Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Τ.Ε


Katerina Koukouma

Recommended Posts

Εντάξει επειδή κάποιοι εδώ έχουμε και ηλικία, που έχουμε προλάβει και την ΠΕΠΥ και την ΠΕΠΥΤΕΜ και μάλιστα έχουμε ασχοληθεί με το θέμα των ΕΔ από τα φοιτητικά μας χρόνια, καθότι δεν είμασταν σε κόμματα για να μας βολέψουν, η ΕΕΤΕΜ σαν ένα απολογισμό μισού αιώνα από την ίδρυση των ΑΣΤΕΜ, μπορούμε να πούμε ότι για όσους είναι στο δημόσιο και σε δήμους, δεκο, πέτυχε αρκετά. Εως και πολλά. 

Πιστεύω ότι αυτή ήταν η αντιπαροχούλα που έπαιρνε από τους άλλους κρατιστές των διοικήσεων του ΤΕΕ, ώστε όλοι να είναι βολεμένοι. Και ακόμα να είναι και παρέα στις κοπές πίτας των βουλευτών και των κομμάτων τους, έστω και αν για τα προσχήματα, δεν πήγαινε ο ένας στην κοπή πίττας του άλλου.

Η ουσία όμως είναι ότι υπήρξαν και την δεκαετία του 80 και αυτή του 90, προτάσεις που θα βελτίωναν τα ΕΔ των ΕΕ, αλλά εκεί η ΕΕΤΕΜ είχε όντως μαξιμαλιστικές απόψεις, ενώ την ίδια στιγμή τα υπάρχοντα ΕΔ υποχωρούσαν και γίνονταν έρμαιο στο μυαλό κομπλεξικών υπαλληλίσκων, που αρνούνταν τα πάντα. 

Αυτά θα ήταν τα βασικά λοιπόν που θα έπρεπε να κάνει. Οταν μία κοπελίτσα συμβασιούχος σε πολεοδομία, σε οίστρο έλεγε εγώ δεν τους επιτρέπω ούτε άδεια κατεδάφισης να υπογράψουν, εκεί θα έπρεπε η ΕΕΤΕΜ να κάνει την δουλειά της και να την στείλει μέσω του εισαγγελέα πίσω στα θρανία να μάθει και τρόπους και νόμους. 

Σήμερα έχουμε το οξύμωρο να ελέγχουν ΤΕ μελέτες που δεν έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν, ενώ συνήθως οι πτυχιούχοι κάνουν πτυχιακές εργασίες που επίσης δεν μπορούν να υπογράψουν. 

Και βέβαια ενώ στα άλλα επιστημονικά επαγγέλματα, γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, δεν μπορείς να υπογράψεις τα πάντα από την λήψη του πτυχίου, εδώ έχουμε στους μεν διπλωματούχους να έχουν τα πάντα από την αρχή, στους δε πτυχιούχους, καμία εξέλιξη με βάση την εμπειρία.

Οσες δε φορές πήγε αυτό να αλλάξει, δεν υπήρξε προσπάθεια από την ΕΕΤΕΜ για αυτό, εκτός από τα πρώτα χρόνια του 70 και του 80. Μετά να είναι καλά οι του κράτους και όλα καλά. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@BAS

αντιλαμβάνομαι την κριτική στην ΕΕΤΕΜ, και καλώς γίνεται, όπου γίνεται για λάθη ή παραλείψεις. Λάθη και παραλείψεις κάνουν όλοι, όπως πχ. η πρόσφατη πατάτα του ΤΕΕ με το παραμητρώο μηχανικών Τ.Ε.

Όμως, η ΕΕΤΕΜ δεν είναι θεσμικό όργανο της Πολιτείας για να συμπαράγει νομοθετήματα με εκείνο. Τέτοιο συλλογικό όργανο με νομοθετημένη συμβουλευτική του κλάδου των μηχανικών είναι το ΤΕΕ.

