Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμοποίηση στέγαστρου σε μπαλκόνι


gedou

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Χρειάζομαι τα φώτα σας.

Να ξεκινήσω λέγοντας οτι για το παρακάτω θέμα έχω ήδη απευθυνθεί σε τεχνικό γραφείο το οποίο υποτίθεται ότι κάνει τακτοποίηση αυθέραιτων κατασκευών αλλά έχει καταλήξει πιο πολύ να τους καθοδηγώ εγώ παρώ αυτοί εμένα.

Το θέμα έχει ως εξής.

Μένω σε ρετιρέ πολυκατοικίας, όπου η πρόσοψη του σπιτιού είναι πιο μέσα από τους υπόλοιπους ορόφους και άρα έχω και πολυ μεγαλύτερο μπαλκόνι.

Πριν λίγα χρόνια (προφανώς μετα το 2011) έφτιαξα ένα στέγαστρο με κεραμίδια πολυουρεθάνης για σκίαση και μόνο προκειμένου η μικρή μου να μπορεί να ευχαριστιέται το μπαλκόνι το καλοκαίρι.

Τωρα αποφάσισα να το νομιμοποιήσω γιατί θέλω να πάρω ενα στεγαστικό δάνειο για ανακαίνιση και λογικά ο μηχανικός της τράπεζας θα το δει και θα μου δώσει άκυρο.

Οπότε πήγα σε τεχνικό γραφείο για να δω τι μπορεί να γίνει.

Η απάντηση η αρχική ήταν οτι το μόνο που μπορεί να γίνει ειναι να βγει μια άδεια μικρής κλίμακας η οποία θα καλύπτει μόνο μέχρι το 1,17m (απο την πρόσοψη προς το μπαλκόνι) γιατί τοσο επιτρέπεται στην περιπτωσή μου (το στέγαστρο ειναι 2,80m πρόσοψη-κάγκελα μπαλκονιού).

Εγώ άρχισα να ψάχνω σε φόρουμ και στο ΝΟΚ και βρήκα παρόμοιες περιπτώσεις οι οποίες είχαν τακτοποιηθεί με κάποιο πρόστιμο.

Παραθέτω μία:

Βάση του άρθρου 81 η παραπάνω αυθαίρετη κατασκευή, εφόσον έχει εκτελεστεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια, αποτελεί πολεοδομική παράβαση, αφού εντάσσεται στην παρ. 3 του παραπάνω άρθρου και συγκεκριμένα στην περ. ε (υπό την προϋπόθεση ότι αποτελεί προστέγασμα ή στέγαστρο).

Άρα υπάρχουν οι παρακάτω δύο επιλογές:

I. Για τις πολεοδομικές παραβάσεις επιβάλλονται μόνο οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 94 παρ. 4.Το πρόστιμο ανέγερσης για τις πολεοδομικές παραβάσεις των περιπτώσεων ε, στ, ζ της παραγράφου 3 του άρθρου 81, ανέρχεται σε 1000 ευρώ ανά περίπτωση πολεοδομικής παράβασης. Το πρόστιμο διατήρησης των ανωτέρω περιπτώσεων ανέρχεται στο 20% του προστίμου ανέγερσης ετησίως, με δυνατότητα εφ’ άπαξ καταβολής του διπλάσιου προστίμου ανέγερσης για την οριστική διατήρησή τους.

II. Αν ο υπόχρεος συμμορφωθεί με τις πολεοδομικές διατάξεις και αποκαταστήσει την πολεοδομική παράβαση με την απομάκρυνση της χρήσης ή την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή εκδώσει την προβλεπόμενη οικοδομική άδεια όπου επιτρέπεται, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από τη διαπίστωσή της δεν επιβάλλεται πρόστιμο διατήρησης και το πρόστιμο ανέγερσης περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό των 200 ευρώ. (Δείτε και Ε/Α 1790). Θα πρέπει να ελέγξετε εάν δύναται να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης και συγκεκριμένα έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 29 περίπτωση λα «στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ.6ιστ του άρθρου 11 του ν.4067/2012». Για τα δικαιολογητικά ανατρέξτε στην υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461 (ΦΕΚ-4520/Β/16-10-2018) απόφαση για την διαδικασία έγκρισης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας.

Δείχνοντας τους αυτό, μου είπαν οτι δεν το είχαν υπόψιν τους (!) και θα πήγαιναν να ρωτήσουν την Πολεοδομία (τηλεφωνικά).

Η Πολεοδομία τους είπε μόνο για την επιλογή ΙΙ και δεν τους ανέφερε καν την επιλογή Ι.

Μετά από δικιά μου πίεση, τους ειπα να ξαναρωτήσουν αυτή την φορά αναφέροντας συγκεκριμένα την επιλογή Ι, και είμαι στην αναμονή για την απάντηση.

Επειδή έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου μαζί τους, έχει κάποιος από εσάς μία πιο ξεκάθαρη άποψη για το τι μπορεί να γίνει;

Για οτιδήποτε παραπάνω πληροφορίες χρειάζονται πείτε μου και θα τις αναφέρω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Είναι υποχρεωτικό από τους κανόνες ο τονισμός των κειμένων.

Για να μη κλειδώσει το κείμενο κάνε διόρθωση επιλέγοντας τις 3 τελίτσες άνω δεξιά και επέλεξε επεξεργασία

Didonis

Edited by gedou
Link to comment
Share on other sites

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε ρύθμιση της συγκεκριμένης αυθαιρεσίας με την υπαγωγή του ακινήτου σας στις διατάξεις του Ν.4495/2017...

Λάθος απάντηση, δεν διάβασα το ότι, έγινε μετά το 11.....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, gedou said:

Επειδη εχω χασει την εμπιστοσυνη μου μαζι τους, εχει καποιος απο εσας μια πιο ξεκαθαρη αποψη για το τι μπορει να γινει;

Ρύθμιση της αυθαίρετης κατασκευής δεν μπορεί να γίνει καθότι αυτή υλοποιήθηκε μετά τις 28.7.2011.
Να απευθυνθείς σε μηχανικό που μπορεί να αναλάβει τη νομιμοποίησή της.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, gedou said:

... μετα το 2011) εφτιαξα ενα στεγαστρο με κεραμιδια πολυουρεθανης για σκιαση και μονο προκειμενου η μικρη μου να μπορει να ευχαριστιεται το μπαλκονι το καλοκαιρι....

η δική μου απορία είναι ....

αφού όπως δηλώνεις είσαι Μηχανικός γιατί δεν έβγαλες την αναγκαία Άδεια ώστε να ευχαριστιέται ακόμα πιο πολύ η μικρή σου το μπαλκόνι?

Link to comment
Share on other sites

Νομιμοποίηση γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις που θα είχε η έκδοση άδειας μικρής κλίμακας προ της κατασκευής.

Συνεπώς αν το στέγαστρο που κατασκεύασες δεν καλύπτει την προϋπόθεση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Το καθαιρείς και κατασκευάζεις άλλο για το οποίο είναι σύνομο και μπορεί να αδειοδοτηθεί.

Θα το πληρώσεις διπλό...

Και την επόμενη φορά θα ρωτήσεις ενα συνάδερφο που ασχολείται με αδειοδοτήσεις πριν απο κάποια κατασκευή  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.