Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
zulumpo

Μικροπολύγωνα μεταξύ δασικής ανάρτησης και νέας καταμέτρησης

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι, ευχαριστώ εκ των προτέρων και μπαίνω στο θέμα για τους εμπειρότερους που έχουν ξανασυναντήσει τέτοιο πρόβλημα.

Έστω τελεσίδικη πράξη εφαρμογής γεωτεμαχίου σε εγσα'87. Συντάσσεται νέο τοπογραφικό και υφίστανται μικρές αποκλίσεις 1-7 εκατοστά σε ορισμένες θέσεις ορίων (πέραν και εντός).

Για τα πέραν ο προβληματισμός:

Όταν αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες το μικροπολύγωνο που δημιουργείται μεταξύ πράξης χαρακτηρισμού και νέας καταμέτρησης θα λάβει τον χαρακτηρισμό της δασικής ανάρτησης (αν κατάλαβα σωστά).

Όταν ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, τα όρια της δασικής ανάρτησης και των αντίστοιχων χαρακτηρισμών του θα ταυτοποιηθούν με αυτά της δήλωσης του κτηματολογίου (νέα καταμέτρηση)? ή αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει εξαρχής κτηματολόγιο . Κάτι αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές των δασικών χαρτών.

Αυτό το μικροπολύγωνο γενικότερα μπορεί να δημιουργήσει θέμα?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η ερώτησή σου έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά το πως θα χειριστεί τα μικροπολύγωνα αυτά το κτηματολόγιο. Το άλλο αφορά το πως θα χειριστεί τα μικροπολύγωνα αυτά ο αναρτημένος και στη συνέχεια κυρωμένος δασικός χάρτης.

Για το πρώτο σκέλος θα σου απαντήσω με σιγουριά μιας και εργάζομαι σε ανάδοχο κτηματολογίου. Για το δεύτερο θα κάνω μία εκτίμηση χωρίς 100% βεβαιότητα.

- Όταν γίνει κτηματολόγιο στην περιοχή σου, και με δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί πλήρως η δική σου νέα καταμέτρηση, ο ανάδοχος θα απορρίψει όλα τα δασικά μικροπολύγωνα εμβαδού μικρότερου των 100 τ.μ. υπέρ της ιδιοκτησίας που σε αφορά. Θα τα αγνοήσει δηλαδή παντελώς, και όταν το κτηματολόγιο γίνει λειτουργούν, το πολύγωνο της ιδιοκτησίας σου θα φαίνεται χωρίς καμία διεκδίκηση από το δημόσιο. Έχε υπόψιν ότι κατά την ανάρτηση του κτηματολογίου, οι διευθύνσεις δασών αυτομάτως κάνουν ένσταση εναντίον αυτής της απόφασης του αναδόχου για όλα τα μικροπολύγωνα αλλά από όσο ξέρω κατά την εκδίκαση των ενστάσεων δικαιώνεται ο ανάδοχος και ο πολίτης στο θέμα αυτό.

- Όταν γίνει ανάρτηση των δασικών χαρτών και στη συνέχεια κύρωση, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει εφαρμοστεί επακριβώς το αρχικό πολύγωνο, αυτής της πράξης χαρακτηρισμού με αποτέλεσμα την ύπαρξη αυτών των μικροδιαφορών που σε απασχολούν. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, επειδή δεν έχουμε ακόμα κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες ταυτόχρονα σχεδόν πουθενά, δεν έχει προβλεφθεί επακριβώς η αντιμετώπιση του θέματος. Από συζήτηση πρόσφατη που έκανα όμως με υπάλληλο διεύθυνσης δασών, είχε εκφράσει την άποψή του ότι θα δοθεί οδηγία για την αντιμετώπιση αυτών των μελλοντικών περιπτώσεων, η οποία θα βασίζεται στην "ζώνη συμβατότητας σχήματος" όπως αυτή ορίζεται στις τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης δασικών χαρτών, η οποία έχει πλάτος 2,5 μέτρα.

Η ζώνη αυτή συμβατότητας έχει κάνει ήδη το ντεμπούτο της στην κύρωση των δασικών χαρτών, εκεί που έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις. Η μερική κύρωση εμφανίζεται σε απόσταση ofset 2,5 μέτρων από τα πολύγωνα των αντιρρήσεων. Μελλοντικά λοιπόν, πιθανολογείται ότι θα επιτρέπονται μικροαποκλίσεις υπέρ του χαρακτήρα ΑΑ. Μπαίνουν βέβαια τότε νέα θέματα του τύπου, τι θα γίνει αν σε βάθος ετών κάποιος κάνει συνέχεια νεότερες καταμετρήσεις και εισβάλλει λίγο λίγο στο δασικό, 2,49 μέτρα κάθε φορά? 😂

Όπως καταλαβαίνεις, θαρρώ πως είναι ένα νέο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με αναλυτικές οδηγίες.

Edited by ntanos
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, ενδιαφέρον θέμα. Πάντως το βρίσκω απίστευτο ότι δεν έχει διευκρινιστεί το δεύτερο σκέλος. Αχ αθάνατη Ελλάδα.

οπότε πιθανον, να υπάρχει μέγιστο εύρος 2,5 μέτρων γύρω απο μια πράξη χαρακτηρισμού υπέρ του ΑΑ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλό είναι να απαντήσει κάποιος συνάδελφος πάντως αν του έχει τύχει τέτοια περίπτωση σε περιοχή με κυρωμένο χάρτη και λειτουργούν κτηματολόγιο. Μπορεί η κατά τόπους αντιμετώπιση να είναι διαφορετική.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.