Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνδυασμός άρθρου 10 και άρθρου 25 Ν.Ο.Κ για αύξηση του Σ. δόμησης


ELEKON

Recommended Posts

Συνάδελφοι ,σας έχει τύχει να ερευνήσετε αύξηση συντελεστή δόμησης σε νέο κτίριο με άρθρο 10 και άρθρο 25  του ΝΟΚ ταυτόχρονα και αν εφαρμόζονται μαζί; 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που τα δυό άρθρα αφορούν σε διαφορετικές κατηγορίες κινήτρων, δεν νομίζω πως ο συνδυασμός απαγορεύεται. 

Για πιο σίγουρα, κάνε ερώτημα στην οικεία ΥΔΟΜ. Κι επειδή ενδέχεται να πέσεις σε ευθυνόφοβο υπάλληλο, ίσως θα πρέπει να απευθυνθείς στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.

Το ζητούμενο είναι αν οι δυό προσαυξήσεις εφαρμόζονται επί των αρχικά επιτρεπόμενων μεγεθών ή κλιμακωτά (η δεύτερη αύξηση εφαρμόζεται στα μεγέθη της πρώτης). 

Edited by tetris
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

υπαρχει  μονον αυτο...αν βοηθαει για αυτο που ρωτας...

ΕΓΚ ΑΟΚ//2020: EΓΓΡ.ΥΠΕΝ 30/1/20:Περί συνδυαστ.εφαρμ.άρ.15 παρ.8 κ` άρ.19 ν.4067/12- κατασκευές πάνω από το κτήριο(ΝΟΚ) (761874)

Αρθρο0

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΕΝ/ΑΟΚΑ/62412/2532 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ημ/νία:30/01/2020 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ΄ Θέμα : Σχετικά με τη συνδυαστική εφαρμογή του άρθρου 15 παρ. 8 και του άρθρου 19 του ν.4067/12 Σχετ. : α) Το υπ’ αριθμ. 23620/26-6-2019 έγγραφο της ΥΔΟΜ του Δήμου Αργυρούπολης. β) Το υπ’ αριθμ. 51039/21-12-2016 έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας & Έργου. γ) Το υπ’ αριθμ. 32746/30-6-2016 έγγραφο της ΔΑΟΚΑ. δ) Το υπ’ αριθμ. 71750/2909/29-11-2019 έγγραφο της ΔΑΟΚΑ.

ΑρθροΜΟΝΟ

 

Σε συνέχεια του ανωτέρω (α) σχετικού, το οποίο αφορά στη δυνατότητα παράλληλης εφαρμογής διατάξεων του ν.4067/12 και ειδικότερα του άρθρου 15 παρ.8 σε συνδυασμό με το άρθρο 19 του ν.4067/12, με αποτέλεσμα την επιπρόσθετη προσαύξηση του ύψους του κτιρίου, σας γνωρίζουμε λαμβάνοντας υπόψη τα β), γ) και δ) σχετικά για τα εξής: Στην παρ. 2α του άρθρου 19 του ΝΟΚ «Κατασκευές πάνω από το κτίριο» προβλέπεται ότι πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται: « Σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώματος και με αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης.» Από την ανωτέρω διάταξη προκύπτει ότι οι ως άνω χώροι εμπεριέχονται στις κατασκευές που επιτρέπονται πάνω από το κτίριο (πάνω από την τελική στάθμη στην οποία εξαντλείται το ύψος του κτιρίου) και εντός του ιδεατού στερεού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εν θέματι διατάξεις είναι αυτοτελείς και η θέσπισή τους στοχεύει στην αποκατάσταση και θεραπεία διαφορετικών προβλημάτων, που αφορούν το περιβάλλον και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, έχουμε την άποψη ότι είναι δυνατό τόσο οι χώροι αυτοί όσο και οι λοιπές κατασκευές του άρθρου 19 του ν.4067/12 να τοποθετούνται επί της τελικής στάθμης του κτιρίου, όπως αυτή έχει προκύψει μετά και την τυχόν εφαρμογή ειδικής διάταξης που παρέχει προσαύξηση ύψους (π.χ. βάσει των άρθρων 10 & 15 του ΝΟΚ), τηρουμένων των κατά περίπτωση λοιπών προϋποθέσεων, που τίθενται από το ΝΟΚ. Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Αθηνά ΣΚΑΡΛΑ Αρχιτέκτων Μηχανικός

υγ

τετρις,

οσον αφορα το ερωτημα, αυτο παει "ιεραρχικως"

Ο μηχανικος στην ΥΔΟΜ...  η ΥΔΟΜ υπερθεν και ξανα επιστροφη της απαντησης

[αν η ΥΔΟΜ στειλει ερωτημα  και αν η ανωτερα  αρχη απαντησει.]

