Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομόνωση από το πάνω ή το κάτω μέρος της πλάκας;


ΓιώργοςΚ

Recommended Posts

Αγαπητοί επιστήμονες του χώρου της οικοδομής,

 

Θα εκτιμούσα τη γνώμη σας στο παρακάτω ζήτημα:

Χτίζω μια ισόγεια κατοικία, με επίπεδη πλάκα (περίπου 140τμ). Το 90% περίπου της πλάκας θα καλυφθεί από ξύλινη κεραμοσκεπή. Το υπόλοιπο 10% (στη μέση της πλάκας) θα είναι εντελώς ακάλυπτο δώμα.

 

Μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους της οικοδομής, προσπαθώ να καταλάβω αν είναι καλύτερα να τοποθετήσω τη θερμομόνωση (με υλικό dow) από το κάτω-μέσα μέρος της πλάκας ή από το πάνω-έξω μέρος.

 

Υπάρχουν υπέρμαχοι και των δύο εναλλακτικών.

 

Όσοι προτείνουν τη μόνωση από την πάνω πλευρά, συνιστούν ανεστραμμένη μόνωση στο ακάλυπτο 10% μέρος της πλάκας και μόνωση κάτω από τα κεραμίδια στο υπόλοιπο 90% που καλύπτεται από κεραμοσκεπή.

 

Εσείς ποια εναλλακτική θερμομόνωσης της πλάκας θα προτείνατε και γιατί;

 

Στην εναλλακτική λύση της μόνωσης από τη μέσα πλευρά της πλάκας, τι γίνεται με τα δοκάρια που "κρέμονται" κάτω από την πλάκα στο εσωτερικό του σπιτιού; Πρέπει να μονωθούν κι αυτά στις επιφάνειές τους που "κρέμονται" μέσα στο σπίτι;

 

Αν ο προϋπολογισμός μου το αντέχει, θα ήταν καλύτερα αν συνδύαζα και εσωτερική και εξωτερική (όπως περιγράφηκε παραπάνω) θερμομόνωση; Υποθέτω πως σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαζόταν να "ντύσω" και τα δοκάρια από μέσα αφού θα μονωνόταν από την επάνω -εξωτερική τους πλευρά με το εξωτερικό στρώμα της μόνωσης. Σωστά;

 

Ευχαριστώ.

 

Γιώργος

Link to comment
Share on other sites

Γενικά είμαι υπέρμαχος της μόνωσης από πάνω, είτε γίνεται με μέθοδο συμβατικού είτε ανεστραμμένου δώματος. 2 είναι τα βασικά μου επιχειρήματα: η εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας της πλάκας και η αποφυγή θερμικών συστολοδιαστολών της πλάκας.

 

Μπορεί οι θερμοσυστολοδιαστολές να μην είναι απαραίτητα επικίνδυνες για την στατική συμπεριφορά του φέροντος οργανισμού, αλλά σίγουρα κανείς δεν εκτιμά τις επιφανειακές ρωγμές στην οροφή του τελευταίου ορόφου, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε αυτές τις παραμορφώσεις της πλάκας.

 

Εξάλλου, σε ξύλινη στέγη επί πλάκας Ο/Σ, η συνήθης τακτική είναι η μόνωση πάνω από την πλάκα και ανάμεσα στους ελκυστήρες ή τους αμείβοντες της ξύλινης στέγης. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε τη "σφράγιση" του θερμομονωτικού υλικού μέσα στο χώρο ανάμεσα στην πλάκα και το πέτσωμα της στέγης, οπότε μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και άλλα υλικά πέρα από την πολυστερίνη, όπως παπλώματα ή πλάκες πετροβάμβακα.

 

Επιστρέφοντας πάλι στο θέμα των θερμικών παραμορφώσεων, αναφέρεις κάλυψη 90% από ξύλινη στέγη και 10% ελεύθερο δώμα στη μέση της κάτοψης. 1 ακόμα λόγος που είναι καλό να σκεφτείς την περίπτωση της μόνωσης από πάνω, γιατί η θερμική καταπόνηση των δύο περιοχών θα είναι πολύ διαφορετική και τα προβλήματα θα παρουσιαστούν σίγουρα στα "σύνορα" των 2 αυτών ζωνών, όπου το θερμικό φορτίο θα κάνει "γόνατο" και όλες οι παραμορφώσεις θα συγκεντρωθούν εκεί.

