Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όλο το ν/σ για την ανακύκλωση - Τέλος στην πλαστική σακούλα από το 2018


Engineer

Recommended Posts

Ζήσε το όνειρο σου Κωνσταντίνε, δεν μπορώ να σε βοηθησω.

:rolleyes:  :D. Καληνύχτα Ήρωνα.

 

Θεωρώ ότι το θέμα το εξαντλήσαμε. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

:rolleyes:  :D. Καληνύχτα Ήρωνα.

 

Θεωρώ ότι το θέμα το εξαντλήσαμε. 

Καληνύχτα Κωνσταντίνε. Δεν θεωρώ πως ήσουν ποτε on topic άρα δεν ξερω τι εξαντλήσαμε.

Για το αντίο πάρε και ένα διάγραμμα να δεις πόσο καλοί είμαστε εμείς.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Waste_treatment,_2014_(%25_of_total)_V2.png

Link to comment
Share on other sites

 Δεν θεωρώ πως ήσουν ποτε on topic άρα δεν ξερω τι εξαντλήσαμε.

Το ξέρεις το ανέκδοτο με τον πόντιο στην εθνική; Του μοιάζεις. Μόνος σου είσαι εδώ μέσα...Μόνος και "καθηγητής".

 

Αλλά εμένα δεν με πειράζει που με τρολάρεις, μου δίνεις την ευκαιρία να λέω και να ξαναλέω τα δικά μου:

 

Στ' ... μου οι Γότθοι, οι Βησιγότθοι, οι Οστρογότθοι, οι Βάνδαλοι, οι Αλαμανοί, οι Σάξονες και οι Νορμανδοί σκουπιδοϋποκριτές και ψευτοπεριβαλλοντόφιλοι...

Ξέρεις γιατί; Γιατί κάνω κομποστοποίηση. Είμαι πολύ πιο μπροστά και από αυτούς και από σένα. 

 

Στον κάδο σκουπιδιών λέω μια καλησπέρα 1 φορά τη βδομάδα. Το κομπόστ και την κοπριά τα χρησιμοποιώ σε δικές μου βιολογικές καλλιέργειες. Ακόμη και αν πετάξω το κομπόστ στον κάδο απορριμμάτων θα έχω το 15% περίπου του αρχικού βάρους και όγκου των αρχικών σκουπιδιών.

 

Όποιος κομποστοποιεί τα οργανικά απόβλητα που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό κατά βάρος και κατ' όγκο των ελληνικών απορριμμάτων

1) Κερδίζει χρήματα,

2) Προσέχει το περιβάλλον και

3) Γλυτώνει το κράτος του (δλδ τον εαυτό του) από τρομερά έξοδα αποκομιδής και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

 

Κάνουν απεργία οι σκουπιδιάρηδες; Ξύσιμο. Λύνουν την απεργία; Αέρας με βεντάλια. Απειλούν οι βάρβαροι με πρόστιμα για τις σακούλες; "Τ' άκουσες πουλί μου (έχω και καναρίνι) τι λένε οι σύμμαχοι;" Ήρθε ο βαρόνος φον Φάτεν για να πουλήσει σκουπιδοτεχνολογίες; "Δεν έχουμε σκουπίδια κύριε. Κάτσε αν θέλεις να σε κεράσουμε ένα ουζάκι και μετά ξεκατσικώσου..." 

 

Χρειάζεται μόνο να διαθέσετε λίγα χρήματα στην αρχή και να δώσετε λίγο από το χρόνο σας στα σκουπίδια σας. Τίποτε άλλο. Προσοχή, δεν μιλάω για κεντρική κομποστοποίηση αλλά για οικιακή. 

 

Αν κάνετε αυτά, οι κεντρικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης θα λύσουν περισσότερα προβλήματα και θα έχουν μικρότερο φόρτο εργασίας.

