Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό συμβολαίου


Recommended Posts

Καλημέρα στην ομάδα και συγνώμη αν γράφω το ποστ σε λάθος μέρος. 

Σε οικόπεδο διανομής οικισμού (κάτω από 2000 κατοίκους) υπάρχουν κτίσματα που ανεγέρθηκαν με 3 Ο.Α.: 1) Άδεια αστυνομίας έτους 1959 2) Άδεια κοινότητας έτους 1980 & 3) Κανονική άδεια της πολεοδομίας έτους 1984. Στο παραπάνω οικόπεδο τακτοποιήθηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές με τον Ν.4495/2017 και έχει ήδη χορηγηθεί βεβαίωση Μηχανικού. Συνάδελφος τοπογράφος αποτύπωσε τα κτίσματα του οικοπέδου και τα νέα όρια του οικοπέδου και σύνταξε τοπογραφικό διάγραμμα (όχι ψηφιακό) στο οποίο αποτυπώνονται τα θεωρητικά όρια της διανομής και τα υφιστάμενα όρια του οικοπέδου τα οποία προσδιορίστηκαν από τις υφιστάμενες κατασκευές. Από την αποτύπωση των νέων ορίων προκύπτει ότι το εμβαδόν του οικοπέδου είναι διαφορετικό από αυτό των θεωρητικών ορίων αλλά μέσα στην αποδεκτή απόκλιση του 5% βάση του Ν.4495/17 άρθρο 39. Για το συγκεκριμένο οικόπεδο πρέπει να συντάξω τοπογραφικό διάγραμμα για αγορά. Η ερώτηση μου είναι αν χρειάζεται ΚΗΔ, διότι η συμβολαιογράφος λέει ότι δεν απαιτείται σύμφωνα με το Ν.4495/2017 άρθρο 83 παράγραφος 5 - δεν απαιτείται τοπ. διάγραμμα για οικόπεδο στο οποίο έχει εκδοθεί Ο.Α. από την πολεοδομία.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Ας τα πάμε με τη σειρά. Πράγματι μπορεί να μην συνταχθεί τοπογραφικό που να συνοδεύει την βεβαίωση Ν. 4495 αρθρου 83 σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου. Όμως, ποιος μηχανικός θα παει να εκδόσει βεβαίωση με παλιό τοπογραφικο κορδέλας;

Αν στην περίπτωση που η άδεια είναι πολύ παλιά και το τοπογραφικό έχει την γνωστή...εικόνα που όλοι ξέρουμε, με ποια δήλωση Ν. 651/77 θα πάει η συμβολαιογράφος να συντάξει συμβόλαιο μεταβίβασης. Το πιο πιθανό, να έχουν αλλάξει οι όροι δόμησης. Πως θα υπολογίσει την αντικειμενική του ακινήτου με παλιά στοιχεία. 

Το τοπογραφικό μπορεί, τυπικά να μην απαιτείται σε ακίνητο εντός σχεδίου που έχει εκδοθεί άδεια, αναφορικά με τον συσχετισμό του με βεβαίωση νομιμότητας μηχανικού για μεταβίβαση, πλην όμως θα απαιτηθεί σίγουρα λόγω των παραπάνω. 

Τώρα, για το αν απαιτείται η ανάρτηση στον ηλεκτρονικό υποδοχέα του κτηματολογίου, είναι σαφές ότι ένα τοπογραφικό που έχει ημερομηνία σύνταξης από την 16η 7 2018 και έπειτα και προσαρτάται σε εγγραπτέα πράξη θα πρέπει να υποβληθεί και να έχει δήλωση του μηχανικού με τον ΚΗΔ από το σύστημα. Στην συμβ/φο προσκομίζεται και το αποδεικτικό υποβολής.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Παύλε. Αλλά οι περισσότεροι συμβολαιογράφοι στην περιοχή μου και η υποθηκοφύλακας πατάνε πάνω στον Ν.4495/2017 άρθρο 83 παράγραφος 5 που λέει ότι δεν απαιτείται ανάρτηση σε 2 περιπτώσεις.

