Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΟΛ 1134/2017 και αγορά αγαθών όπως laptop & tablet


Recommended Posts

 

πληρώσω ([480]) είναι το ίδιο, αλλά έχω να "παίζω" με όλα αυτά τα λογιστικά κωδικούς κλπ κλπ. Παράνοια Made in Greece.  ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

Διαβάζοντας το εξής θέμα, κατάλαβα ότι ίσως έχει γίνει κάποιο λάθος με ένα τιμολόγιο που μου κόπηκε. Μέσα στον νοέμβρη του '17 αγόρασα από το μεγαλύτερο κατάστημα στην ελλάδα, κινητό και τροφοδοτικό μαζί, και πληρώθηκαν τα μεταφορικά στην τιμή,  τέλος πλήρωσα κανονικά φ.π.α.

 

την πάτησα? :|

 

Αν την πάτησα, για να μην μπω στην διαδικασία (αρκετά μεγάλη από τι κατάλαβα) και άγνωστο αν μπορεί να γίνει μιας και αν εκδοθεί το πιστωτικό τιμολόγιο από το κατάστημα θα έχει ημερομηνία για άλλο τρίμηνο.., μπορώ πολύ απλά να μην δηλώσω αυτή την αγορά στην περιοδική, βιβλία-εσόδων-εξόδων και μυφ κτλ (να μην φανει πουθενά), και γλιτώσω χρόνο-χαρτούρα? ή δεν είναι εφικτό αυτό.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

1) Γνώμη μου είναι να ζητήσεις να εκδοθεί το σχετικό πιστωτικό...και να μπεις στην διαδικασία.

 

2) Αναφορικά στις ΜΥΦ προφανώς επειδή το άλλο συμβαλλόμενο μέρος θα το δηλώσει θα σου εμφανισθεί εσένα στις αποκλίσεις και αν κρίνω το είδος θα είναι άνω των 100€ ή μπορεί αθροιστικά οι πωλήσεις που θα εμφανίζει ο αντισυμβαλλόμενος με το ΑΦΜ σου θα υπερβαίνουν το όριο που μπορείς να το "ξεχάσεις". :wink:

 

3) "Η μη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώρηση στοιχείων ή καταχώρηση ανύπαρκτης αγοράς, πώλησης, εσόδου, εξόδου είναι φορολογική παράβαση."[1]

Εξάλλου σύμφωνα και με την Λογιστική Οδηγία Εφαρμογής του ν.4308/2014, Κεφ.2 "Λογιστικά Αρχεία", άρθρο 3 "Λογιστικό σύστημα και βασικά λογιστικά αρχεία" εδάφιο 3.4.1 αναφέρει:
"[...]
Στα λογιστικά αρχεία καταχωρείται κάθε συναλλαγή και γεγονός της οντότητας, ανεξάρτητα από την αξία. Δηλαδή, η έννοια του σημαντικού μεγέθους δεν έχει εφαρμογή στην καταχώρηση των επιπτώσεων των συναλλαγών και των γεγονότων. Συνεπώς, η οντότητα πρέπει να καταχωρεί στο λογιστικό της σύστημα τις επιπτώσεις όλων των συναλλαγών και όλων των γεγονότων και δεν δύναται να επικαλείται το ασήμαντο ποσό αυτών για να αιτιολογήσει μη καταχώρηση.
[...]"
 
[1] Δεν έχω στις σημειώσεις που το έχω δει, αλλά για να το έχω και με απλή κόκκινη υπογράμμιση και με κίτρινο μαρκαδοράκι υπογράμμισης από πάνω μάλλον κάτι θα σημαίνει.   :grin:
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ καταρχήν για την άμεση απάντηση, georgegaleos,

 

1). To ότι το πιστωτικό θα εκδοθεί σε διαφορετικό τρίμηνο, πως αντιπετωπίζεται αυτό?

 

2). Το ότι το τιμολόγιο αναφέρεται σε δύο προιόντα α.τροφοδοτικό β.κινητό, για το τροφοδοτικό σωστά έκοψε φ.π.α., το λάθος έγινε για το κινητό.

     

       -Η αξία του κινητού (καθαρή) είναι κάτω των 100 ευρώ

 

3). Υπάρχει δυνατότητα να εκδοθεί καινούργιο στοιχείο λιανικής πώλησης από το κατάστημα, όχι τιμολόγιο, και να αντικαταστήσει το παρόν λάθος τιμολόγιο (μετά από επικοινωνία με τον λογιστή τους)?

 

όπως το πάνε, δεν έχει νόημα να αγοράζει κανένας από ελλάδα...

