας. Από αυτήν την προσωρινή οριοθέτηση πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις 10και 20μ. ώστε να υπάρχει ο χώρος αργότερα για οριογραμμές και τυχόν απαιτούμενα έργα.
  • Σημ.: Τα υφιστάμενα πρανή του ρέματος δεν είναι ούτε οι γραμμές πλημμύρας ούτε οι οριογραμμές.

Άρθρο 6 Υπ. Απόφαση ΥΠΕΝ/∆ΑΟΚΑ/66006/2360/2023 ∆ΟΜΗΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ

1. Στα ρέματα, των οποίων οι οριογραμμές έχουν καθορισθεί με οποιονδήποτε από τους προβλεπόμενους τρόπους, η ανέγερση κτιρίων, εγκαταστάσεων ή περιτοιχισμάτων και γενικά η δόμηση ρυθμίζεται ως εξής:

1. 1. Απαγορεύεται απολύτως η δόμηση μέσα στην έκταση που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος.

1. 2. Η δόμηση επιτρέπεται εκτός των οριογραμμών του ρέματος, όταν αυτές καθορίζονται με έργα, εφόσον έχουν κατασκευαστεί τα τυχόν προβλεπόμενα έργα διευθέτησης αυτού.

1. 3. Η δόμηση επιτρέπεται εκτός των οριογραμμών του ρέματος, όταν αυτές καθορίζονται χωρίς έργα, στις περιπτώσεις όπου είτε η οριοθέτηση πραγματοποιήθηκε χωρίς πρόταση έργων διευθέτησης είτε αυτή πραγματοποιήθηκε με πρόταση έργων διευθέτησης αλλά τα προβλεπόμενα έργα διευθέτησης δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα.

2. 1. Στα ρέματα που διαπιστώνεται ότι έχουν καταργηθεί αλλά απεικονίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, η δόμηση επιτρέπεται ύστερα από σχετική βεβαίωση της ∆/νσης Περιβάλλοντος και Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης για την κατάργηση του ρέματος.

2. 2. Αν το ρέμα έχει αντικατασταθεί με άλλον αποδέκτη (αγωγό αποχέτευσης ή απορροής των νερών), η δόμηση επιτρέπεται μόνο εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι δεν παραβλάπτονται οι κοινόχρηστοι αγωγοί, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της αρμόδιας για την κατασκευή του αποδέκτη υπηρεσίας (π.χ. ΕΥ∆ΑΠ).

2. 3. Σε κάθε περίπτωση είναι δυνατή, χωρίς απαίτηση οριοθέτησης, άδεια για εργασίες άρσης επικινδυνότητας σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια, άδεια αποπεράτωσης εργασιών σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια με ολοκληρωμένο φέροντα οργανισμό, άδεια αλλαγής χρήσης, εφόσον η νέα χρήση επιτρέπεται στην περιοχή, εργασιών συντήρησης, επισκευής, ενεργειακής αναβάθμισης, διαρρυθμίσεων (πλήρης ανακαίνιση), εκσυγχρονισμού (εγκαταστάσεων) και στατικής ενίσχυσης σε κτίρια που ανεγέρθηκαν με νόμιμη άδεια κι εφόσον οι εργασίες περιορίζονται στο κέλυφος του υφιστάμενου κτιρίου και σε επαφή με αυτό. Επίσης, είναι δυνατή η έκδοση άδειας κατεδάφισης οποιασδήποτε κατασκευής, χωρίς απαίτηση οριοθέτησης.

3. Για προσθήκες κατ’ επέκταση και ύψος σε κτίρια που η ανέγερσή τους είχε εγκριθεί από την αρμόδια για τα ρέματα υπηρεσία και σε αποστάσεις από τις οριογραμμές του ρέματος τουλάχιστον ίσες με αυτές των κτισμάτων που υπάρχουν, μπορεί να χορηγείται η οικοδομική άδεια χωρίς να απαιτείται οπωσδήποτε νέα έγκριση.

