Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Μηχανικοί - Να παρέμβουμε


mechcon

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 147
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

http://espaengineers.wordpress.com/about/

 

Σημεία:

"Η Ομάδα Εργασίας για το ΕΣΠΑ που λειτουργεί στο ΤΕΕ...."

"Οι σελίδες δημιουργούνται μόνο από τα μέλη της Ομάδας εργασίας. ..."

 

http://espaengineers.wordpress.com/

 

Ενότητα:

"Επιστολή ΤΕΕ για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης εν ενεργεία ελευθέρων επαγγελματιών"

 

Σημεία:

"Δημοσιεύθηκε από mechcon στο Ιουλίου 29, 2009"

 

Εσείς mechcon ανήκετε στα μέλη εργασίας της ομάδας του ΤΕΕ για το ΕΣΠΑ;

 

 

Σημεία:

"2.Οι μηχανικοί, λόγω του τρόπου φορολόγησής τους.....

θα πρέπει να μειωθεί στο ύψος των 20.000........"

 

"3. Επισημαίνεται ότι το πλαίσιο της τριετίας για το ποσοστό επιδότησης του 80% θα πρέπει να αυξηθεί στην πενταετία ."

 

"4.Επιπλέον, έχουμε την άποψη, ότι το ανώτατο όριο επιχορήγησης για μηχανικούς πρέπει να αυξηθεί......."

 

Σχολιάζω:

Για το 2,γιατί το ΤΕΕ δεν απαίτησε να επιβληθεί μόνο ανώτατο όριο στα ακαθάριστα έσοδα για να μην καταλήξει η επιχορήγηση μόνο στα χοντρά πορτοφόλια;Για τα τρία χρόνια όριο εξαίρεσης απο το κατώτατο όριο στα έσοδα η επιστολή του ΤΕΕ δεν αναφέρει τίποτα.

 

Για το 3,αυτό προυπήρχε ήδη στην πρόταση του υπουργείου,το ΤΕΕ το ζητάει;

 

Για το 4,δεν μπορεί το ΤΕΕ να το απαιτήσει με κάποιο τρόπο;

 

Αμφιβάλω αν το ΤΕΕ ασκεί πίεση στο υπουργείο.

 

Απαντάω σε μία μία τις ερωτήσεις

1. Μάλιστα ανήκω. Εδώ όμως γράφω ως mechcon και τίποτα άλλο.

2. Γιατί έπρεπε να βρισκόσουν στη συνάντηση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς για να δεις ότι το κλίμα ήταν αρκούντως συναινετικό, άρα δεν ήταν δυνατόν να αναιρεθεί πλήρως το σκεπτικό του Υπουργείου. Όταν μάλιστα τονίσαμε ότι το ποσόν είναι ψίχουλα και δεχτήκαμε την επίθεση του Υπουργού, δεν μίλησε κανείς άλλος από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.

Να το πώ διαφορετικά: όταν παίζεις μπάλα το καλύτερο είναι να κάνεις επίθεση, όμως αν παίζεις με την Μπαρτσελόνα προσέχεις και τα νώτα σου. Ιδιαίτερα όταν λείπουν οι φίλαθλοι από τις εξέδρες...

3. Συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αλλά το τονίσαμε και στην επιστολή

4. Το απαίτησε και το τεκμηρίωσε, νομίζω με τον καλύτερο τρόπο, για τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν. Αν υπάρχει και άλλη τεκμηρίωση ευπρόσδεκτη, γιατί ανάλογα θέματα πιθανόν να παίξουν και στο μέλλον.

5. Το τι έκανε το ΤΕΕ για το θέμα τα ανέφερα. Καλό θα ήταν να πούμε τι άλλο πρέπει να κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις ή τι κάνουμε και όλοι εμείς.

Πάντως και το ότι το συζητάμε εδώ βοηθάει τα μέγιστα.

 

Σε παραπέμπω πάντως και σε ένα ενδιαφέρον άρθρο, σχετικό με το θέμα: Ένα παραμύθι στη χώρα της Ευκαιρίας. http://leftengineers.wordpress.com/2009/07/30/paramythixoraeukairias/

Link to comment
Share on other sites

υπαρχει καποια περαιτερω πληροφορηση για το ποτε θα γινει η προδημοσιευση?

 

ετσι οπως το διατυπωνετε,αφηνεται η εντυπωση οτι τα ορια θα ισχυσουν για τους ανω 5ετιας και οχι 3ετιας.γνωριζετε κατι επ'αυτου?

Link to comment
Share on other sites

...2. Γιατί έπρεπε να βρισκόσουν στη συνάντηση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς για να δεις ότι το κλίμα ήταν αρκούντως συναινετικό, άρα δεν ήταν δυνατόν να αναιρεθεί πλήρως το σκεπτικό του Υπουργείου. Όταν μάλιστα τονίσαμε ότι το ποσόν είναι ψίχουλα και δεχτήκαμε την επίθεση του Υπουργού, δεν μίλησε κανείς άλλος από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.

