Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη καθ’ύψος - στατικά


Stefanos.kal

Recommended Posts

Καλησπέρα σας . Θα ήθελα να σας αναφέρω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω .

Πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία 3 δικαιούχων ( ισόγειο - α όροφος - β όροφος ) 

Ισόγειος κατοικία ανέγερση με άδεια του 1979 .
Στην συνέχεια , το 2005 έγινε προσθήκη του α' ορόφου .

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσω και εγώ την προσθήκη του β ορόφου κ εκεί τελειώνει ο συντελεστής δόμησης έτσι όπως τα έχουμε χωρισμένα .

Υπάρχει μια τεχνική έκθεση που αναφέρει πως ο ξυλοτύπος του ισογείου είχε μορφωθεί με πρόβλεψη δύο ορόφων ( δεν γνωρίζω αν στην πρόβλεψη δυο ορόφων ο ένας από αυτούς είναι το ισόγειο ) . Επίσης η τεχνική έκθεση ανέφερε πως το κτήριο δεν χρήζει ενισχυσεως . Το τεύχος της στατικής μελέτης που είχε γίνει το 2005 για τον α όροφο , αναφέρει πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για προσθήκη καθ ύψος και κατ επέκταση . 

Ο ιδιοκτήτης του α'ορόφου είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πως θα προχωρήσει με τον αντισεισμικό νόμο της αρχικής άδειας του 1979 , και όχι με αυτόν που ίσχυε το 2005 . 

Μετα από επικοινωνία που είχα με αρκετούς μηχανικούς , κάποιοι μου λένε πως θα πρέπει να γίνει η στατική επάρκεια για να μας δείξει αν τελικά μπορώ να κάνω την προσθήκη του β ορόφου και αν θα χρειαστεί ενίσχυση στις κολόνες .
Κάποιοι μου είπαν πως μπορώ και εγώ να χρησιμοποιήσω τον νόμο αντισεισμικότητας που έχουν κ οι υπόλοιποι ( αυτόν που ίσχυε το 1979 ) 
Κάποιοι μου είπαν να μην προχωρήσω τίποτα γιατί στην θέση μου δεν θα έμπαιναν στην διαδικασία .

Αν μπορεί κάποιος να μου δώσει κατευθύνσεις στο πως να κινηθώ , γιατί πραγματικά για λάθη άλλων , χάνω το μερίδιο μου ( στο οποίο πληρώνω και θα συνεχίσω να πληρώνω ΕΝΦΙΑ ενώ στην ουσία φαίνεται πως δε μπορώ να κάνω τίποτα ) .

Αν ξεχνάω να δώσω άλλα δεδομένα που χρειάζονται για να μου δώσετε μια κατεύθυνση , γράψτε μου να σας τα αναφέρω .

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .
 
 

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά υπάρχει ένα διώροφο κτίριο. Το ισόγειο φτιάχτηκε το 1979 με τον τότε εν ισχύ αντισεισμικό κανονισμό( αντισεισμικός κανονισμός του 1959). Ο Α΄όροφος φτιάχτηκε το 2005, επίσης με τον "παλιό" αντισεισμικό (δλδ τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, παρά το ότι ήταν τότε σε ισχύ ο ΕΑΚ2000), δεν εξετάζουμε τώρα το "σωστό ή λάθος" της τότε ενέργειας.. Ερχόμαστε στο σήμερα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ορόφου, στην άδεια του 2005 απ'ότι λέτε. Επομένως με το ισχύον νομικό πλαίσιο που καθορίζει όλες τις προσθήκες από το 2016 έως και σήμερα, το κτίσμα θα πρέπει να ελεγχθεί αν "αντέχει" να του προσθέσετε ακόμη έναν όροφο. Κάτι που σημαίνει ότι αναθέτετε την εργασία σε εξειδικευμένο γραφείο μηχανικών, κάνουν έλεγχο του υπάρχοντος κτιρίου (αποτύπωση φέροντος οργανισμού,έλεγχο σκυροδέματος και χάλυβα με τεστ, αποκαλύψεις κλπ) και συντάσουν μελέτη αποτίμησης του υπάρχοντος και ενδεχόμενης ενίσχυσης του αν προκύψει ανεπάρκεια. Προφανώς θα πρέπει να ελεγχθεί εάν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, και η προσθήκη καθ'υψος να μην αντιτίθεται σε άλλους περιορισμούς όπως ύψους ή ειδικότερους της περιοχής.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

