Jump to content

pipakos

Core Members
 • Content Count

  1,121
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by pipakos

 1. Λάθος δεν είναι να σημειώσεις τα αυθαίρετα πάνω στην κάτοψη της οα, όταν όμως οι αλλαγές είναι πολλές είναι προτιμότερο να κάνεις νέα. Εννοείται στη δεύτερη περίπτωση ανεβάζεις και την κάτοψη της ΄πολεοδομίας στο σύστημα.
 2. Εντάξει αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο νόμο και προσωπικά δεν του δίνω και πολύ σημασία. Αφού έχουμε ήδη περαιώσει υποθέσεις και έχουν γίνει και συμβόλαια πριν βγάλουν αυτή την μπούρδα. Κοινώς μας δουλεύουν.
 3. Οκ το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αφορά τους συμβολαιογράφους. Ο μηχανικός στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ πέρα από το Ε9 του ιδιοκτήτη - κληρονόμου, θα πρέπει να ανεβάζει και το Ε9 του αποβιώσαντος? Ρωτάω γιατί δεν το έχω κάνει σε κανέναν μέχρι τώρα. Το παράδειγμα με τη δεκαετία ήταν τυχαίο.
 4. Αυτό το σημείο της εγκυκλίου κι εγώ δεν το πολυπιάνω. Δηλαδή αν έχω σήμερα ιδιοκτήτη ακινήτου που το απέκτησε από κληρονομιά κι έχει γίνει αποδοχή κληρονοιμάς πριν από 10 χρόνια θα πρέπει να ψάχνω και το Ε9 του αποβιώσαντος? Και γιατί το έχουν βάλει στην παράγραφο που αφορά τον φερόμενο ιδιοκτήτη? Δεν είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο?
 5. Σύμφωνα με αυτό πάντως: http://www.odigostoupoliti.eu/apodoxi-kai-apopoiisi-tis-klironomias/ Αν το διαβάσετε σε κάποιο σημείο γράφει: "Εάν δεν γίνει η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου όπου αναφέρονται τα ακίνητα της κληρονομίας και η μεταγραφή του στο οικείο Υποθηκοφυλακείο, κάποιος θεωρείται μεν κληρονόμος, όμως δεν έχει κυριότητα στα ακίνητα" Και όταν το άρθρο 99 γράφει για ιδιοκτήτη εννοεί αυτόν που έχει την κυριότητα.
 6. Επειδή παρέλειψα να το γράψω, αλλά πιθανόν να το έχετε καταλάβει, αναφέρομαι στις περιπτώσεις που την αποδοχή κληρονομιάς θα ακολουθήσει μία δεύτερη συμβολαιογραφική πράξη πώλησης ή ανταλλαγής ποσοστών κτλ, για αυτό και θα γίνει ούτως ή άλλως δήλωση του 4495 μετά την αποδοχή, οπότε τυχαίνει κάποιοι συμβολαιογράφοι να ζητάνε την τακτοποίηση και την βεβαίωση μηχανικού από την αρχή, μάλλον επειδή έτσι τους βολεύει καλύτερα. Αφού δεν υπάρχει κανένα παραθυράκι θα συνεχίσω κι εγώ την ίδια ανένδοτη στάση.
 7. Η συγκεκριμένη μου λέει ότι ο νόμος με καλύπτει να κάνω τη δήλωση και ότι θα χρειαστεί τη βεβαίωση του 4495 πριν την αποδοχή κληρονομιάς. Τις περισσότερες που μου το έχουν πει αυτό συνήθως τις πείθω και το προχωράμε με το νόμιμο τρόπο, αφού βέβαια τους υπολογίσω τα σωστά τμ της οικοδομής (νόμιμα και αυθαίρετα μαζί) τα οποία συνήθως τα γράφω στο τοπογραφικό όταν αυτό απαιτείται και το συντάσσω εγώ. Έτσι γράφουν και τα σωστά τμ στην αποδοχή και τελειώνει η υπόθεση, χωρίς βεβαίωση μηχανικού. Υπάρχουν όμως κι άλλες συμβολαιογράφοι όπως αυτή που βαράνε κωλύματα και στο τέλος με την επιμονή τους μας κάνουν ζημιά, γιατί αν ο πελάτης πχ τις γνωρίζει από παλιά και τις εμπιστεύεται, η πρώτη συμβουλή που του δίνουν είναι να βρει άλλο μηχανικό.
