Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΠΕΙΓΟΝ, έλεγχος σε τσιμενταρίσμα δαπέδου


fixrepo

Recommended Posts

Επανέρχομαι για να θέσω διαφορετικά το ερώτημα: υπάρχει τρόπος να πιστοποιηθεί ως κακή κατασκευή από μηχανικό (εμπειρογνώμονα; ) που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομικά στο μέλλον αν προκύψει πρόβλημα;

Ευχαριστώ και πάλι όσους ασχολήθηκαν.

Edited by fixrepo
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κύριε fixrepo μια ερώτηση:

Μηχανικό έχετε προσλάβει για να επιβλέψει την ανακαίνιση του σπιτιού σας? Εάν ναι απευθυνθείτε σε αυτόν, σίγουρα θα γνωρίζει καλύτερα από εμάς που δεν έχουμε καν δει το σπίτι σας, εάν όχι...κακώς..

Τα αποτελέσματα της αυτεπιστασίας σας (εάν κάνετε αυτεπιστασία) τα βλέπετε. Ψάχνετε λύσεις από το ιντερνετ, βλέπετε βιντεάκια στο youtube και αναρωτιέστε αν μπορείτε  να κάνετε τον τάδε ή δείνα έλεγχο εσείς ή ο εργολάβος.

Αν την μισή από αυτή την επιμέλεια την είχατε δείξει στο να προσλάβετε έναν σοβαρό μηχανικό και να συζητήσετε μαζί του διεξοδικά τις εργασίες,είχατε συζητήσει την αμοιβή επίβλεψης του και είχατε καθορίσει τους όρους αυτής της συνεργασίας και τις απαιτήσεις σας, ενδεχομένως τώρα πολλά πράγματα να ήταν καλύτερα.

Τέλος επιτρέψτε μου: δεν υπάρχει κανένα τσιμεντάρισμα και κανένα ποτέ τσιμέντο δεν έπεσε ή γέμισε κανένα δάπεδο. Υπάρχουν οι κονίες (κονία τσιμέντου εν προκειμένω) οι οποίες αποτελούμενες από τσιμέντο,νερό,άμμο, κάποιον κατάλληλο πλαστικοποιητή  και ενδεχόμενες ίνες (ως "όπλιση") χρησιμοποιούνται για τις εργασίες που περιγράφετε. Με συγχωρείτε και πάλι για την λεκτική υπόδειξη αλλά έχω μια αλλεργία σε "εργολάβους" που γεμίζουν τσιμέντα τα δάπεδα κατοικιών ανυποψίαστων ιδιωτών. 

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Απαντώντας σε κάποια ερωτήματα που εύλογα θέτονται πρέπει να διευκρινίσω τα παρακάτω:

Το έργο δώθηκε σε γραφείο που έχει σημάντική εμπειρία σε ανακαινίσεις λόγω του ότι βρίσκομαι σε άλλη πόλη και δεν μπορώ να επιβλέπω.

Ο υπεύθυνος της εταιρίας (υπεύθυνος και για την επίβλεψη) θα είχε όλη την ευθύνη για την οργάνωση και εκτέλεση των εργασιών που καταγράφηκαν σε οικονομική προσφορά - συμφωνητικό. Όπως διαπιστώνω εκ των υστέρων δεν παίζει κανένα πρακτικά ρόλο αν είναι μηχανικός ή όχι, όταν μια απλή εργασία δεν γίνεται όπως πρέπει, εφόσον έχει οικονομικό συμφέρον να μην αποδεχθεί το λάθος του (και δεν ανήκει στους λίγους που είναι έντιμοι επαγγελματίες) αυτό κάνει και προσπαθεί να αποφύγει την επιβάρυνσή του.

Χωρίς να θέλω να θίξω τους επαγγελματίες του χώρου σας, άλλωστε κάποιοι απ'αυτούς μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν με το θέμα εδώ μέσα αμισθί, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα που σίγουρα γνωρίζετε καλύτερα από μένα.