17 λεπτά πριν, Stefanos.kal said:

Αν μπορεί κάποιος να μου δώσει κατευθύνσεις στο πως να κινηθώ

Είναι πολύ απλό. Πρέπει να επιλέξεις έναν μηχανικό που θα ελέγξει τη στατική επάρκεια του κτιρίου, ώστε να διαπιστώσει αν η προσθήκη είναι εφικτή χωρίς την ανάγκη ενίσχυσης του σκελετού. Αν απαιτούνται ενισχύσεις, αποφασίζεις αν θα προχωρήσεις ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

17 λεπτά πριν, Jupiter said:

Είναι πολύ απλό. ...

Και για να το κάνουμε ακόμα πιο απλό συμφωνώντας και εγώ με τα λεγόμενα σου και με τον συνάδερφο @pirsogiannis

οι πιθανότητες κτήριο του 1979 να μη θέλει ενίσχυση του φέροντα οργανισμού είναι λιγότερο από 5% (δηλαδή 95% θέλει)

και αν το κόστος για τις ενισχύσεις (μπετά στην λαϊκή γλώσσα) είναι 1000€ (ενδεικτικό νούμερο) τα παρελκόμενα αποκατάστασης των υποκείμενων ορόφων μπορεί να είναι άλλο τόσο ή και σημαντικά περισσότερο

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, pirsogiannis said:

Προφανώς θα πρέπει να ελεγχθεί εάν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, και η προσθήκη καθ'υψος να μην αντιτίθεται σε άλλους περιορισμούς όπως ύψους ή ειδικότερους της περιοχής.

Ακριβώς έτσι είναι όπως τα αναφέρατε και σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση .

Υπόλοιπο δόμησης υπάρχει , τόσο όσο είχε μοιραστεί και στον πίνακα κατανομής ποσοστών πριν γίνει ο α’ όροφος , και δεν έχουμε πρόβλημα στο ύψος της περιοχής . 

Δηλαδή αν το κτήριο κριθεί μη επαρκή , χάνω την περιουσία μου και δεν μπορώ να την εκμεταλλευτώ ;

Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, Stefanos.kal said:

...αν το κτήριο κριθεί μη επαρκή , χάνω την περιουσία μου και δεν μπορώ να την εκμεταλλευτώ ;

να αντιστρέψουμε το ερώτημα.

Τι προτιμάς να χάσεις την "περιουσία" σου (αέρας)

ή την ζωή σου όταν έρθει ο σεισμός... (και δεν γράφω αν έρθει. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει το ΑΝ αλλά το ΟΤΑΝ)

 

Εναλλακτική λύση, βάζεις τα αναγκαία χρήματα που απαιτηθούν και κερδίζεις την περιουσία σου πάλι χωρίς να χάσεις την ζωή σου (και οικογένεια κλπ).....

θα χάσεις χρήματα....

Διαλέγεις και αποφασίζεις.

Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, Stefanos.kal said:

Δηλαδή αν το κτήριο κριθεί μη επαρκή , χάνω την περιουσία μου και δεν μπορώ να την εκμεταλλευτώ ;

Γι' αυτό το ζήτημα πρέπει να αποταθείς σε δικηγόρο.

Link to comment
Share on other sites

Τίποτα δεν χάνεις, απλά επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που υπολογιζόταν να γίνουν οι προσθήκες, γίνεται η κατασκευή λίγο πιο πολύπλοκη.

Link to comment
Share on other sites

συγνώμη... αλλά να κάνει τι ο δικηγόρος? να αναζητά ευθύνες γιατί το 1979 έκτιζαν με προδιαγραφές Α..... και το 2021 χτίζουμε προδιαγραφές Β?

Δικηγόρος θα είναι. Αν το ζητήσει θα κάνει μηνύσεις δια πάσαν νόσον.... και θα χρεώνει ανάλογα.... με αποτέλεσμα 0 (μηδέν)

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, Didonis said:

αλλά να κάνει τι ο δικηγόρος?

Επειδή είναι πολύ πιθανό να προκύψει ανάγκη ενισχύσεων και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να μην επιθυμούν την πραγματοποίησή τους, ο δικηγόρος θα προτείνει τρόπους διεκδίκησης του δικαιώματος που χάνει ο Stefanos.kal. Ενδεχομένως να δικαιούται αποζημίωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.