Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Για τους εξωτ. τοιχους στην εγκυκλιο 2 αναφέρει το εξής : 

Εγκύκλιος ΔΑΟΚΑ/2/31.05.2019

διευκρινίζονται τα εξής: α) Στην επιφάνεια του αυθαιρέτου για τον υπολογισμό του προστίμου συμπεριλαμβάνεται και η περιμετρική φέρουσα ή μη τοιχοποιία. Για υπερβάσεις σε χώρους με νόμιμο περίγραμμα (π.χ. κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου, εγκατάσταση κύριας χρήσης σε υπόγειο, πατάρια, σοφίτες, κ.λπ.) το πρόστιμο υπολογίζεται επί της καθαρής επιφάνειας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επιφάνεια έδρασης της νόμιμης τοιχοποιίας.

Αρα θεωρώ ότι για τα τμ των εξωτερικών τοίχων είμαστε οκ, το θέμα είναι ότι μου λένε από την ΗΤΚ ότι θα πρέπει να προκύπτουν και τα τμ της σκάλας στην καρτέλα επιφάνειες( δλδ τα  τμ του εμβαδού της σκάλας)

Με την πολεοδομία που επικοινωνησα μου ειπανε ότι η τακτοποίηση είχε γίνει ορθά καθώς δεν μπορούσες να αλλάξεις χρήση στην κοινόχρηστη σκάλα, οπότε λέω να κάνω το εξής : στους χώρους που έχουν τακτοποιηθεί με τον Ν3843 θα βάλω το ολικό εμβαδόν της κάτοψης υπογείου 65 τμ (που περιλαμβάνει και την σκάλα και την εξωτ. τοιχοποιία) παρόλο που η τακτοποίηση είναι ουσιαστικά 53,21τμ και στα σχολια θα γράψω ότι η σκάλα και οι εξωτερικοί τοίχοι ε= 11,79 δεν χρήζαν τακτοποίησης, ποιά είναι η γνώμη σας?

Επίσης στην ιδιοκτήτρια που πουλάει το σπίτι τώρα της ανάφερα ότι με 100 ευρω μπορεί να εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση η αλαγή χρήσης αλλά μου είπε ότι δεν την ενδιαφέρει και αν θέλει να το κάνω η νέα ιδιοκτήτρια μετά την αγορά.

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 15/1/2026 at 12:04 ΜΜ, lydia1 said:

Στην επιφάνεια του αυθαιρέτου για τον υπολογισμό του προστίμου συμπεριλαμβάνεται και η περιμετρική φέρουσα ή μη τοιχοποιία. Για υπερβάσεις σε χώρους με νόμιμο περίγραμμα (π.χ. κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου, εγκατάσταση κύριας χρήσης σε υπόγειο, πατάρια, σοφίτες, κ.λπ.) το πρόστιμο υπολογίζεται επί της καθαρής επιφάνειας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επιφάνεια έδρασης της νόμιμης τοιχοποιίας.

Aκόμη μια ακατανόητη ερμηνεία της εν όλω ακατανόητης εγκ 2 Ν. 4495 (είχαμε γράψει πολλά τότε στο φόρουμ). Η τοιχοποία θα ήταν νόμιμη (δεν θα μετρούσε στο ΣΔ) αν είχαμε μια χρήση επίσης βοηθητική που δεν θα προσμετρούσε στη δόμηση, όπως προσμετρά η κατοικία. Άρα, προσωπικά διαφωνώ με την ερμηνεία της και δεν το εφαρμόζω για το λόγο που αναφέρω.

Αρα θεωρώ ότι για τα τμ των εξωτερικών τοίχων είμαστε οκ, το θέμα είναι ότι μου λένε από την ΗΤΚ ότι θα πρέπει να προκύπτουν και τα τμ της σκάλας στην καρτέλα επιφάνειες( δλδ τα  τμ του εμβαδού της σκάλας)

Με την πολεοδομία που επικοινωνησα μου ειπανε ότι η τακτοποίηση είχε γίνει ορθά καθώς δεν μπορούσες να αλλάξεις χρήση στην κοινόχρηστη σκάλα, οπότε λέω να κάνω το εξής : στους χώρους που έχουν τακτοποιηθεί με τον Ν3843 θα βάλω το ολικό εμβαδόν της κάτοψης υπογείου 65 τμ (που περιλαμβάνει και την σκάλα και την εξωτ. τοιχοποιία) παρόλο που η τακτοποίηση είναι ουσιαστικά 53,21τμ και στα σχολια θα γράψω ότι η σκάλα και οι εξωτερικοί τοίχοι ε= 11,79 δεν χρήζαν τακτοποίησης, ποιά είναι η γνώμη σας?.

Στην ΗΤΚ δεν μπαίνουν στην ίδια ιδιοκτησία οι κοινόχρηστοι. Θα είναι ξεχωριστή ΗΤΚ (μιλάμε για ακίνητο με ΠΣΟΙ)

Επίσης στην ιδιοκτήτρια που πουλάει το σπίτι τώρα της ανάφερα ότι με 100 ευρω μπορεί να εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση η αλαγή χρήσης αλλά μου είπε ότι δεν την ενδιαφέρει και αν θέλει να το κάνω η νέα ιδιοκτήτρια μετά την αγορά.

Προφανώς και τέτοια θέματα δεν τα ρωτάμε. Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κατανοήσει τέτοιες έννοιες. Κοιτάζει σχεδόν πάντα το μικρότερο κόστος. Η δουλειά μας είναι να τον πείσουμε (και να επιβάλλουμε πολλές φορές) αυτό που βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα του αποβεί σε καλό τεχνικά, νομικά και οικονομικά.

Edited by Pavlos33

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.