Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά σε στέγες (πότε εντάσσεται μία μικρή επιχείρηση; )


Recommended Posts

Χαίρεται. Στην ΚΥΑ που ανακοινώθηκε σχετικά με το νέο πρόγραμμα "φωτοβολταικά σε στεγες" αναφέρει ότι μπορούν και μικρες επιχειρήσεις να ενταχθούν. Ποιο είναι τι κριτήριο για να ονομαστεί μια επιχείρηση μικρή, ποιός το καθορίζει? Εγώ μπορει να έχω μια επιχείρηση "μεγάλη" και να θέλω να βάλω στη στέγη μου φωτοβολταικά μέχρι 10 κιλοβατ (εννοώντας πάντοτε στο πρόγραμμα φωτοβολταικά σε στεγες). Το ελέγχει κανείς??

Και κάτι ακόμα, το παραγόμενο ρεύμα από τα φωτοβολταικά είναι μόνο για πώληση στη ΔΕΗ ή μπορει να χρησιμοποιηθεί και από τον κύριο της εγκατάστασης?

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή μικρή επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει άμεσα στο πρόγραμμα αρκεί να υπάρχει σύνδεση με την ΔΕΗ. Δηλαδή το κτίριο στο οποίο θα γίνει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος να διαθέτει μια "χελώνα" σύνδεσης στο δίκτυο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλετκρισμού. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό ως 10 άτομα και τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, δικαίωμα ένταξης έχουν είτε οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από τον διαχειριστή έπειτα από συμφωνία του συνόλου, είτε ένας εξ αυτών μετά την παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους

Link to comment
Share on other sites

Dimitris για το 2ο που ρωτάς, για να χρησιμοποιήσει το παραγώμενο ρεύμα ο κύριος της εγκατάστασης θα πρέπει το ρεύμα αυτό να αποθηκεύεται κάπου, δηλαδή σε συσωρευτές-μπαταρίες, ώστε να χρησιμοποιηθεί αργότερα. τέτοια συστήματα συναντάμε σε αυτόνομες οικίες ή γενικά εκεί που δεν υπάρχει η ΔΕΗ με λίγα λόγια. με κάποια επιφύλαξη νομίζω αυτό δεν γίνεται που αναφέρεις. ή είσαι συνδεδεμένος με τη ΔΕΗ και σου αγοράζει το ρεύμα, ή δίνεις ρεύμα αποθηκεύοντας το σε μπαταρίες για κτίσματα που δεν έχουν σύνδεση με τη ΔΕΗ. Δεν γνωρίζω εάν αυτό γίνεται συνδυαστικά ή τεχνικά. οι μηχανολόγοι που έχουν ασχοληθεί θα μας βοηθήσουν περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν σε συμφέρει να χρησιμοποιείς το ρεύμα των Φ/Β . Το πουλάς στη ΔΕΗ 0,50€/kwh και

το αγοράζεις απο τη ΔΕΗ με το τιμολόγιο που ισχύει περίπου 0,20€/kwh και κάθε μήνα σου ερχεται η επιταγή μετα τον συμψηφισμό.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και με τον ισχύοντα νόμο και τις τρέχουσες τιμές ΔΕΝ σε συμφέρει να το καταναλώνεις. Ο maik στο εξήγησε ήδη παραπάνω. Γενικά οι αυτόνομες λύσεις συνήθως χρησιμοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν μπορεί να πάει ή είναι ασύμφορο οικονομικά να πάει η Δ.Ε.Η.. Πάντως, σίγουρα γίνεται να χρησιμοποιείς το ρεύμα που παράγεις (με μπαταρίες πάντα για αποθήκευση). Από κει και πέρα είναι νομίζω στο χέρι της Δ.Ε.Η. αν μπορείς να μείνεις ταυτόρονα συνδεδεμένος και σε αυτήν (δηλαδή να παίρνεις ρεύμα από αυτήν όταν πχ δεν έχεις στις μπαταρίες).

 

Γενικά για τις επιδοτήσεις κλπ, έχω να πω το εξής: Θα έπρεπε τα κίνητρα που δίνει το κράτος να είναι περιβαλλοντολογικά και όχι οικονομικά. Δηλαδή, αντί να σου αγοράζει ακριβά την kWh από Φ/Β, θα έπρεπε απλά να σε επιδοτεί ώστε πχ να πάρεις πολύ φθηνότερα τα πάνελς. Έτσι, αυτός που θα βάλει να το κάνει όχι για να βγάλει τα τρελά λεφτά (όπως εσφαλμένα νομίζουν πολλοί τώρα) αλλά να το κάνει γιατί θέλει να είναι πιο φιλικός με το περιβάλλον (και να έχει μια οικονομία στο ρεύμα - θα παράγει ρεύμα με τα πάνελς τα οποία θα είναι φθηνά). Τέλος πάντων, αυτή είναι απλά η γνώμη μου και μόνο...

