Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θεωρώ ότι θα χρειαστεί κάποια γνωστοποίηση - αναγγελία της επιχείρησης. Άρα από κει θα καθοριστούν και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν οποτε και θα προκύψουν οι άδειες...

Για αυτοκίνητα / μοτο ισχύουν αυτά:

https://mitos.gov.gr/index.php/ΔΔ:Γνωστοποίηση_λειτουργίας_υπαίθριων_σταθμών_αυτοκινήτων,_μοτοσικλετών_και_μοτοποδηλάτων

• 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι.

έχω ένα ερώτημα σχετικό με το αρχικό του θέματος και δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ να το τοποθετήσω εδώ ή σε άλλο σημείο του forum.

Παρακαλώ ενημερώστε με αν πρέπει να καταχωρηθεί σε άλλο σημείο.

έχω ένα ακίνητο για το οποίο η οικοδομική άδεια ήταν πριν την απαίτηση θέσεων και δεν υπάρχει τυπικά απαίτηση εξασφάλισης θέσεων.

Πωλείται ένα οικόπεδο παρακείμενο στην ιδιοκτησία μου, το οποίο αν το αγοράσω θέλω να μπορώ να βάζω τα αυτοκίνητα της ιδιοκτησίας μου. (2-3 αυτοκίνητα). Στην ΥΔΟΜ μου απάντησαν ότι πρέπει να βγάλω μια άδεια αν θέλω περίφραξη ή μικρής κλίμακας αν βάλω συρματόπλεγμα και να κάνω δέσμευση των θέσεων συμβολαιογραφικά για να δεσμεύσω όμως τα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας (που όπως προείπα δεν είχαν απαίτηση εξασφάλισης).

Αν αποφασίσω να χτίσω σε αυτό το οικόπεδο στο μέλλον όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσω τις θέσεις που δέσμευσα. 

Άρα εκεί που δεν είχα πρόβλημα, όταν αποφασίσω να χτίσω, θα πρέπει να εξαγοράσω τις θέσεις που δέσμευσα στο αδόμητο ακίνητο.

Επομένως αυτή η λύση δεν είναι αποδεκτή.

Η επόμενη πρόταση της ΥΔΟΜ ήταν να βγάλω άδεια για χώρο υπαίθριο χώρο στάθμευσης με τις προδιαγραφές του ΠΔ 455/1976, το οποίο πάλι δεν είναι σωστό κατά τη γνώμη μου, διότι αυτό αφορά επαγγελματικό σταθμό αυτοκινήτων προς ενοικίαση και οι προδιαγραφές που έχει από άποψη κόστους (πυρασφάλεια, υποχρεωτικός οικίσκος και σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία υποχρέωση φορτιστών Η/Ο) είναι αποτρεπτικές.

Γνωρίζετε λοιπόν με ποια νομοθεσία μπορώ να πάω να κάνω περίφραξη κανονική με πόρτα ανοιγόμενη (να εκδόσω δλδ οικ. άδεια για η διαμόρφωση που θέλω) και να μπορώ να βάλω τα αυτοκίνητα χωρίς να έχω πρόβλημα από το Δήμο και την ΥΔΟΜ αλλά και να μη μπορεί κανείς να έρθει να παρκάρει στην είσοδο - έξοδο μου.

Σας ευχαριστώ εκ των προταίρων

Δημοσιεύτηκε

Δεν απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτου σε ένα άδειο οικόπεδο χωρίς να χρειάζεται καμία διοικητική πράξη.

Από παρόμοια συζήτηση όμως θυμάμαι ότι αυτό που δεν επιτρέπεται είναι η διέλευση αυτοκινήτου από το πεζοδρόμιο χωρίς είσοδο-έξοδο γκαράζ οικοδομής ή επιχείρησης ή υπαίθριο χώρο στάθμευσης.

• Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 23/10/2025 at 1:47 ΜΜ, Stell@giou said:

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Για να δημιουργήσεις θέσεις στάθμευσης σε αδόμητο οικόπεδο, χρειάζεται συμβ/κή δέσμευση ΜΟΝΟ για να πάρεις την έγκριση απότμησης πεζοδρομίου (= δικαίωμα εισόδου-εξόδου, με απαγόρευση στάθμευσης έμπροσθεν της εισόδου του γεωτεμαχίου). Επειδή οι θέσεις αυτές δεν είναι απαιτητές (στην περίπτωσή σου) από τη νομοθεσία, μπορείς να τις καταργήσεις ανά πάσα στιγμή με συμβ/κή πράξη. Εννοείται ότι έτσι καταργείται και η έγκριση απότμησης.

