Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Επειδή δεν βρήκα κάπου σαφή πληροφορία, ποιο θεωρείτε ως μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος εντός οικισμού <2000 κατοίκων για τον έλεγχο της υπέρβασής του ή μη και τον προσδιορισμό των συντελεστών και συγκεκριμένα σε γήπεδο με (έστω σταθερή) κλίση άνω του 15%;

Σύμφωνα με το σώμα του νόμου συγκρίνουμε με τα επιτρεπόμενα που ισχύουν σήμερα στην περιοχή. Όμως κατ' εξαίρεση, σύμφωνα με το παράρτημα Α, εντός οικισμού <2000 συγκρίνουμε με τους όρους δόμησης που ίσχυαν προ ΦΕΚ 289 ΑΑΠ / 2011 που ισχύει σήμερα, άρα με του ΦΕΚ 133 Δ / 1987.

Οπότε με βάσει το ΦΕΚ του 1987 το μέγιστο ύψος είναι 7,50μ. από το διαμορφωμένο (υπό προδιαγραφές) έδαφος σε κάθε όψη ανεξάρτητα που βρίσκεται το κτίσμα μέσα στο γήπεδο, ενώ βάσει του ΦΕΚ του 2011, όταν το κτίσμα τοποθετείται καθ' υποχώρηση από το όριο με τον δρόμο, το ύψος ορίζεται στα 4,5μ. από το φυσικό έδαφος.

Επομένως ποιο από τα δύο χρησιμοποιείτε στα αυθαίρετα; Ξεκάθαρα αυτό του 1987 ή η παρατήρηση του παραρτήματος είναι ένα ακόμα copy-paste χωρίς νόημα/νομικό έρεισμα;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι,

Σε οικοδομή με άδεια του '84 υπάρχει υπόγειο το οποίο έχει υπέρβαση ύψους στο σύνολό της. Βάσει αδείας το εσωτερικό ύψος ήταν 2,20μ. ενώ από τις μετρήσεις μου το εσωτερικό ύψος  είναι 2,50μ. Το υπόγειο και στην άδεια και το πραγματοποιούμενο ξεκινά από τη στάθμη (0,00μ). 

Αυτό τακτοποιείται ως κατηγορία. 4 & 1 Πολεοδομική παράβαση?

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς ότι η πλάκα οροφής του υπογείου βρίσκεται στη στάθμη μηδέν και το ύψος του υπογείου εκτείνεται προς το μείον, τότε από την εγκύκλιο 2 για την παρ. 2 του άρθρου 100:

Quote

Επίσης δεν εφαρμόζεται συντελεστής ύψους σε περίπτωση αυθαίρετου υπογείου ή υπέρβασης του ύψους νομίμου υπογείου. Στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται συντελεστής ύψους, τυχόν υπερβάσεις στο ύψος χώρων ή κτιρίων υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό.

Επίσης από το παράρτημα Α για τον συντελεστή 6:

Quote

6(1)   Αναγράφεται σε εκατοστά του μέτρου το αυθαίρετο ύψος υπέργειων κατασκευών,...

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.