Αν κάποιος όφειλε να σε προστατέψει (τα επαγγελματικά σου δικαιώματα) ως νόμιμος εκπρόσωπος του κλάδου των μηχανικών και με ευθύνη συμβουλευτικής υπηρεσίας προς την Πολιτεία είναι το ΤΕΕ. Αν κάποιος δεν πήρε την πρωτοβουλία να προστατέψει το επάγγελμα του μηχανικού, είναι το ΤΕΕ. Αυτή είναι η δουλειά του. Ο σκοπός του. Ο ρόλος του εν τέλει, ως θεσμοθετημένο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας.

Το πρόβλημα με το ΤΕΕ είναι το εξής: αποτελεί σωματείο συγκεκριμένων μόνο απόφοιτων στη Μηχανική (διπλωματούχων), αλλά ταυτόχρονα αποτελεί το θεσμικό όργανο για την γνωμοδότηση περί του συνολικού κλάδου των Μηχανικών στην Πολιτεία. Από την συγκεκριμένη αντίφαση, ως και σύγκρουση συμφερόντων, προκύπτουν όλα τα παραδοξολογικά και τραγικά που βιώνεις σήμερα. 

Η Πολιτεία όφειλε, εφόσον πλέον υπάρχουν μηχανικοί εκτός σωματειακής δικαιοδοσίας του ΤΕΕ, να δημιουργήσει διασωματειακό συμβούλιο στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς. Θεσμικό συμβούλιο όλων των φορέων εκπροσώπησης, αντί της μονοσήμαντης μετοχής του ΤΕΕ στη συμβουλευτική του Υπουργείου.

Δεν είναι η ΕΕΤΕΜ που σου στερεί την πρόσβαση στην ελεύθερη και ισότιμη εργασία (ρύθμιση δικαιωμάτων). Δεν έχει τέτοια δυνατότητα καθώς δεν μπορεί να συμπαράγει αποφάσεις με την Πολιτεία. Οι αποφάσεις παίρνονται από την Πολιτεία, με τον επίσημο Φορέα συμβουλευτικής του, το ΤΕΕ.

Θα συζητούσαμε για κριτική επί των πεπραγμένων της ΕΕΤΕΜ, αν είχες ήδη ρυθμισμένα τα δικαιώματά σου εξαιτίας της ΕΕΤΕΜ. Εκεί, θα συζητούσαμε τι δηλώθηκε λάθος, τι θα έπρεπε να έχει γίνει περισσότερο κλπ. Αυτή τη στιγμή η Πολιτεία παρανομεί εις βάρος σου, και δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε κάποιος γι' αυτό. Φαίνεται ότι προτιμά να λειτουργεί αντισυνταγματικά,να πληρώνει πρόστιμα, να παράγονται διαρκώς ευρωπαϊκές εκθέσεις και δικαστικές αποφάσεις εις βάρος της, παρά να σου ρυθμίσει αυτά που όφειλε εδώ και 40 χρόνια να έχει κάνει.

Παράθεση

Οταν μία κοπελίτσα συμβασιούχος σε πολεοδομία, σε οίστρο έλεγε εγώ δεν τους επιτρέπω ούτε άδεια κατεδάφισης να υπογράψουν, εκεί θα έπρεπε η ΕΕΤΕΜ να κάνει την δουλειά της και να την στείλει μέσω του εισαγγελέα πίσω στα θρανία να μάθει και τρόπους και νόμους. 

Ποιους νόμους; Ποιος νόμος έχει ρυθμίσει το επάγγελμά σου ως ΑΕΙ Μηχανικού Τ.Ε. για να "τρίψεις στα μούτρα της υπαλλήλου" το ΦΕΚ;

Το γεγονός ότι μπορούσες εντούτοις να ασκείς το επάγγελμά σου, χωρίς ρυθμισμένα δικαιώματα, έστω και με προβλήματα, διαμάχες ή καθυστερήσεις, οφείλεται κυρίως σε συλλογικές κινήσεις, όπως της ΕΕΤΕΜ. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι η κάθε υπάλληλος τρόμαξε με το μπόι μας και οπισθοχωρούσε στις φωνές μας επειδή έχει ευαισθησία στα αφτιά...