Να το πώ διαφορετικά: όταν παίζεις μπάλα το καλύτερο είναι να κάνεις επίθεση, όμως αν παίζεις με την Μπαρτσελόνα προσέχεις και τα νώτα σου. Ιδιαίτερα όταν λείπουν οι φίλαθλοι από τις εξέδρες...

Όταν το σκεπτικό του Υπουργείου κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και είναι κατάφωρα άδικο, περιμένω από τους εκπροσώπους του ΤΕΕ και των επαγγελματικών μου Συλλόγων να σταθούν στο ύψος τους και να πάνε κόντρα. Όταν όμως πας με το σκεπτικό ότι είσαι η "κωλοπετινίτσα" που παίζει μπάλα με τη Μπαρτσελόνα, δεν περιμένω τίποτα καλύτερο.

Εξηγούμε γιατί είναι κατάφωρα άδικο. Γιατί ο έχων και κατέχων που έχει τζίρο 35.000€ το χρόνο ή αλλιώς περίπου 3.000€ το μήνα δεν έχει την ανάγκη επιδότησης 4.000€ (~1,5 μηνιάτικο). Την επιδότηση την χρειάζεται αυτός που δεν έχει και δεν μπορεί να καλύψει από μόνος του το ποσό αυτό για αγορά εξοπλισμού και χρειάζεται βοήθεια. Αλλά η πολιτική θέση αυτής της κυβέρνησης και ποιους εξυπηρετεί είναι δεδομένη, (βλ. πχ την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας).

Η αιτιολόγηση δε, ότι τα κατώτατα όρια τζίρου υπάρχουν για να πριμοδοτηθούν αυτοί που δεν φοροδιαφεύγουν, αναιρεί, όπως είπα και προηγουμένως, την βασική αρχή του δικαίου, ότι "ο καθένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου". Όταν μάλιστα δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, πάλι είναι αθώος λόγω αμφιβολιών. Αλλά για μια ακόμα φορά αυτή η κυβέρνηση κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια", (βλ. Βουλγαράκης).

 

Συνεπώς, η ένσταση η δική μου στα κριτήρια επιλογής για ένταξη στο πρόγραμμα, δεν είναι στο ποσό ή στο ποσοστό επιδότησης που είναι όντως χαμηλά, αυτά ναι είναι διαπραγματεύσιμα, αλλά στα κατώτατα όρια τζίρου και στην πολιτική θέση που αντιπροσωπεύουν. Τα οποία κατώτατα όρια έπρεπε να είναι ανώτατα όρια τζίρου όπως πολύ σωστά επισήμανε ο frightnight για τους λόγους που ανέφερε/α.

 

Όταν λοιπόν έρχεται το ΤΕΕ και διατυπώνει τις θέσεις που διατύπωσε στη συνάντηση του υπουργείου θεωρώ ότι:

α) δεν με εκπροσώπησε επάξια και δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντά μου,

β) ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλο-μηχανικών

γ) ότι είναι ηττοπαθές,

δ) ότι είναι "συνένοχος" του Υπουγείου καθότι συναινεί στη βασική αρχή του ελάχιστου τζίρου.

 

Τι θα ήθελα από το ΤΕΕ να κάνει;

1) με το καλημέρα να πει: "Με κάθε σεβασμό κε Υπουργέ, για να μη σπαταλούμε το χρόνο σας που γνωρίζουμε ότι είναι λιγοστός και πολύτιμος, αλλά και για να μη χάνουμε και εμείς τον χρόνο μας που είναι εξίσου πολύτιμος, και αν θέλετε να συζητήσουμε παραπέρα, να πάρετε πίσω το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου. Αν δεν το πάρετε εμείς θα αποχωρήσουμε και δε θα γίνουμε συνέταιροι και συνένοχοι στην κοινωνική αδικία που πάτε να περάσετε. Αντίθετα με το σκεπτικό σας, θεωρούμε κε Υπουργέ ότι πρέπει να θέσετε άνωτατο όριο τζίρου για τους εξής λόγους:..." (βλ. παραπάνω).

Οπότε έχουμε δύο περιπτώσεις:

α) ο Υπουργός το δέχεται και.... ω ναι, η "κωλοπετινίτσα" έβαλε γκολ στην Μπαρτσελόνα ή

β) ο Υπουργός δεν το δέχεται και το ΤΕΕ αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά, μη συναινώντας στο ατόπημα του Υπουργού. Έτσι κι αλλιώς δεν χάθηκε και τίποτα για τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ. Το ΤΕΕ βγάζει ανακοίνωση στο Ενημερωτικό Δελτίο που γίνεται μότο σε κάθε τεύχος εξηγώντας τις θέσεις του και ρίχνοντας την ευθύνη στον Υπουργό. Πληρώνει και κάποιες καταχωρήσεις σε εφημερίδες (τόσα λεφτά του δίνουμε), βγαίνει ο Αλαβάνος σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και γενικά γίνεται ντόρος. Τι να περιμένουμε, ότι θα μας τη "φυλάει" η κυβέρνησή αυτή που είναι μετρημένες οι μέρες της; Ας θυμίζουμε σε τέτοιες περιπτώσεις το πόσοι μηχανικοί είμαστε στην Ελλάδα. Αν δε, προσθέταμε και τους συναδέλφους των ΤΕΙ, το ΤΕΕ θα ήταν πανίσχυρο.

