Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Δήλωση αυθαιρέτων σε δικαίωμα "υψούν"


Recommended Posts

10 ώρες πριν, melissa said:

Φυσικά και μπορείς.

Άρθρο 99§α "Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης."   τακτοποιησης

Η σωστη λεξη στο ανω αρθρο ειναι "τακτοποίησης" και οχι "μεταβιβασης..."

Ειναι ξεχασμενη  εκει... εδω και  χρονια.

Κατα τα λοιπα,  η δυνατοτητα της τακτοποίησης  "ολοι μαζι" ή "ενας -ενας",  αφορά  τις αυτοτελεις και διηρημενες  ΟΙ καθε οικοδομης, οπως προκυπτουν απο τα συμβολαια.

Εδω εχεις ενα ολοκληρο  αυθαιρετο οροφοδιαμερισμα χωρις συσταση ΟΙ και  χωρις χιλιοστα.

[και περιμενουμε ακομα απαντηση σε καποια ερωτηματα...]

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα οικόπεδο με μια οικοδομική άδεια. Στο οικόπεδο υπάρχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες. Στο οικόπεδο αυτό πέραν των κατασκευών της οικοδομικής άδειας υπάρχουν και αυθαίρετες κατασκευές σε χώρους αποκλειστικής χρήσης ορισμένων ιδιοκτητών, άλλες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται μέσα σε οριζόντιες και άλλες σε κοινόχρηστο χώρο του οικοπέδου, και συμφωνούν όλοι να κάνουν μία κοινή δήλωση για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών στο οικόπεδο.

Είναι η ποιο λογική αντιμετώπιση.

 

14 λεπτά πριν, dimitris GM said:

Εδω εχεις ενα ολοκληρο  αυθαιρετο οροφοδιαμερισμα χωρις συσταση ΟΙ και  χωρις χιλιοστα.

έχω χιλιοστά. τα εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου.

 

Link to comment
Share on other sites

δεν εχεις χιλιοστα για "αυθαιρετο οροφο"

εχεις χιλιοστα   στην ΟΙ του  "αέρα",  για νομιμο κτισμα,  εάν αυξηθει ο σδ.

υγ

σωστα λεει το ΤΕΕ

"Αυτό για το αν ειναι κοινόχρηστος ο 3ος όροφος μου το είπαν προφορικά στο ΤΕΕ λέγοντας ότι το δικαίωμα αέρα υλοποιείται με οικοδομική άδεια. Σε αυθαίρετη επέκταση δεν νοείται υλοποίηση του αέρα."

 

[για τα παρακατω  διατηρω αμφιβολιες  αν τα εθιπε ετσι ή για την σωστη μεταφορα των οσων ειπαν στο ΤΕΕ]

"Επομένως μου είπαν ότι είναι κοινόχρηστο και μάλιστα ρώτησα φίλο δικηγόρο και μου το επιβεβαίωσε κι αυτός. "

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μα εγώ δεν λέω για τα χιλιοστά του δικαιώματος υψούν. Η δήλωση θα γίνει από όλους τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου με τα εξ αδιαιρέτου χιλιοστά ιδιοκτησίας του οικοπέδου για όλες τις κατασκευές.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν σας ευχαριστώ και τους 2 για το ζωηρό ενδιαφέρον στην περίπτωσή μου. Στην περίπτωση που δηλωθούν ολες οι αυθαιρεσίες σε μία δήλωση όπως πρότεινε η melissa και μάλλον αυτόν τον τρόπο θα ακολουθήσω (ευχαριστώ μάλλον είναι η καλύτερη λύση), είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι δεν μας επηρεάζει το γεγονός ότι στερείται σύστασης ο 3ος όροφος. Εχουμε ένα οικόπεδο με αυθαιρεσίες σε οριζόντιες ιδιοκτησίες και σε ένα διαμέρισμα χωρίς ποσοστά. Το σύνολο των αυθαιρέτων όμως θα δηλωθεί από όλους μαζί τους ιδιοκτήτες καθώς όπως αναφέρεται "... γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο τακτοποιησης". Δηλαδή είτε "για το σύνολο των αυθαιρέτων" ή για καθε οριζόντια. Εμείς πάμε με την πρώτη περίπτωση, ήτοι "το σύνολο των αυθαιρετων κατασκευών", συνεπώς μας ειναι αδιάφορο το αν ο 3ος έχει ποσοστά ή όχι. Εξετάζουμε το σύνολο των αυθαιρεσιών της οικοδομής και συγκρίνουμε συνολικά τις υπερβάσεις δόμησης με την συνολική επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου πλέον. 

Σχετικά με τις ερωτήσεις που μου έκανες στην αρχή Δημήτρη :

1. Ποιος ειναι ιδιοκτητης των νομιμων οροφων?

Υπόγειο και 2ος: Ιδιοκτήτης Α

- Ισόγειο : Ιδιοκτήτης Β

- 1ος: Ιδιοκτήτης Γ

 

2. ποιος εχει δικαιωμα στον  "αερα"?

- Δικαίωμα αέρα : Ιδιοκτήτης Α

 

3.ποιος δηλωνει τον 3ο οροφο στο Ε9?