 

Υ.Γ. Ήρωνα μια απάντηση στο διάγραμμά σου είναι εδώ:

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1219536/ouragos-stin-anakuklosi-i-ellada

 

"Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) ποσοστό περίπου 27% των αποβλήτων μολύβδου - οξέος διακινείται και διοχετεύεται προς ανακύκλωση χωρίς τα συνοδευτικά Έντυπα Αναγνώρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, ενώ το 20% δεν ανιχνεύεται και ενδέχεται να εξάγεται σε γειτονικές χώρες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η «μαύρη» αγορά μπαταριών και συσσωρευτών οχημάτων υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, παρατηρούνται φαινόμενα παράνομης διακίνησης scrap μετάλλων και αφαίρεσης απορριμμάτων (κυρίως χαρτιών) από τους μπλε κάδους από γυρολόγους και μετανάστες. Έτσι, ανακτώνται σημαντικά μικρότερες ποσότητες, με συνέπεια να μειώνονται τα αποτελέσματα από τα έργα των μπλε κάδων.

Ακόμη, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό υπόχρεων δεν έχει ακόμα συμβληθεί με κάποιο σχετικό ΣΕΔ, με συνέπεια να προκύπτει υψηλή εισφοροδιαφυγή και συλλογή χαμηλότερης ποσότητας από τη μέγιστη δυνατή (π.χ. συσκευασίες, φωτιστικά, λαμπτήρες).

Χαρακτηριστικά, στο ρεύμα της ανακύκλωσης συσκευασιών το ποσοστό αυτό υπολογίζεται από τον ΕΟΑΝ σε 40% των συνολικών ποσοτήτων."

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Μόνος σου είσαι εδώ μέσα...Μόνος και "καθηγητής".

 

Γιατί κάνω κομποστοποίηση. Είμαι πολύ πιο μπροστά και από αυτούς και από σένα. 

 

Στον κάδο σκουπιδιών λέω μια καλησπέρα 1 φορά τη βδομάδα. Το κομπόστ και την κοπριά τα χρησιμοποιώ σε δικές μου βιολογικές καλλιέργειες. Ακόμη και αν πετάξω το κομπόστ στον κάδο απορριμμάτων θα έχω το 15% περίπου του αρχικού βάρους και όγκου των αρχικών σκουπιδιών.

Το έχω ξαναπεί. Καλό είναι όταν δεν είμαστε σχετικοί να μην μιλάμε. Ούτε καθηγητής είμαι, ούτε μόνος που έχω γνώση. Αλλά αυτά που γράφεις δηλώνουν πλήρη άγνοια του αντικειμένου.

Επίσης μιλάμε ξεκάθαρα για το αντικείμενο το οποίο σπούδασα και εργάζομαι. Οπότε καλό είναι να κρατάς μία πισινή.

 

Εδώ μου λες πως είσαι μπροστά απο όλους γιατί κάνεις κάτι που κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία και μάλιστα το έχει ξεπεράσει ως ένα βαθμό ως τεχνική.

Συγχαρητήρια, μόλις ανακάλυψες τον τροχό.

Επίσης η κεντρική κομποστοποίηση στα αστικά κέντρα είναι μονόδρομος. Και μάλιστα είναι πιο αποδοτική σε περιβαλλοντικά πλαίσια γιατί δεσμεύεται το μεθανιο και καίγεται κάτι που εσύ αδυνατείς να κάνεις με την ατομική κομποστοποίηση.

Τέλος, το πρόβλημα δεν είναι τα οργανικά, γιατί αυτά αργά η γρήγορα θα βιοδιασπαστούν. Το πρόβλημα είναι τα πλαστικά και τα μέταλλα. 

 

Όσο και να θες να πιστέψεις το αντίθετο, οι Ευρωπαίοι είναι πολύ μπροστά στον τομέα στερεά και υγρά απόβλητα και εμείς πολύ πίσω. Προφανώς και έχουν πολλά αρνητικά και είναι υποκριτές σε κάποια θέματα, αλλά στο θέμα που συζητάμε είναι πολύ μπροστά και εμείς πολύ πίσω. 