1) Σε οικόπεδο που έχει Ο.Α. από πολεοδομία ή που έχει σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας

2) Σε αγροτεμάχιο της διανομής ( κληροτεμάχιο) που η αντικειμενική του αξία δεν ξερπερνά το ποσό των 15000 ευρώ.

Εγώ αυτό που ξέρω και λέω είναι ότι τοπογραφικό με ημερομηνία σύνταξης από την 16η 7 2018 θέλει ανάρτηση. 

Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, Dudu1993 said:

Εγώ αυτό που ξέρω και λέω είναι ότι τοπογραφικό με ημερομηνία σύνταξης από την 16η 7 2018 θέλει ανάρτηση. 

και επισυνάπτεται σε εγγραπτέα πράξη. Όχι απλώς επειδή συντάχθηκε μετά την ανωτέρω ημερομηνία. 

Τώρα, για τις επιλογές συμβολαιογράφων και υποθηκοφύλακα της περιοχής τι να πούμε.

Έστω ο μηχανικός συνέταξε πρόσφατο τοπογραφικό διάγραμμα (ας πάρουμε περίπτωση αδόμητου),  εκδίδει βεβαίωση αδόμητου και στην τ.ε ή τα σχόλια του πολυσέλιδου που συνοδεύει την βεβαίωση αναγράφει τα στοιχεία που του προσκομίστηκαν προκειμένου να την εκδώσει. Ένα από αυτά είναι το πρόσφατο εξαρτημένο τοπογραφικό. 

Από κει και πέρα αν δεν θέλει να το προσαρτήσει στην πράξη είναι δικό της πρόβλημα. Εσύ ως συντάκτης του σχεδίου, γράφεις αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. 

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, Pavlos33 said:

ποιος μηχανικός θα παει να εκδόσει βεβαίωση με παλιό τοπογραφικο κορδέλας;

Μπορεί να βγάλουν βεβαίωση με νέα κορδέλα. 

Ακούγεται σωστό για πολύ μικρά τεμάχια.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε κοίταξε τώρα να δεις τι λες. Έχεις εσύ τοπογραφικό με κορδέλα. Κάνεις αυτοψία και ενώ υπάρχει και αυθαίρετο κτίσμα κάπου στο όριο, εσύ χωρίς συντεταγμένες ακριβείας δεν το έχεις συμπεριλάβει στο προς μεταβίβαση γήπεδο εκδίδοντας βεβαίωση αδόμητου. Ενώ, αν είχες εξαρτημένο τοπογραφικό τα πράγματα θα ήταν σαφώς ορισμένα και θα μνημόνευες στα σχόλια της βεβαίωσης, ότι η βεβαίωση βασίστηκε σε αυτό το τοπογραφικό και όχι στο άλλο το..."κορδελιάρικο", το οποίο μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται στην Ζιμπάμπουε (αφού ούτε καν οδοιπορικά σκαριφήματα εντοπισμού δεν έβαζαν οι περισσότεροι).

 Οπότε, εμείς ως μηχανικοί δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να εφαρμόσουμε την εξαίρεση, διότι και πιθανό πρόβλημα θα μας δημιουργήσει και στην επόμενη φάση συμβολαιογραφικά κατά πάσα πιθανότητα θα ζητηθεί τοπογραφικό με τις γνωστές προδιαγραφές (εξαρτημένο, δηλώσεις ν. 651/77, 1337/83, δασικών κλπ). 

