Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής & Εφορεία νεωτέρων μνημείων Αττικής


Recommended Posts

Καλησπέρα διαπιστωσα (έντρομος) ότι αν έχεις κτίσμα προς κατεδάφιση προ του 55 χρειάζεται έγκριση εκτός απο Σ.Α Και από την εφορεία νεωτέρων μνημείων Αττικής εφόσον βρίσκεσαι εντός αρχαιολογικής ζώνης (πχ η Νίκαια είναι ). Μάλιστα διαβάζοντας λίγο τις αρμοδιότητες το Σ.Α δεν υποκαθιστά άλλες υπηρεσίες. Έχω έγκριση από Σ.Α δεν έχω από νεωτέρων, σε περίπτωση διχογνωμίας τι γίνεται? Είναι σύνηθες? (Γραφειοκρατία =εφιάλτης)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Panagiotis Andrianopoulos said:

... Έχω έγκριση από Σ.Α δεν έχω από νεωτέρων, σε περίπτωση διχογνωμίας τι γίνεται?...

Γίνεται το δυσμενέστερο σενάριο για το ακίνητο.

Ή κρίνεις ανάλογα την περίπτωση αν θα υποβάλεις με διορθώσεις ή λυμένες παρατηρήσεις αν υπάρχουν.

 

Μη είσαι έντρομος.... υπάρχε πριν το καταλάβεις και ναι δεν είναι σπάνια περίπτωση. 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Didonis said:

Γίνεται το δυσμενέστερο σενάριο για το ακίνητο.

Ή κρίνεις ανάλογα την περίπτωση αν θα υποβάλεις με διορθώσεις ή λυμένες παρατηρήσεις αν υπάρχουν.

 

Μη είσαι έντρομος.... υπάρχε πριν το καταλάβεις και ναι δεν είναι σπάνια περίπτωση. 

Τώρα για το συγκεκριμένο κτίσμα είχε  εκδοθεί άδεια κατεδάφισης πριν μια εικοσαετια... ,τα δικαιολογητικά εκείνης της εποχής 2000 με 2005 προς τη νεότερων ήταν τα ίδια? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα. Ελπίζω να είμαι στο σωστό thread.

Έχεις αντικρουόμενες εγκρίσεις Σ.Α. και Νεωτέρων σε αποκατάσταση διατηρητέου που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο μνημεία. Η Νεωτέρων (που καθυστέρησαν λόγω υποστελέχωσης, και εκδόθηκε μετά το Σ.Α., το οποίο επίσης καθυστέρησε γιατί δεν είχαμε στην περιοχή, αλλά προφανώς όχι αρκετά, ώστε να προλάβω να έχω Νεωτέρων) ζητά ρητά όμως να μην αλλάξεις τα υφιστάμενα χρώματα στην πρόσοψη, πράγμα που έκανες κάπως στην όψη του Σ.Α. για "δικό σου" λόγο. Βάση κύρωσης Διεθνούς Σύμβασης Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που ορίζει το μνημείο στο άρθρο 1 Ν.2039/1992, και βάση άρθρου 28 του Συντάγματος παρ.1 υπερτερεί η Νεωτέρων. Λες. Λες?  Σημείωση, το διατηρητέο δεν ανήκει καν στη Νεωτέρων, αλλά χρειάζεσαι την έγκριση γιατί είναι ανάμεσα σε δυο μνημεία της, οπότε σου καθορίζει τα εξωτερικά του. Στα μέσα, σου λέει, κάνε ότι σου επιτρέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου και ανήκει το διατηρητέο. 

 

Άρθρο 7 της Αποφ-11170/321/20    (ΦΕΚ-313/Β/6-2-20)

Παρ. 2: Λοιπές εγκρίσεις που εκδίδονται από άλλους φορείς και αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών είναι αυτονόητο ότι χορηγούνται βάσει ιδίων κριτηρίων που διέπουν τη σχετική νομοθεσία αναφοράς τους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν - νόμω και ουσία - τις γνωμοδοτήσεις / εγκρίσεις των ΣΑ. Η ως άνω διάκριση ρόλου και αρμοδιοτήτων ισχύει και στις περιπτώσεις που απαιτείται τόσον η γνωμοδότηση / έγκριση του ΣΑ όσο και η γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα ΣΑ αποφαίνονται επί της αρτιότητας, της εσωτερικής συνοχής και της αισθητικής της αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς και της αλληλεπίδρασης / συμβατότητας αυτής ως σύνολο αλλά και των επί μέρους αρχιτεκτονικών / μορφολογικών στοιχείων που την συγκροτούν με το φυσικό ή το δομημένο / πολεοδομικό περιβάλλον του ακινήτου (προστατευόμενο ή μη), ενώ τα συλλογικά όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επιλαμβάνονται βάσει των διατάξεων του Ν-3028/02 προκειμένου να αποφανθούν ειδικότερα κατά πόσον η πρόταση βλάπτει ή μη, αμέσως ή εμμέσως το προστατευόμενο από το ΥΠΠΟΑ πολιτιστικό αγαθό και εάν συνάδει με τον χαρακτήρα αυτού.

3. Σε κάθε περίπτωση, για την αποφυγή αντικρουόμενων γνωμοδοτήσεων και ταλαιπωρίας των μελετητών, στις περιπτώσεις που απαιτούνται περισσότερες της μίας γνωμοδοτήσεις συλλογικών οργάνων, επιβάλλεται ο περιορισμός στην εξέταση του θέματος κατά αρμοδιότητα.

 

.... lol

Θεωρώ ότι υπερτερεί η Νεωτέρων. Όχι?

Και σκέφτομαι πολύ σοβαρά πλέον να κάνω αίτηση για μέλος Σ.Α.

Καμιά σκέψη?

Link to comment
Share on other sites

Ότι και να είπαν στο ΣΑ για την όψη όφειλαν να το πουν "με την επιφύλαξη της γνώμης του ΥΠΠΟΑ". Αν βέβαια ήταν ειδοποιημένοι από την αιτιολογική έκθεση.

Οπότε δεν υπάρχει θέμα προς διευκρίνιση. Υπερισχύει το ΥΠΠΟ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Άννα Σαλούρα said:

Σημείωση, το διατηρητέο δεν ανήκει καν στη Νεωτέρων, αλλά χρειάζεσαι την έγκριση γιατί είναι ανάμεσα σε δυο μνημεία της, οπότε σου καθορίζει τα εξωτερικά του

"Η Υπηρεσία ασκεί μορφολογικό έλεγχο" (όπως συνηθίζεται να λέγεται στις Εφ.Α. και τις Υπ.Ν.Μ.)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.