Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση σε ένα άρτιο οικόπεδο και σε ένα μη άρτιο με σπίτι


Recommended Posts

Καλησπέρα. Σύμφωνα με πολλούς συναδέλφους στο φόρουμ σε οικισμούς κάτω των 2000 κατ. και χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο δεν απαιτείται η δημιουργία άρτιων και οικοδομήσιμων γηπέδων. Στην περίπτωσή μου πρόκειται για ένα γήπεδο 800 τετρ. μέτρων με οίκημα, με όριο αρτιότητας τα 414 τ.μ. Προτείνω λοιπόν την δημιουργία ενός μη άρτιου γηπέδου εμβαδού 360 τ.μ με το οίκημα εντός του και ενός άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου εμβαδού 440 τ.μ. Η κατάτμηση αυτή είναι νόμιμη? Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως όχι. Διότι για να βρίσκεσαι σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων, ο οικισμός είναι οριοθετημένος και ότι βρίσκεται εντός του ορίου είναι οικόπεδο, άρα πρέπει να κατατμήσεις σύμφωνα με τους όρους δόμησης στο αδόμητο τμήμα του οικισμού. Επίσης, για να είναι νόμιμη η κατάτμηση είναι απαραίτητη και η ύπαρξη δρόμου σε καθένα απο τα νέα οικόπεδα που δημιουργούνται με τόσο μήκος όσο αναφέρεται στο ΦΕΚ των όρων δόμησης του οικισμού. Εντελώς ενημερωτικά, απαγορεύται η κατάτμηση κάτω των 1000 τ.μ. σε γήπεδα εντός ζώνης.

Link to comment
Share on other sites

Kwstas,

Όριο αρτιότητας 414??? Είσαι σίγουρος??? πρώτη φορά βλέπω τέτοιο νούμερο.....

Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο 690/48 δεν ισχύει στου οικισμούς <2000 κατοίκων. Το οικόπεδο των 360τμ θα είναι μη άρτιο και ποτέ του δεν θα βγάλει άδεια. Και ως μη άρτιο, το κτίσμα σου θα θεωρείται αυθαίρετο μια ζωή. Επίσης καλύπτεις την απαίτηση του κοινόχρηστου δρόμου όπως αναφέρει και η Μαρία_Γεω??

Μήπως θα πρέπει το κτίσμα να το δώσεις στο άρτιο??

Είναι πάντως ιδιάζουσα και πονηρή η περίπτωσή σου. Θα το ψάξω και θα επανέλθω.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγω πιστευω οτι το 414 ειναι περιεργο νουμερο...!!!

 

Παντως ελεγξε πως εχει χαρακτηρισει ο νομαρχης τον οικισμο. Αν ειναι στασιμος τοτε μπορεις να κανεις κατατμηση χωρις προσωπο σε δρομο απλα να ειναι αρτιο στα τετραγωνικα που οριζει το ΦΕΚ.

 

Κανε μια βολτα στην πολεοδομια και πιστευω θα σου λυθουν ολες οι αποροιες.

Link to comment
Share on other sites

συναδελφοι

υπαρχουν και οικισμοι με οριο αρτιοτητας 300 τμ

σε παρομοιο θεμα συναδελφος απο το forum με την συμφωνη γνωμη της Υπηρεσιας προχωρησε σε δημιουργια μη αρτιου και μη οικοδομησιμου

ο GRTOPO εχει απολυτο δικαιο για την νομιμοτητα του κτιριου

επαναλαμβανω την αποψη μου οτι ο 690/48 επιτρεπει τις καταμησεις εκτος σχεδιου

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή maria_geo αν γίνει κατάτμηση δημιουργώντας ένα μη άρτιο γήπεδο είναι και θεωρείται άκυρη? Η μεταβίβαση θεωρείται ως μη γενόμενη? Την απαίτηση σε πρόσωπο του κοινόχρηστου δρόμου, την καλύπτει. Το μήκος του πρέπει να είναι 12 μέτρα? GRTOPO το κτίσμα είναι προ του 55, γιατί προκύπτει αυθαίρετο? Ναι το όριο αρτιότητας με απόφαση Νομάρχη είναι 414 μ... Και μένα μου φαίνεται πολύ παράξενο.. Ευχαριστώ για την αμεσότητα σε όλους σας..

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Αν κάνεις μία παράνομη κατάτμηση και κάνεις και συμβόλαια, αυτοδικαίως είναι άκυρα. Δηλαδή κάνεις συμβόλαια γι αυτή την κατάτμηση, λες στο τοπογραφικό ότι είναι οικοδομήσιμο το ένα δεν έιναι το άλλο κτλ. και κάνει και ο συμβολαιογράφος το συμβόλαιο στηριζόμενος στην υπογραφή σου ότι όλα είναι εντάξει. Αν όμως με το συμβόλαιο αυτό πάει μετά ο νέος ιδιοκτήτης να βγάλει άδεια και το εξετάσει η αρμόδια Πολεοδομία, θα δει ότι έχει γίνει μια παράνομη κατάτμηση. Δε ξέρω τι κυρώσεις θα έχεις εσύ που υπέγραψες και ο συμβολαιογράφος που το παρέβλεψε, αλλά σίγουρα ο νέος ιδιοκτήτης θα χάσει τα λεφτά του που αγόρασε κάτι παράνομο και θα σε κυνηγάει και αυτός. Οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στα όρια του οικισμού είναι οικόπεδο και πρέπει να κατατμήσεις σύμφωνα με το ΦΕΚ της περιοχής (οπότε την ύπαρξη των 12 μ. θα τη δεις από εκεί) και οτιδήποτε περιέχεται έξω από τα όρια του οικισμού μπορεί να κατατμηθεί εφόσον είναι έξω από τη ζώνη των 500 μ. (μέσα στη ζώνη απαγορεύεται η κατάτμηση κάτω από στρέμμα) και εφόσον δεν είναι κληροτεμάχιο. Δηλαδή αν έχεις μία ιδιοκτησία 600 μέτρα έξω από τα όρια του οικισμού εμβαδού 1200 τ.μ. και δεν είναι κληροτεμάχιο, μπορείς να το χωρίσεις σε δύο 600άρια, χωρίς να είσαι παράνομος. Προϋπόθεση της έγκυρης κατάτμησης είναι να μεταβιβαστεί το νέο τεμάχιο σε νέο ιδιοκτήτη και η ημερομηνία της μεταβίβασης είναι πλέον και ο χρόνος δημιουργίας του τεμαχίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.