Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή υπερύψωσης σε υπάρχουσα οικοδομή


 
GEKA

Recommended Posts

Φίλοι μου έχω ένα διώροφο με οικ. άδεια του 1983 με χρήση στο ισόγειο κατάστημα χωρίς ποτέ να διαμορφωθεί ο χώρος. Σήμερα φαίνεται σαν Pilotis.

Το ύψος του ισογείου είναι 4,50 μ.

Θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης του ισογείου από κατάστημα σε κατοικία υπερυψώνοντας το ισόγειο κατά 1,00 μ και κατασκευάζοντας ψευδοροφή στη βάση των δοκών της οροφής.

 

Σκέφτομαι να κατασκευάσω δοκούς πάνω στις δοκούς του δαπέδου του ισογείου ύψους 0,85 μ , να επιχώσω το κενό και να ρίξω πλάκα 0,15 μ η οποία θα εδράζεται πάνω σ’ αυτές τις δοκούς.

 

Τι θα μου προτείνατε να κάνω στα σημεία σύνδεσης των δοκών με τους υπάρχοντες στύλους;

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει υπόγειο.

Εκτός των περιμετρικών συνδετηρίων δοκών και κάποιες εσωτερικές υψώθηκαν μέχρι το δάπεδο του ισογείου.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι το σκέφτεσαι σωστά. Η επίχωση θα μπορούσε να είναι από διαβαθμισμένο θραυστό υλικό, δηλαδή 3Α ή κάτι παραπλήσιο. Επίσης, οι δοκοί ύψους 0.85 θα πρέπει να συνδεθούν με τα περιμετρικά υποστυλώματα και ίσως με τις υπάρχουσες δοκούς πάνω στις οποίες θα κατασκευαστούν.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, οι δοκοί ύψους 0.85 θα πρέπει να συνδεθούν με τα περιμετρικά υποστυλώματα και ίσως με τις υπάρχουσες δοκούς πάνω στις οποίες θα κατασκευαστούν.

Με τα υποστηλώματα είναι δύσκολο/επικίνδυνο να συνδεθούν νομίζω. Καλύτερα όπως λέει ο Panayiotis.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μελέτη. Επειδή το ισόγειο είναι ύψους 4,50μ δεν πιστεύω να έχει πρόβλημα με κοντά υποστυλώματα. Αντί 4,50μ θα γίνουν 3,65μ που πάλι είναι πολύ μεγάλο ύψος.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή προτείνετε να στηρίξει τις πλάκες/δοκούς, να σπάσει την βάση των υποστυλωμάτων, και να τα συνδέσει με δοκάρια? Μήπως με μία απλή υπερύψωση δαπέδου δεν χρειάζεται να μπει σε αυτήν την περιπέτεια?

 

Αλλά πάλιν με το επιπρόσθετο φορτίο που ασκείται στην θεμελίωση τι γίνεται? Μήπως πρέπει όντως να συνδεθούν τα υποστυλώματα με τις δοκούς ώστε να λειτουργήσουν σαν θεμέλιο (συνδετήρια δοκάρια)? αλλα συνδετήρια δοκάρια απαγορεύονται εάν δεν εδράζονται πάνω σε θεμελίωση τουλάχιστον. Εκτός και εάν κάνει κοιτόστρωση

 

Γιατί δεν κάνεις υπερύψωση δαπέδου χωρίς μπετόν. Πιο εύκολο και πιο οικονομικό. Υπάρχουν, όπως και τα ψευδοτάβανα, δάπεδα με σκελετό που μπορείς να τα υπερυψώσεις όσο θέλεις και που περνάνε και οι υπηρεσίες από μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Έχω κατασκευάσει παρόμοια έργα δυο φορές στον επαγγελματικό βίο, σε οικοδομές που δεν είχαν υπερύψωση ήδη (δεν ξέρω αν εσύ έχεις-γιατί συνήθως από κάτω από το γκρο μπετό το υφιστάμενο, το έδαφος καθίζει και ίσως τότε να χρειάζεται και πρόσθετη επέμβαση, για να το σταθεροποιήσεις πρώτα-θεωρώ ότι πρέπει να το ελέγξεις)

Έκανα διαδοκίδωση 20χ85 εκ πάνω στα υφιστάμενα συνδετήρια δοκάρια τα οποία ένωσα με βλήτρα και με αυτά και με τις κολώνες

Μετά μπάζωσα με άμμο (για να έχω και καλή συμπύκνωση και καλό εγκυβοτισμό -ώστε τα φορτία να μεταβιβάζονται και πάλι άμεσα στο έδαφος ) και έριξα το γκρό μπετό

Σκέφτηκα ότι τα φορτία που προσθέτω, από τα νέα δοκάρια πάνω στα συν δοκάρια, είναι μηδαμινά περίπου 500 κιλά/μ (η τοιχοποιία έτσι κι αλλιώς υπήρχε και θα υπάρχει και πάλι) και ότι το δάπεδο ενεργεί ανακουφίστηκα στις μεταβιβάσεις φορτίων και στη μείωση του ύψους των κολωνών

Όλα αυτά σε περιοχή σεισμικότητας Ι

Με ενδιαφέρει και εμένα η κριτική σας στο θέμα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.