Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραχώρηση λωρίδας σε υφιστάμενο δρόμο εντός οικισμού


Recommended Posts

θες να κανεις παραχωρηση μεχρι το "ημιπλατος", μεχρι τα 4...

[οπως τα λενε οι συναδελφοι, ακριβως πανω απο την ερώτησή  σου]

Αλλά πρεπει να φαινονται στο υποθηκοφυλακειο τα "παραχωρημενα"

Αλλα να ρωτησω,

αυτος ο ιδιωτικος δρομος,  πού οδηγει και τί διαχωριζει  και σε ποιον ανηκει?

[ενα απλο σχεδιακι , όλο  και κατι  θα εδειχνε..]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

42 λεπτά πριν, Megapad said:

Ευχαριστώ συνάδελφε. Πάω για ο.α. και θέλω να είμαι κατοχυρωμένος. Θα κάνω αίτηση στο Δήμο. Αυτο που δεν κατάλαβα στην απάντηση σου είναι το εξής: Αν ο δρόμος είναι Δημοτικός μετά το 85 δεν απαιτείται η παραχώρηση?

Αν η απόφαση οριοθέτησης ορίζει 4 μ απαιτούμενο πλάτος οδών τότε θα πρέπει να παραχωρήσεις. Στα γωνιακά παραχωρείς και στους 2 δρόμους. Στον ένα δρόμο έχεις 5 μ οπότε δεν παραχωρείς (εκτός και αν υπάρχει άλλη απόφαση Νομάρχη που όρισε μεγαλύτερα πλάτη, π.χ 6 μ).  Στον άλλο-αν αποδειχθεί ότι είναι κοινόχρηστος δρόμος, παραχωρείς.

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, Megapad said:

...Αν ο δρόμος είναι Δημοτικός μετά το 85 δεν απαιτείται η παραχώρηση?

Παραχώρηση απαιτείται σε κάθε περίπτωση που το (ημι)πλάτος υπολείπεται του απαιτούμενου.

Το 85 είναι οριακό διότι οι δρόμοι που δημιουργήθηκαν μετά (το ΠΔ για τους οικισμούς), ενδέχεται να έχουν προέλθει από εξ ολοκλήρου παραχώρηση σε κ.χ., οπότε θα χρειαστεί κύρωση. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγεις αυτή τη διαδικασία, πάρε τη βεβαίωση που ανέφερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επανέρχομαι στο θέμα καθώς έχω συλλέξει τα περισσότερα δεδομένα! Το οικόπεδο μου είναι το 1. Τα συμβόλαια του από το  1971 έως το 2005 αναφέρουν ιδιωτική οδό. Το συμβόλαιο του οικοπέδου 2 που είναι του 75 και εκ τότε δεν έχουν συντάξει άλλο αναφέρει πως συνορεύει με 'σούδα'. Το συμβόλαιο το οικοπέδου 3 που είναι του 90 αναφέρει δημοτική οδό 3 μέτρων και παραχωρεί 1 μέτρο για να εκδόσει ο.α...
Στο υποθηκοφυλακείο μου ανέφεραν πως εφόσον το συμβόλαιο μου αναφέρει ιδιωτικό δρόμο ΔΕΝ πρόκειται να μου μεταγράψουν καμία απολύτως παραχώρηση!
Άρα το ερωτήμα μου συνάδελφοι παραμένει:
1)Παραχωρώ δρόμο ή δεν παραχωρώ? Εχει δικαίωμα το υποθηκοφυλακείο να μου αρνηθεί την μεταγραφή?
2)Αν είναι ιδιωτικός δρόμος - δλδ εδαφική λωρίδα ιδιόκτητη, τότε ή θα πρέπει να κολλήσω στο όριο του οικοπέδου ή να τραβηχτώ 2,5 μέτρα. Επειδή το οικόπεδο είναι πολύ στενό θα αναγκαστώ να κολλήσω σε κάποια σημεία. Ως εκ τούτου γι'αυτο ρωτάω με εμμονικό τρόπο...μην καταλήξω να σχεδιάζω σπίτι σε λωρίδα που θα έπρεπε να παραχωρηθεί!

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Model (1)_001.tif

Link to comment
Share on other sites

Από το σχέδιο προκύπτει ότι ο "ιδιωτικός δρόμος" ωφελεί μόνο το 3. Το πρόβλημα είναι στο συμβόλαιο του 2005 που (απαραδέκτως) αναφέρει "ιδιωτική οδό", ειδικά όταν συνοδεύεται από τοπογραφικό. 

Προσωπικά, θεωρώ ότι ο δρόμος είναι κοινόχρηστος (Δημοτικός). Για να ξεκολλήσεις, δες πώς μπορεί να διορθωθεί ο τίτλος του 2005.

Αν όμως είναι "ιδιωτικός", δεν μπορείς να προβείς σε παραχώρηση, και συνεπώς σε μεταγραφή της πράξης. Στην περίπτωση αυτή, έχεις επαφή με άλλη ιδιοκτησία.

Μια καλή λύση (αλλά είναι χρονοβόρα) που την αποδέχεται και το Υποθ/κείο, είναι να βγει δικαστική απόφαση περί του χαρακτηρισμού του δρόμου και του χρόνου έναρξης της κοινοχρησίας. Είναι σχεδόν η ίδια διαδικασία που έχουμε περιγράψει για τις χρησικτησίες.

 

Link to comment
Share on other sites

σωστα

[τετρις καλημερα]

 Αν μιλαμε για τον "δρομο" λωρίδα" "σουδα" μεταξυ του 1  και 2...

Τι να παραχωρησει και γιατί?

το 1 εχει προσωπο σε δημοσιο δρομο

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει όμως πλήρη γνώση για τον δρόμο που αναγράφεται (εσφαλμένα όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε) ως "ιδιωτικός". Αν δηλαδή ο λεγόμενος ιδιωτικός δρόμος αποδειχθεί κοινόχρηστος τότε για να έχει οικοδομησιμότητα οφείλει να παραχωρήσει εδαφική λωρίδα και στο μήκος της πλευράς οικοπέδου που έχει πρόσωπο σε αυτόν, εφόσον βεβαίως ο "ιδιωτικός δρόμος" έχει πλάτος μικρότερο των 4 μ ή όσο ορίζει η σχετική απόφαση για τους οικισμούς της περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

παυλε,

συμφωνω

απλα ελαβα σαν δεδομενο οτι προκειται για ιδιωτικο δρομο, μη αναγνωρισμενο σαν δημοτικο.

Εν τελει, - σε  περίπτωση που ο δρομος ειναι δημοτικος - δεν ειναι το υποθ/κειο αυτο που θα δεχθεί ή θα αρνηθει την μεταγραφη της παραχωρησης.

Εξαρταται απο τον Δημο, προς τον οποιο θα γινει η προταση παραχωρησης.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

στις αποστάσεις του μελλοντικού κτιρίου συνυπολογίζουμε την λωρίδα που παραχωρήθηκε? δηλαδή έστω ότι πριν την παραχώρηση λωρίδας 1μ το κτίριο είτε κολλόυσε στο όριο είτε τραβιοταν 2,5μ μέσα. Μετά την παραχώρηση λωρίδας 1μ τι επιλογές υπάρχουν ?

 Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν επηρεάζονται οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις από την παραχώρηση. Αυτές είναι, είτε 2,50 μ είτε 0.00 στο απομένον οικόπεδο.  Αυτό που δεν επηρεάζεται από την παραχώρηση είναι η αρτιότητα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.