Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βάρος μωσαϊκού και αφαίρεση του σε ανακαίνιση


Obi

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Είμαι σε φάση ανακαίνισης διαμερίσματος του 2ου ορόφου. Η αρχική άδεια οικοδομής του 1969 και η άδεια του 2ου ορόφου του 1971.

Το διαμέρισμα είναι μικρό, με επιφάνεια 38τμ και θέλω να αντικαταστήσω το μωσαϊκό με πλακάκι αλλά σκέφτομαι ν' αφαιρέσω το παλιό μωσαϊκό για να μην προσθέσω επιπλέον βάρος στην οικοδομή.

Ήδη σε ανακαινίσεις δύο διαμερισμάτων, ένα του 1ου ορόφου και ένα του ισογείου (με ημιυπόγειο από κάτω) έχει ακολουθηθεί η κλασική λύση της κόλλησης των πλακιδίων πάνω στο προϋπάρχον μωσαϊκό, οπότε φαντάζομαι ότι έχει επιβαρυνθεί η οικοδομή.

Το ερώτημα μου είναι, εάν η αφαίρεση του μωσαϊκού και η χρήση σύγχρονων υλικών για το γέμισμα του δαπέδου, μαζί με το πλακάκι, είναι καλύτερη λύση όσον αφορά το βάρος και την στατικότητα της οικοδομής.

Όλοι οι πλακάδες που έφερα, μου είπαν ότι δεν συμφέρει από οικονομικής άποψης αλλά δεν μου διευκρίνισαν τι είναι πιο κοστοβόρο. Η αφαίρεση του μωσαϊκού; Αυτό θα το κάνω εγώ. Τα υλικά για το γέμισμα;

Δυστυχώς το σχέδιο του μωσαϊκού δεν μου επιτρέπει να το κρατήσω αλλιώς θα το έκανα μετά χαράς.

Η καθοδήγηση σας πολύτιμη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by Obi
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που σε συμφέρει (από κάθε άποψη) είναι η επικόλληση πλακιδίων στο υπάρχον δάπεδο. Μοναδικό πρόβλημα, η (ενδεχομένως κακή) επιπεδότητά του. Αντιμετωπίζεται όμως σχετικά εύκολα.

Σίγουρα προστίθεται επί πλέον φορτίο στο το ήδη υπάρχον, αλλά το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση αποξήλωσης. Η τσιμενοκονία (υπόστρωμα) έδρασης έχει περίπου το ίδιο βάρος με το μωσαϊκό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! 

Βασικά από online έρευνα αγοράς που έκανα, μόνο για να βάλω αφρομπετό ώστε να φέρω το δάπεδο στο κατάλληλο ύψος, θέλω πάνω από 4000 ευρώ για τα 38-39τμ.

Πιθανότατα να υπάρχουν καλύτερες τιμές αλλά και πάλι είναι ένα σοβαρό έξοδο, το οποίο έχω όλη την διάθεση να κάνω εάν είναι να μην επιβαρύνω την οικοδομή.

Επίσης, έχετε απόλυτο δίκιο ότι η επιπεδότητα του μωσαϊκού δεν είναι ένα από τα highlights του. Πως θα μπορούσα να την βελτιώσω;;

Πλακάς που ζήτησα την γνώμη του, μου είπε για υπόστρωμα τσιμεντοκονίας αλλά και πάλι επιπλέον βάρος.

Το βασικό πρόβλημα είναι τα σημεία που "γυρνάει" το μωσαϊκό για να σχηματίσει το σοβατεπί και σκέφτομαι μήπως το φέρω λίγο στα ίσια του με ένα τροχό.

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια σας.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάσου όταν θα χρειαστεί να σπαστεί το μωσαικό τι έχει να γίνει με το κομπρεσέρ... Μακάρι να σπάσει εύκολα αλλά μπορεί να φάει και 2 μέρες δουλειά+ μπάζα+ταλαντώσεις+σκόνη+όχληση των όμορων διαμερισμάτων

Το έχω επιχειρήσει σε μπαλκόνι λόγω μη κλίσεων για τα όμβρια και η κατάσταση ήταν απελπιστική. Δεν έσπαγε με τίποτα.

Για το αφρομπετόν δεν συμφωνώ. Δεν έχει αντοχές, δεν είναι για αυτή τη δουλειά.

Προτείνω τοποθέτηση πλακιδίων πάνω στο μωσαικό. Το πρόσθετο βάρος θα είναι περίπου 30-40 κιλά/τ.μ. (κόλλα+πλακάκι). Δεν το θεωρώ απαγορευτικό αν δεν υπάρχουν στατικά προβλήματα στο κτήριο. Τσέκαρε την οροφή του κάτω διαμερίσματος για τυχόν ρηγματώσεις.

Ειδικά για τα σοβατεπί μην ανησυχείς ο πλακάς σου θα κάνει τα δέοντα για να βγάλει το μωσαικό, μην ασχοληθείς.

Πάντως εγώ τα δάπεδα απο μωσαικό τα αγαπώ και δεν θα το αφαιρούσα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Πόσο είναι το ειδικό βάρος του μωσαϊκού ;

 

H ίδια δημοσίευση σε διαφορετικά θέματα και ενότητες του φόρουμ δεν επιτρέπεται. Παραμένει σε ισχύ μόνο η παρούσα. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. akis73

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Αν το δάπεδο του μωσαϊκού έχει πάχος έξι εκατοστά πως υπολογίζω το βάρος; Υπολογίζω  για τους τρεις πόντους 80κιλα και για τους άλλους τρεις; Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι οι έξι πόντοι μωσαϊκού δεν ζυγίζουν 160 κιλά και κάποιο άλλο υλικό υπάρχει κάτω από τους πρώτους πόντους. Οπότε αυτό που ρωτάω είναι αν ξέρει κάποιος μια καλή εκτίμηση για το πώς θα το υπολογίσω. Αναφέρομαι στα μωσαϊκά που βρίσκουμε σε παλιές κατοικίες. Τι συνηθίζονταν να χρησιμοποιείτε ως υλικό έδρασης του μωσαϊκού σε παλιές κατοικίες του 60-70 και τι βάρος είχε αυτό το υλικό;

Edited by drniki
Link to comment
Share on other sites

Αν ρωτάς από επιστημονικό ενδιαφέρον, ακρίβεια θα έχεις μόνο αν αφαιρέσεις 1 τμ και το ζυγίσεις.

Αν ρωτάς για το τι θεωρούσε ο τότε μηχανικός της κατασκευής στους υπολογισμούς του, αυτός έβλεπε 180 κιλά στο τετραγωνικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.