Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Εγώ πάλι @ΣταΚαπ δεν κατάλαβα τί αποκομίζεις από παράθεση της φράσης:

17 hours ago, Pavlos33 said:

Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. 

Φαντάζομαι την είχες διαβάσει ήδη και αναζητούσες την ερμηνεία της. Αν ωστόσο σχημάτισες εικόνα, θα ήθελα να ρωτήσω πώς θα αντιμετώπιζες τις παρακάτω 1-6 περιπτώσεις, εντός σχεδίου, με χρήση αποθήκης, ως προς τί θα συνυπολογίσεις ή όχι στον έλεγχο κατηγορίας:

1. Αυθαίρετο εξ ολοκλήρου υπόγειο εντός της νόμιμης κάλυψης και πρόσβαση από το εσωτερικό του ισόγειου ορόφου σε μονοκατοικία ή της ο.ι του ισογείου.

2. Το ίδιο με περίπτωση 1, αλλά με τμήμα του εκτός κάλυψης της ο.α

3 και 4. Τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά με τις 1 και 2, αλλά με πρόσβαση από τον ακάλυπτο του οικοπέδου.

5. Αυθαίρετη επέκταση νόμιμου υπογείου α. εντός νόμιμης κάλυψης και β. εκτός

6. Σοφίτα α. εντός νόμιμης στέγης, β. εντός αυθαίρετης στέγης

Επιπλεόν, όλες οι προηγούμενες περιπτώσεις σε εκτός σχεδίου.

Ως περίγραμμα τί εννοούμε τη νόμιμη κάλυψη ή τον νόμιμο όγκο;

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτή τη στιγμή προσπαθώ να μάθω γιατί τώρα ξεκινάω είναι η πρώτη μου νομιμοποίηση. Για αυτό ρωτάω. Το υπόγειο που θέλω να νομιμοποιήσω έχει πρόσβαση από το εσωτερικό του ισόγειου ορόφου.  Έχω ρωτήσει δύο συναδέλφους και ο ένας μου είπε ότι είναι κατηγορία 5 και ο άλλος ότι είναι κατηγορία 4. Το οικόπεδο είναι 343,21τμ με συντελεστή κάλυψης 0.70 και δόμησης 0.80. Η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 240.27τμ και η δόμηση 274.56τμ. Το ισόγειο είναι 131.45τμ και ο πρώτος όροφος 117.3τμ. Τ ο υπόγειο είναι 140τμ. 

Η οικοδομή είναι βάση άδειας ακριβώς ίδια το υπόγειο είναι αυθαίρετο

 

Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή  «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote" . Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

akis73

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Κατανοητό ότι προσπαθείς να μάθεις (όπως όλοι μας εξάλλου) και θέλει επιμονή πολλές φορές για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι συμπέρασμα δεν υπάρχει. Πριν με κατηγορήσεις ως «Πυθία», να δικαιολογηθώ λέγοντας ότι δυστυχώς έτσι είναι με τον νόμο της τακτοποίησης (και όχι νομιμοποίησης) των αυθαιρέτων και ειδικά στην επιλογή κατηγορίας.

Προσωπικά, ως προς το ποιες επιφάνειες προσμετρούνται στην επιλογή κατηγορίας, ακολουθώ με όποια επιφύλαξη τις οδηγίες της εγκυκλίου, σύμφωνα με τις οποίες προσμετρούνται όλες οι επιφάνειες κλειστών χώρων που αυξάνουν τον συντελεστή δόμησης. Δηλ αυθαίρετος υπόγειος βοηθητικός χώρος δεν θα προσμετρήσει.

Άλλοι συνάδελφοι θα πουν ότι οι εγκύκλιοι ειδικά όταν διαστέλουν τα γραφόμενα του νόμου είναι επισφαλείς, γι' αυτό και είναι λογικό το ότι

33 minutes ago, ΣταΚαπ said:

Έχω ρωτήσει δύο συναδέλφους και ο ένας μου είπε ότι είναι κατηγορία 5 και ο άλλος ότι είναι κατηγορία 4.

Πάντως, αν τυχόν η εγκύκλιος έχει βάση στο σημείο αυτό τότε η παραπάνω διάταξη, δηλ η

Quote

Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. 

