Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτες Φωτοβολταικών < 20 kW


teachertza

Recommended Posts

Spiki,

θα συμφωνήσω φυσικά ότι απαγορεύεται η περίφραξη τμήματος γηπέδου. Όμως διάβασε σε παρακαλώ το άρθρο 2 της ΚΥΑ 29116 ΦΕΚ 344/09 και θα δεις ότι στην περίπτωση των Φ/Β η περίφραξη συμπεριλαμβάνεται στην έγκριση μικρής κλίμακας. Αυτή η άδεια αφορά το τμήμα που θα γίνει η τοποθέτηση των 20 kw το οποίο μπορεί να είναι και μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Οταν δώσεις έγκριση εργασιών δεν αναφέρεις εσύ πουθενά τι θα γίνει και τι όχι. Δεν είναι δική σου αρμοδιότητα να καθορίσεις το είδος των εργασιών που θα γίνουν. Αυτές έχουν ήδη καθοριστεί από την παραπάνω ΚΥΑ. Η τεχνική έκθεση που θα συντάξει ο μελετητής θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη σχετική νομοθεσία. Όσο για το θέμα του περιβάλλοντος, και επειδή διαθέτω μια σχετική εμπειρία στη σύνταξη αλλά και στον έλεγχο ΜΠΕ για Φ/Β, να σε ενημερώσω ότι δεν υπάρχουν κανενός είδους απόβλητα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Άρα για ποιές επιπτώσεις μπορούμε να μιλήσουμε? Το αισθητικό μέρος καλύπτεται με τη γνωμοδήτηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Αν αυτοί κρίνουν ότι θίγεται το περιβάλλον λόγω αρχαιολογικών ευρυμάτων τότε απλά θα γνωμοδοτήσουν αρνητικά και δεν βγαίνει η άδεις. Ας μην τα δυσκολεύουμε τα πράγματα, είναι πολύ πιο απλά.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 400
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εγώ σαφώς και δεν θα το κόψω. Όταν όμως ο Νόμος λέει ότι για τα άνω των 20 kW απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, κάτι θα σημαίνει. Όταν λοιπόν κάποιος ιδιώτης έχει 7-8 συνεχόμενα Φ/Β των 19,9 με διαφορετικό απλά ΑΦΜ τότε έχει δημιουργήσει κάτι διαφορετικό που ίσως (επαναλαμβάνω ίσως) θα απαιτούσε περιβαλλοντική μελέτη. Όσον αφορά στην έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και τα μη άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα, ο συντάξας την απόφαση δεν εννοεί στο ίδιο γήπεδο συνεχόμενα (οπότε θα συμπεριλαμβανόταν και η περίφραξη). Απλά δυστυχώς δεν το διευκρινίζει και γι' αυτό ερχόμαστε τώρα να λέμε ποια πολεοδομία είναι η "καλή" και ποια η "κακή". Δεν σημαίνει ότι μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας θα καταργήσει και όλους τους νόμους και τις εγκυκλίους. Αν το έλεγε ρητά "μέσα στο ίδιο γήπεδο", τότε δεν θα μιλούσα. Επίσης, αν την ερμηνεύσει κάποιος σωστά την ΚΥΑ μιλάει για αρτιότητα και μη γηπέδων και όχι για τμήματα γηπέδων. Ένα στο καθένα λοιπόν, είτε είναι 4 στρέμματα είται μη άρτιο. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε την εγκατάσταση και 2ου και 3ου Φ/Β στο ίδιο γήπεδο, αλλά χωρίς εσωτερική περίφραξη.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ/ή Spiki,

αν ο συντάξας την απόφαση, ήξερε τι εννοούσε, είχε πιάσει το θέμα δηλαδή, και είχε φανταστεί πως θα δούλευε αυτό το σύστημα,δεν θα μιλούσαμε αυτή τη στιγμή γιατί απλούστατα θα είχε ξεκαθαρίσει όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτετε εσείς και οι άλλοι συνάδελφοι επίσης, και έτσι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, ο νομοθέτης αμφιβάλλω αν είχε τις εξειδικευμένες γνώσεις που κατά τη φτωχή μου άποψη απαιτούνταν ώστε να συντάξει όχι μόνο τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, αλλά και το πλήθος των νόμων, αποφάσεων, εγκυκλίων κ.λ.π. που εδώ και σχεδόν επτά χρόνια εκδίδονται κατά συρροήν, με το ίδιο αντικείμενο.

