Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021 - Κλήρωση Επιθεωρητή Β' ΠΕΑ


Recommended Posts

Δεν είναι δύσκολη η διαδικασία. 
Η πλατφόρμα των κληρώσεων σε καθοδηγεί. Μόλις τελειώσεις το ΠΕΑ, πατάς ολοκλήρωση εκεί και ενεργοποιείται στην βασική πλατφόρμα να τραβήξει ο σύμβουλος το ΠΕΑ σου. Μετά κάθεσαι και συμπληρώνεις κουτάκια του πίνακα 6, όπως κάνεις στον πίνακα 3.

Το μόνο δύσκολο, είναι από την πλευρά της κυβέρνησης να ενεργοποιήσουν το κουμπάκι να προχωράμε στην επόμενη φάση. 2-3 χρόνια που έχει ξεκινήσει το ΕΚΟ 2021, δεν το έχουν φτιάξει ακόμα. Νομίζω ζορίζονται.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 134
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα.

Έχω βάλει σε διαμέρισμα 60τμ δύο κλιματιστικά 12ρι+9ρι (κάτοψη). Με τελικές μονώσεις τοίχοι 13εκ, δώμα 18εκ+περλομπετό. Και έχει και ξύλινα κουφώματα με ενεργειακά τζάμια. Κλιματική ζώνη Α. Τα έβαλα να δουλεύουν και μέτρησα όλα τα δωμάτια και τον εξωτερικό χώρο.
Το καθαρό εμβαδό των χώρων είναι 50τμ και στα online calculators, προτείνουν 20KBTU/h και έχω 21KBTU/h.
Ο συνάδελφος που κάνει το Β-ΠΕΑ, θέλει να βάλει τα δύο δωμάτια χωρίς μονάδες με θεωρητικό σύστημα (στο σύνολό τους). Το οποίο είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί τα φορτία είναι πολύ λιγότερα από το σενάριό του.

Στην ΤΟΤΕΕ σελ. 104 λέει: "Ο σχεδιασμός του συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα". 

Του έχω υπολογίσει θερμικές ροές από δωμάτιο σε δωμάτιο, του μέτρησα το σπίτι, του στέλνω και το σχεδιάκι παρακάτω, να το βάλει στο σκαρίφημά του.

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Υ.Γ.
Του πρότεινα να βάλω και ένα βεντιλατέρ μεταφοράς θερμότητας δωματίων ή να το βάλει στο σενάριο-πρόταση.

Υ.Γ. 2
Το διαμέρισμα ξεκίνησα να το θερμαίνω από το βράδυ της προηγούμενης ώρα 24:00 και θερμοκρασίες έξω 19°C και μέσα 20°. To επόμενο πρωί στις 8:00, είχε τις παρακάτω ενδείξεις (έξω έπεσε 5° μέσα, ανέβηκε μέσο όρο 6°C σε 8 ώρες), άρα οι μονάδες το σηκώνουν το διαμέρισμα.

κατόψεις-όψεις vol 1 2.Model.jpg

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Κατά την άποψη μου, αφου επέλεξες ως σύστημα θέρμανσης με τοπικά Α/C, συνεπώς για θέρμανση = 1 (δηλ. θερμαίνεται όλο το σπίτι 60τμ), το κάθε υπνοδωματιο θα πρέπει να έχει δικό Α/C (έχεις βάλει στο ένα).

Στο καθιστικό-κουζίνα (6Χ4,80 = ~ 30τμ), έχεις βάλει ένα 12αρι που αρκεί μόνο για αυτό το χώρο, συνεπώς δεν έχει τη δυνατότητα να θερμαίνει και το άλλο υπνοδωμάτιο, ανεξάρτητα αν γίνεται μεταφορά θερμάοτητας στους άλλους χώρους.

Στο μπάνιο τι σύστημα θέρμανσης έχεις?

Έκανες μετρήσεις με εξωτ. θερμοκρασία 190 ...αν είναι έξω 0-50, πιστεύεις οτι χώροι θα έχουν τις θερμοκρασίες που γράφεις στο σχέδιο?

Πίστεψε με ... με τίποτα!

 

Εκτιμώ οτι καλά κάνει ο συνάδελφος και βάζει στους υπόλοιπους χώρους το θεωρητικό σύστημα, γιατί δεν εφαρμόζεται η ΤΟΤΕΕ 1.

 

Αλλά ας πουν κι άλλοι συνάδελφοι την άποψη τους.....

  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως με τον συνάδελφο dib….. Δεν έχουμε να κάνουμε με ενιαίο χώρο…. 
Κ.Α. στα δυο δωμάτια χωρίς θερμαντικό σώμα…..

