Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστασία από διακοπή ουδετέρου της ΔΕΗ


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Δεν ξερω πως μπορω να το πω πιο ξεκαθαρα maneni, απαγορευεται απο το προτυπο. Υπαρχει περα απο το αρθρο που αναφερει ο nvel ειδικο εδαφιο που λεει οτι σε δημοσιο συστημα διανομής δεν επιτρεπεται το TNC στη μερια του καταναλωτή.

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

nvel εχεις δικιο δεν το γνωριζα αυτο το σημειο.

 

 

stayros εγω δεν εχω υποψιν αναφορα γ'αυτο που λες. Το αρθρο 413.1.3.2 το αναφερει ως σημειωση αλλα αφενος δεν το απαγορευει καπου αφετερου εννοει στις καταναλωσεις. Εδω μιλαμε μονο τη γραμμη μετρητη - πινακα (οποτε μπορουν να τοποθετηθουν διαφορικες διαταξεις). 

Link to comment
Share on other sites

Από το σημείο του μετρητή και μετά είναι η μεριά του καταναλωτή, για αυτό δεν έχει δικαιοδοσία η ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης στη σημείωση που αναφέρεις το λέει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται TN C στην Ελλάδα συνδεδεμένο με το δημόσιο σύστημα διανομής.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Είδα το παρακάτω σε μία εγκατάσταση για το οποία θα ήθελα την γνώμη σας.

Φτάνει παροχικό πενταπολικό καλώδιο στον κεντρικό πίνακα από τον μετρητή της ΔΕΗ. Από τον πίνακα γίνεται διανομή σε άλλους τοπικούς πίνακες με τετραπολικό καλώδιο (χωρίς ουδέτερο). Στους τοπισκούς πίνακες πάλι, γίνεται γέφυρα μεταξύ του ουδετέρου των μονοφασικών φορτίων και της γείωσης. Συνεπώς δεν γίνεται η διανομή του ουδετέρου(από τον κεντρικό πίνακα στους τοπικούς). Φαίνεται δηλαδή ότι το σύστημα είναι TNC αλλά στους τελικούς πίνακες έχουμε μονοφασικά φορτία τα οποία ουσιαστικά τροφοδοτούνται από φάση και PEN αγωγό. 

 

Ποιος ο κίνδυνος της μη διανομής ουδετέρου στους πίνακες; Η χρήση ρελέ ΔΔΡ είναι προεραιτική στους τελικούς πίνακες; Μπορώ να κάνω διαχωρισμό του PEN σε PE και Ν στον τοπικό πίνακα και να βάλω ΔΔΡ; 

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Sadi Noel said:

μονοφασικά φορτία τα οποία ουσιαστικά τροφοδοτούνται από φάση και PEN αγωγό. 

Σε αυτή την περίπτωση πως προστατεύεσαι από τη διαρροή ρεύματος?

 

14 hours ago, Sadi Noel said:

Ποιος ο κίνδυνος της μη διανομής ουδετέρου στους πίνακες;

Η εγκατάσταση ειναι σε βιομηχανία με κινητήρες?

 

14 hours ago, Sadi Noel said:

Η χρήση ρελέ ΔΔΡ είναι προεραιτική στους τελικούς πίνακες;

Εξαρτάται τι τροφοδουτουν οι τελικοί πινάκες . Η μη χρήση ρελε συνοδεύεται από το έντυπο ΕΠΕΔΔΡ και τη μελέτη της παρ. 7 

 

 Από το προφίλ σου φαίνεται οτι είσαι φοιτητής Πρόκειται για πτυχιακή εργασία γιατί αλλιώς μπαίνεις σε πολύ δύσβατα μονοπάτια που απαιτούν εμπειρία και  βαθιά γνώση του αντικειμένου. 

Edited by Bill22
Link to comment
Share on other sites

Bill22 ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Απαντάω στις ερωτήσεις σου.

1. Δεν προστατεύεται από ηλεκτροπληξία. 

2. Η εγκατάσταση είναι σε βιομηχανία με κινητήρες, ακριβώς. Ωστόσο σε όλους τους (υπο)πίνακες που τροφοδοτούν κινητήρες, υπάρχει και τροφοδοσία πριζών και φωτιστικών (μονοφασικά)

3. Σε αυτή την ερώτηση μιλάμε πάντα για TNC συστήματα.

Ωστόσο αυτό που θέλω να τονίσω είναι:

Οι αγωγοί από τον μετρητή της ΔΕΗ στον Κεντρικό Πίνακα της βιομηχανικής εγκατάστασης είναι 5 (4 + χαλκός για γείωση).

Μετά δεν διανέμεται ο ουδέτερος στους 7 τοπικούς πίνακες, οι οποίοι τροφοδοτούν μόνιμους συνδεδεμένους κιντήρες, τετραπολικές πρίζες για κινητήρες, μονοφασικές πρίζες και μονοφασικά φωτιστικά. Σε αυτούς τους πίνακες, στον ίδιο ζυγό κουμπώνουν οι ουδέτεροι και οι γειώσεις. 

