Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
sokratis

Ύψος κτίσματος εκτός σχεδίου σε σχέση με την κορυφογραμμή

Recommended Posts

Στην παρ.9 του Αρθ-1 του ΓΟΚ που αναφέρεται σε εκτός σχεδίου δόμηση λέει το εξής : "Σε γήπεδα που βρίσκονται σε κορυφογραμμές (υδατοκρίτες) το ανώτατο υψόμετρο των κτισμάτων απαγορεύεται να υπερβαίνει την κορυφογραμμή"

Δηλαδή αν έχω αγροτεμάχιο το οποίο περιλαμβάνει την μέγιστη ισοϋψή, τότε το κτίσμα δεν μπορώ να την υπερβεί?. Δηλαδή αν είμαι σε οροπέδιο στο υψηλότερο σημείο ουσιαστικά δεν μπορώ και να κτίσω?

Και τι συμβαίνει σε γειτονικό αγροτεμάχιο που δεν περιλαμβάνει την μέγιστη ισοϋψή. Εκεί δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος (εφόσον δεν βρίσκεται σε κορυφογραμμη)?

Γνωρίζει κανείς τι παίζει?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για το γειτονικό αγροτεμάχιο το συνολικό ύψος του κτιρίου δεν πρέπει να ξεπερνάει την κορυφογραμμή. Τώρα αν είσαι σε επίπεδο οροπέδιο και που είναι ταυτόχρονα και το ψηλότερο σημείο, δεν γνωρίζω....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βλέπω δύο περιπτώσεις:

α. Να προχωρήσεις με την άδεια αγνοώντας την περίπτωση κορυφογραμμής, και αν την πάρεις να χτίσεις με μικρό ρίσκο να σε σταματήσουν από καταγγελία. Αν η διαφορά ύψους δεν βγάζει μάτι, μάλλον δεν θα ασχοληθεί κανείς.

β. Να εξετάσεις αν μπορείς να τοποθετήσεις το σπίτι σε σχέση με τις αποστάσεις από τα όρια, σε σημείο που δεν βγαίνεις πάνω από την κορυφογραμμή. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να πάρεις εξαίρεση από την ΕΠΑΕ, αφόσον στη δώσουν.

 

Προσωπικά έχω χτίσει με τη στέγη να εξέχει πάνω από την κορυφογραμμή μικρού λόφου, χωρίς να τεθεί θέμα. Δεν γινόταν διαφορετικά.

 

Ένα άλλο θέμα είναι τι εννοούν "κορυφογραμμή". Δηλαδή εννοούν βουνό ή ακόμα και απλή ανύψωση και κατάπτωση του εδάφους? Πόσο ψηλό βουνό? Δεν ξέρω αν υπάρχει ερμηνευτική.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα

 

Εχω μια ερωτηση να κανω και αν γνωριζει καποιος θα ηθελα να μου δωσει τα φωτα του. Γνωστος με αυθαιρεσια σε οικοπεδο εκτος σχεδιου μου ειπε πως ανελαβε καποιος μηχανικος να τακτοποιησει το κτισμα 16 τετραγωνικων και αφου πληρωσε το παραβολο(500) εκτονυστερων του ειπε πως τελικα δεν γινεται η ρυθμιση γιατι η αποσταση του οικοπεδου ειναι λιγοτερο απο16 μετρα απο τον κυριο δρομο και μαλιστα του επεστρεψε το 500.

Υπαρχει τετοια περιπτωση κωλυματος??

εμενα προσωπικα δε μου χει τυχει κατι παρομοιο, αλλα πριν το ψαξω δεν ηθελα να δωσω μια απαντηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υπάρχει στο άρθρο 23 του 4014:

 

3. "Δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις της περίπτωσης στ της προηγούμενης παραγράφου η μεταβίβαση αυτοτελούς ιδιοκτησίας ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση, άλλη από τις αναφερόμενες στην παρ.2 και εφόσον:"(*).

 

"α)(**) η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται:"

 

αα) σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης,

 

ββ) στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών κατά τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας που ίσχυαν κατά την εκτέλεση ή εγκατάστασή τους,

Share this post


Link to post
Share on other sites

σωκράτη,

για αυτο που είπες με το λεκανοπέδιο...

