Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετα τακτοποιημένα με Ν. 1337/83 & 720/77 και υπαγωγή στο 4495/17


Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε, από danaikaterina)

Ζητώ καταρχάς συγνώμη αν δεν θα έπρεπε να ξεκινήσω ανεξάρτητη ανάρτηση.

Έχω περίπτωση αυθαίρετου σπιτιού χωρίς Ο.Α. στην Παλλήνη στο οποίο έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα με τον νόμο 1337/83 στη προηγούμενη ιδιοκτήτη του ακινήτου, η οποία έχει αποβιώσει. Ο νυν ιδιοκτήτης, κληρονόμος του ακινήτου, δεν ξέρει τι ισχύει (ή δεν μπαίνει στον κόπο να μάθει) και προσπαθώ να βρω πληροφορίες για τις διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε να μεταβιβαστεί το ακίνητο. Το ακίνητο ήταν εκτός σχεδίου όταν έγινε η αυτοψία της πολεοδομίας και μετέπειτα εφαρμόστηκε πολεοδομικό σχέδιο πόλης στην περιοχή. Επειδή έχω άγνοια για τέτοιες περιπτώσεις, θα ήθελα τη συμβολή σας, ώστε να καταλάβω προς τα που πρέπει να κινηθώ αρχικά.

Οι μέχρι τώρα απορίες μου είναι:

1) Προκειμένου να μάθω λεπτομέρειες για το πρόστιμο, σκέφτηκα να απευθυνθώ στην πολεοδομία Παλλήνης. Επειδή είναι σχετικά μακριά και δεν είμαι σίγουρος εάν πρέπει να ξεκινήσω από εκεί, ήθελα να ρωτήσω αν έχει νόημα να κάνω τον κόπο να πάω. Η τηλεφωνική γραμμή δεν "πιάνει".

2) Το ότι έχω ένα έγγραφο με το οποίο έχει διαβιβαστεί "περιληπτική κατάσταση" και "χρηματικός κατάλογος" στην πρών ιδικτήτη συνεπάγεται ότι έχουν βεβαιωθεί τα πρόστιμα στην εφορία, σωστά;

3) Θα πρέπει να θεωρήσω ότι τα πρόστιμα έχουν οριστικοποιηθεί και, αν ναι, αυτό σημαίνει ότι:

   ι) δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στον 4495 και δεν ισχύουν οι διατάξεις του για εκκρεμείς υποθέσεις προστίμων ανέγερσης και διατήρησης;

  ιι) θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρωθεί το βεβαιωμένο πρόστιμο (λεπτομέρειες για το οποίο πού θα μάθω;); Αν είναι έτσι μετά τι θα χρειαστεί για τη μεταβίβαση; Βεβαίωση στον 4495 ότι έχει πληρωθεί το πρόστιμο; Κάτι άλλο;

4) Ένα τέτοιο αυθαίρετο θα είχε νόημα ως προς τη μείωση των προστίμων του να κατεδαφιστεί; Γιατί δεν έχει ήδη γίνει αυτό; Αν και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί άμεσα επιλογή, επειδή κατοικείται σήμερα, ρωτάω κυρίως για τις προοπτικές αφού μεταβιβαστεί.

Ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Τα πρόστιμα πώς βρήκες ότι υπάρχουν; Έχει πληρωθεί κάτι από αυτά; Και δεν καταλαβαίνω πως ο ιδιοκτήτης από τη μία δεν θέλει να ξέρει αλλά από την άλλη θέλει να πουλήσει! Ρίξε μια ματιά στα παραπάνω posts του θέματος μήπως κάτι σε βοηθήσει. Σίγουρα ξεκινάς από την αρμόδια ΥΔΟΜ. Θα πας με ότι στοιχεία έχεις για να βρείς την έκθεση αυτοψίας, τι ακριβώς αφορά, το ύψος του προστίμου και αν έχει γίνει κάποια ενέργεια παλαιότερα πχ για εξαίρεση από κατεδάφιση. Αν δεν έχει γίνει τίποτα το θεωρείς όλο αυθαίρετο, το υπάγεις στον 4495 και μετά μην ξεχάσεις να κάνεις τη διαδικασία για τη διαγραφή των παλαιών προστίμων. Αν έχει γίνει κάποια ενέργεια εξαρτάται μέχρι ποιο σημείο έφτασε για να δεις πως θα πράξεις. Αρχικά πας οπωσδήποτε ΥΔΟΜ να δεις τι παίζει και μετά το συζητάμε.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους και σε ευχαριστώ ιδιαίτερα @danaikaterina! Συγνώμη επίσης, αλλά δεν ενημερώθηκα αυτόματα για την απάντησή σου, ίσως επειδή μεταφέρθηκε το θέμα εδώ..Σήμερα που "manually" μπήκα να συμπληρώσω κάποια σχόλια, είδα την απάντησή σου!