Κλείνοντας από την πλευρά μου πρέπει να ενημερώσω ότι μετά από επίσκεψη έμπιστου ατόμου στο χώρο του σπιτιού και την διαβεβαίωσή του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα συνεχίζουμε με τα πλακίδια. Η εκτίμησή του ήταν ότι πρόκειται όντως για κακοτεχνία που λόγω της περιορισμένης έκτασης των επιφανειών μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά σε ανακαινίσεις παρά τις συνεχείς "συμβουλές" εργολάβων, άλλων μηχανικών, κλπ, απομακρύνω τα πάντα, καθαρίζω την επιφάνεια, βάζω πλέγμα και ρίχνω κανονικό σκυρόδεμα, εφόσον η κατασκευή αντέχει το βάρος. Όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ πατέντες για εξοικονόμηση χρήματος που αργά ή γρήγορα θα αποδειχθούν δαπανηρές. Ούτε έχω όρεξη κάποια στιγμή να με πάρει ο ιδιοκτήτης και να με κατηγορεί για την ποιότητα της κατασκευής μου. Αν είναι να πάρεις μια δουλειά, φρόντισε να τιμήσεις τη δουλειά που πήρες. Το να κάνεις κάποια αστοχία επειδή δεν γνώριζες ακριβώς τη διαδικασία το δέχομαι. Το να τάζεις πλήρωση με τσιμεντοκονία και αν' αυτού να ρίχνεις 8 πόντους μπάζα και 2 πόντους τσιμέντο, είναι κουτοπονηριά. 

Link to comment
Share on other sites

1. Δεν απαντάτε ποτέ στο ερώτημα αν έχετε επιβλέποντα ΜΗΧΑΝΙΚΟ, που να έχει τις ανάλογες υποχρεώσεις (ορθή επίβλεψη με τις ανάλογες απορρέουσες ευθύνες) και τα προκύπτοντα δικαιώματα (αμοιβή). Παρά μόνο μας κάνετε λόγο γενικολογώντας για μια εταιρεία-γραφείο.Που είναι τί? Τεχνικό γραφείο αποτελούμενο από μηχανικούς?Αετονύχηδες που κάνουν τα πάντα?Τί?

2. Κάνετε λόγο για μια εργασία "απλή" (που δηλαδή υπονοείτε ότι γίνετε και στον αυτόματο πιλότο...?) που "δεν παίζει κανέναν πρακτικό ρόλο αν την επιβλέπει μηχανικός ή όχι". Σοβαρά τώρα?

3. Μας ενημερώνετε ότι υπάρχει "μεγάλο πρόβλημα" (απ'ότι καταλαβαίνω) στον κατασκευαστικό χώρο.Συγχαρητήρια, ο σύλλογος πεσόντων από τα σύννεφα απόκτησε ένα καινούριο μέλος.

Για να τελειώνουμε κύριε: στην περίπτωση που δεν έχετε αναθέσει σε μηχανικό να επιβλέψει την ανακαίνιση σας όπως ορίζει ο νόμος, όλα τα παραπάνω που μας λέτε είναι θράσος. Και είναι θράσος γιατί συμβάλλετε κι εσείς στην διόγκωση του προβλήματος που ονομάζεται ελλειπής ποιότητα στον χώρο της κατασκευής. Αν δεν το καταλαβαίνεται έχετε πρόβλημα,κάντε την αυτοκριτική σας. 

Οι αρμόδιοι ας κλειδώσουν το θέμα.

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλα, ουτε ο πρωτος ειναι, ουτε ο τελευταίος αυτος που ανελαβε τη δουλεια, ολοι ανακαινισεις διαφημιζουν οτι κάνουν (κ οντως κάνουν).