Το λάθος συνεχίζεται με την απουσία ενημέρωσης προς τις διάφορες πολεοδομίες που, καλώς βέβαια διστάζουν (γιατί δεν σας κρύβω ότι και εγώ έχω διατελέσει υπάλληλος πολεοδομίας και μάλιστα σε θέση ελέγχου), να δώσουν τόσο εύκολα ίσως τις άδειες αυτές. Για να μην αναφέρω βέβαια και το γεγονός ότι σε πολλές υπηρεσίες δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο εθνικό τυπογραφείο (αν είναι δυνατόν!!!) για την ενημέρωση των υπαλλήλων. Όμως θα έλεγα, ας διαβάσουμε αυτά που βλέπουμε και για όλα τα υπόλοιπα που δεν διευκρινίζονται μπορούμε να υποβάλλουμε και τα γραπτά ερωτήματά μας προς τους αρμοδίους. Και ας αποφασίσουν αυτοί, που νομοθετούν, γραπτώς πάντα, για τα περαιτέρω.

Η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο θέμα είναι μόνο και μόνο για να βοηθήσω τους συναδέλφους με τις γνώσεις που απέκτησα στο θέμα αυτό. Σε καμιά περίπτωση δεν υποδεικνύω μη νόμιμους τρόπους για την προώθηση του θέματος. Επίσης, δεν νομοθετώ και δεν παίρνω πρωτοβουλίες για υποδείξεις πέρα από τις γνώσεις μου ως Πολιτικού Μηχανικού.

Θα μου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τη σωστή ερμηνεία των νόμων κάθε φορά. Για το ίδιο θέμα πήρα πολλές διαφορετικές ερμηνείες από σοβαρούς συναδέλφους, προισταμένους και διευθυντές υπηρεσιών. Όλες φαινομενικά σωστές.

Όσο για τις "καλές" ή "κακές" πολεοδομίες, εγώ τουλάχιστον, ουδέποτε έθιξα τέτοιου επιπέδου και σοβαρότητας θέμα. Αλλά δεν μπορώ και να μην αναφέρω το γεγονός ότι σε κάποια μου ζητήθηκαν "αντισταθμιστικά ωφέλη" προκειμένου να δουν το θέμα μου με.....ελαστικότητα να το προωθήσουν άμμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε απόλυτα σε όλα. Και σαφώς έθεσα το ερώτημα στην Περιφέρεια και στο ΥΠΕΧΩΔΕ όσον αφορά στα περιβαλλοντικά, διότι έχω πληροφορίες από ιδιώτη μηχανικό ότι πελάτες του θα γεμίσουν 200 στρέμματα σε κάποια περιοχή από συνεχόμενα <20 και σοκαρίστηκα, χωρίς βέβαια να αναφέρω λεπτομέρειες.

Και όσον αφορά τον χρηματισμό συναδέλφων, δυστυχώς έτσι μας βγαίνει το "όνομα". Πιστέψτε με όμως, δεν είναι όλοι ίδιοι. Και επί τη ευκαιρία, ξέρω ότι πολλοί μηχανικοί λένε στους πελάτες τους "και τόσα για τον υπάλληλο της πολεοδομίας", χωρίς βέβαια να φτάνουν αυτά τα χρήματα σε αυτόν. Πώς θα ελέγξω εγώ όμως αν κάποιος μηχανικός με έχει εκθέσει; (αυτή ήταν μία παρένθεση και δεν επανέρχομαι).

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

ΘΑ ηθελα να μου πειτε....

Για να κάνε κάποιος φωτοβολταικό εως 20KW πρέπει να ιδρύσει κάποια εταιρεία?

μπορεί στο προσωπικό του ΑΦΜ να ορισει ως δραστηριότητα παραγωγή ενέργειας και να μην κανει κατι αλλο?

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, από ό,τι μου είπαν και από την Περιφέρεια αλλά και από το ΥΠΕΧΩΔΕ "δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση σε φωτοβολταϊκά <20 kW, έστω και αν είναι πολλά συνεχόμενα, αρκεί να είναι διαφορετικού ΑΦΜ".

Η απάντηση ήταν προφορική, αλλά .... ελεύθερα λοιπόν βάλτε .... ποιος νοιάζεται για το περιβάλλον?

Χαίρετε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.