 

Αν πάλι αποφασίσεις να μονώσεις εσωτερικά, πρέπει σίγουρα να μονώσεις και τις κρεμάσεις των δοκαριών, αλλιώς δημιουργείς σημαντικές θερμογέφυρες με αντίστοιχες συνέπειες.

 

Η λύση της διπλής μόνωσης δεν πιστεύω ότι θα σου προσφέρει τίποτα, βαραίνει σημαντικά τον Π/Υ και δεν εκμεταλλεύεσαι ενεργειακά τα δομικά υλικά. Στην περίπτωση όμως που δεν κλείνει ο υπολογισμός της θερμομόνωσης, καλύτερα να διαλέξεις μία από τις 2 λύσεις (εξωτερικά ή εσωτερικά) και να βρεις ποιό υλικό ικανοποιεί τις απαιτήσεις σχεδιασμού για αυτή τη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Αν ειναι η κύρια κατοικία σου κάνε εξωτερική θερμομόνωση. Αν ειναι εξοχικό κάνε εσωτερική. Η εσωτερική ειναι εύκολη στην κατασκευή οταν τοποθετείται στον ξυλότυπο , δεν εχει κόστος τοποθέτησης και μπορείς να τοποθετήσεις μέγιστο πάχος οσο το πάχος μίας πλάκας (συνήθως 5 εκατ.). Αν την τοποθετήσεις εκ των υστέρων τότε αλλάζουν πολύ τα πράγματα , οσον αφορά το κόστος τοποθέτησης.

Στην εξωτερική μπορείς (αν σε παίρνει οικονομικά) να βάλεις ακόμα και 2χ5 εκατ. και δεν εχεις και θερμογέφυρες στα δοκάρια.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Η μόρφωση του σκελετού έχει επιπτώσεις στον τρόπο τοποθέτησης της θερμομόνωσης έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι θερμογέφυρες. Και μη ξεχνάτε ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στο ενεργειακό ισοζύγιο της κατοικίας αλλά και στην υγεία των κατοίκων εξαιτίας της μούχλας που αναπτύσεται.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν, σας ευχαριστώ όλους για την έως τώρα γνωμοδότηση!

 

Αλέξανδρε, μπορώ να υποθέσω, διαβάζοντας τη δεύτερη πρότασή σου (σχετικά με το ενεργειακό ισοζύγιο και τη μούχλα), ότι είσαι υπέρ της εξωτερικής θερμομόνωσης; Αν όχι, ζητώ συγνώμη για τη λανθασμένη υπόθεση και θα εκτιμούσα μια διευκρίνιση.

 

EngXanthi, maik, Αλέξανδρε,

Όσον αφορά στις θερμογέφυρες, αυτές είναι ένας από τους λόγους που με έκαναν να αναρωτηθώ μήπως η διπλή (μέσα-έξω) θερμομόνωση της πλάκας είναι η βέλτιστη λύση για τη συγκεκριμένη οικοδομή.

Θυμίζω, πως στο εσωτερικό της πλάκας θα υπάρχουν δοκάρια που θα κρέμονται. Οπότε, αν μονώσω από μέσα, θα πρέπει να μονώσω και τις κρεμάσεις των δοκαριών, αλλιώς η πλάκα θα γεμίσει θερμογέφυρες. Θα ήθελα όμως να αποφύγω το ντύσιμο των κρεμάσεων των δοκαριών γιατί έτσι θα αυξηθεί κι άλλο το πλάτος τους και θα κάνουν "δόντι" με τον αντίστοιχο τοίχο που θα συνεχίζει από κάτω (σχεδόν σε όλα τα δοκάρια συνεχίζει τοίχος από κάτω).

Στο εξωτερικό τώρα της πλάκας, το 10% που θα είναι ακάλυπτο (χωρίς κεραμοσκεπή) αποτελεί ένα δύσκολο σημείο για την εξωτερική θερμομόνωση, καθώς σε αυτό το τμήμα της πλάκας η μόνωση θα πρέπει να μπει πάνω στην πλάκα, ενώ στο υπόλοιπο 90% θα μπει στην ξύλινη κεραμοσκεπή και όχι απευθείας πάνω στην πλάκα. Οπότε, προβληματίζομαι για τα "σύνορα" των δύο περιοχών, όπου θα υψώνονται και τα αντίστοιχα στηθαία για την κεραμοσκεπή. Φαντάζομαι πως θα πρέπει να μονωθούν και αυτά ώστε να μη δημιουργηθούν θερμογέφυρες.

