Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσκόμιση λανθασμένης δήλωσης υπαγωγής Ν. 4495 για σύνταξη Η.Τ.Κ & Προτεινόμενη αντιμετώπιση


Recommended Posts

Καλησπέρα,

τρίτη φορά σε ένα μήνα σήμερα που κάνω αυτοψία σε ακίνητο με τακτοποίηση άλλου συναδέλφου, πάνω στην οποία έχει γίνει συμβόλαιο και βλέπω πολλά τραντχτά θέματα.

Συγκεκριμένα ακίνητο με χρήση αποθήκης που έχει γίνει διαμέρισμα έχει τακτοποιηθεί για υπέρβαση δόμησης λίγων τετραγωνικών λόγω επέκτασης σε κοινόχρηστο, χωρίς να αναφέρεται καν η χρήση!

Ενημερώνω τους ιδιοκτήτες, η υπόθεση προφανώς "κολλάει" λόγω του συμβολαίου και οι ιδιοκτήτες για να μην μπλέξουν δίνουν την ΗΤΚ στο συνάδελφο που έχει κάνει την τακτοποίηση.

Είναι σαν να επιβραβεύεται η προχειρότητα και η άγνοια. Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις?

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος-Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το συναντώ συχνά στα πλαίσια ελέγχων μου. Δυστυχώς επαληθεύεται ότι γράφαμε εδώ προ διετίας. Πολλοί είδαν φως και μπήκαν αγνοώντας παντελώς τις συνέπειες και τις ευθύνες που απορρέουν από την σύνταξη της ΗΤΚ και μετέτρεψαν αυτό το δύσκολο έργο σύνταξης της Η.Τ να φαίνεται στα μάτια των ιδιοκτητών σαν ένα διεκπεραιωτικό έγγραφο το οποίο κατά τη γνώμη τους θα πρέπει να εκδίδεται γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες.. Προφανώς και δεν θα μπορούσες να ολοκληρώσεις μια Η.Τ με λανθασμένη υπαγωγή καθώς αν το έκανες θα έφερες εσύ την ευθύνη της νομιμότητας του ακινήτου. Αυτό που προσωπικά κάνω (μαζί μου και πολλοί άλλοι συνάδελφοι) είναι αρχικά να ζητάμε (ή να αναζητούμε επί πληρωμή φυσικά) πλήρη φάκελο από όλα τα απαιτούμενα για να μελετήσουμε την υπόθεση. Επιπλέον και ίσως αυτό είναι το πιο σοβαρό, όταν υπάρχει δήλωση υπαγωγής από άλλο συνάδελφο ενημερώνω τον ιδιοκτήτη ότι το κόστος ελέγχου θα είναι μεγάλο καθώς το ακίνητο θα ελεγχθεί εξονυχιστικά από την αρχή και εφόσον βρεθούν λάθη και ανακρίβειες ενδέχεται να υπάρξει πρόστιμο , εάν και εφόσον βεβαίως η υπάρχουσα δήλωση μπορεί να διορθωθεί. Αν όχι ή αν αυτός διαφωνεί, η υπόθεση απορρίπτεται και ας τα βρει με τον προηγούμενο που προσέλαβε.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@Aenor Καμία δουλειά δεν ξεκινάει αν δεν δώσω πρώτα προσφορά στον πελάτη, ώστε να μου υπογράψει ιδ. συμφωνητικό, όπου αναγράγονται όλοι οι όροι συνεργασίας μας. Το πρώτο που εξηγώ στον πελάτη είναι ότι η ΗΤΚ δεν είναι πίτσα για να την παραγγείλει, όπως τη θέλει αυτός!!! Η έκδοση ΗΤΚ προϋποθέτει εργασία, την οποια ΑΝ θέλει μου την αναθέτει.

Το πρώτο βήμα των εργασιών είναι η προκαταβολή, η οποία φροντίζω καλύπτει εξ ολοκλήρου και ικανοποιητικά: α) την ενασχόληση της παραλαβής και επεξεργασίας ΟΛΩΝ των απαιτούμενων για δικαιολογητικών, β) την αυτοψία και γ) την σύνταξη τεχνικής έκθεσης αναφορικά με τα ευρήματα επί του ακινήτου.

Αν όλα είναι καλά προχωράμε στην ΗΤΚ, διαφορετικά επιλέγουμε κάποια από τις λύσεις που προτείνονται στην ανωτέρω τεχνική έκθεση, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικό να δεσμεύουν τον πελάτη να συνεργαστεί αποκλειστικά με εμένα. Αντιθέτως η τεχνική έκθεση είναι ένα εργαλείο καθοδήγησης στα χέρια του πελάτη, προκειμένου να επιλέξει ορθά τα επόμενα βήματα του.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Και γω βρίσκω συνεχώς λάθη εκτός βεβαίως της απόκλισης του 2%. Στην πιο απλή περίπτωση ο ιδιοκτήτης μιλάει με τον μηχανικό της τακτοποιησης και το διορθώνει. Στις πιο δύσκολες κάποιοι ειδήμονες επικαλούνται ότι αφού το εμβαδόν είναι στις αποκλισεις δεν χρειάζεται να γινει τιποτα. Λαθος 1000%!Εκεί σταματώ να ασχολούμαι.. 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως με προβληματική ΗΤΚ που εχουν εκδώσει άλλοι ή εχουν κάνει 4495 / 4178 δεν εμπλέκομαι. Τους στέλνω στον προηγούμενο.

Αν αυτός αδυνατεί ( θάνατος , μετανάστευση , διακοπή εργασίας ) τότε μόνο αναλαμβάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.