Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκρέμισμα/Ανα-κατασκευή σκάλας


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας/εκτίμηση για το παρακάτω:

 

Ιδιόκτητη τριώροφη κατοικία του 1959 έχει αυτή τη στιγμή εξωτερική σκάλα (εσωτερικά του κτιρίου) χωρίς πλατύσκαλο για πρόσβαση σε 1ο και 2ο όροφο. Για λόγους προσθήκης εξωτερικού ασανσέρ (που με βάση μια πρόχειρη μελέτη είναι η καλύτερη επιλογή για το ασανσέρ λόγω περιορισμένου χώρου και για να μη σπάσει η πλάκα ώστε να μπει εσωτερικό ασανσέρ), σκεφτόμουνα μήπως είναι δυνατόν να γκρεμιστεί η υφιστάμενη σκάλα και να χτιστεί στη θέση της ξανά μια παρόμοια αλλά με πλατύσκαλο ανά όροφο. Η λογική είναι ότι οι στάσεις/πόρτες του - εξωτερικά του κτιρίου - ασανσέρ ανά όροφο θα ανοίγουν μπροστά στο πλατύσκαλο του ορόφου και θα παρέχουν πρόσβαση σε 1ο και 2ο όροφο.

 

Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε τη γνώμη σας αν κάτι τέτοιο είναι γενικά εφικτό/προτεινόμενο και χοντρικά μια εκτίμηση για το κόστος. Το ύψος του κάθε ορόφου είναι 3m, δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή τον αριθμό των σκαλοπατιών (αν αυτό έχει σημασία).

 

Ευχαριστώ πολύ!

 

Με εκτίμηση,

Νίκος

Edited by Nikos_785121
Link to comment
Share on other sites

ετσι οπως τα λετε δεν μπορει να γινει εκτιμηση (η σκάλα ειναι εξωτερικη - εσωτερικα του κτηριου; εννοειται οτι ειναι σε εσωτερικη οψη πχ στον ακαλυπτο;, πρεπει να ερθει μηχανικος να κανει αυτοψια και να σας προτεινει τις λυσεις, γενικα οι κατεδαφισεις θελουν προσοχη , επισης η προσθηκη εξωτερικου ανελκυστηρα συνηθως απαιτει αδεια και θα πρεπει να γινει καποια μελετη απο μηχανικο για τον ορθο τροπο στηριξης του στο φεροντα οργανισμο του κτηριου..μην κανετε οικονομικες περικοπες στη σωστη μελετη του εργου ..πχ ο μαστορας ξερει και δεν χρειαζεται αδεια , θα στο φτιαξω σε μια μερα κτλ, αναζητηστε βοηθεια απο μηχανικο και αυτοψια

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις. Δεν είναι θέμα περικοπών απλά έψαχνα και κάποιες άλλες γνώμες, καθότι την παραπάνω πρόταση για την τοποθέτηση του ανελκυστήρα εξωτερικά την έχει κάνει μηχανικός. Είναι δική μου η σκέψη αν μπορεί με κάποιον τρόπο να αντικατασταθεί η παρούσα σκάλα με μια νέα με κεφαλόσκαλο ώστε να βολεύει την τοποθέτηση του ασανσέρ. Η σκάλα είναι εσωτερική του κτιρίου, όχι στον ακάλυπτο, μέσα στο ήδη υπάρχον κέλυφος του κτιρίου, απλά όταν χτίστηκε (1959) δεν είχε μπει/προβλεφθεί ασανσέρ και τώρα υπάρχει αυτή η ανάγκη. Με βάση την πρόταση του μηχανικού, η μοναδική ίσως λύση του ασανσέρ είναι να τοποθετηθεί εξωτερικά, εφαπτομενικά του κτιρίου στον πίσω χώρο/αυλή. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της κατασκευής της σκάλας, η πόρτα του ασανσέρ σε 1ο και 2ο θα έβγαινε μπροστά σε σκάλες και όχι σε κάποιο επίπεδο (πλατύσκαλο) που δεν υπάρχει.

 

Ο μηχανικός έχει προτείνει να δημιουργήσει διάδρομο μέσα από το σπίτι που θα έχει πρόσβαση στο ασανσέρ για 1ο και 2ο όροφο και να αφήσει τις σκάλες ως έχουν. Αυτό βέβαια θα μείωνε αρκετά την καθαρή (εννοώ το χώρο μέσα στο διαμέρισμα) επιφάνεια κάθε ορόφου, οπότε για αυτό ρώτησα μήπως το γκρέμισμα και ανακατασκευή της σκάλας θα ήταν μια άλλη λύση πιο εφφικτή/συμφέρουσα.

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου και σε θεωρητικό επίπεδο, είναι πως, σε κτίρια 60 περίπου ετών πολύ δύσκολα εφαρμόζονται τέτοιου είδους λύσεις....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν το χρειάζεστε για καρότσι μπορείτε να εξετάσετε και τη λύση συστήματος ανύψωσης στην υφιστάμενη εσωτερική σκάλα.

Link to comment
Share on other sites

Nikos_785121

Υπάρχουν πολλές κατασκευαστικές αβεβαιότητες, σχετικά με την καθαίρεση και την κατασκευή νέας εσωτερικής σκάλας από οπλισμένο σκυρόδεμα, λόγω μεγάλης παλαιότητας της οικοδομής. Μόνο ο μηχανικός σου έχει άποψη και γνωρίζει και αυτόν θα εμπιστευτείς.

Σε όσες περιπτώσεις τοποθετείται ανελκυστήρας εκ των υστέρων σε μια οικοδομή σχεδόν πάντα "θυσιάζονται" κάποιοι χώροι για να κερδιθεί η εύκολη κατακόρυφη επικοινωνία. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.