Όπως πολύ σωστά γράφεις, η πρώτη ενέργεια που έπρεπε να γίνει ήταν να πάω στην αντίστοιχη ΥΔΟΜ να ρωτήσω. Έτσι και έκανα την περασμένη Παρασκευή και έρχομαι να παραθέσω τι διαπίστωσα από την επίσκεψη αυτή, για όποιον συνάδελφο αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση και για περαιτέρω σχολιασμό. Αρχικά αυτό που με ένοιαζε ήταν να μάθω το ύψος του υπάρχοντος προστίμου και αν μπορεί να διαγραφεί, ξεκινώντας με νέα τακτοποίηση στον 4495, όπως πολύ καλά λες. Ο λόγος που αμφέβαλλα αν πράγματι γίνεται, είναι επειδή είχα βρει τα εξής γραφόμενα στην Εγκύκλιο 17/ 2012, που αφορούσε τον 4014/2011:

Παράθεση

Με  αφορµή  πολλά  ερωτήµατα  από  Υπηρεσίες  όµησης  σχετικά  µε  τη  διατύπωση του εδαφίου   Ι.α   της   παρ. Β της Εγκυκλίου  1/2012,  που  αναφέρεται   στον   τρόπο υπολογισµού των προστίµων «για κάθε εκκρεµή υπόθεση»διευκρινίζουµε τα εξής :

 

1. - Οριστικά πρόστιµα ανέγερσης αυθαιρέτων κατασκευών :

 Tα  πρόστιµα  αυθαιρέτων  κατασκευών που  είχαν  υπολογιστεί  µε  τις  προϊσχύουσες διατάξειςέχουν καταστεί oριστικά, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Π./τος 267/98, εφ όσον  :

 α) Έχει εκδοθεί οριστική απόφαση της Επιτροπής της αρ. 4 του άρθρου 4 του Π./τος 267/98 ή

 β) Έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσµία της παρ. 2 του άρθρου 1 του Π./τος  267/98, δηλ. δενέχει υποβληθεί εµπρόθεσµα ένσταση ή 

 γ)  Έχει  κατατεθεί  εµπρόθεσµα  αίτηση  αποδοχής  του   προστίµου  εκ  µέρους   του ενδιαφεροµένου  ιδιοκτήτη  και  υπαγωγής στις  διατάξεις  της  παρ. 6α, του  άρθρου 23 του  ν2300/95 (ΦΕΚ 69 Α’).

 Εποµένως στις  ανωτέρω περιπτώσεις,  οι  οποίες  δεν  είναι  εκκρεµείς  υποθέσεις,  τα πρόστιµα  βεβαιώνονται  στις αρµόδιες  ΟΥ  ως είχαν υπολογιστεί.  Σε  περίπτωση  που οι αρµόδιες Υ∆ΟΜ έχουν  προβεί εκ παραδροµής σε ενέργειες διαφορετικές από τα  οριζόµενα ανωτέρω  (π.χ.  επανυπολογισµό  οριστικών  προστίµων  σύµφωνα  µε  το  άρθρο 27 του  ν4014/11 ή/και βεβαίωσή του την αρµόδια ΟΥ) οφείλουν να ανακαλέσουν ή να ακυρώσουν τιςενέργειες αυτές.

Στην ΥΔΟΜ, που ομολογουμένως πήραν τον χρόνο να με εξυπηρετήσουν, βρήκαν τον φάκελο, όπου ήταν λίγο μπερδεμένα εκεί τα έγραφα, και η ιδιοκτήτρια είχε αποδεχτεί το πρόστιμο και έτσι μάλλον γλίτωσε την κατεδάφιση. Μάλλον κέρδιζε έτσι (χρόνο) και κάποια έκπτωση. Αυτά για την ιστορία. Στο δια ταύτα, η μία υπάλληλος της ΥΔΟΜ είπε ουσιαστικά το παραπάνω για υποχρέωση εξόφλησης του υπάρχονοτος προστίμου, αλλά τελικά η προϊστάμενος μου υπέδειξε ότι μπορεί να γίνει νέα υπαγωγή με ακύρωση των επιβεβλημένων προστίμων και μάλιστα εάν έχει πληρωθεί κάτι έως σήμερα θα αφαιρεθεί από το νέο πρόστιμο, αρκεί να κατατεθεί διπλότυπο είσπραξης από τη ΔΟΥ. Από μετέπειτα μικρό ψάξιμο, υποθέτω ότι το βασίζει στην εγκύκιο 2/2019 που αναφέρει ως προς το άρθρο 97:

Παράθεση

Ως προς την αναστολή επιβολής κυρώσεων, δηλαδή τη μη επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, αυτή επέρχεται από την υπαγωγή, ακόμα και για εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο και διαδικασία σχετικές υποθέσεις.

Μέχρι εδώ καλά και όσο για τον ιδιοκτήτη, δεν τον νοιάζει ούτε να ερευνήσει εάν έχει πληρωθεί κάτι στο παρελθόν, εκδηλώνει δηλ. τόση αποχή από τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα αυτό που με προβλημάτισε είναι πως μου είπαν στην ΥΔΟΜ ότι ως τιμή ζώνης, αν και τελικά δεν έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής και το ακίνητο είναι ακόμα σε εκτός σχεδίου περιοχή με εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη, να βάλω την κατώτατη των εντός σχεδίου (του εκεί δήμου;) και όχι της εκτός σχεδίου τοθ εκεί δήμου. Και ότι αυτό έχουν συμφωνήσει με τον δήμο. Βέβαια δεδομένου ότι επιβαρύνεται το πρόστιμο, αναρωτιέμαι εάν είμαι υποχρεωμένος να βάλω αυτή την τιμή, αφού ο νόμος συγκεκριμένα λέει για τις τιμές ζώνης του 2016. Κάποια στιγμή θα ζητήσω εκ νεόυ διευκρινήσεις, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι αφού η παραπάνω ΥΔΟΜ είναι αυτή που θα κλείσει τον φάκελο του αυθαιρέτου και δεδομένης της στάσης του ιδιοκτήτη, να μην παιδευτώ πολύ. Δεκτά ωστόσο οποιαδήποτε σχόλια..

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, tettris said:

αυτό που με προβλημάτισε είναι πως μου είπαν στην ΥΔΟΜ ότι ως τιμή ζώνης, αν και τελικά δεν έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής και το ακίνητο είναι ακόμα σε εκτός σχεδίου περιοχή με εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη, να βάλω την κατώτατη των εντός σχεδίου (του εκεί δήμου;) και όχι της εκτός σχεδίου τοθ εκεί δήμου. Και ότι αυτό έχουν συμφωνήσει με τον δήμο. Βέβαια δεδομένου ότι επιβαρύνεται το πρόστιμο, αναρωτιέμαι εάν είμαι υποχρεωμένος να βάλω αυτή την τιμή, αφού ο νόμος συγκεκριμένα λέει για τις τιμές ζώνης του 2016. Κάποια στιγμή θα ζητήσω εκ νεόυ διευκρινήσεις, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι αφού η παραπάνω ΥΔΟΜ είναι αυτή που θα κλείσει τον φάκελο του αυθαιρέτου και δεδομένης της στάσης του ιδιοκτήτη, να μην παιδευτώ πολύ. Δεκτά ωστόσο οποιαδήποτε σχόλια..

Η περιοχή με εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη είναι εντός σχεδίου. Το πρόβλημα μάλλον είναι ότι δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης για την περιοχή της Π.Μ. Σε περίπτωση όπως αυτή η ΔΟΥ είχε απαντήσει ότι βρίσκουν με συγκριτική μέθοδο πώλησης παρακείμενων ακινήτων. Άλλη απάντηση που δόθηκε είναι όμοια με τη δική σου. Και στις δυο μιλάμε για άτυπες απαντήσεις καθώς υπάρχει κενό νόμου αφού από τη μια έχουμε εντός σχεδίου περιοχή και από την άλλη δεν διαθέτει τιμή ζώνης, όμως αφού η ΥΔΟΜ το δέχεται προχώρησε όπως σου είπαν.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

εγω θεωρω οτι η διαταξη του αρθρου 109 ειναι σαφης και οτι η αποψη της ΔΟΥ, οτι θα παει με "συγκριτικα στοιχεια" δεν στηριζεται πουθενα .