Ιδιοκτήτης Α

 

4. εχει εξαντληθει ο σδ?

Ναι

 

5. πότε κτίστηκαν?

Υπόγειο, Ισόγειο,1ος κτίστηκαν το 1980. 2ος και 3ος κτίστηκαν το 1998

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ζευγάρι ηλικιωμένων ξεκίνησαν ως ιδιοκτήτες 50-50 εξ αδιαιρέτου σε οικόπεδο με οικοδομή στην οποία έχει γίνει από τους ίδιους σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας κι έχει χωριστεί σε αποθήκη υπογείου, διαμέρισμα ισογείου, διαμέρισμα Α ορόφου και μελλοντικός όροφος. Η αποθήκη του υπογείου και το διαμέρισμα του ισογείου έχουν μεταβιβαστεί στον έναν τους γιο και το διαμέρισμα του Α ορόφου στον άλλο γιο. Ο μελλοντικός όροφος δεν περιγράφεται σε κανένα από τα 2 συμβόλαια γονικής παροχής, άρα παραμένει στην κυριότητα του ηλικιωμένου ζευγαριού. Η μητέρα αποβιώνει πριν από μερικά χρόνια. Αποδοχή κληρονομιάς δεν μου έχουν δώσει και ούτε θυμούνται να έχει γίνει ποτέ. Στη θέση που προβλεπόταν μελλοντικός όροφος υπάρχει  σήμερα ένα αυθαίρετο διαμέρισμα Β ορόφου με κεραμοσκεπή. Ο σδ έχει εξαντληθεί. Ο αυθαίρετος Β όροφος θα ρυθμιστεί με 4495. Και η ερώτηση είναι η εξής: Ποιους να βάλω ως ιδιοκτήτες του? Αυτούς που έχουν το δικαίωμα υψούν, να δοθεί δηλαδή το 50% στον εν ζωή πατέρα που έχει τον μισό αέρα και το υπόλοιπο 50% νόμιμη μοίρα που θα μοιραστεί ο πατέρας και οι δύο γιοι ή πρέπει να τακτοποιηθεί ως κοινόχρηστος χώρος? Στη δεύτερη περίπτωση επειδή ο ένας γιος έχει πουλήσει πριν το 2011 το διαμέρισμα του Α ορόφου, τότε και ο νέος ιδιοκτήτης του Α ορόφου θα έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας και στο αυθαίρετο διαμέρισμα του Β ορόφου? Ο γιος που έχει την αποθήκη του υπόγειου και το διαμέρισμα του ισογείου ξεπερνάει τα 500 χιλιοστά στο οικόπεδο, άρα μπορεί να προβεί σε τακτοποιήσεις σους κοινόχρηστους χώρους χωρίς συναινέσεις. Το ερώτημα όμως ως προς ποιους πρέπει να δηλώσω ως ιδιοκτήτες και με τι ποσοστό ο καθένας παραμένει…

Link to comment
Share on other sites

το ερωτημα  απανταται ...με ερωτημα:

- Ποίος δηλωνει σαν ιδιοκτητης σε αυτη την επεκταση?

[υποθετω οτι ο σδ ειχε εξαντληθει εξ αρχης με το υπογειο/ισογειο/Α' οροφος]

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι ειχε εξαντληθει εξ αρχης ο σδ. Θα επανέλθω όταν θα έχω στα χέρια μου τα Ε9 του πατέρα και του γιου που έχει υπόγειο - ισόγειο. Ο γιος που πούλησε τον Α όροφο δεν έχει καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους, άρα δεν θα συναινέσει να μας δώσει επιπλέον στοιχεία...

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι με την εξής πληροφορία: Στο Ε9 του πατέρα και του γιου που είναι ο ιδιοκτήτης του ισογείου και του υπογείου δεν δηλώνεται η αυθαίρετη επέκταση του Β ορόφου. 'Αρα είτε τον δηλώνει τον Β όροφο ο άλλος γιος είτε κανένας, αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πώς λες/λέτε να προχωρήσω? Αν θεωρήσω τον αυθαίρετο Β όροφο κοινόχρηστο, τότε θα μπορούσε να δηλωθεί μόνο από τον ένα γιο χωρίς συναίνεση, δηλαδή από τον ιδιοκτήτη ισογείου και υπογείου, ο οποίος από μόνος του έχει πάνω από το 50% των συνολικών χιλιοστών στην οικοδομή, και να αναφέρω στη δήλωση του 4495 απλά το όνομα του άλλου γιου ως συνιδιοκτήτη επι του συνολικού επιπέδου με το αντίτοιχο ποσοστό του?

Σκέφτομαι ότι υπάρχει και η πιθανότητα ο μελλοντικός όροφος να έχει μεταβιβαστεί στον γιο που είναι ιδιοκτήτης του διαμερίσματος του Α ορόφου και να μην το θυμούνται. Αν ισχύει κάτι τέτοιο αλλάζει κάτι? Συνεχίζει να θεωρείται κοινόχρηστη η αυθαίρετη κατασκευή του Β ορόφου ή αποκτά διακίωμα κυριότητας ο ιδιοκτήτης του Α ορόφου πάνω σε αυτή?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.