Επιπλέον των παραπάνω, αν πρόκειται για τακτοποίηση, η δική μου πρόταση είναι πρώτα να γίνεται ξεκίνημα με ένα υπερ αναλυτικό τοπογραφικό αποτύπωσης, ακόμη και αν ο νόμος τυπικά δεν το ζητάει. Αυτό βοηθάει και στις εσωτερικές αποτυπώσεις (αφού έχεις από το ts τα εξωτερικά περιγράμματα) αλλά και αποκαλύπτει ιδιοκτησιακά-χρόνια κεκαλυμμένα κάτω από το χαλί. Στο τέλος, αφού γίνεται τακτοποίηση θα ακολουθήσει σίγουρα κάποια συμβολαιογραφική πράξη. Οπότε το τοπογραφικό θα απαιτηθεί και δεν θα πάει "χαμένο". Είναι κατά την προσωπική μου γνώμη η πιο επαγγελματική αντιμετώπιση. 

Συνάδελφε εφιστώ την προσοχή σου, με όλο το σεβασμό αλλά βλέπω από τις δημοσιεύσεις που κάνεις ότι μάλλον είσαι νέος μηχανικός και δεν διαθέτεις την απαιτούμενη εμπειρία. Δεν το λέω για κακό. Όλοι έτσι ξεκινήσαμε. Απλώς προσοχή σε ότι πάνε να μας φορτώσουν εμείς δεν πρέπει να το δεχόμαστε αν βλέπουμε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για εμάς αλλά και γενικότερα για την διαδικασία που αναλαμβάνουμε. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια μπορεί κανείς να βρει φίδια στη χαρτουρα.

 

Πάνω σε αυτά που λέει ο @Pavlos33, τον προηγούμενο μήνα μου έτυχε ακίνητο (οριζόντια ιδιοκτησία το τονίζω) σε κτίριο με κανονική οικοδομική άδεια του 1982. Περίγραμμα όλα καλώς. Συνάδελφος έχει δώσει βεβαίωση νομιμότητας και έχει ήδη γίνει μεταβίβαση το 2017.

 

Το ακίνητο βρίσκεται σε οικισμό προ 1923, στον οποίο όμως οικισμό το 1991 κυρώθηκε νέο ρυμοτομικό. Ε λοιπόν ένα τμήμα του ΚΤΙΡΙΟΥ ρυμοτομειται. Ποτέ δεν έγινε νέο τοπογραφικό, γιατί θεωρήθηκε ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο.

Και ο ιδιοκτήτης απλά ζήτησε να βγει μια άδεια μικρής κλίμακας, οπότε έτσι άνοιξε το καλαθάκι με τα φίδια της χαρτουρας.

Για να μην πλατιάζουμε, η βεβαίωση του συναδέλφου αποδείχθηκε κουραδοχαρτο και το συμβόλαιο πάει για διορθωση, αφού σε ρυμοτομουμενα ακίνητα δεν δίνεται βεβαίωση, ούτε μεταγράφονται εμπράγματα δικαιώματα.

 

Edited by [email protected]
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

On 24/7/2020 at 11:32 ΜΜ, Pavlos33 said:

το οποίο μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται στην Ζιμπάμπουε

On 25/7/2020 at 1:53 ΠΜ, [email protected] said:

ένα τμήμα του ΚΤΙΡΙΟΥ ρυμοτομειται.

Θεωρώ απαράδεκτο το να μη υπάρχει εξάρτηση από το τριγωνομετρικό δίκτυο και για τη θέση και για την περιστροφή.

Αναλαμβάνω την ευθύνη της αναστάτωσης που έφερε το σχόλιό μου γιατί το έγραψα απρόσεκτα.

Είχα στο μυαλό μου "αν εξαρτηθεί σωστά και αν είναι μικροσκοπικό η κορδέλα ίσως βοηθήσει".

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Πρόκειται να γίνει αποδοχή κληρονομιάς σε διαμέρισμα με οριζόντια ιδιοκτησία συσταθήσα πριν το 2000.

Από τι καταλαβαίνω δεν απαιτείται νέο τοπογραφικό, καθώς αν απαιτείται θα χρειαστεί να γίνει τροποποίηση της οριζόντιας λόγω οποιονδήποτε μετρητικών διαφορών που προκύψουν (και άρα συναινέσης από τους υπόλοιπες συνιδιοκτήτες του οικοπέδου).

Έχω δίκιο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.