 8. Ναι το θυμάμαι ότι το έχουμε αναφέρει πως είναι λάθος, αλλά μου κάνει εντύπωση αυτή η επιμονή των συμβολαιογράφων, η σιγουριά των οποίων μεταφέρεται και στους πελάτες και μετά συνωμοτούν και οι δύο εναντίον του μηχανικού που δεν τους κάνει το χατίρι. Και μερικές φορές βρίσκουν άλλο μηχανικό.
 9. Το πρόβλημα είναι ότι το άρθρο 99 ορίζει σαφώς ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση για δήλωση 4495 και αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω κανέναν από αυτούς. Από όσο γνωρίζω ιδιοκτήτης ειναι ο κληρονόμος αφού γίνει η αποδοχή κληρονομιάς. Ή επειδή έχουν περάσει χρόνια χωρίς να γίνει αποποίηση θεωρείται ιδιοκτήτης? Το θέμα είναι περισσότερο νομικό και δεν το γνωρίζω καλά, για αυτό και υποβάλλω το ερώτημα. Όπως και να έχει είναι σωστό να προχωράμε σε δήλωση 4495 χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας? JVasileiadis Για το β) εννοείται ότι θα ανεβάσεις καινούριο τοπογραφικό σε ΕΓΣΑ. Την απάντηση στο α) ούτε εγώ την έχω αντιληφθεί. Αποτελεί κι εμένα αιώνια απορία μου που αλλάζει σκυτάλη από νόμο σε νόμο περί αυθαιρέτων.
 10. Έχει ξανασυζητηθεί αλλά επειδή μου τυχαίνει συχνά το επαναφέρω. 'Έχω πελάτισσα που μετά το θάνατο του συζύγου της αποτελεί αυτή μαζί με την κόρη της τους κληρονόμους στο ακίνητο στο οποίο κατοικούν και που άνηκε στον μακαρίτη. Έχει γίνει η διαδικασία στην εφορία αλλά δεν έχει γίνει συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς. Στο κτίριο υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Η συμβολαιογράφος μου ζητάει τόσο για την αποδοχή κληρονομιάς όσο και για την ανταλλαγή ποσοστών που θα γίνει μετά, εκ των προτέρων δήλωση 4495 και βεβαίωση μηχανικού. Αν και γνωρίζω ότι βεβαίωση μηχανικού για την αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτείται και πως το σωστό είναι να προηγηθεί η αποδοχή κληρονομιάς της δήλωσης του 4495 (δηλώνοντας φυσικά στο συμβόλαιο τα σωστά τμ της οικοδομής, τα οποία εγώ μπορώ να τα υπολογίσω και να τα δώσω στην συμβολαιογράφο πριν το συμβόλαιο αν το επιθυμεί), θα μπορούσε παρόλα αυτά να γίνει αίτηση για δήλωση 4495 από την πελάτισσα και την κόρη της ως ιδιοκτήτριες πριν την αποδοχή κληρονομιάς ή απαγορεύεται ρητά? Μου συμβαίνει συχνά συμβολαιογράφοι να επιμένουν ότι είναι νόμιμο να γίνει από μηχανικό εκ των προτέρων δήλωση 4495 εφόσον έχει γίνει η διαδικασία στην εφορία και δηλώνεται το ακίνητο στο Ε9 του κληρονόμου. Από όσο γνωρίζω εγώ αυτό δεν ισχύει, έτσι δεν είναι? Το συγκεκριμένο αποτελεί πρόβλημα γιατί χάνονται δουλειές έτσι. Υπάρχει παραθυράκι ή μένουμε ανένδοτοι?