 

μήπως θα ήταν καλο να έβλεπες στον ΝΟΚ αρθρ. 2 αριθ. 86..

 

πώς ορίζει την εννοια υδατοκρ'ίτης

..

καλημέρα

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 19/3/2009 at 11:02 ΠΜ, sokratis said:

Και τι συμβαίνει σε γειτονικό αγροτεμάχιο που δεν περιλαμβάνει την μέγιστη ισοϋψή. Εκεί δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος (εφόσον δεν βρίσκεται σε κορυφογραμμη)?

Γνωρίζει κανείς τι παίζει?

 

On 19/3/2009 at 12:16 ΜΜ, strudel7878 said:

Για το γειτονικό αγροτεμάχιο το συνολικό ύψος του κτιρίου δεν πρέπει να ξεπερνάει την κορυφογραμμή.

Καλησπέρα συνάδελφοι, επαναφέρω αυτό το πόστ γιατί έχω πρόβλημα σε μελέτη που βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου από τη υπ.δόμησης και το κτίριο υπερβαίνει τον αυχένα της κορυφογραμμής.

strudel78787,  αυτό που αναφέρεις παραπάνω, από που προκύπτει; "Για το γειτονικό αγροτεμάχιο το συνολικό ύψος του κτιρίου δεν πρέπει να ξεπερνάει την κορυφογραμμή." 

Το εκτός σχεδίου γήπεδο της μελέτης μου, δεν τέμνεται από τον αυχένα της κορυφογραμμής. Γιατί λοιπόν ο υπάλληλος θεωρεί οτι αυτό "βρίσκεται" στη κορυφογραμμή;  Αφού στο ΝΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι η Κορυφογραμμή είναι μια γραμμή, όχι περιοχή/ζώνη κλπ
 
ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ Π.Δ.24/31-5-85 (ΦΕΚ 270 Δ/85)  
 «9. Σε γήπεδα που βρίσκονται σε κορυφογραμμές (υδατοκρίτες) το ανώτατο
υψόμετρο των κτισμάτων απαγορεύεται να υπερβαίνει την κορυφογραμμή.
Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων σε υποστυλώματα (PΙLΟΤΙS).»  
 
ΝΟΚ - ΑΡΘΡΟ 2
Παρ41. Κορυφογραμμή είναι η νοητή γραμμή, που σχηματίζουν οι διαδοχικές κορυφές και οι αυχένες μιας οροσειράς, όπως αυτή προβάλλεται στον ορίζοντα, στο τμήμα του ορίου της λεκάνης απορροής με τα μέγιστα υψόμετρα.
Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών: Κορυφογραμμή καλείται η νοητή γραμμή, η οποία διαχωρίζει τα νερά της βροχής και ενώνει διαδοχικές κορυφές (ορέων, βουνών, λόφων) μέσω αυχένων, η οποία δεν διακόπτεται από βαθιά γραμμή ή ποταμό.
Ορισμοί :1. Αυχένας καλείται το χαμηλότερο σημείο μιας κορυφογραμμής, το οποίο περιλαμβάνεται ανάμεσα σε δύο κορυφές.
 

Αυχενας Κορυφογραμμής.JPG

ορισμός κορυφογραμμής ΝΟΚ.JPG

Edited by Chr1st0s

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σύμφωνα με τη Παρ41 Αρθρ.2 ΝΟΚ και το Τευχος Τεχνικών Οδηγιών, από τον ορισμό της Κορυφογραμμής είναι ξεκάθαρο ότι: 
-η Κορυφογραμμή είναι μια γραμμή, και όχι περιοχή/ζώνη κλπ 
-η Κορυφογραμμή διαχωρίζει τα νερά της βροχής και ενώνει μέσω αυχένων διαδοχικές κορυφές