Παράθεση

Η ουσία όμως είναι ότι υπήρξαν και την δεκαετία του 80 και αυτή του 90, προτάσεις που θα βελτίωναν τα ΕΔ των ΕΕ

Δεν υπήρχαν ποτέ ρυθμισμένα ΕΔ των Τ.Ε. για να βελτιωθούν. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που υπενθυμίζει ότι έπρεπε να έχει ρυθμιστεί το επάγγελμα από το 1983 ακόμα, όταν και ιδρύθηκαν τα πρώτα Τ.Ε.Ι. (βασικά προέβλεπε να έχουν ρυθμιστεί μέχρι κι 6 μήνες πριν τον πρώτο απόφοιτο του τμήματος).

Οι νομοθεσίες περί υπομηχανικών έχουν τόση ισχύ για το ανώτατο πτυχίο σου, όση και η νομοθεσία περί παραϊατρικών επαγγελμάτων σε έναν γιατρό. Πες πχ. σε ένα γιατρό ότι η νομοθεσία του αναγνωρίζει προς το παρόν την αρμοδιότητα και επιστημονική κατάρτιση για τη μάλαξη των μυών του τετρακεφάλου προς αποφόρτιση.

Αν έχεις υπόψη σου κάποια ρύθμιση των δικαιωμάτων, που δεν έχει το ΣτΕ, μη διστάσεις να την καταθέσεις.

 

Edited by TEE
Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε δεν έχω διάθεση για σεντόνια. Αλλά έχω 40+ χρόνια που πήρα πτυχίο και είμαι πλέον στα πρόθυρα της σύνταξης.

Επειδή όμως με το θέμα των ΕΔ έχω ασχοληθεί πολύ, από φοιτητής, όπως είπα, θυμάμαι καλά όλο το ιστορικό.

Ο Ν.762/72 που καθόριζε τα δικαιώματα των ΑΣΥΑ και ΑΣΥΘ, βγήκε όταν οι σχολές αυτές είχαν ήδη αντικατασταθεί με τις ΑΣΤΕΜ. 

Επειδή όμως εξ ορισμού οι ΑΣΤΕΜ ήταν διάδοχοι σχολές τους, αν και οι 4ετείς Πολιτικοί Υπομηχανικοί που υπέγραφαν ως Δομικοί, Εργων Υποδομής και ως Τοπογράφοι, αντικαταστάθηκαν από σχολές 3,5 ετών μεν, αλλά με χωριστα ΕΔ, ως Δομικοί, Εργων Υποδομής και Τοπογράφοι, ουσιαστικά σαν σύνολο αριθμού μαθημάτων υπερέβαιναν κατά πολύ αυτών των ΑΣΥΑ.

Το 1973 βγήκαν τα ΠΔ 334 κλπ, που στερούσαν μεν την δυνατότητα μελέτης από τους πτυχιούχους ΑΣΤΕΜ, αλλά τους έδιναν την δυνατότητα ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ μετά την 3ετία από το πτυχίο. Αλλά σε αυτό προσέφυγε το ΤΕΕ στο ΣτΕ το οποίο το ακύρωσε και αναβίωσε το 762/72, το οποίο ενισχύθηκε με υπουργικές αποφάσεις την δεκαετία του 80.

Υπήρχε κάποτε ένα βιβιαράκι ο Πανδέκτης που τα ανέφερε όλα αυτά και τα σχετικά με τις άδειες.

Επί Λιάσκα υπήρξαν κάποιες αρχικές συμφωνίες, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκαν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@BAS προσπαθείς να βρεις το ιστορικό μεν, αλλά δεν ρωτάς τον ξενοδόχο δε.

Δεν έχει σημασία ποια σχολή προήλθε από ποιες άλλες και πώς. Σημασία έχουν τα μαθήματα που διδάσκεται κανείς στη σχολή του. Η γνώση.

Δεν θα κάτσουμε να πούμε "α! ο Μηχανικός του 2012 έπρεπε να κάνει μόνο αυτά κι αυτά, αφού το διάταγμα του 1930 έλεγε ότι αυτά είναι τα δικαιώματά του". Ο Μηχανικός του 2012 έχει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα εργασίας ανάλογα με τα μαθήματα που διδάχθηκε στη σχολή του

Δεν σου γράφω θεωρίες και υποθέσεις ενός οποιουδήποτε. Σου γράφω για αποφάσεις και σκεπτικό του ΣτΕ.