 

Οπότε, επειδή έχω "ευαίσθητα" σημεία και κάτω (δοκάρια) και πάνω (στηθαία) από την πλάκα, τα οποία δεν βρίσκονται στους ίδιους άξονες, σκεφτόμουν μήπως στη διπλή μόνωση η μία πλευρά "συμπλήρωνε" την άλλη και "κάλυπτε" τα "ευαίσθητα" σημεία της άλλης.

 

Τέλος, όσον αφορά στη θερμοχωρητικότητα της πλάκας (κάτι που θα χάσω αν μονώσω από μέσα) πόσο συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο μια μόνιμης κατοικίας με ενδοδαπέδια θέρμανση (που δεν θα σβήνει όλο το χειμώνα);

Link to comment
Share on other sites

Είμαι κατά της διπλής θερμομόνωσης, το θεωρώ σπατάλη υλικών όταν ήδη στην αγορά υπάρχουν πολύ καλά θερμομονωτικά υλικά. Το πρόβλημα επικεντρώνεται περισσότερο στην εφαρμογή των υλικών αυτών. Εξάλλου για μια κατοικία, έστω και με ενδοδαπέδια θέρμανση, είναι καλό να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατές πηγές λανθάνουσας εκπομπής θερμότητας (τοίχοι, πλάκα οροφής, πάτωμα κλπ)

 

Όσον αφορά τις θερμογέφυρες... είναι μια τεράστια συζήτηση αυτό το θέμα, μπορούμε να αφιερώσουμε threads και threads πάνω στο θέμα. Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να αποφύγεις τις θερμογέφυρες, αλλά ας παραλείψουμε την "καταστροφολογία".

 

Μου έκανε εντύπωση που λες για "στηθαία" για την τοποθέτηση της κεραμοσκεπής, δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να μονωθεί ένα περιμετρικό "στηθαίο" με σκληρά θερμομονωτικά υλικά. Θα ήταν καλύτερο να βλέπαμε την κατασκευαστική λεπτομέρεια.

 

Πάντως, πρέπει όλες αυτές οι ιδέες να μπουν σε υπολογιστικά φύλλα για να φανεί ποια λύση είναι η βέλτιστη και μετά να μπει και η οικονομική παράμετρος στην "εξίσωση".

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια (ουσιαστική) μελέτη θερμομόνωσης που έχει κατατεθεί στην πολεοδομία (είναι υποχρεωτική για να βγει η άδεια; ).

Ωστόσο, όταν τον ρώτησα ποια εναλλακτική είναι καλύτερη μου είπε ότι αυτός συνήθως τη βάζει από πάνω από την πλάκα (και κάτω από τα κεραμίδια όταν υπάρχει κεραμοσκεπή), αλλά αν θέλω μπορώ να τη βάλω και κάτω από την πλάκα στη δικιά μου οικοδομή.

Όταν τον ρώτησα τι να κάνω με τις κρεμάσεις των δοκαριών αν τελικά βάλω τη μόνωση από μέσα, μου απάντησε πως δεν χρειάζεται να μονώσω και τις κρεμάσεις των δοκαριών (αφού τα δοκάρια είναι 50εκ).

Έχοντας ακούσει όμως για τις θερμογέφυρες, προβληματίστηκα με την τελευταία του απάντηση και έτσι απευθύνθηκα στο forum σας.

 

Ελπίζω να με βοηθήσετε να πάρω τη σωστή απόφαση...

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, να σου απαντήσω στο ερώτημα εδώ και στο π.μ. που έστειλες. Η συμβουλή μου έιναι να ρωτήσεις τον μηχανικό σου, ναι αυτόν που σου σχεδίασε το σπίτι. Με το συμπάθιο αλλά, όταν έχεις πρόβλημα ιατρικό αναζητάς θεραπεία σε 2-3 και γιατρούς και σε διάφορα φόρουμ? Η ερώτηση σου άλλωστε δεν χρήζει καν απαντήσεως διότι είναι γενική και αόριστη όπως "Τι τηλεόραση να αγοράσω ή σε ποιον Θεό να πιστεύω?"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.