Link to comment
Share on other sites

Είστε σίγουροι ότι μπορεί καταναλωτής, την ενέργεια που παράγει στιγμιαία η μονάδα ΦΒ να την πουλά στην ΔΕΗ;

Ρωτώ, διότι μπορεί, και λογικά, να υποχρεώνεται ο καταναλωτής/επενδυτής να απορροφά κατά προτεραιότητα την δική του παραγωγή ενέργειας από το ΦΒ, και την περίσσεια να πουλά στην ΔΕΗ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Βέβαια η σκέψη μου είναι η ίδια με αυτή του CostasV γι'αυτό κα υπέβαλα αυτή την απορία.

Link to comment
Share on other sites

Από πρώτη ιουλίου θα ισχύει το θεματάκι για τα φωτοβολταικά στίς στέγες. Μέχρι 10 KW. Μιλάμε για διασυνδεδεμένα συστήματα με αμφίδρομο ρολόϊ που την περίσσεια του ρεύματος θα την αγοράζει η δεη έναντι 0,55 ευρω την κιλοβατώρα.

 

3. Η τιμή της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο ορίζεται σε 0,55 Ευρώ/kWh για τις Συμβάσεις Συμψηφισμού που συνάπτονται τα έτη 2009, 2010, 2011. Η τιμή μειώνεται κατά 5% ετησίως για τις Συμβάσεις Συμψηφισμού που συνάπτονται το διάστημα από 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2019.

 

6. Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση της ενέργειας που καταναλώνεται. Ως παραγόμενη ενέργεια νοείται η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα μείον την ενέργεια που τυχόν αυτό απορροφά από το Δίκτυο για ίδια κατανάλωση. Η πίστωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθεί τους κύκλους χρέωσης της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλο προμηθευτή, ο οποίος για το σκοπό αυτό καταχωρεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος σχετική πιστωτική εγγραφή. Στην περίπτωση αυτή ο εν λόγω λογαριασμός επέχει θέση τιμολογίου αγοράς για την ενέργεια που διατίθεται από τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος. Παράλληλα, η ΔΕΗ ΑΕ ή άλλος προμηθευτής χρεώνει τον ΔΕΣΜΗΕ που τηρεί τον Ειδικό Λογαριασμό των διατάξεων του άρθρου 40 του Ν. 2773/1999, με το συνολικό ποσό της δαπάνης των εκκαθαρίσεων όλων των κυρίων των φωτοβολταϊκών που του αναλογούν σε μηνιαία βάση επισυνάπτοντας σχετική αναλυτική κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Και για να διευκρινίσω μια λεπτομέρεια. Αν παράγεις πχ 5.000kWh το διμηνο και καταναλώσεις 6.000 kWh θα πάρεις στο τέλος 5000*0,55 - 6000*0,12 = 2,030€ σε πιστωτικό λογαριασμό (κέρδος) αφού ο συμψηφισμός είναι λογιστικός.

Link to comment
Share on other sites

@costasv : αν ίσχυε αυτό που λες κανείς δε θα έβαζε γιατί έτσι θα ήταν ασύμφορο. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η παραγωγή έχουν αντιμετωπιστεί σαν δυο εντελώς διαφορετικοί παράγοντες άρα δεν εμπλέκεται ο ένας στον άλλον μέσω διαφοράς παραγωγής κατανάλωσης επί 55λεπτα. Δες τον υπολογισμό του σταυρου από πάνω.

 

@samdreamth : πολύ ωραία η σκέψη σου αλλά μέσα απ την αγορά αυτήν σου λέω ρητά το αντίθετο. Έγινε ολόσωστα. Πρέπει να επιδοτείται η παραγωγή και ΜΟΝΟ κ καθόλου η αγορά. Αλλιώς κάποιοι θα έπαιρναν ό,τι φθηνό μη αποδοτικό βρίσκουν μπροστά τους θα έκαναν και μια εγκατάσταση της πλάκας μιας και θα απόσβεναν χαλαρά. Το θέμα είναι να δώσεις ρεύμα στο δίκτυο. Και στα πάρκα πολύ κακώς έδωσαν επιδοτήσεις πάγιες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.