Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τετραγωνικά οικίας και συμβολαίου - απόκλιση


Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους ,

Οταν προσφατα εξεδωσα Πιστοποιητικο ενεργειακης αποδοσης ,ανακαλυψα οτι το διαμερισμα μου  40ετιας ειναι 7.5 τετραγωνικα μετρα μικροτερο απ οτι λεει το συμβολαιο. Ηταν κληρονομια απο τον παππου μου και δεν εκανα ποτε μετρηση .

Τοσα χρονια πληρωνα σε ΔΕΗ και εφορια παραπανω χρηματα και τωρα πρεπει να κανω και τακτοποιηση αυθαιρετου ,για μετρα που δεν εχω .Και κερατας και δαρμενος .

Γνωριζει καποιος τι μπορει να γινει σ αυτην την περιπτωση?Μπορω να διεκδικησω χρηματα απο Δεη και εφορια? Μπορω να απαιτησω κατι απο τον εργολαβο?

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε εφορία μετά απο 2 ή 3 χρόνια ότι έχει γίνει/ δηλωθεί λάθος παραγράφεται και προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις κάτι πίσω

Link to comment
Share on other sites

40 χρόνια μετά εργολάβος προφανώς δεν θα υπάρχει . Επίσης εκείνη την εποχή υπήρχαν αλλαγές που γίνονταν σε συμφωνία , ή με άλλους τρόπους και σε κάθε περίπτωση υπήρχε ένα όριο 3-5 % στο εμβαδόν για αποκλίσεις . Ακόμα μιλάμε για μικτή επιφάνεια , δηλαδή μαζί με τους εξωτερικούς τοίχους και ανάλογα με την περιοχή που είσαι σε κάποιες υπολόγιζαν στο εμβαδόν την αναλογία κοινοχρήστων , ή των μεγάλων μπαλκονιών πάνω από 1,30 πλάτος .

 

Αρα καλό είναι να το ψάξεις , γιατί μπορεί και να μην υπάρχει πραγματικό πρόβλημα .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι διαστάσεις των χώρων που μετράς σήμερα σε σχέση με αυτές των σχεδίων που συνοδεύουν την σύσταση Ο.Ι.

έχουν σημαντικές διαφορές;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις ,στο συμβολαιο αναγραφει 75τμ μικτα και προφανως εχει υπολογισθει το 3-5 % για τα καθαρα και δηλωθηκαν τοτε 67.5 τμ καθαρα στην εφορια ,ενω τα πραγματικα μετρα που μετρησε ο μηχανικος πριν μια βδομαδα ειναι 60.

Στην κατοψη δε φαινεται ενα μικρο μπαλκονακι ομως που εχει ζητηθει και μαλλον το ειχε ζητησει ο παππους μου .

Μηπως υπολογισαν και τους κοινοχρηστους χωρους της πολυκατοικιας ,επειδη ειναι ισογειο ,την εισοδο και το ασανσερ και βγαλανε 75τμ μικτα?

Ο μηχανικος μου λεει οτι πρεπει να γινει τακτοποιηση αυθαιρετου για να μπορεσει να πουληθει ,πως αλλιως να το ψαξω ?

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Yian ο μηχανικος την προτεινε την τακτοποιηση αυθαιρετου επειδη υπαρχει μεγαλη αποκλιση ,αλλο 75τμ μικτα και αλλο 60 καθαρα.Στην εφορια δηλωμενα 67.5 καθαρα ειναι

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ όλα ελέγχεις αν έχεις πολεοδομική αυθαιρεσία από τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας και όχι από τα συμβόλαια ή τα σχέδια που είναι συνημμένα στα συμβόλαια.

  • Αν με τον ελεγχο των εγκεκριμένων σχεδίων της πολεοδομίας υπάρχουν αποκλίσεις με το τι έχει κατασκευαστεί τότε ναι έχεις αυθαιρεσία.
  • Αν ο μηχανικός που σου έλεγξε το διαμέρισμα για ΠΕΑ βρήκε από αυτά αναντιστοιχίες τότε ναι θα χρειαστείς ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις του 4178/13 όσο είναι ακόμα σε ισχύ. 
  • Αν με βάση τα ανωτέρω λοιπόν έχεις αυθαιρεσίες πράγματι και δεν μπορείς να το πουλήσεις αλλά και μελλοντικά οι πιθανότητες να ανέβουν τα πρόστιμα είναι σημαντικά πιο μεγάλες.
  • Αναζήτηση ευθύνης μετά από 40 χρόνια σε εργολάβο δεν στέκει και νόμω και ουσία… Ουσία διότι είναι σύνηθες οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες (δηλαδή ο παππούς σου) να είχε ζητήσει να γίνει ετσι.
  • Αν έχει λάθος σημαντικό ή μη το συμβόλαιο μιλάς με συμβολαιογράφο αν χρειαστείς μετά την τακτοποίηση να το διορθώσεις και αν αυτό βοηθά τον λογιστή σου με τα φορολογικά σου.

Μη τρομάζεις δεν είσαι η εξαίρεση καταστάσεων σαν αυτές αλλα ο κανόνας.

Edited by Didonis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το σωστό είναι να ανατεθεί ο έλεγχος σε μηχανικό...

Και συγνώμη, αλλά ο έλεγχος για ΠΕΑ είναι πολύ πιθανό να έγινε βιαστικά και ψιλοπρόχειρα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.