 11. Σε οικογενειακή οικοδομή με 2 οροφοδιαμερίσματα χωρισμένα με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, ο πατέρας είναι ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Α ορόφου και η μητέρα του διαμερίσματος ισογείου στα οποία υφίστανται αυθαιρεσίες που θα τακτοποιηθούν. Υπάρχει και μία αυθαίρετη κοινόχρηστη αποθήκη στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου. Το ζευγάρι έχει κι ένα προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το κοινό Ε1 που υποβάλλουν, την 36χρονη ανύπαντρη κόρη τους, η οποία είναι ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% και δεν εργάζεται, και η οποία κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Το οικογενειακό εισόδημα πληροί τα κριτήρια της έκπτωσης του προστίμου του Ν.4495/2017. Ισχύει η έκπτωση του 85% του προστίμου και τις αυθαίρετες κατασκευές στα 2 οροφοδιαμερίσματα? Για την αυθαίρετη κοινόχρηστη αποθήκη?
 12. Σε μονοκατοικία κατασκευασμένη πριν το 1975 η οποία είχε δηλωθεί με 1337/83 με ολοκληρωμένη Α & Β φάση θα τακτοποιηθούν κάποιες αυθαίρετες μεταγενέστερες προσθήκες. Μπορούν μαζί με αυτές να ξαναδηλωθεί και το παλιό κυρίως τμήμα της οικοδομής ως κατηγορία 1 για να εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης και να γλιτώσει ενδεχομένως μελλοντικά από την υποχρέωση της Γ φάσης αφού η περιοχή είναι πλέον εντός σχεδίου? Αν γίνει αυτό τα πρόστιμα του Ν.1337/83 που είχαν τότε πληρωθεί μπορούν να συμψηφιστούν με το πρόστιμο του Ν.4495/2017? Πρέπει να γίνει ακύρωση της δήλωσης του Ν.1337/83 στην πολεοδομία ή δεν είναι απαραίτητο?
 13. Οκ έτσι όπως το αναλύσατε η δική σας προσέγγιση φαίνεται σωστότερη. Να υποθέσω όμως ότι σε περίπτωση που οι υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε διαφορετικό κτίριο το οποίο έχει αποκλειστική χρήση κατοικίας εντός του ίδιου γεωτεμαχίου, άρα θα συμπεριλαμβάνεται στην ίδια δήλωση του 4495, θα μπορούσε να ισχύει αυτό που παραθέτω παραπάνω? Μου έχει τύχει πχ σε οικισμό να έχει χτιστεί ένα δεύτερο αυθαίρετο μικρό διαμέρισμα στο οποίο έμεναν οι ηλικιωμένοι γονείς του ιδιοκτήτη. Αυτό το φύλλο καταγραφής θα μπορούσε να πάρει την έκπτωση των στάσιμων οικισμών σε περίπτωση που στο ίδιο γεωτεμάχιο το κυρίως κτίριο είχε μικτή χρήση?
 14. Δύσκολη ερώτηση. Όπως το σκέφτομαι εγώ, προφανώς για να τακτοποιείς την αλλαγή χρήσης αυτή έχει ήδη γίνει, και συγκεκριμένα θα πρέπει να έχει γίνει πριν τον Ιούλιο του 2011. Εσύ κάνεις αυτοψία στην οικοδομή σήμερα και διαπιστώνεις αποκλειστική χρήση κατοικίας. Άρα θεωρώ ότι εντάσσεται στις διατάξεις για τους στάσιμους. Από την άλλη το άρθρο 112 αναφέρεται σε αυθαίρετες κατασκευές μόνο, όχι αυθαίρετες χρήσεις. Αλλά μου φαίνεται υπερβολικά αυστηρή αυτή η προσέγγιση. Εναλλακτικά θα μπορούσες μόνο το φύλλο καταγραφής με την αλλαγή χρήσης να μην το εντάξεις στους στάσιμους οισιμούς και να εντάξεις τις υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές.