Link to comment
Share on other sites

Επίσης η κεντρική κομποστοποίηση στα αστικά κέντρα είναι μονόδρομος. Και μάλιστα είναι πιο αποδοτική σε περιβαλλοντικά πλαίσια γιατί δεσμεύεται το μεθανιο και καίγεται κάτι που εσύ αδυνατείς να κάνεις με την ατομική κομποστοποίηση.

Με κατατάσεις στους ανόητους ή μου φαίνεται; Μήπως έχεις την εντύπωση ότι χρησιμοποιώ κοινό κάδο εμπορίου, ή αερόβιο κήπου με γαιοσκώληκες και μυγάκια; Δεν σου περνάει απ' το νου ότι μπορεί να ασχολούμαι επαγγελματικά με νέους τρόπους επεξεργασίας απορριμμάτων; Εξ' άλλου...

Αν κάνετε αυτά, οι κεντρικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης θα λύσουν περισσότερα προβλήματα και θα έχουν μικρότερο φόρτο εργασίας.

Τεσ πα.  

 

Η κεντρική κομποστοποίηση είναι όντως η λύση, αλλά όταν έχω κάδους που δέχονται ή προ-κομποστοποιημένα οργανικά υλικά (μοντέλο ΗΠΑ), ή κάδους οργανικών. Όταν όμως έχεις κράτος που κάθε τόσο και λιγάκι συγκλονίζεται από απεργίες και σκουπιδόλοφους, τότε κάτι πρέπει να κάνεις.  

 

Όντως η Ευρώπη είναι πολύ πιο μπροστά από μας σε θέματα περιβάλλοντος, γι αυτό φωνάζω πως ο φόρος της σακούλας είναι απλώς "βαρβαρική επιδρομή". Επίσης αυτή η Ευρώπη δεν είναι κάτι ενιαίο, γι αυτό πολλές φορές το αποτέλεσμα της βγαίνει φοροεισπρακτικό. 

 

Και ένα τελευταίο. Το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μπροστά σε περιβαλλοντικά θέματα δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες ως λαός είμαστε ασυνείδητοι. Απλώς έχουμε κράτος άτολμο να εφαρμόσει τους νόμους του και διαρκώς χαϊδεύει τους ψυχοπαθείς και τους απροσάρμοστους.   

 

Υ.Γ. Μιας και γύρισα να προσθέσω στο post, να σημειώσω με αφορμή την σκέψη του Διδώνη που εκφράζεται παρακάτω, ότι σωστό φαίνεται αυτό που λέει και γι' αυτό το παρατάω εδώ.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Μια απλή σκέψη συνάδερφοι Konstantinos IB και Ήρωνας. Δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε εποικοδομητικό στον διάλογο για το θέμα αλλα ούτε χρήσιμο για την δική σας εικόνα η αντιπαράθεση σκέψεων ιδεών ή άλλο να γίνεται επί προσωπικού μεταξύ σας.
Δηλαδή τι είπες, τι είπα, τι ξέρεις, τι ξέρω κλπ κλπ….
 
Μπορεί άνετα να καταθέσει ο καθένας τις όποιες γνώσεις ή εμπειρίες του με βάση στο θέμα και όχι με βάση τι είπε ο άλλος ώστε να αντικρούσει το οτιδήποτε.
Δεν είναι θέμα διαξιφισμού διότι αυτή την τροπή πάει να πάρει και είμαι σίγουρος πως ούτε εσείς το θέλετε. Μας κουράζει, σας κουράζει, χαλάτε την ζαχαρένια σας και κινδυνεύουν με κλείδωμα θέματα ή με παρατηρήσεις.
 
Οπότε προσωπικά θα ήθελα να διαβάζω τις γνώσεις σας για το θέμα κι όχι τις απαντήσεις σας στις γνώσεις ή μη του άλλου.