Χωρίς καμία μομφή σε κανέναν συνάδελφο θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν συστήματα ΘΨΚ στα πλαίσια των Εξοικονομώ θα πρέπει να «συζητούνται » πριν και μετά με Μηχανολόγο-Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και μάλιστα αρκετά έμπειρο για να αποφεύγονται τέτοια θέματα ….

Edited by pggiotas
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε @pggiotasσυμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα σου!

 

Συνάδεφοι χωρίς καμμία διάθεση και πρόθεση να μειώσω κάποιον με τις γώσεις του,ειδικά τα προγράμματα εξοικονωμώ δεν είναι ... είδα φως και μπήκα!

 

Απαιτούνται όλα αυτά που αναφέρει ο συνάδελφος @pggiotas ... αλλιώς είναι cazi amari!!! 😀 (που λένε και οι ιταλοί), τόσο για τον ωφελούμενο όσο και για τον Α' του ΠΕΑ.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, δεν έχω ξεκαθαρίσει κάτι

Μποροούμε να ζητήσουμε από τον ωφελούμενο αμοιβή μεγαλύτερη της "νόμιμης" ή υποχρεούμαστε να πάμε με την ορισμένη από το πρόγραμμα αμοιβή ;

Επίσης είναι θεμιτό να μιλήσουμε με τον ωφελούμενο από πριν ; 

Π.χ. εάν θέλουμε να συμφωνήσουμε σε μια αμοιβή, δε θα ήταν καλό να υπάρχει γραπτή επικοινωνία με τον ωφελούμενο για να μας το επιβεβαιώσει γραπτώς ;  

 

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να ζητήσεις ότι θέλεις αλλά είναι δύσκολο να πάρεις περισσότερο από το επιδοτούμενο γιατί δυστυχώς αυτό το ποσό έχει περάσει στην συνείδηση του πελάτη ως το μέγιστο....

Ενα άλλο ζήτημα είναι πως θα επικοινωνήσεις από πριν με τον πελάτη αφού τα στοιχεία επικοινωνίας (αν δεν κάνω λάθος) τα λαμβάνεις αφού κάνεις αποδοχή....

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ…. Δεν βλέπω επομένως τον λόγο να μην συνεννοηθείς από πριν….

Να έχεις βέβαια κατά νου τον αριθμό των εν. επιθεωρήσεων που μπορείς να μην αποδεχτείς σε περίπτωση μη συμφωνίας ….

Link to comment
Share on other sites

@dib
Στο σχέδιο δεν είναι υπολογισμοί. Οι τιμές είναι από μετρήσεις. Δεν χρειάζομαι να αποδείξω το αποτέλεσμα των μετρήσεων. Μόνο να το εξηγήσω και να κάνω αναγωγή από τις μετρήσεις: 14°C έξω-27°C θερμαινόμενα-23°C μη θερμαινόμενο σε 2°C έξω - 20°C(+18)  θερμαινόμενα- ??°C μη θερμαινόμενο
Το λουτρό δεν έχει μονάδα. 
Είπα ότι ήταν 19°C έξω στην εκκίνηση της θέρμανσης και 20°C μέσα (σε όλους τους χώρους) και στην τελική μέτρηση είναι ότι βλέπετε στο σχέδιο.

Το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο είναι να κάνω αναγωγές με την μέθοδο των τριών και να προκύψουν θερμοκρασίες, έξω 2°C, θερμαινόμενα 20°C και μη θερμαινόμενο 14,5°C.

O υπολογισμός Pgen από τον τύπο της ΤΟΤΕΕ δίνει απαίτηση φορτίων 3,85KW και έχω εγκατεστημένα περίπου 6KW (λίγο παραπάνω).
Αυτά είναι τα δεδομένα του συστήματος προ πράξεων.

Πειραματικά θα το δοκιμάσω όταν κάποια στιγμή έρθει ο Χειμώνας (ενδεχομένως να έχω προλάβει να εγκαταστήσω και το βεντιλατέρ που θέλω και να κάνω και τις δύο μετρήσεις και να επανέλθω). 

Θεωρητικά ήθελα να δω τι ισχύει (που να εξηγεί τα ευρύματα) και πώς θα το χειριζόμουν σε ΠΕΑ. Γενικά είμαι υπέρ της όσο δυνατόν καλύτερης προσομοίωσης της πραγματικότητας από το ΠΕΑ.

Υ.Γ.
Με τον συνάδελφο πάντως διαφωνούσαμε στο τι κάνουμε στα ΠΕΑ. Στο θεωρητικό συμφωνούσαμε.
Επίσης επειδή βγήκε έτσι κι αλλιώς Β+ που χρειαζόμουν για το εξοικονομώ, δεν το ζαλίσαμε πολύ. Πλεόν η συζήτηση είναι θεωρητική/ για άλλες περιπτώσεις.

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.