Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, σε ειδικό κτίριο εντός οικισμού, μπορώ να έχω υπόγειο με καθαρό ύψος 4,50; Περιορίζομαι από κάποια διάταξη, δεν έχω βρει κάτι στον ΝΟΚ... Επίσης ισχύει και για τα ειδικά κτίρια η προεξοχή έως 1,20 μ. της οροφής του υπογείου με απαλλαγή από τον Σ.Δ.; 

• 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους. Λόγω αυξημένης κλίσης εδάφους πρέπει για κατοικία που εκδίδω οικοδομική άδεια σε οικισμο προ 23 να κατασκευάσω το υπόγειο με καθαρό ύψος 4μ και καθόλου προεξοχή από το φυσικό έδαφος. Νομίζω οτι το θέμα έχει απαντηθεί και επιτρέπεται, το επιβεβαιώνετε ;;; Ευχαριστώ πολύ

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 21/11/2025 at 11:06 ΜΜ, Pavlos33 said:

@subrosaval Kαλησπέρα. Ανέβασε μια τομή αν θέλεις για να γίνει πιο κατανοητό το ερώτημα.

Καλημέρα Παύλο 

IMG_5362.thumb.png.bc81ee474f8f6cfca4a367b5d6f9bb2f.png

Edited by subrosaval
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα. Ο κτιριοδομικός ορίζει ελάχιστο ύψος Β.Χ 2,20 μ, ενώ στον ΝΟΚ άρ.11, οι προϋποθέσεις ώστε να μην προσμετρήσει υπόγειο Β.Χ κατοικίας, στον Σ.Δ είναι το ύψος της οροφής του να μην ξεπερνά το 1,20 από την οριστική στάθμη εδάφους και να βρίσκεται εντός κάλυψης του κτιρίου. Έχει καταργηθεί στο ΝΟΚ η παλιά διάταξη του ΓΟΚ 85 περί περιορισμού ύψους 3 μέτρων για τα υπόγεια. Πέραν του πολεοδομικού σκέλους, γιατί πρέπει να δόσεις τόσο μεγάλο βάθος εκσκαφής στο υπόγειο και θέλεις να σου βγει 4 μέτρα. Είναι πάρα πολύ ψηλό άνευ λόγου (εκτός και αν υπάρχει άλλη απαίτηση για την λειτουργία του).

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

@Pavlos33 Καλημέρα Παύλο και σε ευχαριστώ πολύ . Θέλω για πολλούς λόγους η υπερυψωμένη πισίνα(με το μηχανοστάσιο της)  και το κύριο κτίριο αν και ανεξάρτητα στατικά να θεμελιωθούν στην ίδια στάθμη . Αλλά και να μην χαμηλώσω το κτίριο γιατί θα πνιγεί από τα γειτονικά πρανή αλλα και θα χάσει τη θέα του . 
Η θεμελίωση στην ίδια στάθμη πρέπει να γίνει γιατί τα χώματα και η μορφολογία είναι χάλια και θέλω να ξεμπερδεύω με μια εκσκαφή ! 
Και για μένα ήταν μια δύσκολη απόφαση καθώς είμαστε συνηθισμένοι περίπου στα 3μ και όχι στα 4 . 

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 22/11/2025 at 10:19 ΠΜ, subrosaval said:

Η θεμελίωση στην ίδια στάθμη πρέπει να γίνει γιατί τα χώματα και η μορφολογία είναι χάλια και θέλω να ξεμπερδεύω με μια εκσκαφή ! 
Και για μένα ήταν μια δύσκολη απόφαση καθώς είμαστε συνηθισμένοι περίπου στα 3μ και όχι στα 4 . 

Αν έχεις τίποτα λασπώδη χώματα θα πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο εξυγίανσης εδάφους. Ίσως με μια διαβαθμισμένη στρώση σκύρων και χαλικιών σε διαστρωμάτωση πριν την θεμελίωση. Αν απαιτείται κάτι τέτοιο ή πιο σύνθετο μήπως το βάθος εκσκαφής ξεφύγει παραπάνω. Ακόμη και σε επίπεδο,  για να έχεις τα 4 μ. καθαρό χρειάζεσαι  5 μέτρα εκσκαφή. Αρχίζουν και οι προβληματισμοί για τις αντιστηρίξεις. Είναι ζητήματα που θα σε απασχολήσουν.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

@Pavlos33 ακριβώς έτσι . Διότι υπάρχουν υπόγεια νερά αν και  το οικόπεδο είναι σε λόφο και θα περίμενε κανείς ότι τα χώματα είναι πετρώδη .  Τα χώματα εκατέρωθεν είναι πάρα πολλά και στο μοντέλο φαίνονται μετά τις διαμορφώσεις γιατί αρχικά είναι ένα χάλι μαύρο (για τις διαμορφώσεις έχω περάσει ΣΑ) . 
Και έχεις καταλάβει ακριβώς το πρόβλημα . Θέλω και να μην κατεβάσω το κτίριο αλλά και να θεμελιώσω την πισίνα (μαζί με το μηχανοστάσιο και μια κλειστή θέση στάθμευσης δίπλα της)  σε φυσικό έδαφος ! Και θεωρώ σίγουρα θα κατέβει το σκάμμα αρκετά πιο κάτω . Το έχω κάνει και σε ένα άλλο έργο με πολλά νερά και μπορώ να ανεβάσω στο forum φωτογραφίες πως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα. 
3d1.thumb.jpg.fabe10a65ecce5bcb879c247ba220732.jpg

Edited by subrosaval
Δημοσιεύτηκε

Με προβληματίζει αυτό που έγραψες σχετικά με τα χώματα. Υπάρχει ενδεχόμενο να το είχαν μετατρέψει σε μπαζότοπο και να έχει χαλαρό χώμα ή έτσι είναι και τα γειτονικά οικόπεδα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.