Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση Εξετάσεων για ενεργειακούς επιθεωρητές


ssouanis

Recommended Posts

Έτοιμα προς συζήτηση στην Βουλή είναι 2 νομοσχέδια.

Αυτό λογικά λόγω φύσης θα πάει στην Ολομέλεια.

Οπότε σήμερα κατά το απογευματάκι που θα βγει η ημερήσια διάταξη της επόμενης εβδομάδας θα φανεί.

Αν εκδοθεί ως τις 29/07/2016 τότε ok. Αν πάει από 01.08.2016 τότε ή θα πρέπει να αλλάξει η διατύπωση για το μεταβατικό τρίμηνο ή πάλι θα έχουμε θέματα.

Edited by ssouanis
Link to comment
Share on other sites

Ψηφίζεται την Δευτέρα 25.07.2016

Δείτε εδώ.

 

Το θέμα είναι να πάρει ΦΕΚ μέχρι και 31.07.2016 ή να αλλάξει η διατύπωση για το τρίμηνο μεταβατικό στάδιο.

 

 

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΔΙΑΤΑΞΗ  ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
 
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΞΗ΄
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016
Ώρα 13.00΄
 
 
 
ΣΧΕΔΙΑ  ΝΟΜΩΝ
                                           
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση  του π.δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις».
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Χαρά Καφαντάρη και Κωνσταντίνος Σκρέκας.
Σημείωση: Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου 2016 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε 1 συνεδρίαση.
Edited by ssouanis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θεμα με το τριμηνο μεταβατικο σταδιο ειναι πολυ ρευστο.

Ακομα δεν εχω καταλαβει αν δικαιωμα ενεργειακων επιθεωρησεων θα εχουν μονον οσοι θα εχουν πετυχει στις εξετασεις ή ολοι οσοι ειναι εγγεγραμμενοι στο μητρωο σημερα.

Φανταζομαι θα ακολουθησει ερμηνευτικη εγκυκλιος...

Οπως επισης φανταζομαι θα ασκηθουν πιεσεις μονιμαδων για να δουλεψουν μονοπωλιακα το 3μηνο αυτο, μη χασουν καμια δουλεια....

Link to comment
Share on other sites

Το σχέδιο νόμου ως έχει σήμερα είναι ξεκάθαρο.

Αν δημοσιευθει ως 31.07.2016 υπογράφουν όσοι είναι σήμερα.

Αν δημοσιευθει από 01.08.2016 υπογράφουν όσοι έχουν περάσει εξετάσεις.

Υ.Γ. κάποιος έκανε μία μικρή παρασπονδία :smile:

Edited by ssouanis
Link to comment
Share on other sites

Για τους επιθεωρητές περιβάλλοντος δεν ξέρω αν έχουν κάτι κατά νου, αλλά για ενεργειακούς ελεγκτές και ενεργειακούς επιθεωρητές, υπάρχει η Οδηγία 2012/27/ΕΕ (ενσωματώθηκε -υποτίθεται- στο Ελληνικό Δίκαιο, με τον ν.4342/2015 (ΦΕΚ Α' 143, 09/11/2015)): παρ. 1 του άρθρου 8, όλο το άρθρο 16, παρ. 1 του άρθρου 17.

Και υπάρχει και αυτό: Qualification and accreditation requirements of building energy certifiers in eu28 (eu27 πλέον :mrgreen:) (BPIE FACTSHEET January 2015)

Με την προτεινόμενη τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν.4342/2015, απλώς κάνουν στην άκρη το Υπ. Οικονομικών. Ήταν αρχές Νοέμβρη του 2015 όταν δημοσιεύθηκε αυτός ο νόμος, φτάσαμε στον Ιούλιο του 2016, και "μην την είδατε, μην την απαντήσατε" τη σχετική απόφαση.

Η Οδηγία 27 έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία εδώ και πολύ καιρό.

 

Δεν έχει να κάνει με ενεργειακούς επιθεωρητές.

 

Στην Αγγλία (ανεξαρτήτως Brexit!) έχει γίνει πολλή δουλειά (πληκτρολογήστε ESOS στο Google).

 

Ο νόμος είναι προσχηματικός, για να μη συνεχίζουμε να τρώμε πρόστιμα από την ΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Έχει να κάνει και με τους ενεργειακούς επιθεωρητές:

  • Άρθρο 2 (Ορισμοί), παρ. 25: <<«ενεργειακός έλεγχος»: η συστηματική διαδικασία με σκοπό την απόκτηση επαρκούς γνώσης του υφιστάμενου συνόλου χαρακτηριστικών ενεργειακής κατανάλωσης ενός κτιρίου ή μιας ομάδας κτιρίων, μιας βιομηχανικής ή εμπορικής δραστηριότητας ή εγκατάστασης, ιδιωτικής ή δημόσιας υπηρεσίας, με την οποία εντοπίζονται και προσδιορίζονται ποσοτικά οι οικονομι­κώς αποδοτικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, και μετά την οποία συντάσσεται έκθεση αποτελεσμάτων·>>.
  • Άρθρο 8 (Ενεργειακοί έλεγχοι και συστήματα ενεργειακής διαχείρισης), παρ 1: <<Τα κράτη μέλη προωθούν τη δυνατότητα διάθεσης, σε όλους τους τελικούς καταναλωτές, ενεργειακών ελέγχων υψηλής ποιότητας οι οποίοι είναι οικονομικώς αποδοτικοί, και: α) διενεργούνται ανεξάρτητα από ειδικευμένους ή/και διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες σύμφωνα με κριτήρια πιστοποίησης, ή β) την εφαρμογή και επίβλεψη των οποίων αναλαμβάνουν ανεξάρ­τητες αρχές στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας. Οι ενεργειακοί έλεγχοι που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, μπο­ρούν να πραγματοποιούνται από εσωτερικούς εμπειρογνώμονες ή από ενεργειακούς ελεγκτές υπό τον όρο ότι το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος έχει θεσπίσει πρόγραμμα για τη διασφάλιση και τον έλεγχο της ποιότητάς τους, και ότι περιλαμβάνει, εάν κρίνεται σκό­πιμο, ετήσια τυχαία επιλογή τουλάχιστον ενός στατιστικά σημαντικού ποσοστού όλων των ενεργειακών ελέγχων που πραγματοποιούν. Προκειμένου να παρέχονται εχέγγυα για την υψηλή ποιότητα των ενεργειακών ελέγχων και των συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, τα κράτη μέλη θεσπίζουν διαφανή και αμερόληπτα ελάχιστα κριτήρια για τους ενεργειακούς ελέγχους που ορίζονται στο παράρτημα VΙ>>.
  • Άρθρο 16, Συστήματα αναγνώρισης προσόντων, διαπίστευσης και πιστοποίησης των παρόχων ενεργει­ακών υπηρεσιών, ενεργειακών ελέγχων, των διαχειριστών ενέργειας και των υπεύθυνων εγκατάστασης σχετικών με την ενέργεια δομικών στοιχείων.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.