Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευρήματα που σοκάρουν στο κτίριο που έθαψε εκατοντάδες στην Ταϊβάν- Τενεκέδες λαδιού στις κολόνες


Engineer

Recommended Posts

Όλα αυτά τα ενδεχόμενα (αστοχία θεμελίου, ρευστοποίηση περιορισμένης έκτασης, αστοχία μαλακού ορόφου) είναι πιθανά. Κάποια περισσότερο, κάποια λιγότερο, αλλά κανένα από αυτά τα ενδεχόμενα δεν έρχεται σε σύγκρουση με ο,τι δείχνουν οι φωτογραφίες.

 

Αν υπήρξε αστοχία μαλακού ορόφου, πράγμα πολύ πιθανόν, οι ενδείξεις βρίσκονται θαμμένες μέσα στα μπάζα. Φυσικά, στην πλευρά με τους τενεκέδες φαίνεται ένα υποστύλωμα που υποχώρησε πριν την πλήρη κατάρρευση, αλλά από μόνο του δεν είναι ένδειξη αστοχίας μαλακού ορόφου.

 

Αυτό που δεν φαίνεται στις φωτογραφίες είναι αν τυχόν υπήρχαν κατασκευαστικά σφάλματα, ατέλειες, ή κακοτεχνίες. Και είναι λυπηρό που -εξ αφορμής των τενεκέδων- λέγονται ανοησίες του τύπου "γεμίζαν τα καλούπια με σκουπίδια".

 

Φυσικά, οι πραγματογνώμονες εύκολα θα διαπιστώσουν αν υπήρξαν κακοτεχνίες, αλλά τότε δεν θα έχει πλέον δημοσιότητα...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στην συνέχεια των όσων έχουν πιθανολογηθεί και θεωρώ βάσιμα (εκτός βεβαίως από τo περί "junk filled concrete".....) θα ήθελα να προσθέσω ότι το κτίριο έπασχε απ΄αρχής από κακό σχεδιασμό στατικής-αντισεισμικής κάτοψης έχοντας ένα εντελώς ακατάλληλο μη κυρτό γεωμετρικά σχήμα Π με περιμετρικές εσοχές.  Ακόμη,  από τον συσσωματωμένο τρόπο κατάρρευσης του και από κοντινά πλάνα του google  πουθενά δεν φαίνεται να είχε διαχωριστικό αντισεισμικό αρμό που να το χωρίζει τουλάχιστον σε πτέρυγες. Ένα τέτοιο σχήμα Π εμποδίζει κατάφορα την σωστή διαφραγματική λειτουργία των πλακών και την μεταφορά των οριζοντίων τεμνουσών από τα μακρυνά άκρα της κάτοψης στους δύο κοντινούς πυρήνες κλιμακοστασίων που όπως μάλλον φαίνεται από τις φωτό (πίσω όψη) διέθετε το κτίριο. Στην περίπτωση δε ανυπαρξίας ( ; ) ισχυρού και σαφούς καννάβου δοκών σε κάθε πλάκα,  το φαινόμενο της κατάλυσης της διαφραγματικής λειτουργίας γίνεται ακόμη εντονότερο. Τα προγράμματα ανάλυσης χωρικών πλαισίων δίνουν τόσο αξιόπιστα αποτελέσματα όσο τηρούνται οι προϋποθέσεις που εμείς χορηγούμε σε αυτά......

Link to comment
Share on other sites

Όμως αυτή η περιγραφή για τους ντενεκέδες δεν βλέπω πως συνδυάζεται με την δική μας υπόθεση περί δοκιδωτής πλάκας (facade =πρόσοψη)......  ????

   ........ as inside formwork
      of non-structural façade...... .
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, η έκθεση λέει "non structural facade" και όχι "slab"... Ωστόσο, αυτά που βλέπουμε στις φωτογραφίες με τους τενεκέδες (και στην φωτογραφία της έκθεσης) είναι πλάκες, και ήταν οριζόντια πριν ανατραπεί η οικοδομή.

 

Κι άλλα πράγματα λέει στην έκθεση, όπως " It seems there were no walls at the base floor", "Failure at the steel coupler?" (το ερωτηματικό δεν το έβαλα εγώ)...

Είναι μάλλον σε πολύ πρώιμο στάδιο, και περισσότερο θέτει ερωτήματα, παρά απαντάει.

 

Παρεμπιπτόντως, η έκθεση έχει ενημερωθεί, και η νέα εκδοχή της είναι εδώ:

http://www.eqclearinghouse.org/2016-02-taiwan/files/2016/02/reconnaissance_Taiwan_20160212_reduced.pdf

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με  τις επισημάνσεις σου στην φωτό με τους ντενεκέδες. Ο όρος "non structural facade" που χρησιμοποιεί ο καθηγητής μάλλον εννοεί  "μη φέροντα στοιχεία πρόσοψης" που βεβαίως είναι κάπως αόριστος. Αυτό συσχετίζεται με  κάποια άλλα σημεία για ζημιές σε μη φέροντες εξωτερικούς τοίχους που ο ίδιος αναφέρει ως "..non structural walls" 

 

Για  τοίχους που  δεν υπήρχαν στο ισόγειο (μαλακός όροφος) φρονώ ότι το διαπιστώνει από τον παραμένοντα σκελετό ψευδοροφής που απλώνεται ενιαίος σε όλον τον χώρο. 

 

Για τα steel couplers πρέπει να έχει δίκιο αφού στα ερείπια φαίνονται ξεκάθαρα με εξολκευμένο τον οπλισμό της μίας πλευράς τους .

https://www.google.gr/search?q=steel+coupler&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjUy8CBx_zKAhVqM5oKHdWID4gQsAQIHQ&biw=1366&bih=610

 

Πάντως είναι αλήθεια ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη το θλιβερό αυτό ....τρένο και ...πολλά   βαγόνια....

Μακρυά από έμάς.............

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.