Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομησιμότητα οικοπέδου, εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός οριοθετημένου οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Καθώς δεν γνωρίζω τι ισχύει για οικόπεδο που το όριο οικισμού το διασχίζει, θα μπορούσε κάποιος να με συμβουλέψει αν το οικόπεδο που επισυνάπτω είναι οικοδομήσιμο?  Ο τοπογράφος μηχανικός μου, θεωρεί πως είναι οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφο 2.γγ του ΦΕΚ 270/Δ/85 και λόγω του ότι η γραμμή του οικισμού δεν δημιουργεί κατάτμηση, αλλά υπάλληλος της πολεοδομίας επιμένει ότι το εκτός οικισμού τμήμα θα πρέπει να είναι >= 2000τμ. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Land.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δ 270/85

  αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12.11.1962 ημέρα δημοσίευσης

του από 24.10.62 β.δ/τος (ΦΕΚ 142 Δ`).

  Ελάχιστο πρόσωπο:10 μέτρα

  Ελάχιστο βάθος 15 μέτρα

  Ελάχιστο εμβαδόν 750μ2.

  ββ) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 12.9964 ημέρα δημοσίευσής του

από 21.7.1964 β.δ/τος (ΦΕΚ 141/Δ`).

  Ελάχιστο πρόσωπο:20 μέτρα

  Ελάχιστο βάθος 35 μέτρα

  Ελάχιστο εμβαδόν 1.200 μ2

  γγ) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 17.10.1978 ημέρα δημοσίευσής του

από 6.10.75 π.δ/τος (ΦΕΚ 538/Δ`).

  Ελάχιστο πρόσωπο:25 μέτρα

  Ελάχιστο βάθος:40 μέτρα

  Ελάχιστο εμβαδόν 2000 μ2

 

νομιζω οτι αλλού πρεπει να το ψαξουμε

εδω Δ181/85

Αρθρο 7.

 "1. Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν

μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν

έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται

ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που

αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή".

 

   «Σε ιδιοκτησία που τμήμα της εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προκύπτει για το εκτός οικισμού τμήμα βάσει των κείμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός της παραπάνω ιδιοκτησίας μετά από έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αρκεί τα τμήματα που τοποθετούνται στο εντός του οικισμού τμήμα να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα περί αποστάσεων στο παρόν και με την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση στο συντελεστή κάλυψης και όγκου και στο επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, ενώ στο εκτός του οικισμού τμήμα αρκεί οι οικοδομές να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις για τις τηρούμενες αποστάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. Όταν το τμήμα που εμπίπτει εκτός του ορίου οικισμού δεν έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης και η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τα παραπάνω.»

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Δημήτρη,

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Αν κατάλαβα σωστά, με το Άρθρο 7.1, τα τμ του εντός τμήματος μπορούν να συνεκτιμηθούν (ή προστεθούν) στο εκτός τμήμα?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή λόγω ειδικότητας μάλλον θα έχεις πολλές άγνωστες έννοιες θα τα πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Η βασική αρχή είναι ότι όντως η γραμμή οικισμού δεν δημιουργεί κατάτμηση. Από κει και πέρα, έχεις ένα τμήμα εντός οικισμού, ο οποίος αν είναι οριοθετημένος κάτω των 2000 κατοίκων τότε το τμήμα εντός οικισμού θεωρείται ότι έχει την αρτιότητα (είναι μια θεωρητική αρτιότητα) ακόμη και αν μετρικά το εμβαδόν του δεν πληροί την αρτιότητα αυτή. Για να είναι οικοδομήσιμο θα έπρεπε το εντός οικισμού να έχει πρόσωπο σε δημοτική οδό του οικισμού (δεν την έχει από ότι φαίνεται) το οποίο να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μ (αν δεν το εχει απαιτείται παραχώρηση εδαφικής λωρίδας, περίπτωση στην οποία το δικό σου δεν υπάγεται αφού δεν έχει καν πρόσωπο σε δρόμο στο εντός οικισμού τμήμα). Το εκτός οικισμού τμήμα θα μπορούσε να οικοδομηθεί αν πχ ήταν άνω των 4.000 τμ ή αν ήταν εντός ζώνης 500 μ από το όριο του προ 23 τμήματος, διέθετε ελάχιστη επιφάνεια 2.000 τμ και είχε δημιουργηθεί συμβολαιογραφικά (με τίτλο) προ 1977.  Εν κατακλείδι, μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ συχνή με ένα ακίνητο να εμπίπτει σε δυο τομείς με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Χωρίς να έχουμε γνώση όλων των δεδομένων της υπόθεσής σου, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ο συνάδελφος της ΥΔΟΜ να έχει δίκιο και ο δικός σου άδικο.  Μάλλον θα πρέπει να αιτηθείτε βεβαίωση αρτιότητας οικοδομησιμότητας να απαντηθεί εγγράφως το ερώτημα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση Παύλο.

Βεβαίωση αρτιότητας οικοδομησιμότητας μόνο από το τοπικό πολεοδομικό γραφείο μπορώ να πάρω ή από κάπου ανώτερα, καθώς το τοπικό πολεδομικό γραφείο θεωρεί πως το οικόπεδο δεν είναι οικοδομήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

'Οπως είπε και ο Παύλος, η Υ.ΔΟΜ. έχει δίκιο. Το γεωτεμάχιο (για τους λόγους που αναφέρθηκαν) δεν είναι οικοδομήσιμο. Όπου και να απευθυνθείς, την ίδια απάντηση θα λάβεις.

Link to comment
Share on other sites

Ο οικισμός του χωριού είναι πολύ κάτω των 2000 κατοίκων.  Αυτή η πολεοδομική περίπτωση προέχει (ή φθάνει) παρότι το εντός δεν έχει πρόσωπο με δημοτικό δρόμο (η άλλη - αρνητική περίπτωση) για να είναι το εντός οικοδομήσιμο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.