Συν οτι η ενημερωση εχει εξαφανισθει απο το σαιτ του υπουργειου...εδω και μηνες. Αλλά απο δελτια τυπου για περιοδειες και άλλα τετοια..."ολιστικα"......μην το συζητας...

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

48 λεπτά πριν, dimitris GM said:

....

[αν η ΥΔΟΜ στειλει ερωτημα  και αν η ανωτερα  αρχη απαντησει.]

...

γιαυτό, αν υπάρχει κάποια "άκρη", πας αμέσως στους ανωτέρω

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

δεν χρειαζεται να πας πουθενα...

αν θες μπορείς και μπορείς σκεφτεσαι και το αρ15 με αυξ ύψους, και το 19 με Χωρο κύριας χρήσης στο δωμα...

 

1. Εγγρ-32746-20-10-2016 Παράλληλη εφαρμογή ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ

2. Εγκ-51039-21-12-2016 Παράλληλη εφαρμογή ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ

3. Εγγρ-ΥΠΕΝ-ΔΑΟΚΑ-71750-2909-19 Παράλληλη εφαρμογή ευεργετικών διατάξεων του NOK

4. Εγγρ-ΥΠΕΝ-ΔΑΟΚΑ-62412-2532-20 Σχετικά με την συνδυαστική εφαρμογή του Αρθ-15 παρ.8 και του Αρθ-19 του Ν-4067-12

5. Εγκ-31685-2017

 

Εγγρ-32746/16

Α. Συνδυαστική εφαρμογή Αρθ-10 παρ.1 και Αρθ-25 του ΝΟΚ

Στην παρ.1 του Αρθ-10 του ΝΟΚ "Κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές" παρέχεται το κίνητρο της "ποσοστιαία αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου", υπό προϋποθέσεις (ποσοστιαία μείωση του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου και ανά περίπτωση επιπλέον προϋποθέσεων όπως πχ απόδραση σε κοινή χρήση επιφάνειας του οικοπέδου, απόσυρση κτιρίου κλπ).

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι "Σε κάθε περίπτωση δίνεται κίνητρο προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους έως το ανώτατο κατά το Αρθ-15 ύψος για τον προσαυξημένο συντελεστή δόμησης"

Στην παρ.1 και παρ.2 του Αρθ-25 του ΝΟΚ δίνεται κίνητρο αύξησης του σδ για τη δημιουργία κτιρίων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης χωρίς όμως στο άρθρο αυτό να προβλέπεται προσαύξηση του επιτρεπόμενου ύψους του κτιρίου για τον προσαυξημένο συντελεστή.

Στην παρ.3 του Αρθ-27 του ΝΟΚ προβλέπεται ότι: "Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής τόσο του Αρθ-10 όσο και του Αρθ-25 η προσαύξηση του συντελεστή δόμησης υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε περίπτωση επί του αρχικού συντελεστή".

Από τα ως άνω προκύπτει σαφώς κατά την άποψη της υπηρεσίας μας ότι σε περίπτωση παράλληλης εφαρμογής των Αρθ-10 και Αρθ-25 του ΝΟΚ η προσαύξηση του επιτρεπόμενου ύψους κατά το Αρθ-15 γίνεται αποκλειστικά και μόνο βάση του προσαυξημένου συντελεστή δόμησης που έχει υπολογιστεί κατά το Αρθ-10 του ΝΟΚ (δηλαδή δεν προσαυξάνεται το ύψος από την εφαρμογή του Αρθ-25 ).