Παράθεση

Το 1973 βγήκαν τα ΠΔ 334 κλπ, που στερούσαν μεν την δυνατότητα μελέτης από τους πτυχιούχους ΑΣΤΕΜ, αλλά τους έδιναν την δυνατότητα ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ μετά την 3ετία από το πτυχίο. Αλλά σε αυτό προσέφυγε το ΤΕΕ στο ΣτΕ το οποίο το ακύρωσε και αναβίωσε το 762/72, το οποίο ενισχύθηκε με υπουργικές αποφάσεις την δεκαετία του 80.

Καταρχήν, μου γράφεις για το τι συνέβη πριν καν την ίδρυση των Τ.Ε.Ι.

Φαντάσου ότι αυτή τη στιγμή που σου γράφω, αναφέρομαι όχι μόνο στη μετά την ίδρυση των ΤΕΙ εποχή, αλλά στη μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ σε ΑΤΕΙ εποχή...

Μου γράφεις τι συνέβη σε μία εποχή που δεν υπήρχαν απόφοιτοι Ανώτατων Σχολών Τ.Ε. και σου απαντώ ότι δεν σχετίζεται με τη συζήτησή μας η οποία αφορά απόφοιτους Ανώτατης Εκπαίδευσης που στερούνται ρύθμισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, κατά την οποία η Πολιτεία αρνείται να ρυθμίσει επίσημα την επαγγελματική κατοχύρωση πτυχίων που η ίδια παράγει μέσα από το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα!

Τέλος, για μία ακόμη φορά μου γράφεις ότι το ΤΕΕ προσέφυγε ΚΑΤΑ των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων στην Ελλάδα. Δεν μου έγραψες πότε προσέφυγε ΥΠΕΡ των επαγγελματικών δικαιωμάτων μη διπλωματούχων πτυχιούχων στην Ελλάδα. Και στην φυσιολογική ερώτησή σου "γιατί να προσφύγει υπέρ μη μελών του;" η απάντηση είναι "επειδή θεσμικός ρόλος του είναι να συμβουλεύει το Υπουργείο σε θέματα του κλάδου των Μηχανικών συνολικά". Έχει θεσμικό ρόλο να προστατεύει παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες τα συνταγματικά δικαιώματα κι έννομα αγαθά του κλάδου. Είναι αυτή η αντιφατική κι αυτοαναιρετική φύση του ΤΕΕ που ανέλυα σε άλλο κείμενο και που δεν προβληματίζει κανέναν στα Υπουργεία.

Edited by Παπλωματούχος Μηχανικός
Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, Παπλωματούχος Μηχανικός said:

....

ενημέρωση

Με επιλογή του ιδίου χρήστη έγινε η επιλογή το νέο User Name αυτό που έχει τώρα αντί του ΤΕΕ που ειχε πριν.

Το οποίο δεν είχε δικαίωμα να το έχει ως αντιποίηση του επιμελητηρίου.

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βλέπω Παπλωματούχε, ότι μιλάς για τους πτυχιούχους ΤΕΙ μετά το 2001 και μόνο. 

Δεν το είχες διευκρινίσει.

Εγώ μιλάω για όλους. 

Επίσης δεν προσπαθώ να βρώ το ιστορικό, ούτε τον ξενοδόχο, γιατί το ιστορικό το βίωσα, πριν ο ξενοδόχος χτίσει την παράγκα του, θα σου πω το εξής.

Οι ΑΣΥΑ ήταν Ανώτερες σχολές. Το ίδιο και οι ΑΣΤΕΜ και το έγραφαν στον όνομα τους. Μετά ήρθαν τα ΤΕΙ το 1983.

