Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδερφοι. Χρειάζομαι την εμπειρία σας σχετικά με την διαδικασία τροποποίησης εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.

Συγκεκριμένα, ενδιαφέρομαι για αγορά ενός οικοπέδου. Αφού επικοινώνησα με τον μεσίτη και τους ιδιοκτήτες πήγα στην πολεοδομία για να ρωτήσω ποια είναι τα σχέδια και έναν δρόμο που θα περνάει μπροστά απο το οικόπεδο (αν θα είναι κανονικός δρόμος ή πεζόδρομος) και με ενημέρωσαν πως το εν λόγο οικόπεδο για να καταστεί οικοδομίσημο χρείαζεται τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, λόγο του πεζοδρόμου που θα φτιάξει ο Δήμος, την οποία διαδικασία πρέπει να την ξεκινήσουν οι ιδιοκτήτες. Αφου ξανά μίλησα με τον μεσίτη και τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν για αυτή την εκρεμότητα, ξεκίνησαν τελικά την διαδικασία. 

Αυτό που έχω καταλάβει απο 2-3 επισκέψεις μου στην πολεοδομία είναι πως η όλη διαδικασία περιλαμβάνει την Πολεοδομία, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Μάλιστα στην τελευταία μου επίσκεψη στην Πολεοδομία με ενημέρωσαν πως οτι έπρεπε να στείλουν αυτοί στο Δήμο το έστειλαν και τώρα το βάρος είναι στο Δήμο. Μάλιστα σήμερα έιδα πως πριν κάποιο διάστημα ο Δήμος είχε συμβούλιο κι ένα απο τα θέματα συζήτησης ήταν και η τροποποίηση σε αυτό το Ο.Τ. 

Κι εδώ είναι που χρείαζομαι τα φώτα σας. Πόσα χρόνια μπορεί να διαρκέσει η όλη διαδικασία? Αν όντος η Πολεοδομία έκανε το χρέος της το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα συνεχίσει την διαδικασία ο Δήμος και μετά η Περιφέρεια? Οποιαδήποτε πληροφορία θα μου ήταν πολύτιμη. Μην βαράτε είμαι άσχετος με αυτά τα ζητήματα ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Γνωρίζοντας πάντως από τις Δημόσιες Υπηρεσίες για τις ΑΠΕ οι διαδικασίες πάνε με ρυθμούς χελώνας δυστιχώς.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1 ώρα πριν, Xristos1993 said:

.... για να καταστεί οικοδομίσημο χρείαζεται τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου,......

  1. .... Πόσα χρόνια μπορεί να διαρκέσει η όλη διαδικασία? .......

.....για τις ΑΠΕ οι διαδικασίες πάνε με ρυθμούς χελώνας δυστιχώς.

  1. Άγνωστο και κατά κανόνα πολλά και με αβέβαιο αποτέλεσμα.....
  2. Συγκριτικά η χελώνα σ αυτή την περίπτωση ενδεχόμενα να μπορεί να θεωρηθεί σε σύγκριση ότι έχει ταχύτητα Φόρμουλα 1

 

Για ενδεχόμενη πιο καλή διάγνωση πρόγνωση σου συνιστώ να αναθέσεις σε έμπειρο Τοπογράφο Μηχανικό να δει τα δεδομένα και ενδεχόμενα να κάνει μια ουσιαστική έρευνα με τους "αρμόδιου"

 

Φυσικά δεν δίνεις καμία προκαταβολή για αυτό το Οικόπεδο μέχρι να έχεις τελική απόφαση εκτός αν το θες να φυτεύσεις καρποφόρα δέντρα ..... 

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Βασικά το τοπογραφικό διάγραμμα του 2022 που έχω στα χέρια μου το λέει κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο. Αν έπρεπε να γίνει αυτή η τροποποίηση γτ το έβγαλαν κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο?

Όταν λες πολλά δηλαδή συνήθως πόσα? 😬. Πάντως ο αρμόδιος στη πολεοδομία μου είπε πως ο πεζόδρομος θα περάσει από το μπροστινό οικόπεδο το οποίο ανοίκει στο Δήμο. Επίσης ο Δήμος έδωσε αυτό το οικόπεδο στους ιδιοκτήτες ως αντάλλαγμα για απαλλοτρίωση που έκανε για δρόμο σε ένα άλλο που είχαν. Η όλη διαδικασία κατά την εμπειρία σου κολλάει στην Πολεοδομία, στο Δήμο ή στη Περιφέρεια? :S

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Xristos1993 said:

...Βασικά το τοπογραφικό διάγραμμα του 2022 που έχω στα χέρια μου το λέει κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο. ...

Αν ισχύει το κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο αλλάζουν όλα..... Αν πράγματι ισχύει και δεν κατάλαβες ή περιγράφεις λάθος προχωράς.... 

Μη μου περιγράφεις με λόγια δρομους πεζόδρομους κλπ κλπ..... Το σχέδια εφαρμογής μετράει.... και με σχέδια μπορούν να βγουν συμπεράσματα

η ΥΔΟΜ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το πότε και πως θα βγει μια πράξη εφαρμογής.... 

Η αρμοδιότητα που έχει είναι όταν έχει την τελική πράξη  να την εφαρμόζει

Δεν υπάρχει συνήθως πόσα χρόνια απο δέκα έως και αιώνες..... πολλά σχέδια βγήκαν μετά υπήρξε ακύρωση μετά παλι οκ.....

Δεν βγάζεις άκρη εσύ ουτε καν κι εγω....