 

Απο αυτους, ενα 5% γνωριζει τι ειδους ποιοτικος ελεγχος απαιτειται στα κριτηρια αποδοχης, και απο αυτο το 5% το απολυτο 0% θα εφαρμοσει ποιοτικο ελεγχο, πολυ απλα γιατι οι ελεγχοι κοστιζουν οσο η ανακαίνιση. Επομενως η υπαρξη μηχανικου δεν ειναι πανακεια, κ εμενα αν με καλουσαν να πω τη γνωμη μου θα ελεγα οτι δεν περναει τα κριτηρια αποδοχης, αλλα κατα τα αλλα "δεν εχει προβλημα μαστορα". Ενα συμφωνητικο βεβαια που θα μου εσκιζε τα ματια ομως θα με υποχρεωνε να τους κανω, αλλα βεβαια η τιμη θα ηταν μη ανταγωνιστικη, κ σιγουρα δεν θα ψαρευα πελατες μεσω του meremetia.gr κ αλλα τετοια ωραια sites....

 

Ωστοσο κανεις δεν ενημερωνει τον ιδιωτη για την υπαρξη των ελεγχων, ουτε καν για το κοστος. Αλλα αν ο εργολαβος ηταν υποχρεωμενος να εχει αδεια επαγγελματος γι αυτη τη δουλεια, τοτε μετα απο τετοιες καταστασεις θα εχανε την αδεια του.

 

Επομενως τσιμεντοκονια με μπαζα κ αγιος ο θεός, παλι καλα που δεν κρυβουν κ κανενα διαμελισμενο πτωμα μεσα, γιατι πολυ απλα μονο αυτοι θα επιβιωσουν σε αυτη τη στρεβλη αγορα, καθως ολο το υπολοιπο 5% που ειναι γνώστες των αντικειμενων ειναι μη ανταγωνιστικοι λογω τιμης και εχουν κλεισει το μαγαζι τους εδω κ καιρο.

 

Τελος, δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος να κλειδωσει το θέμα, ας μην ειμαστε κ τοσο δυσκοιλιοι σε μια πραγματικοτητα που δεν ειναι ευχαριστη για κανενα...

Edited by [email protected]
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλά και άγια τα λες συνάδελφε ζαβι.Στην τελευταία αποστροφή του λόγου σου λες όμως ότι "αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν". Εδώ διαφωνώ.Ξέρω τουλάχιστον έναν που είναι ευχαριστημένος σε αυτό που περιγράφεις: τον σκιτζή. Απεναντίας αυτοί που δεν είναι ευχαριστημένοι - ο πελάτης και ο μηχανικός, είναι και οι μόνοι που θα έπρεπε να είναι.Εκτός εάν δεν σε ενοχλεί να βλέπεις διαφόρους αεριτζήδες να το παίζουν μονωτές,ελαιοχρωματιστές,διακοσμητές κλπ επειδή λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν άλλες δουλειές.Επειδή γίνεται κατά κόρον δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψω στο μάτι μου να το συνηθίσει.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Επειδή γίνεται κατά κόρον δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψω στο μάτι μου να το συνηθίσει.

 

Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η αγορά συνάδελφε.

 

Οι αγορές από την απαρχή των εμπορικών δραστηριοτήτων είναι αυτορυθμιζόμενες.

 

Τεχνικά θα μπορούσε κάποιος να την ελέγξει, π.χ. οι Αμερικάνοι είναι πολύ καλοί σε αυτό, ο σκιτζής πρέπει να έχει άδεια contractor, και αν ακριβώς το ίδιο παράδειγμα συνέβαινε στην Αμερική, πιθανότατα να έχανε την άδειά του (με κάθε επιφύλαξη καθώς το ίντερνετ είναι παγίδα δυσφήμισης).

 

Τώρα εδώ ο φίλος μας είναι από τους ιδιώτες που μυρίζονται τη μαλακία, δεν είναι σαν όλες τις γριές που θέλουν να κάνουν ανακαίνιση μπάνιου με 100 ευρώ σύνολο όλα πακέτο, επομένως ο εργολάβος την πάτησε. Η τσιμεντοκονία δεν είναι οκ, ωστόσο το θέμα του σε κάνει απευθείας να λες ''big deal''....