 

 

Εγκ-51039/16

Β. Σ ό,τι αφορά την σωρευτική εφαρμογή του Αρθ-10 παρ.1 και του Αρθ-25 του ΝΟΚ, αυτή είναι δυνατή αφού προβλέπεται ρητά από την παρ.3 του Αρθ-27 του ΝΟΚ, το οποίο ρυθμίζει και τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης του συντελεστή. Στο Αρθ-25 ορίζονται τα κίνητρα για τη. δημιουργία κτιρίων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης και όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση, με τις διατάξεις του, θεσπίζεται "κίνητρο αύξησης του - συντελεστή δόμησης για κτίρια που μέσω του βιοκλιματικού και ενεργειακού σχεδιασμού τους απαιτούν ελάχιστη δυνατή κατανάλωση, ενεργείας, χρησιμοποιώντας συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και συστήματα, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή παρουσιάζουν ταυτόχρονα εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση",

Γ. Από τη συνδυαστική εφαρμογή του Αρθ-10 με το Αρθ-25 ως ανώτατο ύψος του κτιρίου υπολογίζεται, το προσαυξημένο από την εφαρμογή του Αρθ-10 σε συνδυασμό με το Αρθ-15 του ΝΟΚ ύψος, χωρίς δηλαδή να προσαυξάνεται περαιτέρω το ήδη προσαυξημένο από την εφαρμογή του άρθρου 10 επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου όπως αναφέρεται και στο ως άνω έγγραφο της ΔΑΟΚΑ.

Edited by jbosdas
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι

Σε μικρό οικόπεδο(μη άρτιο αλλά κατ' εξαίρεση οικοδομήσιμο) οικοδομεί με το άρθρο 25.

Έχει Σ.Δ. 1,2, μέγιστο ύψος 8,00 μ. και πλάτος δρόμου 5,00 μ. Επιθυμούμε pilotis και 2 ορόφους άρα 2,70 και 2 Χ 2,90 = 8,50 μ. Το Ιδεατό στερεό είναι 1,50 Χ 5,00 = 7,50 μ. Λόγω μικρού οικοπέδου εντός σχεδίου πρέπει να κολλήσει στην ρυμ-οικοδομική άρα το ύψος 8,00 -->7,50 μ. 

- Η προσαύξηση ύψους 1,00 μ. αφορά μόνο το επιτρ. ύψος ή και το ιδεατό στερεό. Θα μπορούσε με χρήση Ν.4067 αρθ. 15 παρ. 8α -->8,50 μ.

- Σε περίπτωση που ισχύει υπάρχει θέμα επειδή οικοδομεί με ευεργετική διάταξη άρθρο 25. Επιτρέπεται συνδυασμός ευεργετικών διατάξεων; 

 Ευχαριστώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

ή κάτι δε  λες σωστά ή κάτι δεν έχω καταλάβει...

Το 7,5 ειναι στην πρόσοψη και μετά είναι η κεκλιμένη 1:1,5 μεχρι το maxH 8,00+1μ και αν θες και άλλο 1μ με ΣΑ.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα σύμφωνα με το άρθρο 25 δύναται να αυξηθεί ο Σ Δ κατά 5%

εάν το κτίριο κατατάσσεται, σύμφωνα με την Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ),

στην ανώτερη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Το ερώτημα που έχω είναι αν προσθήκη ορόφου σε παλιό κτίριο μπορεί να αξιοποιήσει το παραπάνω ή αφορά μόνο τα

νέα κτίρια ; 

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, MichanikosM said:

Καλησπέρα σύμφωνα με το άρθρο 25 δύναται να αυξηθεί ο Σ Δ κατά 5%

εάν το κτίριο κατατάσσεται, σύμφωνα με την Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ),

στην ανώτερη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Το ερώτημα που έχω είναι αν προσθήκη ορόφου σε παλιό κτίριο μπορεί να αξιοποιήσει το παραπάνω ή αφορά μόνο τα

νέα κτίρια ; 

Άμα σε όλο το κτίριο γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις και συνολικά όλο το κτίριο κατατάσσεται στην ανώτερη κατηγορία, θεωρώ πως θα μπορούσες να το πάρεις 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.