Το παζάρι του πασόκ-κυβέρνηση, με το πασοκ-τεε και την πασοκ-εετεμ, αφού όλα πασοκ ήταν, κατέληξε στο εξής : Αφαιρέθηκε ο όρος Ανώτερη, δεν μπήκε όμως ο όρος Ανώτατη, αλλά έμεινε ως αδιαβάθμητη τριτοβάθμια και αφαιρέθηκε και ο όρος μηχανικός, ενώ δεν άλλαξαν τα 7 εξάμηνα σπουδών. Ετσι οι Ανώτερες Σχολές ΤΕχνολόγων Μηχανικών, έγιναν Σχολές Τεχνολογικών Εφαρμογών στα ΤΕΙ, αλλά η ΕΕΤΕΜ πήρε μία υπόσχεση για νέα ΕΔ, που θα έβγαιναν 6 μήνες πριν την πρώτη αποφοίτηση και δεν βγήκαν ποτέ. Η κάποια που βγήκαν επί Πανάρετου και αυτά έπεσαν στο ΣτΕ. Α και κάτι ακόμα. Το γεγονός ότι στο Σύνταγμα η Ανώτερη εκπαίδευση ήταν μέχρι 3 χρόνια, επί ΑΣΤΕΜ, εμφανίζονταν οι σπουδές ως 3 χρόνια και 6 μήνες πρακτική άσκηση. Μετά εντάχθηκε η πρακτική άσκηση στο πρόγραμμα των ΣΤΕΦ και έγιναν 7 εξάμηνα, που ναι μεν ξεπέρασαν τον περιορισμό της Ανωτέρας, αλλά δεν ονομάστηκαν Ανωτάτης, κάτι το οποίο έγινε το 2001 με την προσθήκη του 8ου εξαμήνου.  Τώρα πόσο επιτυχημένο ήταν το παζάρι της πασοκ-εετεμ, που για να βγάλει το Ανώτερο, δεν πήρε το Ανώτατο, αλλά έχασε και το μηχανικός, είναι προφανές. 

Εμένα το πτυχίο μου, ως πτυχιούχου ΑΣΤΕΜ, γράφει Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, κατεύθυνση Δομικών Εργων. 

Πόσο ανεβασμένο ήταν το πτυχίο ΤΕΙ. Χώρια που δέχτηκαν να γεμίσουν τμήματα τει, όλη την χώρα και από 5 τμήματα πολιτικών που υπήρχαν με 80 εισακτέους, 40 δομικούς και 40 συγκοινωνιακούς το καθένα, βρέθηκαν πάνω από 10 με τριπλασιασμό των εισακτέων, ίσως και παραπάνω. 

Τέλος κάτι για το σύστημα προσόντων που ισχύει σήμερα. 

Το επίπεδο 6 προβλέπει 3 χρόνια σπουδές τουλάχιστον, απολυτήριο δευτεροβάθμιας και εισαγωγή με εξετάσεις, κάτι που είχαν και οι ΑΣΤΕΜ της εποχής εκείνης.

Το σημερινό επίπεδο 5 που λέγεται ως ανώτερο, προβλέπει λιγότερο από 3 χρόνια σπουδές και χωρίς εξετάσεις εισαγωγή και μιλάει αποκλειστικά για κατάρτιση. 

Για αυτό και το νέο όνομα των ΙΕΚ, ως Ανώτερες Σχολές Κατάρτισης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@BAS αναφέρομαι σε όλους, καταρχήν, με ιδιαίτερη έμφαση στην πιο κραχτή περίπτωση των απόφοιτων ΑΕΙ.

Οι πριν του 1983 (στην ουσία 1986 ο πρώτος απόφοιτος αν δεν κάνω λάθος) απόφοιτοι τεχνικών σχολών, καλύπτονταν από τα επαγγελματικά δικαιώματα των τεχνικών σχολών τους, γνωστοί ως "υπομηχανικοί".

Όσοι εισήχθησαν στις πρώτες σχολές Τ.Ε.Ι., του 1983, δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και δεν καλύπτονται από επαγγ. δικαιώματα "υπομηχανικών" καθώς δεν είναι "υπομηχανικοί". Επίσης, όσοι εντάχθηκαν στα ΤΕΙ, δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία για τον ίδιο λόγο. Από αυτούς, δε, όσοι πήραν πτυχίο μετά το 2001, δεν καλύπτονται από οτιδήποτε που να αφορά "ανώτερη εκπαίδευση" καθώς το πτυχίο τους είναι "ανώτατης εκπαίδευσης".

