Jump to content

Jupiter

Members
 • Posts

  38
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Jupiter last won the day on March 20

Jupiter had the most liked content!

1 Follower

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

799 profile views

Jupiter's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

32

Reputation

 1. Για τον έλεγχο των ποσοστών υπέρβασης για ένταξη στην κατηγορία 4, στον 4495 και στην εγκύκλιο 2 χρησιμοποιείται η ίδια διατύπωση. Για την δυνατότητα εφαρμογής μειωτικού συντελεστή σε εσωτερικό εξώστη, η διατύπωση του νόμου είναι η εξής: Εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. Η φράση περί ορισμού των παταριών κατά ΝΟΚ εισήχθη με την εγκύκλιο 2, ακολουθούμενη από τη διευκρίνιση "ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους". Οι δύο διατυπώσεις είναι, επί της ουσίας, ισοδύναμες και θέτουν ως περιορισμό την μη αυτοτέλεια του χώρου.
 2. Ναι, αλλά δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν απαιτείται οικοδομική άδεια ή αρκεί ΕΕΔΜΚ. Θεωρώ ότι το σωστό είναι το πρώτο. Στο θέμα "Άδεια δόμησης για διαχωρισμό διαμερίσματος" αναφέρονται οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις και αναλύεται εκτενώς το ζήτημα.
 3. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2 του 4495 για να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής σε εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις των ορισμών του ΝΟΚ, ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο για τον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών (έλεγχος κατηγορίας 4) εξαιρούνται μη αυτοτελείς αυθαίρετοι χώροι εντός του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές. Συνεπώς για τον έλεγχο της Κ4 το κριτήριο εξαίρεσης είναι η αυτοτέλεια του παταριού (δηλαδή αν είναι ανεξάρτητο) χωρίς περιορισμό εμβαδού.
 4. Χρειάζεται αλλαγή χρήσης. Μπορεί, όμως, να γίνει με ΕΕΔΜΚ. Σύμφωνα με τον ΝΟΚ: Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης. Σύμφωνα με τον 4495/17: Απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για εργασίες αλλαγής χρήσης για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής αδείας (βάσει ΝΟΚ), με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και δεν μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο τα φορτία και η κατηγορία σεισμικής σπουδαιότητας σύμφωνα με τον ΕΑΚ.
 5. Καίρια η παρατήρηση του συναδέλφου killertomato. Είναι το πρώτο που πρέπει να εξετάσεις. Είσαι σίγουρος ότι αξίζει να μπεις σε αυτή τη διαδικασία; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε: Βεβαίως, μία φορά θα γίνει η τροποποίηση συνολικά. Σωστά, ο Δήμος ενδιαφέρεται να πληρώνεις για παραπάνω τετραγωνικά. Είναι αδιάφορη γι’ αυτόν η τακτοποίηση. Για το Ε9 πρέπει να συμβουλευθείς λογιστή. Αυτό που έγραψα προηγουμένως προέρχεται από πρόσφατη συνεργασία με τον δικό μου λογιστή. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο περιθώριο μικροαλλαγών χωρίς συμβόλαιο. Σωστά. Γενικά δεν μπορεί να μεταβληθεί (έστω και λίγο) η επιφάνεια μόνο με τη βεβαίωση. Το "όχι" δεν ήταν για το συμβολαιογράφο αλλά για την εφορία. Την εφορία δεν την ενδιαφέρει η βεβαίωση αλλά το συμβόλαιο. Καλό είναι οι αλλαγές να γίνουν σε όλους τους ορόφους με τη συγκατάθεση όλων. Ο νομοθέτης μπορεί να δίνει τη δυνατότητα μονομερών τροποποιήσεων, αλλά δεν προβλέπει τίποτα για όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν (γκρίνια και άσχημο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των ενοίκων).
 6. Κατευθείαν όχι, αλλά υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε όροφο και μετά σε εξώστη ή δώμα. Ή σε σοφίτα που έχει πρόσβαση σε δώμα.
 7. Όχι, μόνο η γνωστή διαδικασία στο Δήμο. Απλώς απαιτείται επιφάνεια 12 τ.μ. για τον χώρο πώλησης του άρτου.
 8. Αφού το αναφέρει ο κανονισμός, πρέπει να πληρώσει το μερίδιό του. Όμως δεν μπορείς να τον εξαναγκάσεις, χρειάζεσαι δικηγόρο. Έχει όφελος γιατί με την υγρομόνωση της ταράτσας προστατεύεται το κτίριο στο οποίο εδράζεται η γκαρσονιέρα.
 9. Ναι, χρειάζεται και σε αυτή την περίπτωση.
 10. Σωστά γιατί πρόκειται για υπόγεια στάθμη. Σωστός και ο υπολογισμός για την υπέρβαση δόμησης, συγκρίνουμε με την επιτρεπόμενη της συνιδιοκτησίας.
 11. Σωστά, οι αλλαγές στο Ε9 πρέπει να αιτιολογούνται από τίτλο ιδιοκτησίας. Όχι. Μόνο με τη βεβαίωση το εμβαδόν δεν αλλάζει. Από την εγκύκλιο 2: Η διαμερισμάτωση ορόφου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη χωρίς απαίτηση συναίνεσης. Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98. Ναι. Αφού πρέπει να υπάρχει συμβόλαιο για την αλλαγή θα γίνει και τροποποίηση της σύστασης.
 12. Συνάδελφε, για την αποθήκη δεν βλέπω τρόπο να αιτιολογηθεί ο συλλογισμός σου.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.