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Το πιστωτικό θα κοπεί μόνο για το ΦΠΑ του κινητού. Από 'κεί και πέρα τον τρόπο αντιμετώπισης τον έχει γράψει ο Σωτήρης στο #37. Απλά σαν σύνολο θα έχεις εγγραφή ή εγγραφές ανάλογα πως θα το αντιμετωπίσεις διότι θα έχεις αγαθά χωρίς ΦΠΑ και αγαθά με ΦΠΑ. Δες και το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να κάνεις τροποποιητική ΦΠΑ διότι το είδες έγκαιρα. Δεν νομίζω να έχεις υποβάλλει ΦΠΑ!!!!!

 

Το αν η ΣΥΝΟΛΙΚΗ διαφορά των τιμολογίων από το συγκεκριμένο ΑΦΜ είναι κάτω του ορίου απλά σε απαλλάσσει από την βαβούρα για συμφωνία των ΜΥΦ.

 

Για αυτό που λες δεν γνωρίζω. Αυτό που ξέρω είναι ότι στην ΠΟΛ.1052/2017 αναφέρει κάτι ανάλογο.

"[...]

4. Επισημαίνεται ότι, όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση, δεν απαγορεύεται η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου για το σύνολο της αξίας του αρχικά εκδοθέντος τιμολογίου και στη συνέχεια η έκδοση νέου τιμολογίου, στο οποίο θα αναγράφεται η διάταξη βάσει της οποίας η εν λόγω συναλλαγή απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α.

[...]"

 

Υ.Γ. Αν θες και δεν το καταλαβαίνεις πες μου να σου γράψω αναλυτικά με ένα παράδειγμα πως θα το αντιμετώπιζα εγώ. Θεωρώ ότι αυτό που θα σου γράψω θα είναι σωστή αντιμετώπιση.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ George,

Αν μπορέσεις και το κάνεις αυτό είμαι υπόχρεος, μακάρι να μπορέσω να βοηθήσω σε θέματα τοπογραφίας :)

 

Πραγματικά από τύχη το είδα (!)

 

Φαντάζομαι πως αν το κινητό το χρησιμοποιούσα όντως για προσωπική ανάγκη , και όχι για την επιχείρηση, θα έπρεπε να εκδοθεί άλλη απόδειξη λιανικής μόνο για το κινητό.

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Το παρακάτω σε κάθε περίπτωση είναι η αντιμετώπιση που εγώ θα έκανα.

 

Είναι ένα αγαθό ως συσκευή που μπορείς να λάβεις είτε τιμολόγιο είτε απλή απόδειξη.

Και στις δύο περιπτώσεις την χρήση (δηλαδή τους λογαριασμούς τηλεφωνίας) μπορείς να τους διαχειριστείς ανάλογα. Εφόσον καταχωρείς τους λογαριασμούς εσύ θα κρίνεις τι μέρος της συνολικής καθαρής αξίας θα αναμορφώσεις στο τέλος του έτους, το ΦΠΑ όμως εκπίπτει εις όλον στις περιοδικές (δεν κάνεις αναμόρφωση) και στις ΜΥΦ καταχωρούνται προς το παρόν στον "κουβά".

 

Υ.Γ Τώρα που το βλέπω το παρακάτω (στο μέρος των εγγραφών στα βιβλία), θεωρώ ότι μπορείς να μην κάνεις το λογιστικό σημείωμα (μάλλον περιττό το βλέπω, αλλά το αφήνω να υπάρχει) και να καταχωρήσεις κανονικά τα δύο τιμολόγια με τις ημερομηνίες, αριθμούς τους, τύπο (ΔΑΤ και ΠΤ).

post-2272-0-09732700-1515262168_thumb.jpg

post-2272-0-08946700-1515262184_thumb.jpg

post-2272-0-53202700-1515262193_thumb.jpg

post-2272-0-30845000-1515262200_thumb.jpg

post-2272-0-74080700-1515262205_thumb.jpg

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ και πάλι, άλλη μια φορά κατατοπιστικότατος,

 

Αν δεν λάβουμε το πιστωτικό η μόνη επίπτωση στον αγοραστή θα είναι να μην εκπέσει ο φπα του τιμολογίου του κινητού, φαντάζομαι?

 

υπάρχει μήπως η δυνατότητα η εικόνα να έχει καλύτερη ανάλυση, (διαβάζεται με δυσκολία)

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Να μην σου χαλάσω χατήρι. :grin:  Κάνε κλικ στην κάθε εικόνα.

Ξαναδές το.

Ευχαριστημένος ??? 8-)

 

Στο ερώτημά σου η απάντηση είναι καταφατική.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.