Όπως σωστά αναφέρεις, ανώτερη εκπαίδευση είναι πχ. τα σημερινά ΙΕΚ, βάσει της τελευταίας νομοθεσίας.

ΑΤΕΙ (πριν τη συγχώνευσή τους) και Πανεπιστήμια ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Παράθεση

Ετσι οι Ανώτερες Σχολές ΤΕχνολόγων Μηχανικών, έγιναν Σχολές Τεχνολογικών Εφαρμογών στα ΤΕΙ, αλλά η ΕΕΤΕΜ πήρε μία υπόσχεση για νέα ΕΔ, που θα έβγαιναν 6 μήνες πριν την πρώτη αποφοίτηση και δεν βγήκαν ποτέ.

Δεν προβληματίζει οποιονδήποτε γιατί δεν ρυθμίστηκαν ποτέ εκείνα τα δικαιώματα τα οποία ήταν νομοθετημένο να ρυθμιστούν με θαυμαστή χρονική ακρίβεια, όπως περιγράφεται; 

* Ο νόμος δεν είναι υπόσχεση. Είναι υποχρέωση.

Παράθεση

Η κάποια που βγήκαν επί Πανάρετου και αυτά έπεσαν στο ΣτΕ

Δηλαδή, το Υπουργείο παρέα με το θεσμικό συμβουλευτικό όργανο που ονομάζεται ΤΕΕ, έφτιαξαν νομοθέτημα για μη μέλη του ΤΕΕ, που κατέπεσε στο ΣτΕ.

Καλά τα γράφω ή όχι;

Αν ναι, υπάρχει κάποιος που περίμενε πραγματικά να προκύψει νόμιμο και τακτοποιημένο πλαίσιο για ΜΗ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΕΕ, από μία τέτοια συντεχνία;

Το γενικότερο ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολήσει οποιονδήποτε έχει ως εξής:

πώς σου φαίνεται το γεγονός ότι ένα σωματείο συγκεκριμένων μόνο μηχανικών (ΤΕΕ) έχει αποκλειστικό θεσμικό ρόλο για την παροχή συμβουλών στην πολιτεία σε θέματα του συνόλου του κλάδου των μηχανικών εκπροσωπώντας -θεσμικά- και τα μη μέλη του, και χωρίς εκείνα να μπορούν να συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις;

 

Παράθεση

Το γεγονός ότι στο Σύνταγμα η Ανώτερη εκπαίδευση ήταν μέχρι 3 χρόνια, επί ΑΣΤΕΜ, εμφανίζονταν οι σπουδές ως 3 χρόνια και 6 μήνες πρακτική άσκηση. Μετά εντάχθηκε η πρακτική άσκηση στο πρόγραμμα των ΣΤΕΦ και έγιναν 7 εξάμηνα, που ναι μεν ξεπέρασαν τον περιορισμό της Ανωτέρας, αλλά δεν ονομάστηκαν Ανωτάτης, κάτι το οποίο έγινε το 2001 με την προσθήκη του 8ου εξαμήνου. 

"Παζάρι" η επιστημονική εξέλιξη των σπουδών των μηχανικών Τ.Ε.;

Μιλάμε για το γεγονός της διαρκούς βελτίωσης των σπουδών, της ειδίκευσης, της επιστημονικής κατάρτισης, των φοιτητών αυτών.

 

Παράθεση

Χώρια που δέχτηκαν να γεμίσουν τμήματα τει, όλη την χώρα και από 5 τμήματα πολιτικών που υπήρχαν με 80 εισακτέους, 40 δομικούς και 40 συγκοινωνιακούς το καθένα, βρέθηκαν πάνω από 10 με τριπλασιασμό των εισακτέων, ίσως και παραπάνω. 

Μακάρι να γέμιζαν και τα χωριά με ΑΕΙ. Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα σε αυτό.

