Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάληψη κοινόχρηστου φωταγωγού


Labros2018

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Ενδιαφέρομαι για ένα διαμέρισμα 96 τμ 5ου (τελευταίου) ορόφου, στο οποίο έχει ενσωματωθεί ένας ημιυπαίθριος 10 τμ, και ένας κοινόχρηστος φωταγωγός 7 τμ.

Ο κοινόχρηστος φωταγωγός σε αυτό το σημείο δεν έχει καμμία λογική, αφού ούτε μπορεί να προσφέρει φως σε κανέναν, ούτε έχει πρόσβαση άλλος σε αυτόν τον χώρο, και η όλη κατάσταση είναι έτσι από κατασκευής. Φαντάζομαι ότι έγινε έτσι επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να προστεθεί και άλλος Η/Χ και ο κατασκευαστής τον πέρασε ως Φ/Γ στα σχέδια για να τον κλείσει, όπως έχει κάνει με τους Η/Χ που βρίσκονται στο ίδιο σημείο στους από κάτω ορόφους.

Τα χαρτιά λένε τα εξής:

  • Στη σύσταση, "ο φωταγωγός του 5ου ορόφου" περιγράφεται ξεκάθαρα ως κοινόχρηστος χώρος.
  • Στο προηγούμενο συμβόλαιο, σε ένα σημείο περιγράφεται σαν να έχει ενσωματωθεί στο διαμέρισμα ("συνολικό εμβαδό 113 τμ, μαζί με τα 17 τμ των δύο νομιμοποιημένων χώρων") και σε άλλο σημείο εμφανίζεται εκτός του διαμερίσματος ("συνορεύει με φωταγωγό").
  • Η νομιμοποίηση (Η/Χ + Φ/Γ) έχει γίνει με το νόμο του 2010.

Το διαμέρισμα είναι κατά τα άλλα εξαιρετικό, στην περιοχή που ψάχνω δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να με καλύπτει, και για διάφορους λόγους πρέπει να προχωρήσω σε αγορά άμεσα. Έχω απευθυνθεί σε μηχανικό, έχω πάρει γνώμη από 2 δικηγόρους, και καταλαβαίνω ότι τελικά πρέπει να ζυγίσω τα ρίσκα και να πάρω την απόφαση μόνος μου.

Ο κίνδυνος κάποιος να με πάει στα δικαστήρια για να γκρεμίσω τα 7 τμ του Φ/Γ, νομίζω ότι είναι πρακτικά μηδενικός, καθώς δεν μπορεί να έχει καμμία ωφέλεια από αυτό (έχω βέβαια την απορία γιατί ο Φ/Γ δεν έγινε αποκλειστικής χρήσης, οπότε το πρόβλημα θα ήταν σήμερα μικρότερο).

Το πραγματικό ζήτημα είναι αν ο συμβολαιογράφος θα κάνει τη μεταβίβαση και τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον στην περίπτωση μεταπώλησης, τι σημαίνει όλο αυτό για την αξία του ακινήτου κλπ.  

Έχω ήδη απευθυνθεί (μέσω του δικηγόρου) σε συμβολαιογράφο και αναμένω απάντηση από Δευτέρα, ωστόσο ζητάω και τη γνώμη σας, γιατί καταλαβαίνω ότι το θέμα δεν είναι ξεκάθαρο και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. 

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

-ο μηχανικος κανει την τακτοποιηση ως εκ κατασκευης ή ως ιδιοχρησιμοποιων.

- ο δικηγορος βρισκει οτι ειναι "καθαρο"

- στον συμβ/φο ειναι το προβλημα,

  μηπως ζητησει τροποποιηση της συστασης

αρα...εκ συμβολαιογραφου  αρξασθε

[και μας λες τι σου ειπε]

καλη συνεχεια

 

Link to comment
Share on other sites

 

όπως επισημανε ο ακις

 

https://www.e-forosimv.gr/details.asp?ID=5152

https://www.e-forosimv.gr/details.asp?ID=5262

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αν βοηθάει σε κάτι, το τμήμα της κάτοψης που φαίνεται ο φωταγωγός (με πόρτα παρακαλώ!).

Ο φωταγωγός ξεκινάει και τελειώνει στον 5ο και το δάπεδο προϋπάρχει (είναι η οροφή του από κάτω Η/Χ).

 

 

FG.jpg

Link to comment
Share on other sites

Όχι, ο συμβολαιογράφος δεν θα μπορέσει να σας κάνει συμβόλαια, ούτε στη συνέχεια ο υποθηκοφύλακας να σας τα μετεγγράψει... Απαιτείται υπαγωγή στο Ν.4495/2017, συμψηφισμός προστίμων, "ειδική" αντιμετώπιση από το μηχανικό που θα το αναλάβει κ.λπ. και στη συνέχεια ...."καλορίζικο"!

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Όχι, ο συμβολαιογράφος δεν θα μπορέσει να σας κάνει συμβόλαια, ούτε στη συνέχεια ο υποθηκοφύλακας να σας τα μετεγγράψει... Απαιτείται υπαγωγή στο Ν.4495/2017, συμψηφισμός προστίμων, "ειδική" αντιμετώπιση από το μηχανικό που θα το αναλάβει κ.λπ. και στη συνέχεια ...."καλορίζικο"!

Εννοείτε ότι μπορεί να γίνει υπαγωγή χωρίς συναίνεση; Οι από κάτω όροφοι έχουν παρόμοια "παρανομία" αλλά εκεί οι χώροι είναι δηλωμένοι ως Η/Χ, μονομερής τροποποίηση υποθέτω δεν μπορεί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά κι άλλα ακόμα, θα σας τα απαντήσει ο έμπειρος μηχανικός, που θα μελετήσει όλα τα δεδομένα της περίπτωσης σας... Δημοσίως και του εκ του μακρόθεν διαγνώσεις και αυτοψίες δεν γίνονται, γιατί οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και οφθαλμαπάτες.... Καλή τύχη.

Link to comment
Share on other sites

Labros2018: Το ζήτημα είναι συμβολαιογραφικό γι’ αυτό να μην προβείς σε καμιά ενέργεια πριν συνεννοηθείς με καλό συμβολαιογράφο.

Λέγοντας καλό εννοώ να έχει όρεξη και ικανότητες για να βρει λύση.

Δεν σου κάνει ένας από αυτούς που βλέπουν τον πελάτη σαν όρθιο πενηντάρικο ή ασχολούνται μόνο με απλές περιπτώσεις.

Αν έχεις γνωστό μηχανικό ακόμα καλύτερα γιατί θα σε βοηθήσει πολύ.

Για το πρόβλημα του φωταγωγού: Δεν έπρεπε να χαρακτηριστεί κοινόχρηστος αφού δεν είναι (δεν προσφέρει τίποτα η χρήση του σε κανένα εκτός από τον πέμπτο).

Από κει και πέρα ξεκινάει ένα γαϊτανάκι αποσπασματικών ενεργειών που πρέπει να εξεταστούν από κάποιο ικανό επαγγελματία.

Είμαι σίγουρος ότι ένας καλός μηχανικός θα σε κατευθύνει σωστά (αφού μελετήσει τα δεδομένα) και θα αντιμετωπίσει σφαιρικά το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.