 

Και όμως είναι big deal, γιατί ο άνθρωπος πλήρωσε και έχει απαιτήσεις, οι οποίες απαιτήσεις όμως θα έπρεπε να καθοριστούν στην αρχή του έργου. Επομένως λέω εγώ τώρα με το φτωχό μυαλό μου, ότι ο Μηχανικός σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται ούτε να είναι επιτόπου, ούτε να επιβλέπει. Απλά να τον χρησιμοποιεί ο ιδιώτης και ο κάθε ιδιώτης ως σύμβουλο να καθορίσει προδιαγραφές ΠΡΙΝ την έναρξη της εργολαβίας, γιατί μετά την έναρξη θα χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τεστ καταλληλότητας χαμηλού κόστους (βλ. σκουπόξυλο). Και εν τέλει ο Σύμβουλος Μηχανικός μπορεί να εξελιχθεί σε προσωπικό Quality Inspector του κάθε ιδιώτη, ώστε να διαφυλάσσει την ποιότητα που ο κάθε ιδιώτης διατίθεται να πληρώσει.

 

Και επειδή όλα αυτά είναι πάνω απ' όλα και θέμα εθνικής κουλτούρας, καταλήγει αυτή η πραγματικότητα να μην είναι ευχάριστη για κανέναν, ούτε καν για τον σκιτζή που βρέθηκε μπλεγμένος για ψύλλου πήδημα, το οποίο κατά τα λοιπά τον εκθέτει και καταλήγει σε customer not happy, αποτέλεσμα που σίγουρα απεύχεται ο κάθε επαγγελματίας παγκοσμίως.

 

Αυτά λέω εγώ, ο φτωχός και μόνος cowboy

Edited by [email protected]
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι για μία ακόμη φορά μετά από αρκετές απαντήσεις σας, για να υπερασπιστώ το δίκαιο του απλού πολίτη που δεν τα γνωρίζει όλα και δεν έχει περισευούμενα χρήματα.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον [email protected] που φαίνεται ότι βρίσκεται στο κλίμα της αγοράς, που όπως διαπίστωσα περπατώντας τους δρόμους της πόλης έχει γεμίσει πινακίδες "ανακαινίσεις" (δεν μπήκα σε κανένα μαγαζί τέτοιο & μπορώ να φανταστώ τον ερασιτεχνισμό που υπάρχει). Επέλεξα το γραφείο από το ιντερνετ & μετά από μερικά ραντεβού επιτόπου στο σπίτι. Αυτό έγινε επειδή μένω μακριά από το ανακαινιζόμενο (3 ώρες) και ο χρόνος που έπρεπε να γίνουν όλα ήταν πολύ πιεστικός (ανάγκη για άμεση μετακόμιση). Εξού και το "επείγον" στο θέμα και όχι για click bait, κάθε μέρα καθυστέρησης θα σήμαινε ξενοδοχείο για εμένα.

Αποδέχομαι το "θράσος" όπως αναφέρει ο pirsogiannis γιατί δεν έκανα τα πάντα όπως πρέπει λόγω αμέλειας, άγνοιας, χρόνου και οικονομικών. Νομίζω όμως ότι το βάρος της ευθύνης είναι μεγαλύτερο για όλους αυτούς που βγάζουν το ψωμί τους από αυτή τη δουλειά καθημερινά. Πλήρωσα πολλά χρήματα και έχασα πολλά γιατί η πολιτεία τόσο καιρό με την καθυστέρηση του εξοικονομώ με ανάγκασε να κάνω ότι μπορούσα από την τσέπη μου για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού.

Το θέμα δεν πρέπει να κλείσει όπως προτάθηκε γιατί θα φροντίσω να επανέλθω μετά από 1-2 χρόνια για να αναφέρω τυχόν προβλήματα στο δάπεδο, που νομίζω είναι και το ουσιώδες για όποιον βρεθεί στην θέση μου.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά σπίτια που έχει γίνει το ίδιο και πιθανότατα οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ιδέα για το τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους.

Edited by fixrepo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.