Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακριβές πόρισμα τελικού ελέγχου


Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Η περίπτωση αφορά άδεια κατά παρέκκλιση σε εκτός σχεδίου.

Το τελικό πόρισμα του ελεγκτή βρίσκει τη θέση του κτιρίου (μια μικρής μεζονέτας 50μ2) σύμφωνη με την οικοδομική άδεια.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τμήμα του κτιρίου έχει χτιστεί περίπου 1 μέτρο μέσα σε αγροτικό δρόμο διανομής.

Αυτό αποδεικνύεται τόσο από τοπογραφικά της Υδομ, από τοπογραφικό ανεξάρτητου συναδέλφου, όσο και από τις

συντεταγμένες του τοπογραφικού της ίδιας της άδειας δόμησης!

Να προσφύγω στην Υδομ δε θα έχει νόημα διότι γνωρίζει την περίπτωση και κάνει τα στραβά μάτια.

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να αναδείξω το θέμα, σε ευήκοα ώτα διότι ο δρόμος αυτός διανομής είναι η είσοδος στο σπίτι μου;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον συνάδελφο βοηθήσει με την απάντηση του.

Link to comment
Share on other sites

Για να το πιάσουμε από την αρχή. Εκδόθηκε μια νόμιμη Ο.Α για ανέγερση μεζονέτας σε γήπεδο εκτός σχεδίου περιοχής αναδασμού. Έγινε τελικός έλεγχος δόμησης θετικός. Ισχυρίζεσαι ότι ο ελεγκτής έδωσε ψευδές πόρισμα;

Ο ελεγκτής ελέγχει σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια της Ο.Α. Αν πχ πήρε με το gps του τα σημεία περιγράμματος της οικοδομής, τα ραπορτάρισε στο autocad και τα αντιπαρέβαλλε με τις εγκεκριμένες συντεταγμένες του δ. κάλυψης, βρίσκοντας τη θέση σωστή, τότε δεν έπραξε λανθασμένα. Αν για κάποιο λόγο η άδεια εκδόθηκε με ψευδή στοιχεία (πχ μερική απόκρυψη πλάτους δρόμου) αυτό είναι άλλο θέμα.  Βεβαίως εντύπωση μου κάνει ο λόγος που κάποιος θέλει να βάλει μέρος της οικοδομής του να πατάει πάνω στο δρόμο (σύμφωνα με τα γραφόμενά σου) ενώ αφενός χτίζει μικρή επιφάνεια, αφετέρου σε ένα εκτός σχεδίου γήπεδο που λογικά είχε άπλετο χώρο να το χτίσει οπουδήποτε μέσα σε αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Ισχυρίζομαι ότι το πόρισμα είναι ανακριβές. Το ψευδές υπονοεί δόλο. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν ασχολήθηκε καν με gps. Eαν το έκανε δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν μπόρεσε να καταλάβει τη διαφορά στις y-συντεταγμένες. 

Το γήπεδο δεν είχε άπλετο χώρο. Είναι μετά βίας 750μ2 (παρέκκλιση) και με πολύ μικρό πυρήνα (17μ2). Η αστοχία της θέσης του κτιρίου (καθώς και του orientation του σε σχέση με την άδεια δόμησης) είναι για μένα αποτέλεσμα βιασύνης και τσαπατσουλιάς. Παρ΄ όλα αυτά ο δρόμος για το σπίτι μου έχει μικρύνει και αυτό θα φανεί όταν οι άλλοι γείτονες φράξουν τα οικόπεδα τους.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε συνάδελφε. Η ροπή προς τις καταγγελίες σε  δημόσιο βήμα δεν κάνει καλό στον κλάδο μας διότι δημιουργεί μια στρεβλή εικόνα στους ιδιώτες που μας διαβάζουν. Η καταγγελία γίνεται όταν έχεις εξαντλήσει κάθε άλλο μέσον  για να βρεις το δίκιο σου (αν το έχεις) και το κυριότερο, είσαι 100% σίγουρος έχοντας αναθέσει σε μηχανικό της ανάλογης ειδικότητας την έρευνα της υπόθεσης και την συλλογή στοιχείων.

Το πόρισμα του ελεγκτή δόμησης δεν το έχουμε και δεν το γνωρίζουμε. Όπως επίσης δεν έχουμε ούτε τις μελέτες του έργου, ούτε εικόνα του ακινήτου και δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε τα όσα ισχυρίζεσαι. Αναφέρεις ότι "η εκτιμησή σου είναι...". Η εκτίμηση δεν αποτελεί απόδειξη. Φαντάζομαι το γνωρίζεις.

Αν λοιπόν είσαι σίγουρος ότι η άδεια έχει εκδοθεί ψευδώς ή κάποιος έκανε πλημμελώς τον έλεγχο ή όλα μαζί, υπάρχουν ένδικα μέσα να προχωρήσεις σε ονομαστικές καταγγελίες. Να τονίσω εδώ, ότι συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργούνται και τα γνωστά "αντίποινα" και ο καταγγελόμενος μπορεί και αυτός με τη σειρά του να προβεί σε καταγγελία στο δικό σου ακίνητο για οποιοδήποτε λόγο ακόμη και σε Ο.Α που μπορεί να εκδόθηκε πολλά χρόνια πρίν.

