Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορτιστές λαπτοπ και κινητού. Πώς λειτουργούν ανάποδα;


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους και καλή Ανάσταση.

Ειμαι νεο μέλος εδώ και γράφτηκα γιατί έχω μία προϊστορία με το ρεύμα. Στα 16 μου και στα 17 ειχα μια μανία να πειραματίζομαι με διάφορα θεματα που αφορουν το ρευμα. Παντα φυσικα με την κάλυψη ότι το πάτωμα στο δωμάτιο μου είναι ξύλινο. Εχω φάει τινάγματα στο χέρι αλλα ποτέ δεν είχε περάσει ρεύμα μέσα μου. Πολλές φορές αισθανόμουν ψυχαναγκασμένος να δοκιμάσω πράγματα, κυρίως λόγω άγχους. Πήγα και σε ψυχολόγο για αυτό το θέμα και μου διέγνωσε αγχώδη διαταραχή και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Το έχει αρκετός κόσμος, απλά οι περισσοτεροι εχουν θεμα με την καθαριοτητα, πχ πλενουν τα χερια τους 100 φορες για αν φυγουν τα μικροβια κλπ. Εγω τετιοιο θεμα δεν εχω, αν μου πεσει το κεικ κατω, θα το φυσηξω και θα το φαω :P
Στο δια ταυτα:
Εχουν περασει 7-8 χρονια απο εκεινη την εποχη (είμαι 23 στα 24) αλλα καποιες στιγμες με πιανουν διαφορες αποριες-σκεψεις και εξακολουθω να πειραματιζομαι, πολυ πιο σπανια βεβαια σε σχεση με τοτε. Τι θα γινει αμα κανω αυτο, εκεινο κλπ.
Πριν λιγες μερες ειχα ξανα μια τετοια παρόρμηση-απορία:
Σκεφτόμουν το εξής:
Εχουμε ενα φορτιστη laptop που τον βαζουμε στην πριζα και απο 230 V μας δινει 20 V (ή κινητού που μας δίνει 5 V). Tι θα γίνει άμα τον βάλουμε ανάποδα στην πρίζα? Δηλαδή άμα βάλω το μέρος του φορτιστή (βύσμα) που προορίζεται για το laptop στην πρίζα και ακουμπήσω τον ρευματολήπτη (φις)? Η αλήθεια είναι ότι το δοκίμασα και δεν ενιωσα κάτι. Αλλά θα ηθελα μία τεχνική εξήγηση. Είναι λόγω των αντιστάσεων που υπάρχουν μέσα στο μετασχηματιστή του φορτιστή? Δηλαδη και σε αυτή την περίπτωση τα 230 εγιναν 20? Ειναι επικινδυνο? Δεν είναι? Τι συμβαινει με το ρεύμα σε αυτή την περίπτωση? Μετασχηματίζεται ή όχι?
Γενικά προσπαθω να τα σταματησω αυτα.  Αλλα πραγματικα μου προκαλουν αγχος. Ξεκίνησα πριν λίγους μήνες να πηγαινω ξανά σε ψυχολογο και αυτή μου προτεινε όταν έχω τέτοιες απορίες να κάνω αυτό που κάνω τώρα: «Εάν έχεις απορίες για τέτοια θέματα αντί να πειραματίζεσαι είναι προτιμότερο να ρωτάς ανθρώπους που ξέρουν». Και αυτό κάνω τώρα.
Συγγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος και συγγνώμη και για την αστεία μου απορία. Φαντάζομαι ότι σε αυτό το φόρουμ γίνονται συζητήσεις για πολύ πιο ουσιώδη θεματα. Ομως ειλικρινά εμένα με καίει το συγκεκριμένο ερώτημα και αν κάποιος μπορεί να μου απαντήσει επιστημονικά πάνω σε αυτό θα το εκτιμούσα πολύ ώστε να μου φύγει αυτή η σκέψη-απορία.
Σας ευχαριστώ και Καλή Ανάσταση!
 

Link to comment
Share on other sites

δεν γνωριζω συγκεκριμενα στο φορτιστη του φορητου αλλα γενικα θα μπορουσες να καψεις το κυκλωμα. Λογω διοδων και λοιπων στοιχειων δεν μπορει να δουλεψει αναποδα.

 

και ευτχως δηλ γιατι θεωρητικα  Αν ηταν ενας απλος Μ/Σ και αν δεν καιγοταν το πηνιο, τοτε στο χερι σου θα ενοιωθες τι σημαινει ταση 2600V.

