Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιστροφη ΦΕΜ λογω ακυρωσης ΑΠΥ


Recommended Posts

Συνάδελφοι στην ιδιαίτερη περίπτωση που κοπεί απόδειξη και πληρωθούν τα ΦΕΜ αλλά το πόσο δεν εισπραχθεί, υπάρχει τρόπος με την ακύρωσης της απόδειξης να επιστραφεί και το ΦΕΜ που προκαταβλήθηκε;

Link to comment
Share on other sites

1) Αναφορικά στην "ακύρωση".
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1003/31.12.2014, όπως τροποποιήθηκε με τις: ΠΟΛ.1024/21.1.2015, ΠΟΛ.1261/3.12.2015 και την Λογιστική Οδηγία εφαρμογής του νόμου 4308/2014 θα εκδόσεις πιστωτικό τιμολόγιο (αν έχεις κόψει τιμολόγιο) ή πιστωτικό στοιχείο λιανικής (αν έχει κόψει απόδειξη).
Ακύρωση με την έννοια το παίρνω πίσω και το σκίζω ή παίρνω πίσω το πρωτότυπο δεν θεωρώ ότι προβλέπεται από κάπου πάρα μόνο με την έννοια του πιστωτικού παραστατικού.

 

Πόσο μάλλον δε, αν έχει παρασχεθεί η υπηρεσία (πραγματικό γεγονός όπως το περιγράφεις και το πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις εισπράξει) όπου δεν υπάρχει εκεί και η έννοια του πιστωτικού παραστατικού με αιτία την μη είσπραξη.

 

Η είσπραξη έχει αποσυνδεθεί από την φορολογία εισοδήματος και την φορολογία ΦΠΑ.

Επίσης εφόσον υπάρχει και συμφωνητικό κατατεθειμένο στο taxis ή στην ΔΟΥ, πρέπει να τιμολογηθούν εντός του έτους οι εργασίες σύμφωνα με το συμφωνητικό ή αν π.χ. σύμφωνα με το συμφωνητικό οι εργασίες αφορούν και σε επόμενο έτος θα πρέπει να τιμολογηθούν αυτές που εκτελέσθηκαν στο έτος, ανεξάρτητα της είσπραξης. Επομένως θα δημιουργηθούν και ανάλογες υποχρεώσεις τόσο ως προς την φορολογία εισοδήματος και την φορολογία ΦΠΑ.

 

2) Αναφορικά στον προκαταβλητέο φόρο
Σύμφωνα με την Αριθ. πρωτ.: 1090878/1616/Α0012/2008 με θέμα: "Επιστροφή παρακρατούμενων φόρων και προκαταβλητέου φόρου μηχανικών." αναφέρει: "ο φόρος επί αμοιβής για μελέτη - επίβλεψη που καταβλήθηκε χωρίς να οφείλεται επιστρέφεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του."

 

edit: έκανα κάποιες προσθήκες σε σχέση με την αρχική ανάρτηση.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

2) Αναφορικά στον προκαταβλητέο φόρο

Σύμφωνα με την Αριθ. πρωτ.: 1090878/1616/Α0012/2008 με θέμα: "Επιστροφή παρακρατούμενων φόρων και προκαταβλητέου φόρου μηχανικών." αναφέρει: "ο φόρος επί αμοιβής για μελέτη - επίβλεψη που καταβλήθηκε χωρίς να οφείλεται επιστρέφεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του."

 

 

Αν και το έγγραφο αυτό είναι από την εποχή του Ν 2238/1994, ο οποίος αντικαταστάθηκε απο τον 4172/2013 (ισχυς από 01-01-2014) καια κατά ρητή διάταξη νόμου όπιαδήποτε εγκύκλιος της παλαιάς εποχής παύει να έχει ισχύ στη νέα, εκτιμώ πως δεν έχει μεταβληθεί επί αυτού η θέση της διοικήσεως.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Που είσαι βρε Σωτήρη

και όλο αφήνεις το Γιώργο να μας ενημερώνει για λογιστικά θέματα

Link to comment
Share on other sites

... ναι ρε γαμώτο ... για να ξέρω κι εγώ αν αυτά που γράφω είναι μα... ή στέκουν .... που είσαι βρε ...

όπου και νά 'σαι ελπίζω να είσαι καλά και αν μας διαβάζεις καλησπέρα ... 

Link to comment
Share on other sites

.... ελα... τον είδα ξανά πριν λίγο κι εδώ ... και το κλείνω γιατί θα βγούμε off-topic.

Link to comment
Share on other sites

Θα σας επαναφέρω εγώ στο θέμα :smile:

Παρακράτηση 20% πώς επιστρέφεται στην επιχείρηση-πελάτη μας; Παραδείγματος χάρη, σε περίπτωση που εκδοθεί πρόωρα τιμολόγιο αλλά τελικά δεν παρασχεθεί ποτέ η υπηρεσία.

 

ΥΓ: Georgegaleos είσαι καθ' όλα άξιος εκπρόσωπος, τον έχεις βγάλει ασπροπρόσωπο!