 
 

Edit

... ότι χρησιμοποιώ κοινό κάδο εμπορίου, ή αερόβιο κήπου με γαιοσκώληκες και μυγάκια; Δεν σου περνάει απ' το νου ότι μπορεί να ασχολούμαι επαγγελματικά με νέους τρόπους επεξεργασίας απορριμμάτων; Τεσ πα.  
...
..

 

Κωνσταντίνε, θα σε ενδιέφερε να γράψεις ένα σχετικό άρθρο για την/ τις τεχνικές αυτές?

Κι αν έχεις και οδηγίες ή και σκίτσα ή εικόνες πως μπορεί να γίνει, νομίζω πως θα φανεί χρήσιμο σε αρκετούς σίγουρα εμένα με ενδιαφέρει.

Έχουμε ενότητα (τεχνικού περιεχομένου και όχι κουβέντα γενικά) για τα Περιβαλλοντικα ιδιαιτέρα κατάλληλη για κάτι σαν αυτό.

 

Που ξέρεις μπορεί αν μοιράσεις ότι ξέρεις επί του πρακτέου να υπάρξουν και άλλοι συνάδερφοι στο άρθρο σου να συμβάλουν ή να το εμπλουτίσουν ή οτιδήποτε μπορεί να το βελτιώσουν.

Το πιο πιθανό δε ότι και ο συνδ. Ήρωνας με την ειδίκευση του να μπορεί να συνεισφέρει αρκετά χρήσιμα προς εφαρμογή εκεί.

 

Χρήσιμο για όλους και για εσένα φυσικά.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως, δεν διαφωνώ καθόλου, εξ άλλου το είχα στο μυαλό μου, εν καιρό και μόλις διευκολυνθώ χρονικά, ν' ανοίξω ένα θέμα με τα αστικά απόβλητα - κομποστοποίηση. Είχα προσπαθήσει να προωθήσω από παλαιότερα έτοιμες μεθόδους και μηχανήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά χωρίς επιτυχία. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς.

 

Φυσικά και θα ήταν χρήσιμη οποιαδήποτε συζήτηση.

 

Και με το βιοντίζελ ασχοληθήκαμε (δεν είμαι μόνος μου) αλλά...φάγαμε πατάτα. Παρότι η ποιότητα είναι από μέτρια έως καλή, η μέθοδος παραγωγής δεν οδηγεί σε κέρδη, άρα η επένδυση είναι μη βιώσιμη. Τι να κάνουμε υπάρχουν και οι αποτυχίες... :sad: Δεν είναι ντροπή να το παραδεχθούμε.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

@Didonis έχεις δίκιο. Καλύτερα στο φόρουμ.
@Κωνσταντινε, ποτε δεν είπα ότι είμαστε ασυνείδητοι γενικά και αόριστα. Απλά προσπάθησε όταν κάνουμε επιστημονικές συζητήσεις να επικεντρωνεσαι στο θέμα. Και στο θέμα των αποβλήτων οι Ευρωπαίοι είναι μπροστά και δεν το κάνουν καθόλου υποκριτικά. Αν ήταν μόνο το κράτος μας το πρόβλημα, δεν θα είχαμε όλο αυτό το σκουπιδαριό σε δρόμους, δάση, παραλίες κλπ κλπ. Επίσης το νομοσχέδιο δεν μιλάει για φόρο στη σακούλα. Το σχέδιο μιλάει για σταδιακή χρέωση ώστε να μειωθεί η κατανάλωση κατα 80% και σε βάθος χρόνου κατάργηση της σακούλας. Γι' αυτό σου λέω ότι είσαι off topic, γιατί μπλέκεις άσχετα πράγματα όταν το θέμα μας είναι η σακούλα και ένα διατυπωμένο σχέδιο σε χαρτί. Ούτε ο Φούχτελ ούτε οι Γότθοι είναι σχετικοί.
Τέσπα, ότι είπαμε αρκεί νομίζω, καλή συνέχεια :).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.