θα μπορούσε να διευκρινίζει ότι ακόμα και (αυθαίρετοι) χώροι που αυξάνουν τον συντελεστή δόμησης, αν τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν προσμετρούνται στην επιλογή κατηγορίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εσείς με τις γνώσεις σας σε ποια κατηγορία θα το εντάσσατε; Εγώ κλίνω προς την 4 με όσα έχω διαβάσει.

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

Η επιλογή κατηγορίας προσδιορίζεται βάσει όλων των αυθαιρεσιών της ιδιοκτησίας. Έτσι όπως το θέτεις, αν δηλ είναι η μόνη αυθαιρεσία, θεωρώ πως γενικά υπόγεια αποθήκη δεν εφαρμόζεται ο έλεγχος των παραγράφων δα' και δβ' και συνεπώς εφόσον είναι χρονολογίας μετά το 1982 είναι κατ 4.

Αλλά και πιο αυστηρός αν θέλεις να είσαι, εφόσον είσαι εντός σχεδίου και εφόσον το υπόγειο δεν αποτελεί αυτοτελή χώρο, τότε αναμφισβήτητα είναι κατηγορίας 4.

Link to comment
Share on other sites

On 3/3/2023 at 4:24 ΜΜ, Giallou said:

Καλησπέρα σας,

Έχω απορία σχετικά με το τι προσμετράται στα ποσοστά υπέρβασης δόμησης/κάλυψης για τον υπολογισμό της ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 4. 
 
Σύμφωνα με την άδεια δόμησης θα κατασκευάζονταν διώροφη οικοδομή κατοικίας με υπόγειο με χρήση βοηθητική και έτσι δε μέτρησε στον Συντελεστή Δόμησης. Η οικοδομή βρίσκεται σε εντός σχεδίου περιοχή.  
 
Τώρα θέλει να κάνει τακτοποίηση των αυθαιρεσιών. Από αυτοψία που έκανα μεταξύ των άλλων διαπίστωσα ότι έχει πραγματοποιηθεί αλλάγη χρήσης στο υπόγειο από βοηθητικό χώρο σε χώρο κύριας χρήσης κατοικίας. 
 
Σύμφωνα με το άρθρο 96 παρ. δβ) δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Επιπλεόν η παρ. δβ) αναφέρεται σε αυθαίρετες κατασκευές και όχι αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις (το αναφέρω διότι σε άλλα σημεία της νομοθεσίας τα διαχωρίζει).
Σύμφωνα με το άρθρο 96 παρ. δδ) στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 εντάσσονται αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε εντός σχεδίου περιοχές χωρίς να αναφέρονται ποσοστά υπέρβασης.
 
Το ερώτημα μου είναι το εξής: 
 
Η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης του υπογείου (από βοηθητικό σε χώρο κύριας χρήσης) για τον υπολογισμό του προστίμου θα μετρήσει σαν υπέρβαση δόμησης χωρίς συντελεστή για αλλαγή χρήσης (άρθρο 100). Όμως για τον υπολογισμό των ποσοστών της Κατηγορίας 4,  το υπόγειο θα μετρήσει? έτσι όπως είναι διατυπωμένο στην παρ. δδ) του άρθρου 96 καταλαβαίνω ότι για οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης ανεξαρτήτως ποσοστού πάει κατηγορία 4 
 
Σας ευχαριστώ. 

Καλησπέρα σας,

Η επισήμανση αυτή "Σύμφωνα με το άρθρο 96 παρ. δδ) στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 εντάσσονται αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε εντός σχεδίου περιοχές χωρίς να αναφέρονται ποσοστά υπέρβασης."   φώτισε το ξαφνικά το ζαλισμένο μυαλό μου. 

Το επισημαίνω για όποιαν/όποιον συνάδελφο παιδεύεται να ρυθμίσει αλλαγή χρήσης.