Edited by Meremeti
Link to comment
Share on other sites

Δύο ερωτήσεις αν επιτρέπεται (να δώ αν μπορώ να βοηθήσω):

1) Με ποια λογική έγινε η τιμολόγηση χωρίς να έχει παρασχεθεί η υπηρεσία ?

2) Η υπηρεσία όπως λες δεν παρασχέθηκε. Η παρακράτηση έγινε και καταλαβαίνω ότι υποβλήθηκε η ανάλογη δήλωση στο Taxis. Η καταβολή του τιμήματος ως πραγματικό γεγονός έγινε ?, μπορεί δηλαδή να πιστοποιηθεί ότι έγινε ? Είναι πραγματικό γεγονός ?

 

Υ.Γ. Ευχαριστώ ειλικρινά για το υστερόγραφό σου.

Link to comment
Share on other sites

Η υπηρεσία αφορά μελέτη που στην πραγματικότητα ολοκληρώθηκε (αν και δεν παραδόθηκε, οπότε ίσως κακώς έκοψα τιμολόγιο Δεκέμβριο, αλλ' ήθελα να "σπάσω" το ποσό), οπότε εξέδωσα και το τιμολόγιο, αλλά επειδή ως πελάτες είναι απαιτητικοί και μου έχουν ζαλίσει τον έρωτα, προτιμώ να την κρατήσω στο συρτάρι και να μην διεκδικήσω την αμοιβή, παρά να ενδώσω στις απαιτήσεις τους. Μόνο την παρακράτηση 20% κατέβαλαν με την ανάλογη δήλωση στο Taxis, την οποία παρακράτηση δεν ξέρω πώς πρέπει επίσημα να τους την επιστρέψω. Υποθέτω αρκεί να τους κόψω ένα πιστωτικό τιμολόγιο και να τους βάλω στον λογαριασμό τους το 20%.

 

ΥΓ1: Χωρίς αμφιβολία στο υστερόγραφο εκφράζω όλη την κοινότητα :)

ΥΓ2: Τα ξανάγραψα πιο αναλυτικά για να βγάζουν καλύτερο νόημα

Edited by Meremeti
Link to comment
Share on other sites

Με μπερδεύει κάπως η χρονική αλληλουχία όπως την παραθέτεις. Δηλαδή ότι αποδόθηκε παρακρατούμενος φόρος "τώρα" με την προσωρινή δήλωση απόδοσης του φόρου, για τίμημα σε τιμολόγιο που φέρει ημερομηνία μελλοντική.

Βάσει του άρθρου 64 παράγραφος 7 του Ν.4172/2013 ο φόρος που παρακρατείται, αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής.

Δες εδώ για το χρονικό.

 

Θα σου πω τι θα έκανα προσωπικά εγώ.

1) Θα τιμολογούσα, χρονικά όταν έπρεπε, με πιστωτικό τιμολόγιο.

2) Καταχώρηση των παραστατικών μου στις Πελατών-Προμηθευτών ως πρέπει (ως δύο ξεχωριστές εγγραφές χρεωστικό και πιστωτικό αντίστοιχα)

3) Σε καμία περίπτωση δεν θα επέστρεφα το ποσό του παρακρατούμενου φόρου [1] (το οποίο αποδόθηκε χρονικά από λάθος δικό τους), πλην της περίπτωσης που θα δω ότι διόρθωσαν την κατάσταση δηλ. ότι δεν μου χρέωσαν ποσό αμοιβής το οποίο και δεν έλαβα. Η μοναδική περίπτωση να το δω είναι στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλω. Τότε και θα το επέστρεφα δηλαδή αν όντως παρακρατήθηκε φόρος και δεν κίνησαν την διαδικασία για την επιστροφή του που από λάθος απέδωσαν.

Γιατί το λέω αυτό. Δες πάλι εδώ στις συχνές ερωτήσεις προσεκτικά την ε/α Νο.9 (ιδιαίτερα την δεύτερη παράγραφο), την ε/α Νο.9 (την τρίτη παράγραφο-περίπτωση) αλλά και την ε/α Νο.12 αυτό που γράφει μετά το "Επομένως ...."

 

Δεν ξέρω κατά πόσο βοήθησα ή μπέρδεψα ... αυτό πάντως εγώ θα έκανα με τα όσα γνωρίζω ... ευελπιστώ και σε κάποια θέση στο ερώτημά σου από τον Σωτήρη ή τον Κώστα.

 

Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η διαδικασία επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος παρακρατούμενου φόρου πρέπει να κινηθεί από την επιχείρηση και όχι από εσένα και εσύ να μην δεις κάτι προσυμπληρωμένο ως παρακρατούμενο φόρο κατά την υποβολή της φορολογικής σου δήλωσης.

 

edit: [1] Το οποίο σαφώς και δεν μου έχει --ακόμα-- αποδοθεί [επιστραφεί] με κάποιον τρόπο.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.