4. Όλες οι πιο πάνω διατάξεις έχουν εφαρμογή για κάθε περίπτωση ρέματος, ανεξάρτητα αν αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου ή οικισμού ή εκτός σχεδίου και οικισμού.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

49 λεπτά πριν, Marianna Vasilaki said:

Ο κτιριοδομικός αναφέρεται σε οριοθετημένα ρέματα με ΦΕΚ. Και ναι φαίνεται ότι καταργεί τα 10m που υπήρχαν στον παλιό κτιριοδομικό αλλα στα οριοθετημένα ρέματα μονο.

Σε μη οριοθετημένα ρέματα ισχύει η απαίτηση "προσωρινής οριοθέτησης" για έκδοση οικ. άδειας και συνεπώς ισχύουν τα 10 ή 20μ εκατέρωθεν των γραμμών πλημμύρας σύμφωνα με τον Ν.4258/14.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά αν ακολουθήσουμε την επικρατέστερη άποψη που λέει ότι για τα μικρά ρέματα πρέπει να κάνεις προσωρινή οριοθέτηση και μετά θεωρήσουμε και τα 10 ή 20μ κατά περίπτωση, από τις γραμμές πλημμύρας της προσωρινής καταλήγουμε σε μια δυσμενέστερη συνθήκη για τα μικρά από τα κανονικά. 

Link to comment
Share on other sites

Οι αποστάσεις από τις γραμμές πλημμύρας είναι ίδιες σε όλα τα μη οριοθετημένα (μικρά, κανονικά, μεγάλα).

Και στα μικρά δεν απαγορεύεται η οριοθέτηση.

Edited by sdtopo
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω @Marianna Vasilaki ότι έχεις μπερδέψει τα 10-20m του παλιού κτιριοδομικού με τα 10,20m του άρθρου 9 του Ν.4258/14, καθώς και την γραμμή πλημμύρας με την οριογραμμή.

1) Ο παλιός κτιριοδομικός έλεγε αν έχει γίνει οριοθέτηση αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί έργα διευθέτησης χτίζεις σε 10m από οριογραμμή ρέματος, εάν δεν υπάρχει οριοθέτηση χτίζεις σε 20m από προσωρινή οριογραμμή που καθορίζει η πολεοδομία.

2) Ο ΝΟΚ άρθρο 28 παρ.1 λέει ότι θα εκδοθεί ΠΔ με καθορισμό όρων δόμησης κοντά σε ρέματα.

3) Ο Ν.425/14 άρθρο 9 παρ.4 λέει ότι μέχρι την έκδοση του ΠΔ του (2) η γραμμή δόμησης καθορίζεται σε 10μ εντός σχεδίου-οικισμού, και 20μ εκτός σχεδίου από γραμμή πλημμύρας. (άλλο πράγμα τα 10-20 εδώ από τα 10-20 στο (1)).

4) Ο νέος κτιριοδομικός αναφέρει μόνο για δόμηση σε οριοθετημένα (και συγκεκριμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις για μη οριοθετημένα που δε σε αφορούν), και καθορίζει εκτός οριογραμμών. Ταυτόχρονα καταργεί το (1)

Το (2) από όσο γνωρίζω δεν έχει εκδοθεί. Το (4) θεωρώ ότι δεν είναι το (2), καθώς θα έπρεπε να είναι Προεδρικό Διάταγμα και όχι Υπουργική Απόφαση (που είναι ο νέος κτιριοδομικός). Επομένως υπάρχει καθολική εφαρμογή των (3) και (4).

Το (4) πρακτικά απαγορεύει έκδοση οιασδήποτε άδειας (ακόμα και ΕΕΔΜΚ ή βεβαίωσης μηχανικού) χωρίς οριοθέτηση. Άρα όταν είσαι κοντά σε ρέμα χρειάζεσαι οριοθέτηση, έστω και προσωρινή.