Τοπογράφο Εμπειρο με τα σχέδια παραμάσχαλα.... αναθέτεις, το μελετά, ενδεχόμενα κάνει και έρευνα και σου δίνει δεδομένα που έχουν βάση....

 

Με τηλεπάθεια δεν θα λύσεις το πρόβλημα (τουλάχιστον αυτό νομίζω)

 

Υ.Γ.

Και φυσικά προ αγοράς κάνεις δικό σου πρόσφατο Τοπογραφικό και ζητάς από τον τοπογράφο σου να το καταθέση στην Τοπογραφική Υπηρεσία της ΥΔΟΜ να του εγκρίνει η ΥΔΟΜ αρτιότητα και Οικοδομησιμότητα με τους εν ισχύ τους όρους Δόμησης

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά σε όσα έγραψε ο Didonis, η διαδικασία τροποποίησης ενός ΡΣ ξεκινάει από το Δήμο με απόφαση ΔΣ και αποστολή του φακέλου με το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα (ΤΔ) στην Περιφέρεια για έγκριση.

Από τις τελευταίες πληροφορίες που έγραψες (δημιουργία νέου οικοπέδου κλπ) καταλαβαίνω ότι έχει ήδη συνταχθεί πράξη εφρμογής (ΠΕ) για την περιοχή, και προέκυψε η ανάγκη τροποποίησης του ΡΣ.

Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ο ενδιαφερόμενος (βασικά ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, αλλά και εσύ) πρέπει να "σπρώξει" (επισπεύσει) τη διαδικασία τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια για την έγκριση.

Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσεις με τον συντάκτη του ΤΔ και την Πολεοδομία (ΥΔΟΜ) αν ισχύει ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου ως κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας. Το τοπογραφικό διάγραμμα συντάχθηκε μόλις οριοθετήθηκε το ρέμα Πικροδάφνης στην Αττική.

Σας το ανεβάζω να ρίξετε μια ματιά οι ειδικοί. Δεν έχω κάποιο θέμα να το αναθέσω σε εναν εμπειρο Τοπογράφο να το τρέξει, απλά θέλω από εδώ στο φορουμ να πάρω μια πρώτη εικόνα αν αξίζει την ταλαιπωρία και το κόστος για κάτι τέτοιο. Κι επειδή οι ιδιοκτήτες είναι ηλικιωμένοι και δεν ξέρω αν το τρέχουν παρέα με μηχανικούς θα ήταν καλύτερο να το τρέξω ο ίδιος απλά να αξίζει. 

 image.thumb.jpeg.18fd8d61db4d25427d39452d07cc3f67.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Το αν αξίζει ή όχι να τρέξεις εσύ το θέμα της τροποποίησης, εξαρτάται αποκλειστικά από σένα.

Αυτό που προέχει και έχει μεγάλη σημασία είναι να μάθεις από ένα τοπογράφο μηχανικό της εμπειστοσύνης σου, τι ακριβώς συμβαίνει με το συγκεκριμένο οικόπεδο, δηλαδή γιατί χρειάζεται η τροποποίηση ενώ αυτός που υπέγραψε το ΤΔ βεβαιώνει ότι το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση.

Αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει και να στο επιβεβαιώσει μέλος του forum.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να το καταλάβω και εγώ που υστερώ στις.... στροφές.

Σύμφωνα με την δήλωση 651/77 κάποιου συν. μηχανικού το οικόπεδό σου με εμβαδόν ---τόσο  (κακώς δεν μας δίνεις το εμβαδόν) βρίσκετε κανονικά επί του τάδε δρόμου στο τάδε Ο.Τ. είναι κατα παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο αλλά μας το παρουσιάζεις με πρόβλημα και πρέπει να γίνει τροποποίηση Ρ.Σ. ....

Μήπως το οικόπεδο , όπως μας λες, .... είναι τυφλό επειδή υπάρχει μπροστά του ένα άλλο οικόπεδο που ανήκει στο δήμο και ο ιδιοκτήτης πιστεύει πως είναι δικό του σαν ανταλλάξιμο .... κλπ, κλπ (???)

Δώσε μας και ένα απόσπασμα απο τον χάρτη.

 

Υγ Γράφαμε ταυτόχρονα με τον ΜΑΚΑΡ. 

Edited by nbr
Link to comment
Share on other sites

Παιδια μπροστά από το εν λόγο οικόπεδο υπάρχει όντως ένα άλλο μικρό οικόπεδο που ανήκει στο Δήμο και στην Πολεοδομία μου είπαν ότι από εκει θα περάσει μάλλον ο πεζόδρομος. Το εμβαδόν είναι 120τμ. Σας δίνω κι ένα απόσπασμα. Το κόκκινο βέλος ειναι το οικόπεδο που με ενδιαφέρει, το μωβ ανήκει στο Δήμο. 

Δυστυχώς δεν έχω κάποιον δικό μου γνωστό τοπογράφο εμπιστοσύνης οπότε θα πρέπει να κάνω έρευνα να βρω έναν καλό.

20230308_072729.thumb.jpg.d4fd1164b96835539422c5f28f3933ff.jpg

Edited by Xristos1993
Link to comment
Share on other sites

Στο απόσπασμα του ΡΣ έχει καλύψειι, αδικαιολόγητα, τη συνέχεια της "εγκεκριμένης οδού (πεζόδρομος", στην οποία βλέπει το συγκεκριμένο οικόπεδο. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω την ανάγκη τροποποίησης του ΡΣ.

Συμβουλέψου ένα τοπογράφο μηχανικό αφού δώσεις όλα τα στοιχεία που έχεις.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.