 

ΠΡεπει να καταλαβεις οτι με καποια πραγματα δεν παιζουνε. Εκτος αν στις ανησυχιες σου ειναι και η αυτοκτονικη διαθεση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Oχι τετοια διάθεση δεν έχω και δεν είχα ποτέ μου. Αλλωστε οπως ειπα και στο πρωτο post παντα οτι εκανα στο παρελθον ηταν σε ξυλινο πατωμα και οτι τιναγμα ετρωγα ηταν στα δυο δαχτυλα του δεξιου χεριου (φαση το ενα, γειωση το διπλανο). 
Παντως οταν το ειχα δοκιμάσει την περασμενη εβδομαδα το κανα αρκετες φορες και δεν ενιωσα τιποτα. 
Ο φορτιστης λειτουργει κανονικα παντως, ευτυχως δεν καηκε. Και εννοειται οτι ηταν χαζομαρα και οτι δεν παιζουν με αυτα. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν "πειραματιζομαστε" ποτε με το ηλεκτρικο ρευμα.

Οτι δικλειδες ασφαλειας και να εχει ο εξοπλισμος (οποιοσδηποτε εξοπλισμος) δεν σχεδιαστηκε για αλλη χρηση απο αυτη που προοριζεται.

Οι προβληματισμοι σου ας παραμεινουν - ή ας λυθουν - διαβαζοντας ενα καλο βιβλιο και ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δοκιμαζοντας.

 

Ας ειναι απο δω και περα προβληματισμοι εντος μιας δανειστικης βιβλιοθηκης η διαβαζοντας αρθα και δημοσιευσεις για τη δικη σου ασφαλεια αλλα και των ανθρωπων γυρω σου.

ΠΟΤΕ οτι και να νομιζεις μη δοκιμαζεις για να σιγουρευτεις ειδικα για τετοια θεματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γενικά μιλώντας οι φορτιστές δεν λειτουργούν ανάποδα, καλύτερα μην δοκιμάζεις άλλο.
Το ίδιο μετασχηματιστές 230/5.

.
Αν σου αρέσουν τα ηλεκτρονικά ή άλλο τεχνικό ή καλλιτεχνικό μπορείς να πας σε ιεκ ή άλλη σχολή.
Αν θες κάτι σαν χόμπυ δες ΕΕΡ για μαθήματα περί ηλεκτρονικών και επικοινωνιών.

 

Να τονίσω και εγώ μακρυά από ρεύματα και πρίζες και σε όλα τα πατώματα.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

On 6/4/2018 at 7:40 AM, Apaleftos1994 said:

απο 230 V μας δινει 20 V (ή κινητού που μας δίνει 5 V).

Δε μας αλλάζει μόνο την τάση, από 230V εναλλασσόμενο μας δίνει 5V συνεχές. Κι αυτό επιτυγχάνεται και με άλλες διατάξεις που έχει μέσα πέραν του μετασχηματιστή. Προτού χαλάσεις το φορτιστή σου για να δεις τι άλλες διατάξεις έχει, μπορείς να δεις να το κάνει κάποιος "unboxer" στο you tube. Οι διατάξεις αυτές δε λειτουργούν ανάποδα. Εάν δεν υπήρχαν, τότε ο μετασχηματιστής θα λειτουργούσε και ανάποδα. Και η απάντηση στο τι θα γινόταν πάλι μπορεί να βρεθεί στο you tube!

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο μετασχηματιστής 230/5(και οποιουδήποτε λόγου) δουλεύει όπως και να τον συνδέσεις οπότε πειράματα με αυτόν δεν κάνουμε.

Επίσης και το ότι δοκιμάζει σε μονωμένο δάπεδο κρατώντας στο ένα χέρι την φάση στο άλλο την γείωση πάλι δεν εξασφαλίζει την σωματική ακεραιότητα του.

Link to comment
Share on other sites

κρατωντας στο ενα χερι τη φαση και στο αλλο την γειωση αφενος δεν εχει νοημα να αναφερουμε δαπεδα και αφετερου ειναι ο τροπος που θα επιφερει τα χειροτερα αποτελεσματα.

ο Apaleftos1994 ειπε αλλο πραγμα (δαχτυλα ιδιου χεριου).

Link to comment
Share on other sites

Quote

Ο μετασχηματιστής 230/5(και οποιουδήποτε λόγου) δουλεύει όπως και να τον συνδέσεις ...

μόνον στη θεωρία.


Ο 230/5 αν δεν καεί ή ρίξει ασφάλεια θα προσπαθήσει να βγάλει 10.5kV, αν δεν κόψει το θερμικό θα αστράψει και θα βροντήξει και θα μυρίσει καμένο.
Γενικά αν ο κατασκευαστής τον δίνει σαν υποβιβαστή τάσης τότε μόνον έτσι θα τον συνδέουμε.

Ισχύει και για τους 220/110, αν και είναι εφικτό δεν συνιστάται το 220/440. (εκτός και αν το λέει στις προδιαγραφές). Μπορεί να υπάρχουν Μ/Τ που να δουλεύουν και στις δύο κατευθύνσεις, είναι άλλη περίπτωση

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.