Δηλαδή καταλαβαίνω ότι αρχικά έχει PE και N ξεχωριστά (από μετρητή σε ΓΠΧΤ), Μετά διανέμει μόνο τον PE+3 φάσεις στους πίνακες και στους τελικούς πίνακες εμφανίζει πάλι τους ουδετέρους για τα μονοφασικά φορτία (που είναι στον ίδιο ζυγό με τις γειώσεις). Οπότε αν βάλει έτσι ρελέ -ΔΔΡ θα πέφτει συνέχεια αφού εκεί κάνει ουδετερογείωση.

Η πρότασή μου (για την έκδοση ΥΔΕ) είναι να βάλει ΔΔΡ (να γίνει διαχωρισμός ξανά PE και Ν στους τοπικούς πίνακες) και ας μην διανέμει τον ουδέτερο. Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Τι άλλη λύση μπορεί να βρεθεί;

Μίλησα με τον ηλεκτρολόγο και στην ερώτηση γιατί δεν τράβηξε 5 καλώδια (και Ν) για τους πίνακες είναι ότι έτσι γινόταν παλιά και ότι δεν χρειάζεται να ριχτεί και ουδέτερος.

Επίσης θα διορθώσω το προφίλ μου γιατί είμαι νέος στο επάγγελμα.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sadi Noel said:

Μίλησα με τον ηλεκτρολόγο και στην ερώτηση γιατί δεν τράβηξε 5 καλώδια (και Ν) για τους πίνακες είναι ότι έτσι γινόταν παλιά και ότι δεν χρειάζεται να ριχτεί και ουδέτερος.

Κάτι τέτοιοι εμπειρικοι και παλιά μυαλά, δημιουργούν πρόβλημα στις δουλειές μας. Αντε να εξηγήσεις στον ιδιοκτήτη ότι η επιχείρηση που λειτουργεί τόσα χρόνια,  δεν πληροί τις προδιαγραφές.

 

Σε ΕΗΕ απαγορεύεται η ουδετερογειωση. 

Κάποια λύση πέρα της τοποθέτησης έξτρα καλωδίου δεν γνωρίζω. 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτά μαζί σου, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον 413.1.3.2 (για δίκτυα TNC) καθώς και το άρθρο 3 από την ΚΥΑ για την προεραιτική χρήση του RCD σε TN-C, παρατηρώ τα παρακάτω τμήματα του δικτύου. Επίσης παλιότερα υπήρχαν δίκτυα TN-C, οπότε ήταν αποδεκτό

1. Ουδετερογείωση στο ρολόι:  Όλα οκ εδώ (σύστημα ΤΝ)

2. Διανομή 5 αγωγών (3 φάσεις + PE + N) μέχρι τον Γενικό πίνακα: Όλα οκ εδώ (ΤΝ-S).Ερώτηση: Αν εδώ στον γενικό πίνακα, βραχυκυκλώσω τις δύο μπάρες έχω TN-C, οπότε και εδώ φαίνεται όλα οκ.

4. Διανομή 3 φάσεων και PE σε τοπικό πίνακα Εδώ λάθος για TN-S γιατί δεν διανέμει ουδέτερο, αλλά αν το δίκτυο είναι TN-C, δεν υπάρχει λόγος διανομής γιατί μιλάμε για διανομή PEN και όχι Ν εφόσον βραχυκυκλώθηκε με τον PE στις μπάρες του γενικού πίνακα.

5. Από τον τελικό πίνακα διανέμει 3φ μοτέρ (οκ) 4πολικές πρίζες για μοτέρ , 1φ πρίζες και 1φ φώτα. Εδώ αυτό που κάνει είναι να συνδέει γη και ουδέτερο μαζί (δηλαδή TN-C πάλι). Εδώ πρέπει ή συστήνεται για προστασία να διαχωρίσει τον PEN σε PE και N και να εγκαταστήσει ρελέ για να κόψει μόνο το Ν; Επίσης για τις τετραπολικές πρίζες που δεν υπάρχει ουδέτερος θα περάσουμε τον ουδέτερο από το ρελέ ή μόνο τις 3 φάσεις;

Άρα δύο εφικτές λύσεις (προτείνω την πρώτη στην εγκατάσταση):

1. Θα καταλήξουμε να έχουμε TN-C-S με προστασία ΔΔΡ για τις πρίζεις και τον φωτισμό με:

  • Την δημιουργία ουδετερογείωσης στην ΕΗΕ  (ΤΝ-C)
  • Διαχωρίζοντάς τα τους τελικούς πίνακες για να μπορούμε να βάλουμε  τριφασικά ΔΔΡ (TN-S), όπου κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λειτουργούν..

Ή

2. Θα καταλήξουμε να έχουμε TN-C χωρίς προστασία από ΔΔΡ επικαλούμενοι την ΚΥΑ και τον ΕΛΟΤ με τις παρακάτω ενέργειες:

  • Την διατήρηση και διανομή μόνο του PE στους τελικούς πίνακες (χωρίς ουδέτερου)
  • Την διατήτρηση της συνδεσμολόγιας στους τελικούς πίνακες με κοινές συνδέσειPE και Ν

Ευχαριστώ για την βοήθεια και την υπομονή σου!

Το γράφω αναλυτικά για να μπορέσετε να δείτε την πλήρη εικόνα του προβλήματος!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.