Συνεπώς, συνεννοείσαι με την Τ.Υ. του Δήμου (αρμόδια για την έγκριση απότμησης) υποβάλλοντας αίτηση "προέγκρισης"(*) ώστε να διασφαλιστείς πριν ξεκινησεις τη διαδικασία (αγορά όμορου, κλπ). Αφού πάρεις έγγραφη επιβεβαίωση προχωράς σε αγορά του όμορου, δέσμευση θέσεων στάθμευσης και άδεια περίφραξης. Δεν είναι απαραίτητο να δηλώσεις στην άδεια γιατί το περιφράσσεις.

(*) Η αίτηση θα είναι διερευνητική και όχι οριστική και θα αναφέρεις ότι ήδη κατέχεις το οικόπεδο (προκειμένου να τους προκαταλάβεις θετικά) και θέλεις να δημιουργήσεις θ.σ. για την παρακείμενη οικοδομή. 

εννοείται ότι οι αιτήσεις θα είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη

Edited by tetris
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
On 23/10/2025 at 6:19 ΜΜ, tetris said:

Για να δημιουργήσεις θέσεις στάθμευσης σε αδόμητο οικόπεδο, χρειάζεται συμβ/κή δέσμευση ΜΟΝΟ για να πάρεις την έγκριση απότμησης πεζοδρομίου (= δικαίωμα εισόδου-εξόδου, με απαγόρευση στάθμευσης έμπροσθεν της εισόδου του γεωτεμαχίου). Επειδή οι θέσεις αυτές δεν είναι απαιτητές (στην περίπτωσή σου) από τη νομοθεσία, μπορείς να τις καταργήσεις ανά πάσα στιγμή με συμβ/κή πράξη. Εννοείται ότι έτσι καταργείται και η έγκριση απότμησης.

Συνεπώς, συνεννοείσαι με την Τ.Υ. του Δήμου (αρμόδια για την έγκριση απότμησης) υποβάλλοντας αίτηση "προέγκρισης"(*) ώστε να διασφαλιστείς πριν ξεκινησεις τη διαδικασία (αγορά όμορου, κλπ). Αφού πάρεις έγγραφη επιβεβαίωση προχωράς σε αγορά του όμορου, δέσμευση θέσεων στάθμευσης και άδεια περίφραξης. Δεν είναι απαραίτητο να δηλώσεις στην άδεια γιατί το περιφράσσεις.

(*) Η αίτηση θα είναι διερευνητική και όχι οριστική και θα αναφέρεις ότι ήδη κατέχεις το οικόπεδο (προκειμένου να τους προκαταλάβεις θετικά) και θέλεις να δημιουργήσεις θ.σ. για την παρακείμενη οικοδομή. 

εννοείται ότι οι αιτήσεις θα είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη

Ευχαριστώ πολύ!

Θα μιλήσω με συμβολαιογράφο και ΤΥ Δήμου και θα επανέλθω με νεότερες πληροφορίες!

Δημοσιεύτηκε

Γνωμη μου ειναι οτι σε αχτιστο οικοπεδο μπορεις μονον  να δημιουργησεις επιχειρηση παρκιν με τους ορους του  σχετικου  νομου.

Εδω στο ερωτημα, ζητειται αδεια εισοδοεξοδου    και υποβιβασμος πεζοδρομιου σε αχτιστο οικοπεδο.

Η διαδικασια και οι προυποθεσεις αναλυονται εδω:.

https://thessaloniki.gr/wp-content/uploads/2016/12/ΕΙΣΟΔΟΣ-–-ΕΞΟΔΟΣ-ΟΧΗΜΑΤΩΝ.pdf

Δεν τις εχει.

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς δεν ισχύουν τα παραπάνω σε όλη την χώρα. Και λέω δυστυχώς διότι αν ίσχυαν δεν θα δημιουργούνταν προστριβές μεταξύ των πολιτών.Τώρα θα πρέπει ο κάθε πολίτης να γίνει ντετέκτιβ ή ρουφιάνος. Ενώ βλέποντας το πινακάκι "Απαγορεύεται η στάθμευση   - Αρ. Αδ. ΧΧΧ/ΧΧΧΧ" θα ήταν αλλιώς.....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.