 15. Ναι αυτές τις αποστάσεις εννοούσα. Για την τακτοποίηση δεν χρειάζεται ούτε τοπογραφικό, αλλά στα συμβόλαια συνήθως το ζητάνε.
 16. Ναι, η ΜΣΕ δεν συμπεριλαμβάνεται στα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ούτε η τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου. Παρόλα αυτά πρέπει να επιλέξεις ένα από τα δύο στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για να προχωρήσει η δήλωση, οπότε μπορείς να επιλέξεις την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, κι ας μην απαιτείται για την πληρότητα της δήλωσης. Αρκεί φυσικά να τηρούνται και οι προϋποθέσεις των αποστάσεων του άρθρου 112.
 17. Από όσο γνωρίζω ναι σωστά, δεν έχω δει κάπου στο νόμο να υπάρχει τέτοιος περιορισμός.
 18. Μία τιμή ζώνης για εδώ είναι εύκολο? https://www.google.gr/maps/place/Artemidos+21,+Ekali+145+78/@38.1122348,23.8539109,18z/data=!4m5!3m4!1s0x14a19e096f1a82d3:0x2f5a43e92c43acd7!8m2!3d38.1121888!4d23.8546116 Οδός Αρτέμιδος 21, ΟΤ 39, Εκάλη.
 19. Και κάτι ακόμα. Στο άρθρο 112 αναφέρεται ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν μετά το 1983 σε στάσιμους οικισμούς εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης. Άρα να υποθέσω ότι μελλοντικά θα εξαιρεθούν και της υποχρέωσης αντιστοίχισης ίσου με την υπέρβαση τους Τίτλου Σ.Δ από την τράπεζα γης. Παρ' όλα αυτά εφόσον δεν υπάρχει οικοδομική άδεια οι κατασκευές αυτές υπάγονται στην κατηγορία 5, σωστά?
 20. Μου έτυχε κι εμένα κάτι παρόμοιο. Όπως το καταλαβαίνω η κατοικία πριν το 1983 θεωρείται νομίμως υφιστάμενη και δεν υπάρχει απαίτηση ρύθμισής της με το Ν.4495/2017, και η αποθήκη θα δηλωθεί κανονικά ως χώρος με μειωτικό συντελεστή, ή κατηγορία 3 αν πληροί τις προϋποθέσεις, με την αντίστοιχη έκπτωση του 30% αφού βρίσκεται σε στάσιμο οικισμό που πληροί και τις προϋποθέσεις των αποστάσεων του άρθρου 112. Αυτή δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση?
 21. Αρχικά τους έδωσα τα στοιχεία που μου ζήτησαν από το τηλέφωνο. Στη συνέχεια μου έστειλαν το πρώτο mail «Προκειμένου να προβούμε σε έλεγχο της υπηρεσίας, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν επιθυμείτε να ανοίξουμε το πεδίο για την ανάρτηση του εκκαθαριστικού σας σημειώματος, έτσι ώστε να γίνει ο έλεγχος.» Στο οποίο απάντησα ότι επιθυμώ. Στη συνέχεια μου έστειλαν το δεύτερο mail: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι είναι απαραίτητο να προσκομίσετε έγγραφα ταυτοποίησης, για την απρόσκοπτη λειτουργία του Viva Wallet λογαριασμού σας. Παρακαλούμε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: 1. Συνδεθείτε στο Viva Wallet λογαριασμό σας 2. Επιλέξτε το μενού Ρυθμίσεις > Προφίλ > Ταυτοποίηση Λογαριασμού 3. Υποβάλλετε τα απαιτούμενα έγγραφα» Τα έγγραφα που ζητούσε η πλατφόρμα ήταν το εκκαθαρστικό σημείωμα της εφορίας και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τα ανέβασα και την επόμενη μέρα μου έστειλαν τα παρακάτω mail: «Η ταυτοποίηση του Viva Wallet σας έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Σημείωση: Οποιαδήποτε στιγμή ενδέχεται να σας ζητηθούν επιπλέον έγγραφα για την ταυτοποίηση του Wallet σας.» Και «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το αίτημά σας για την απόκτηση δυνατότητας απομακρυσμένης χρέωσης καρτών έχει εγκριθεί. Προκειμένου να πραγματοποιήσετε χρέωση κάρτας μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον του επαγγελματικού Viva Wallet λογαριασμού σας, θα χρειαστεί να συνδεθείτε και στη συνέχεια να επιλέξετε «ΠΩΛΗΣΕΙΣ» -> «ΧΡΕΩΣΗ ΚΑΡΤΑΣ». Έπειτα, θα χρειαστεί να διαβάσετε και να αποδεχθείτε τους όρους, που αναφέρονται στο αναδυόμενο παράθυρο, επιλέγοντας «ΝΑΙ». Τέλος, καταχωρείτε τα στοιχεία του πελάτη σας και της κάρτας του, καθώς και το ποσό και επιλέγετε «Χρέωση Καρτας». Επιπλέον, σας παρέχεται και η δυνατότητα πραγματοποίησης προέγκρισης ποσού, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω και επιλέγοντας στο τέλος «Προέγκριση Ποσού». Προκειμένου να ακυρώσετε προέγκριση ποσού, θα χρειαστεί να εντοπίσετε τη συναλλαγή επιλέγοντας «ΠΩΛΗΣΕΙΣ» -> «ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ» και καταχωρώντας την ημερομηνία που διενεργήθηκε. Εφόσον την εντοπίσετε, επιλέγετε «Ακύρωση», επιλογή που βρίσκεται δεξιά από την εγγραφή της συναλλαγής. Στην περίπτωση που επιθυμείτε περαιτέρω διευκρινίσεις, θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε, είτε τηλεφωνικά στον αριθμό 2117604000, είτε εγγράφως στη διεύθυνση [email protected]» Οπότε από τη στιγμή που το αίτημα έχει εγκριθεί θεωρώ πως είμαστε ok.
 22. Κι εμένα μου ενεργοποίησαν την υπηρεσία με το τρίτο τηλεφώνημα κι έπειτα από το ανέβασμα των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ στα 2 πρώτα τηλεφωνήματα ο κάθε υπάλληλος μου έλεγε το κοντό του και το μακρύ του. Ενοοείται να ξαναδοκιμάσεις!
 23. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις νέο τοπογραφικό και ΔΚ αν είσαι κατηγορία 4 ή 5 και να τα ανεβάσεις στην πλατφόρμα. Το τοπογραφικό με τις σημερινές προδιαγραφές (ΕΓΣΑ, κτλ). Στην πολεοδομία ίσως και να μην χρειάζεται να τα πας από τη στιγμή που δεν κάνεις ολική ανασύσταση. Με επιφύλαξη το τελευταίο.
 24. Και σε εμένα αυτό είπαν την τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί τους. Το να καθυστερήσει μία αίτηση να διεκπεραιωθεί το καταλαβαίνω, το να απορριφθεί τελείως όμως δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο και με ποια κριτήρα;; Δεν ξέρω επίσης αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την εφορία, αφού όσοι κάνουμε αυτή τη διαδικασία το πιο πιθανό μείνουμε ένα διάστημα χωρίς κάλυψη, συγκεκριμένα από αύριο που σταματάει το freepos μέχρι την ενεργοποίηση του web pos..
 25. Μα κι εγώ ενεργοποιημένο το είχα, από όσο γνωρίζω τουλάχιστον. Τι θέλουν, επικαιροποίηση στοιχείων και είμαστε καλυμμένοι? Και γιατί δεν μας το λένε (στους μισούς) και μας πλασάρουν τα τερματικά τους? Θα μας τρελάνουν τελείως!!!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.