[αφηστε  που με, αυτην την προεκτιμηση με το λεγομενο "πρασινο μολυβι" με συγκριτικα στοιχεια, συντρεχει περιπτωση ενστασης  απο πλευρας το φορολογουμενου.... και μη αποδοχης κλπ περιπλοκων διαδικαστικων πραξεων αρμοδιοτητας "κεφαλαιου"....

στις οποιες δεν ειχε σκοπο να εμπλακεί ούτε ο νομοθετης των αυθαιρετων ουτε να εμπλεξει τους πολιτες..

 Άρθρο 109
Τιμή ζώνης

1.   Για τα ακίνητα που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά Κρήτη και Εύβοια,

- αν δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου,

για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου ή της αξίας των παραβάσεων λαμβάνεται υπόψη,

   α] η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην τοπική ή δημοτική κοινότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο

[πχ η Λητή , ειναι  εντος σχεδιου, δεν εχει αντικειμενικο, δεν εχει χαρτες και καμμια τιμη η Τοπικη ή Δημοτικη κοινοτητα που ανηκει.

 β] και, αν δεν έχει καθοριστεί αυτή, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Αρα θα παει με την περιφερεια Θεσσαλονικης, με 500.

 

Ειδικά δε για τα ακίνητα του προηγούμενου εδαφίου που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, εφόσον στην οικεία δημοτική κοινότητα του ακινήτου η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες διακόσια (2.200) ευρώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%) της έκτασης της οικείας δημοτικής κοινότητας. Για τη συνδρομή της ανωτέρω προϋπόθεσης εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου δήμου.

Αν από τη διαπιστωτική πράξη προκύπτει ότι η μέγιστη τιμή ζώνης υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες διακόσια (2.200) ευρώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%) της έκτασης της οικείας δημοτικής κοινότητας, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην έκταση του οικείου δήμου.

 

2. ] για νησιωτικες  περιοχες ειναι διαφορετικα...,

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τις ενδιαφέρουσες και αναλυτικές απαντήσεις.

Αν όπως λέει ο Pavlos33 (θεωρούμε ότι) είναι εντός σχεδίου, έχει μια βάση ο καθορισμός της τιμής με το σκεπτικό αυτό. Δεδομένου και της περιοχής δεν θα αργήσει λογικά να ορισθεί και τιμή για εντός. Ωστόσο και ο μετέπειτα αγοραστής θα επιβαρυνθεί στον ΕΝΦΙΑ κατά πολύ, έτσι δεν είναι; Η συμβολαιογράφος θα ορίσει τιμή ζώνης κατά τη δική της κρίση ή θα "πατήσει" σε αυτή που θα ορίσω στην τακτοποίηση; Αν έγραφα κάποιο σχόλιο στην τεχνική έκθεση ότι η τιμή ζώνης ορίζεται ως χ, προκειμένου να οριστεί το ύψος του ενιαίου ειδικού προστίμου και ως ψ, βάσει τα σημερινά δεδομένα για τις εκτός σχεδίου και εφόσον δεν έχει οριστεί άλλη;

Από την άλλη, αν λάβω υπόψη την άποψη του dimitris GM, τα στοιχεία του οποίου θα επιδείξω όταν ξαναπεράσω από την ΥΔΟΜ, η τιμή αλλάζει δραματικά. Όταν ήταν σε ισχύ ο 4014/11. αλλά πριν ψηφιστεί η πολεοδομική μελέτη σε ΦΕΚ του 2014, είχαν βγάλει απόφαση η ζητούμενη περιοχή να λαμβάνει τιμή εκτός σχεδίου, αφού ίσχυε το 10% <2200, που αναφέρει ο Dimitris.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις πολεοδομική μελέτη σε ΦΕΚ. Η περιοχή είναι (όχι απλώς θεωρείται) εντός σχεδίου από την έναρξη ισχύος. Άλλο πράγμα είναι η μετέπειτα ανάρτηση και κύρωση πράξης εφαρμογής. Αυτή θα είναι το τέλος του σχεδιασμού.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία, αν και αυτό δεν αναιρεί απευθείας όσα έγραψε ο dimitris. Να σε ρωτήσω κάτι έμμεσα σχετικό, αλλά άμεσα off topic; Θα επιλέξω δηλ. ότι είναι εντός σχεδίου στην υπαγωγή. ΟΚ. Την επιλογή, που έχει για "εκκρεμή πολεοδομική μελέτη" ξέρεις πότε την τσεκάρουμε;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.