Με λίγα λόγια, αυτό που προτείνω είναι πρώτα ψυχραιμία. Μετά μελέτη και γνώση με συνάδελφο μηχανικό ανάλογης ειδικότητας. Συζήτηση με τον γείτονα (αν όντως έχει προβεί σε παρανομίες) και ως ύστατη λύση η καταγγελία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kανένας δε μίλησε για καταγγελία. Νομίζω ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή.

Η εκτίμηση μου είναι επιβεβαιωμένη από 2 συνάδελφους τοπογράφους καθώς επίσης και από τις συντεταμένες του Κτηματολογίου. Πραγματικά δε χωράει αμφισβήτηση γι αυτό. 

Το ερώτημα μου είναι πώς μπορώ να διασφαλίσω τα συμφέροντα μου με τον ηπιότερο όπως λες τρόπο. Π.χ. αν επικοινωνήσω με τον ελεγκτή δόμησης και τον πείσω για τους ισχυρισμούς μου, είναι διαδικαστικά σύννομο να τροποποιήσει το πόρισμα του; Διαμεσολάβηση για πραγματογνωμοσύνη (από ΤΕΕ); Κάποιας άλλης μορφής διαιτησίας προβλέπεται? Με άλλα λόγια, τι μπορώ να κάνω πριν την καταγγελία;

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

18 λεπτά πριν, vanmeta said:

..... Με άλλα λόγια, τι μπορώ να κάνω πριν την καταγγελία;

 

με άλλα λόγια δεν υπάρχει .....

Επικουρικά όμως.... τσεκάρατε με τοπογραφικό με κτηματολόγια κλπ...

Με το Διάγραμμα Δόμησης της Άδειας που κτίζουν το οποίο έχει και τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ του περιγράμματος του κτηρίου τσεκάρατε?

Έχεις τα επίσημα σχέδια? 

Αν όχι σου συνιστώ να το κάνεις 

Αν όχι καλές "διασκεδάσεις" στα δικαστήρια τα επόμενα χρόνια.

Υ.Γ.

Κρίνω αναγκαία αφού είσαι τόσο σίγουρος να επικοινωνήσεις με τον κατά νόμο γενικό επιβλέποντα του έργου να παραθέσεις τα δικά σου δεδομένα και φυσικά ο ίδιος θα γνωρίζει πολύ καλά τα δικά του δεδομένα και ξέρει τι έγινε ή που είναι το πρόβλημα (αν υπάρχει)

Edited by Didonis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@vanmeta κακώς δεν έχετε ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να σας φέρει σε επαφή με τους μηχανικούς μελέτης και επίβλεψης, οι οποίοι πιθανόν να έχουν ήδη απαντήσεις στα ερωτήματά σας. 

Οι συντεταγμένες του κτηματολογίου δεν καθορίζουν ιδιοκτησίες, απλά υποδεικνύουν τη θέση κατά προσέγγιση !!!

Εδώ βρίσκουμε κουνημένες ολόκληρες πράξεις εφαρμογής (20-50 εκ. προσωπικά...) αν κι έγιναν με gps... Το κτηματολόγιο πώς να ορίσει συντεταγμένες με ακρίβεια ???

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

2 ώρες πριν, vanmeta said:

Η εκτίμηση μου είναι επιβεβαιωμένη από 2 συνάδελφους τοπογράφους καθώς επίσης και από τις συντεταμένες του Κτηματολογίου. Πραγματικά δε χωράει αμφισβήτηση γι αυτό.  Στη δουλειά μας δεν υπάρχει εκτίμηση τοπογραφικού με το μάτι. Οι δύο συνάδελφοι που "επιβεβαίωσαν", έκαναν επίγειες μετρήσεις? Όσο για τις συντ/νες του Κτηματολογίου (ειδικά σε διανομές), μη βασίζεσαι και πολύ γιατί θα εκτεθείς...

Εκτός σχεδίου παρέκκλιση (σκάρτα 750 μ² !!!) με πρόσωπο σε δρόμο διανομής, δεν υφίσταται. Ακόμη όμως κι αν είχαμε μια τέτοια παρέκκλιση (με πρόσωπο όμως σε Εθνικό, Επαρχιακό ή Δημοτικό δρόμο), υπάρχει υποχρεωτική απόσταση της οικοδομής από τον άξονα του δρόμου, οπότε δεν είναι εύκολο να γίνει λαμογιά. Άρα, μήπως δεν μας τα λες σωστά?

Επίσης, όπωςείπαν οι συνάδελφοι, θα πρέπει να έλθεις πρώτα σε επαφή με μελετητή κι επιβλέποντα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το αγροτεμάχιο είναι ανάμεσα σε δρόμο διανομης και επαρχιακή οδό. Πραγματικά μου κάνει μεγάλη εντύπωση που οι περισσότεροι συνομιλητές εδώ ξεκινούν από θέση καχυποψίας για τα λεγόμενα μου.

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, νομίζω ότι η περιγραφή που κάνεις στην αρχή συνάδελφε δεν είναι ακριβής. Αν όντως έχει μπει το σπίτι 1 μέτρο μέσα στον δρόμο, τότε συνολικά έχει μετακινηθεί πολλά μέτρα από τη θέση του και όχι μόνο ένα. Μήπως ο δρόμος που αναφέρεις είναι παλιά ιδιωτική οδός, δηλαδή τμήμα του αγροτεμαχίου του γείτονα και όχι δρόμος διανομής;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.