Σύμφωνα με τη Παρ9 Άρθρ.1 του ΦΕΚ270Δ/85: "Σε γήπεδα που βρίσκονται σε κορυφογραμμές (υδατοκρίτες) το ανώτατο υψόμετρο των κτισμάτων απαγορεύεται να υπερβαίνει την κορυφογραμμή". 
Έστω λοιπόν ότι το γήπεδο "βρίσκεται" σε κορυφογραμμή (αν και ΔΕ θεωρώ ότι βρίσκεται, σύμφωνα με τους ορισμούς του ΝΟΚ και του Τ.Τ.Ο) και το μέγιστο ύψος κτιρίου είναι στη στάθμη +27.50 από τη θάλασσα.
Από τον χάρτη ΓΥΣ που ανέβασα στο προηγούμενο πόστ, φαίνεται ότι η κορυφογραμμή κατά μήκος του Νοτίου ορίου του γηπέδου, βρίσκεται σε όλο της το μήκος σε στάθμη +29.50 (σε κορυφή) . Την κορυφογραμμή και τους αυχένες, τις έχω χαράξει σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ & ΤΤΟ. Οι υψομετρικές καμπύλες στον χάρτη είναι ανά 4,5 μ.

1) Εφόσον η κορυφογραμμή δεν τέμνει το γήπεδο και απέχει ~30 μ. από αυτό, γιατί το γήπεδο να θεωρηθεί ότι "βρίσκεται" σε κορυφογραμμή ; 
2) Εφόσον η κορυφογραμμή κατά μήκος της πλευράς του γηπέδου είναι στη στάθμη +29.50  και το μέγιστο ύψος κτιρίου στο +27.50, πού υπάρχει παράβαση του Άρθρου 1 του ΦΕΚ270Δ ;

Το μόνο που μπορώ να υποθέσω για το 2) είναι ότι ο έλεγχος έγινε σύμφωνα με τη χαμηλότερη στάθμη, αυτή των αυχένων εκατέροθεν της κορυφής, οι οποίοι βρίσκονται στο +25.00.
Αν ήθελαν ο έλεγχος να γίνεται με βάση το χαμηλότερο σημείο δε θα έπρεπε η διατύπωση  να έχει γίνει ως εξής: "το ανώτατο υψόμετρο των κτισμάτων απαγορεύεται να υπερβαίνει τον Αυχένα"  ;       και όχι τη κορυφογραμμή όπως διατυπώνεται η Παρ9 Άρθρ.1 του ΦΕΚ270 ,  η οποία περιλαμβάνει και τις στάθμες των κορυφών.

Σας έχει τύχει παρόμοια περίπτωση; 

 
Edited by Chr1st0s

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για να το κάνουμε πιο απλό

Θεώρησε το κατακόρυφο επίπεδο που ορίζεται από την κορυφογραμμή (όπως αυτή ορίζεται ανωτέρω)

Η οριζόντια προβολή του κτιρίου στο επίπεδο αυτό, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (σε ύψος) την ανωτέρω γραμμή.

Edited by tetris

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 ώρα πριν, tetris said:

Η οριζόντια προβολή του κτιρίου στο επίπεδο αυτό, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (σε ύψος) την ανωτέρω γραμμή.

Ευχαριστώ για την εξαπλουστευμένη ερμηνεία σου. Το μέγιστο ύψος κτιρίου είναι στη +27.50.
Σύμφωνα με τον χάρτη ΓΥΣ παραπάνω, η κορυφογραμμή πίσω από το κτίριο φτάνει μέγιστο σε κορυφή μέχρι το +29.50.  Η οριζόντια προβολή του κτιρίου στο κατακόρυφο επίπεδο που ορίζει η κορυφογραμμή, δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το ύψος αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ελεγκτής κάνει τον έλεγχο με το ύψος αυχένα, το χαμηλότερο σημείο δηλ της κορυφογραμμής, και επιμένει ότι υπερβαίνω κατά 2 μέτρα την κορυφογραμμή.  Η παρατήρηση του ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΥΨΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΝΩ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΧΕΝΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ.9 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΟΥ Π.Δ.24/31-5-85 (ΦΕΚ 270 Δ/85) 

284454864_KTIRIO.thumb.JPG.e75497956f71e557854b4d88e32da0f1.JPG

Edited by Chr1st0s

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.