Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM

Έρευνα για παράβαση καθήκοντος από μηχανικούς για αυθαίρετα ξενοδοχειακών μονάδων


Recommended Posts

Έρευνα για παράβαση καθήκοντος από μηχανικούς για αυθαίρετα ξενοδοχειακών μονάδων

 

Από άρθρο της 15ης Οκτωβρίου 2020, του Δαμιανού Αθανασίου που δημοσιεύεται στην "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ", [Εφημερίδα της Ρόδου]

"Θόρυβο έχει προκαλέσει σε νομικούς κύκλους της Ρόδου μια νέα προκαταρκτική έρευνα του Πταισματοδίκη της Ρόδου κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της εκβίασης και της παράβασης καθήκοντος από δημόσιους λειτουργούς, επιφορτισμένους με το έργο του ελέγχου αυθαίρετων κατασκευών, λειτουργίας καθώς και τακτοποίησης αυθαιρέτων ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί αλλά και στην Κω!

Για την υπόθεση δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά πολλά στοιχεία, πλην όμως πιθανολογείται, ότι σχετίζεται με ανώνυμη καταγγελία, που είχε αποσταλεί στον υπουργό Τουρισμού και είχε κοινοποιηθεί σε 13 δημόσιες υπηρεσίες και ΜΜΕ, στην οποία καταγγέλθηκε η ύπαρξη «κυκλώματος» που αποσπά με διάφορους τρόπους χρήματα από ξενοδόχους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται πλην όμως εμφανίζονται εκβιαζόμενοι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανώνυμη αυτή επιστολή αποτέλεσε αφορμή για τη διενέργεια ελέγχου σε δημόσιες υπηρεσίες τον Ιούλιο του 2019 από επιτελείς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ που αναζήτησαν μεταξύ άλλων και στοιχεία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου.

Ηδη ενώπιον του Πταισματοδίκη έχουν κληθεί για κατάθεση από την 19η Οκτωβρίου 2020 ξενοδόχοι της Ρόδου προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα καταγγελλόμενα.

Επιπλέον ενδιαφέρον έχει πληροφορία που θέλει την έρευνα να στοχεύει και σε έλεγχο τακτοποιήσεως ξενοδοχειακών μονάδων και συγκεκριμένα για την πληρότητα και αλήθεια στοιχείων σε δηλώσεις υπαγωγής τους στους νόμους περί τακτοποίησης.

Θα εξεταστεί, όπως αναφέρεται, μια σειρά παραμέτρων, όπως η πληρότητα και η εγκυρότητα των δικαιολογητικών, αλλά και συγκεκριμένες αποκλίσεις ενώ εξαιρετικά σοβαρό κρίνεται στοιχείο που θέλει συγκεκριμένους επιχειρηματίες να έχουν πετύχει την τακτοποίηση ξενοδοχείων τους τα οποία δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχουν υπαχθεί στους νόμους περί τακτοποίησης, όπως τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 ή βρίσκονται σε περιοχές που εξαιρούνται της τακτοποίησης (δάση, αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.).

Υπάρχουν εξάλλου σύγχρονοι ορθοφωτοχάρτες για όλη τη χώρα, οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν με απόλυτη ακρίβεια ποια αυθαίρετα είχαν ανεγερθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία βάσει της οποίας δικαιούται κάποιος να μπει στη διαδικασία τακτοποίησης και συγκεκριμένα την 28η Ιουλίου 2011.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η δήλωση υπαγωγής στον νόμο προβλέπεται να ακυρώνεται, η αναστολή κατεδάφισης ανακαλείται, επιβάλλονται τα προβλεπόμενα υψηλά πρόστιμα, ενώ δεν προβλέπεται επιστροφή των ποσών που έχουν πληρωθεί ως δόσεις του προστίμου τακτοποίησης.

Κυρώσεις όμως προβλέπονται και σε μηχανικούς, καθώς στις περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι εν γνώσει τους υπέβαλαν ψευδή δήλωση θα περνούν από Πειθαρχικό Συμβούλιο, με κίνδυνο αφαίρεσης ακόμα και της άδειας άσκησης επαγγέλματος."

Πηγή: www.dimokratiki.gr

 

 

Edit

Συμπλήρωση κειμένου απο ποστ του @georgegaleos

Didonis

Edited by Didonis
Link to post
Share on other sites

Ο Θεός βοηθός....

Link to post
Share on other sites

Το θέμα το είχα αναρτήσει χθες εδώ,

οπότε αφού ξεκίνησε εδώ στου Δημήτριου η συζήτηση, έχω κάνει αναφορά το δικό μου στους διαχειριστές να το κλείσουν/διαγράψουν το δικό μου.

Την αναφορά την κάνω και με το παρόν, αν κάποιος διαχειριστλης το δει να κλείσει/διαγράψει το δικό μου εδώ.

Link to post
Share on other sites
2 ώρες πριν, georgegaleos said:

Το θέμα το είχα αναρτήσει χθες εδώ,

οπότε αφού ξεκίνησε εδώ στου Δημήτριου η συζήτηση, έχω κάνει αναφορά το δικό μου στους διαχειριστές να το κλείσουν/διαγράψουν το δικό μου.

Την αναφορά την κάνω και με το παρόν, αν κάποιος διαχειριστλης το δει να κλείσει/διαγράψει το δικό μου εδώ.

Έγινε

@georgegaleos

Το παρόν καθώς και το παραθετειμένο προτείνω να διαγραφούν επίσης...(θα το κάνω εγώ αργότερα)...

 

Edited by Γιάννης
Link to post
Share on other sites

Οι αμαρτωλές μπίζνες σε επαρχιακά τουριστικά μέρη δεν είναι κάτι καινούργιο. Πασίγνωστα ζητήματα στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Στα κυκλώματα αυτά συμμετέχουν διεφθαρμένοι πολιτικοί, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εργολάβοι, δικαστές, αστυνομικοί, υγειονομικοί ελεγκτές, εφοριακοί, πολεοδόμοι και η λίστα δεν έχει τέλος.

Διερεύνηση ανώνυμων καταγγελιών δεν υπάρχει. Η δήθεν ανώνυμη πληροφορία αποτελεί βολική δικαιολογία.  

Οι εισαγγελικές έρευνες και οι διώξεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επίδειξη δύναμης των μεγάλων κεφαλιών και εκβιασμός στους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας.

Link to post
Share on other sites

Πως λέμε "τρύπα στο νερό".... Ε κάτι τέτοιο, θα γίνει....

Link to post
Share on other sites

Προς την κατεύθυνση της διαλεύκανσης ή της νομιμότητας εννοείται δε θα γίνει τίποτα ουσιαστικό. Αυτό που θέλω να συμπληρώσω στο προηγούμενο σχόλιό μου είναι ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με τις ευθύνες μας κατά τις διαδικασίες τακτοποίησης ή νομιμοποίησης. Αυτοί ήξεραν απόλυτα τι έκαναν. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.