Σας ευχαριστώ πρώτα την/τον συνάδελφο @Giallou και όλους για τον διάλογο επί των παραδόξων διατάξεων που καλούμαστε να εφαρμόζουμε.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν επιθυμώ να σου μετριάσω την αποφασιστικότητά σου ως προς την επιλογή κατηγορίας βάσει της δδ'. Και όντως αφού δεν διευκρινίζει η εν λόγω παράγραφος αν πρόκειται και για αλλαγές από βοηθητική σε κύρια ή μόνο από κύρια σε κύρια, θα μπορούσε να ισχύει όπως το περιγράφεις. Να σου πω όμως και μια άλλη ερμηνεία που έχει τεθεί, που προκύπτει από το δεύτερο σκέλος της παραγράφου δηλ το

Quote

και με την προϋπόθεση, ότι η εν λόγω χρήση είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής,

Δεδομένου ότι η διακριτοποίηση σε χρήσεις μιας περιοχής δεν αφορά στο αν είναι βοηθητική ή κύρια χρήση, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η παράγραφος αφορά σε αλλαγές όπως από κατοικία σε γραφείο. Εξάλλου μια αποθήκη σε κτίριο κατοικίας είναι βοηθητικός χώρος σε κύρια χρήση κατοικίας, οπότε αν μετατραπεί σε διαμέρισμα η χρήση ως προς την περιοχή πάλι κατοικία θα είναι αλλά κύρια.

Η δδ' θα μπορούσε να εννοεί είτε το αυτονόητο, ότι κύρια χρήση που άλλαξε σε άλλη κύρια που επιτρέπεται στην περιοχή, αν και είναι αυθαιρεσία αφού δεν έγινε με έκδοση άδειας, δεν θα προσμετρηθεί στην επιλογή κατηγορίας. Γεγονός βέβαια που θα προέκυπτε αυτόματα καθώς θα είχε ρυθμιστεί με αναλυτικό προϋπολογισμό, χωρίς δηλ υπέρβαση δόμησης και μάλιστα και στις εκτός σχεδίου περιοχές. Θα μπορούσαμε ωστόσο να φανταστούμε ότι για κάποιο λόγο θέλει η δδ' να το κάνει απολύτως σαφές.

Ωστόσο η δδ' μάλλον αφορά στις περιπτώσεις όπου η κύρια χρήση αλλάζει με συντελεστή α.χ. (παρ.7 του άρθ. 100), δηλαδή σε περιοχή που η νέα χρήση έχει μικρότερη μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση από την αρχική. Έστω, για παράδειγμα κτίριο 400 τμ δόμηση κατοικίας σε περιοχή με μέγιστη δόμηση για κατοικία 400τμ, αλλάζει σε γραφεία και για τη χρήση γραφείο η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο ακίνητο είναι 200τμ. Η δδ' διασαφηνίζει ότι τα 200τμ, θα πάρουν όποιο πρόστιμο πάρουν, αλλά δεν θα προσμετρήσουν στον προσδιορισμό κατηγορίας.

Τέλος για το παράδειγμα του/της giallou (γιατί κατάλαβα ότι σε ανάλογη περίπτωση αναφέρεσαι), προσωπικά μου αρκεί η ερμηνεία ότι σε εντός σχεδίου περιοχές αν το υπόγειο σε εντός σχεδίου περιοχή έχει κύρια χρήση, αλλά δεν είναι αυτοτελής χώρος, δεν θα προσμετρήσει στην επιλογή κατηγορίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

καλημερα σε ολους.Εξεταζω παραβασεις μιας οριζοντιας ιδιοκτησιας επι καθετου τμηματος οικοπεδου.Στην περιπτωση δγ της παραγραφου δ για τηνν κατηγορια 4 στο αρθ 96 του 4495 δινεται το δωρακι των 50μ2 σε συνολικη δομηση.Εχετε καταληξει εσεις αν τα 50μ2 ιχυουν για  καθε οριζοντια ιδιοκτησια η για ολες τις οριζοντιες του οικοπεδου?και εν πασει περιπωσει τι σημαινει αυτο το σε συνολικη δομηση?

Edited by martha1
Link to comment
Share on other sites


δγ)   αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση, 

Έχεις διαμέρισμα με αυθαίρετη επέκταση, έστω 40 τμ, ενώ το ποσοστό υπέρβασης έστω ότι είναι άνω του 40%. Η υπαγωγή εμπίπτει στην κατηγορία 4 (υπό την προϋπόθεση της μη παραβίασης προκηπίου)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.