2) Αν συνεχιστεί η συζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος (1), να διαπραγματευθεί τα ποσά και τα ποσοστά. Εκεί κανείς δεν θα κατηγορήσει ότι δεν πέτυχε καλύτερους όρους.

 

Υ.Γ.: καλό θα είναι τα μέλη των ομάδων εργασίας του ΤΕΕ όπως αυτή για το ΕΣΠΑ, να διαβάσουν τις στατιστικές για την κλιμάκωση των εισοδημάτων των μηχανικών μελών του ΤΕΕ και να δουν πόσοι έχουν εισόδημα πάνω από 25.000€ στα τελευταία δύο χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Ρε Χάρη τα θές και τα λές??????

Εδώ το ΤΕΕ σε σοβαρότερα πράγματα όπως είναι η κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ, η κλοπή των χρημάτων του ταμείου μέσω τράπεζα Αττικής, και κάτσανε στη γωνία τρώγοντας 50 γκολ το λεπτό!!!! Περιμένεις πραγματικά να υπερασπιστούν τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για τις επιδοτήσεις??? Νομίζεις πως καταλαβαίνουν τις ανάγκες σου οι απαίδευτοι??? Άστα ρε φίλε...

 

edit: συγνώμη φίλε μου για το ύφος μου. Ελπίζω να καταλαβαίνεις για ποιους χτυπά η καμπάνα!!!Κοινώς τα λέμε στη νύφη να τ' ακούσει η πεθερά!!!

Link to comment
Share on other sites

Αφελείς δεν είμαστε, ούτε εσύ Αλέξανδρε, ούτε εγώ, ούτε το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων και μη. Καταλαβαίνουμε όλοι τι γίνεται σ' αυτή τη χώρα.

Δεν μπορώ όμως να μένω άπραγος όταν διαβάζω περί αγώνα "κωλοπετινίτσας"-Μπαρτελόνα. Αυτό που έχω να πω θα το πω και ίσως πείσω κάποιον, ίσως προβληματίσω κάποιον άλλον, ίσως ευαισθητοποιήσω έναν τρίτο. Όταν καταλάβουμε τη δύναμή μας ως πολίτες και ενεργοποιηθούμε τότε πιθανόν να αλλάξει κάτι. Με αποχή όμως 50% δεν βλέπω προκοπή και έτσι βλέπω, όχι την Μπαρτσελόνα αλλά μια ομάδα τρίτης κατηγορίας (βλ. Κυβέρνηση) να παίζει μπάλα μόνη της και να κάνει ό,τι θέλει.

Και για να μη ξαχνιόμαστε, οι εκλογές του ΤΕΕ είναι τον προσεχή Νοέμβριο.

Link to comment
Share on other sites

καλά εννοείται πως το ΤΕΕ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλομηχανικών-εταιρειών, με τους οποιους εγώ δεν έχω κοινά συμφέροντα και δεν είναι συνάδελφοί μου.

Δεν με εκπλήσσει που συμφώνησε με το Υπουργείο στον πιο βασικό όρο που αφορά τον τζίρο.

Μόνος μου είμαι χωρίς γονείς-θείους κλπ μηχανικούς για να τα βρω έτοιμα. Σιγά μην βγάζω 3 χιλιάρικα το μήνα, εδώ θα μουνα

Link to comment
Share on other sites

Το σωστό τα λέγεται . Δεν είναι γραφικότητα να εκφράζεται το πρέπον . Αλλά υποταγή και ραγιαδισμός να αποκρύβεται.

Και μην ξεχνάμε τη μόνη σταθερά σε αυτήν τη χώρα .

 

Προεκλογικά να δίνει η κυβέρνηση χρήμα στους πιο πιστούς ψηφοφόρους της μην φύγουν και αυτοί από το μαντρί ... Να διασώσει ότι μπορεί . Παλιά καλή συνταγή.

 

Σιγά μη νοιαστούν για το Χάρη, τον Θωμά και το Μήτσο . Λες και δεν έχουμε πληρωμένες εμείς και οι γονείς μας, τις επιδοτήσεις που διεκδικούμε δικαίως ...

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση...

Το κριτήριο για τον τζίρο ισχύει τελικά για τους άνω τριετίας ή άνω πενταετίας μηχανικούς?

Γιατί στην προδημοσίευση είναι μπερδεμένο!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.