Θα συζητήσουμε πραγματικά αν ο εκάστοτε απόφοιτος των ΑΕΙ είναι ικανός στο επάγγελμά του και την επιστήμη του, όχι ανάλογα με τις σπουδές του, αλλά με βάση τις πολιτικοκοινωνικές ιδεολογίες και δοξασίες του καθενός;

Θα σου φαίνονταν εύλογη η αμφισβήτηση του πτυχίου ενός διπλωματούχου πχ. ΕΜΠ ή Πολυτεχνείου Ξάνθης υπό το επιχείρημα ότι η σχολή αυτή δεν θα έπρεπε να διατηρεί τόσες θέσεις φοίτησης, βάσει των προσωπικών ιδεολογιών οποιουδήποτε;

Η τυπική επιστημονική κατάρτιση του καθενός κρίνεται αποκλειστικά από τις σπουδές που έχει περατώσει. 

 

Συνοψίζοντας: συζητάμε για το πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων απόφοιτων των ΑΕΙ, που σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο αντισυνταγματικά και παράνομα δεν έχει ήδη ρυθμιστεί.

Γιατί μπλέκουμε με διάφορες υποθέσεις και δοξασίες;

Edited by Παπλωματούχος Μηχανικός
Link to comment
Share on other sites

Επειδή  το εξαντλήσαμε το θέμα, απλά και μόνο για την αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας, οι σχολές Υπομηχανικών, καταργήθηκαν το 1970 και τις διαδέχθηκαν οι ΑΣΤΕΜ Αθήνας και Πειραιά, για την ΑΣΥΑ και η ΑΣΤΕΜ Θεσσαλονίκης για την ΑΣΥΘ.

Αρα υπομηχανικοί ήταν οι πτυχιούχοι που μπήκαν μέχρι το 1969 και αποφοίτησαν κάπου στο 1973.

Από το 1970 οι ΑΣΤΕΜ πέραν των προαναφερομένων, δημιουργήθηκαν σε Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο και οι πτυχιούχοι τους ήταν τεχνολόγοι μηχανικοί, οι δε πτυχιούχοι Υπομηχανικοί εξομοιώθηκαν με αυτούς των ΑΣΤΕΜ, ενώ από το 1983 και μετά με την ίδρυση των ΤΕΙ, οι πτυχιούχοι ΑΣΤΕΜ εξομοιώθηκαν με αυτούς των ΤΕΙ, σύμφωνα με νόμους και αποφάσεις υπουργών, αλλά και το ΣτΕ. 

Οπως σου έγραψα, το μόνο διάταγμα που παραμένει σε ισχύ είναι αυτό των υπομηχανικών του 1972. 

Αυτό του 1973 που αφορούσε τους πτυχιούχους ΑΣΤΕΜ, ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ενώ την ίδια τύχη είχε και το 318/94 διάταγμα, που αφορούσε τα ΤΕΙ και τους προηγούμενους. 

Μετά το 2001 νομίζω δεν υπήρξε άλλη προσπάθεια. Αλλωστε νωπή είναι η δήλωση Γαβρόγλου για το θέμα των ΕΔ.

Τέλος σχολές σύντομου κύκλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπήρχε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα Γερμανία, Μ. Βρεττανία κλπ, οι οποίες μετά την ισχύ της Μπολώνια, μετατράπηκαν σε πανεπιστήμια και πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών και κάτι ανάλογο έγινε και εδώ το 2019.

Τώρα τι θα γίνει με τους παλιούς, μάλλον οι καλένδες δείχνουν τον δρόμο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Bas said Εμένα το πτυχίο μου, ως πτυχιούχου ΑΣΤΕΜ, γράφει Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, κατεύθυνση Δομικών Εργων. 

To δικό μου πάντως γράφει :  Τμήμα Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών, Κατεύθυνση Δομικών Εργων. 

Ετσι για την αποκατάσταση  ............................

Link to comment
Share on other sites

Εκεί στον Πηνειό, τα έγραφαν όπως τα λέω πάντως...🙂

Το ξαναείδα τώρα και το αντίγραφο του 1981 και ο πάπυρος που μας έδωσαν 10 χρόνια μετά...😎

Η μόνη διαφορά, ότι στο πρώτο γράφει Ανωτέρα, ενώ στο δεύτερο Ανώτερη, γιατί είχε επέλθει η Αλλαγή...😇

Edited by BAS
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.