Λόγω  αυτού για μικρό υδατορέμα πας για διαπίστωση και προσωρινή. Στην προσωρινή σου καθορίζουν ως οριογραμμή την περιβάλλουσα των 20m (για εκτός σχεδίου) από πλημμύρα και ενδεχόμενων φρυδιών πρανών (εφαρμόζουν δλδ το (3)). Και εσύ μετά εφαρμόζεις το (4) δλδ χωρίς απόσταση από προσωρινή οριογραμμή.

Edited by mantzaras
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας, 

φίλος αγοράζει οικόπεδο όπου στο τοπογραφικό διάγραμμα ο τοπογράφος αναφέρει ότι δεν υπάρχει ρέμα και στους (όποιους) ελέγχους έκαναν ο δικός του μηχανικός δεν είδε στα ρυμοτομικά (αν το λέω σωστά) σχέδια να υπάρχει ρέμα.

Προχωράει σε αίτηση στην πολεοδομία για έκδοση άδειας οικοδομής και εκεί του λένε ότι σε προγενέστερο ρυμοτομικό σχέδιο είδαν ότι υπάρχει μια γραμμή που υποδηλώνει ρέμα οπότε σταμάτησαν τη διαδικασία και ζητάνε κάτι (;) από διεύθυνση υδάτων περιφέρειας και/ή από ευδαπ (το τελευταίο δεν καταλαβαίνω γιατί). 

Πιο συγκεκριμένα η πολεοδομία είδε σε ρυμοτομικό σχέδιο του '70 ότι υπήρχε αυτή η γραμμή ενώ στα επικαιροποιημένα του '77 και εντεύθεν δεν υπήρχε και από ότι κατάλαβα ο μηχανικός που έλεγξε τα σχέδια πριν την αγορά είχε δει μέχρι του 77 και η πολεοδομία τώρα ανακάλυψε και προγενέστερο σχέδιο. Στην ερώτηση γιατί δεν ισχύει το πιο πρόσφατο σχέδιο και δημιουργείται αυτό το κόλλημα από προγενέστερο η απάντηση ήταν... ότι μπορεί να είχε κάνει λάθος ο υπάλληλος στο επικαιροποιημένο σχέδιο και να του διέφυγε!

Από χθες που το έμαθα έχω κάτσει και έχω διαβάσει τη σχετική νομοθεσία και τα νήματα εδώ και έχω περίπου καταλάβει τι ισχύει για τα μικρά (θεωρώ ότι είναι αδύνατο να χαρακτηριστεί οτιδήποτε άλλο από μικρό μια γραμμή εντός οικοπέδου 600 τ.μ. εντός αστικής περιοχής με σπίτια και δρόμους γύρω γύρω εκτός αν δεν το έχω καταλάβει καθόλου καλά). 

Το ερώτημα μου εδώ κατά κύριο λόγο είναι αν όντως η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτό που έκανε, να ανατρέξει σε προηγούμενες χάρτες και να δημιουργήσει το κόλλημα και στην ουσία να αγνοήσει τα τρέχοντα ρυμοτομικά σχέδια (από το '77!). 

Να σημειώσω ότι αν τελικά όντως πρόκειται για ρέμα έστω και μικρό και πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που διαβάζω για υδραυλική μελέτη για την έστω και προσωρινή οριοθέτηση του και από αυτές τις γραμμές να τηρηθούν αποστάσεις 10μ. τότε το οικόπεδο απλά καθίσταται μη οικοδομήσιμο. Σε αυτή την περίπτωση τι ευθύνη εχει ο μηχανικός που έχει βάλει την υπογραφή του και τη σφραγίδα του σε τοπογραφικό διάγραμμα ότι δεν υπάρχει ρέμα; 

Οποια βοήθεια στο όλο θέμα καλοδεχούμενη και άκρως αναγκαία, ευχαριστώ πολύ!

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.